Jump to content

Девојка којој је Здравко Чолић посветио песму "Она спава"

Препоручена порука

Унапред вас молим да ме не схватите погрешно јер не провоцирам... али ово је форум где се чују разни ставови и где се дискутује па морам нешто да питам.

1. Да ли је ово истина? Тј. не прича о Милици, него прича да је Чола баш њој посветио песму? У последње време су јако популарне измишљене приче о томе како су настале неке познате песме из СФРЈ, а још кад видим да је извор ове информације Телеграф.рс... Чисто због нас, пошто су ово ствари око којих треба бити смртно озбиљан, а неким дневним листовима ништа није свето и не либе се да лажу због тиража.

2. Да се мало не претерује са тим "света дјева"? Ово опет питам крајње озбиљно јер је у Јапану било веома често самоубиство из части, а Православна црква је то осудила и читао сам о томе неке текстове поводом мисионарења Руске цркве у Јапану у 20. веку.

Подели на овим сајтовима

А ја ти крајње озбиљно кажем,да се о њеној канонизацији озбиљно разматра у нашој Цркви и да ће наша Црква и њу,једнога дана,када за то дође време,уврстити у Диптих Светих.

Научи нешто из њеног живота и из њене смрти.Ако имаш сестру,покажи јој.Покажи девојци или жени,ако си у браку.Научи нешто.Оставила нам је нешто непроцењиво :)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

На пример, на нету пише да су ову песму написали Велизар Шофранац и Корнелије Ковач:

Здравко Чолић - "Она спава", ПГП РТБ 1974.

Текст: Велизар Шофранац

Музика: Корнелије Ковач

Аранжман: Фрањо Јенч

ona-spava.jpg

Подели на овим сајтовима

А ја ти крајње озбиљно кажем,да се о њеној канонизацији озбиљно разматра у нашој Цркви и да ће наша Црква и њу,једнога дана,када за то дође време,уврстити у Диптих Светих.

Научи нешто из њеног живота и из њене смрти.Ако имаш сестру,покажи јој.Покажи девојци или жени,ако си у браку.Научи нешто.Оставила нам је нешто непроцењиво :)

Нисам најбоље разумео. Немам рођену сестру, али имам сестру од тетке која има двоје малолетне деце, да јој кажем да се убије ако се нађе у опасности да буде силована?

Макрина, не спорим ништа, само питам, али пошто је тема отворена на основу текста са telegraf.rs из серије "ZAPLAKAĆETE KADA PROČITATE OVU PRIČU" ствар никако није за шалу. Да ли је Милица пострадала за Христа и бранећи хришћанску веру, пошто се не говори о њеној трагичној судбини него о томе да ће је Црква прогласити за Христову светитељку којој ћемо се молити?

Подели на овим сајтовима

Диди,гледај....није важно уопште,што се песме тиче :)

Па тема је о песми и о чланку из Телеграфа. И понављам да те молим (и све остале) да ме не схватите погрешно јер нисам монструм да око овакве ствари ту нешто релативизујем. Мој стриц је трагично настрадао у рату као жртва заседе, радило се о благом и дивном младом човеку кога је смрт покосила пре него што је на овом свету оставио порода и данас се пола фамилије заплаче када га се сети. У контексту овог заиста не знам да ли да га памтимо као трагично пострадалог члана породице или да му се молимо као светитељу јер је погинуо бранећи свој народ? Не знам да ли сам јасан. А ова вест из Телеграфа је постала инстант хит по свим друштвеним мрежама где не знам како је Чолић могао да посвети песму коју није он написао већ коју потписује неко други. Да ли је на неком концерту, чувши за трагичну Миличину смрт, рекао да тад пева ту песму за њу или како? Али то опет није посвета...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ove godine je SO Kruševac odbila da jednu od ulica imenuje po Milici Kostić. Odbornici SNS-a su glasali protiv ove inicijative. To je učinjeno zato što je član Saveta MZ Lazarica Tomislav Nikolić, visoki gradski funkcioner SNS-a, bio jedan od osuđenih za pokušaj silovanja nastradale devojke. Upravo je ulica u MZ Lazarica trebala dobiti naziv po Milici Kostić.

http://www.krusevacinfo.com/politika/da-li-je-odbornik-sns-a-nasilnik-koji-je-ucestvovao-u-silovanju-milice-kostic.html

Подели на овим сајтовима

Zver je dobila šansu da se proslavi u politici, da sisa državne jasle, da ga narod nagradi za svoju svirepost i zločin. Umesto da se povuče u mišiju rupu, da ispašta za svoje grehe do kraja života, on se izruguje svim poštenim i dobrim ljudima i biva zato nagrađen. On i njegovi partijski kompanjoni koji ga tapšu po ramenu, ne daju da stradala devojka dobije svoju ulicu, čak i posle toliko godina, stida nemaju! Zver je zver, istina se ne može sakriti, dobro je da se o tome piše. Na njegovom čelu nevidljivim slovima stoji reč ZVER. Počivaj u miru Milice, nećeš biti zarobavljena!

Подели на овим сајтовима

Нисам најбоље разумео. Немам рођену сестру, али имам сестру од тетке која има двоје малолетне деце, да јој кажем да се убије ако се нађе у опасности да буде силована?

Макрина, не спорим ништа, само питам, али пошто је тема отворена на основу текста са telegraf.rs из серије "ZAPLAKAĆETE KADA PROČITATE OVU PRIČU" ствар никако није за шалу. Да ли је Милица пострадала за Христа и бранећи хришћанску веру, пошто се не говори о њеној трагичној судбини него о томе да ће је Црква прогласити за Христову светитељку којој ћемо се молити?

Нажалост,за ову тему,треба и имате мало више година да би могао да се разуме њен подвиг.

Она није извршила самоубиство из очајања или због хуле на Духа Светога,она је свесно одабрала,пре,да скочи са зграде него да њену целомудреност узму зликовци.

Није поента била да поручиш својим другарицама,сестри да се убију,већ да поручиш да је целомудреност велика врлина и да девојке требају да буду тога свесне :)

Да науче из примера ове дивне девојке и да не схватају олако своју младост,своју невиност.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...