Pancakes Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 Луча је прикане мој инспирисана Христом, и за то ти не треба да читаш неке Милове квази књижевне критичаре и тумаче, већ једноставно прочиташ Лучу. Је ли Мило = Његош или није? To za Miltona sam čitao kod vl.Nikolaja. To za Mila ti ne znam reć...ali evo jedno miješano meso da se kanemo tog poređenja..jer opet, što ti znam doživljaji se mijenjaju, vijek opo je proša od kad je Njegoš pasa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 Pancakes Ali vi Srbi imate teško breme krivice, sa kojim kolektivno morate da se nosite i narednih decenija i decenija, džabe vam je NATO i ostale nečiste sile uperene protiv vas, teško ćete vi skunuti žig genocida u srebrenici i onu „odbranu srpske teritorije od NATO agresije i šiptarskih terorista“ gdje ste poubijali 6901 albanca...tako da povremeno prije nego počnete da bljujete vatru na NATO, pogledajte u svoje krvavo drvorište i pokrijte se rukama od srama i ne budališite na ove teme jer je neukusno gledati šta pišete. Očigledno nisi ni sves'an koliko neki već i i konkretno na svojoj koži osećaju to da je jako teško. Ne istinom skinuti žig već uopšte i poći protiv onoga ko je žigosao. http://www.vesti-online.com/tag/127927/Aleksandar-Dorin Na žalost, po svemu što se npr. samo ovom čoveku dešavalo, zaista će ići teško. Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 Код Хрвата сам и ја видео много русофила, а мислим да је по неким статистикама највише професора руског језика у СФРЈ било хрватске националности. Нису западни Словени германизовани и та тврдња може да буде опасна, тако да пази ако се случајно нађеш у Прагу или Варшави, то је горе него да неко у Србији каже да смо "циганизовани" или да смо "Турци". Западни Словени су творци пан-словенства у ком Руси баш и нису одиграли племениту улогу. Добро, треба бити поштен па рећи да Руси и нису били народ у смислу Срба или Пољака, него империја са империјалним интересима чији је император био брат од тетке и ујака са свим осталим светским императорима, али ми улогу Русије често апсолутизујемо због наше перспективе где смо имали прилике да их упознамо само као доброчинитеље. (Са изузетком њиховог најбољег извозног производа, комунизма, али се мало правимо да нису то они озбиљно мислили него да су им Хрвати наметнули, као нама.) Слажем се, али утицај германске културе и политике на западне Словене се не може негирати. Извор антирусизма није у самим словенским народима него управо у тој западној германској и енглеској политици и пропаганди. Или аналогије ради. Мржња између Срба и Хрвата би била 100 пута мања да је нису подстрекивали управо Енглези и Немци. Ћириличар, Јефимија Крунић and Golub је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 Ма то је обична космологија која се јавља и у делима античких писаца. Није уопште ствар у тој космологији, форма сваке космологије је иста. Ствар је у том српском и православном духу те космологије. Наравно папцима ово промиче, јер они нису у стању ни космологију да укопчају, а камо ли Обилићски дух Његоша. Богме, Милтонов "Изгубљени рај" је по мотиву толико сличан "Лучи" да је то било предмет озбиљне књижевне анализе да ли је Његош читао Милтона и да ли је и на који начин "Изгубљени рај" утицао на писање "Луче". Не знам како је то доказано, али дошло се до закључка да нису повезани... Само... "Православни дух" Луче микрокозма? То дело је толико јеретичко да мора да се најкрупнијим словима пише да се НЕ СМЕ схватити као ишта друго осим комплетна маштарија. Да га није писао православни митрополит него неко из грађанства, на ту поему би била бачена анатема, а у Немањићко време би њеног писца убили. П.С. Његош је једна од највећих националних фигура у нашој историји и највећи српски песник свих времена, одличан владар и одличан по свему, чак и већи Србин и 10 пута поштенији од свог "колеге" у Србији Милоша Обреновића, уопште не пљујем Његоша. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 Оног дана када ( ако ) ви хомо американуси победите, свет ће постати идиократија као из истоименог филма. Просто је невероватно одсуство словенске душе код позападњачених Словена. Па један Кустурица који је рођен као муслиман временом ово укопча а ви који сте рођени као православни словени сте обездушени. То је заправо трагедија целе ове приче. šta ćemo...sve se tako davno zbilo, ovaj trenutak zvan život...njene iskrice u tragovima su i na dalekim zvijezdama...razasute po kosmosu kao mljeveni orasi po torti...teško je čovjeku koji vidi kako je sve fragilno, prolazno, plačno...koji duboko ima čežnju, kome srce lupa kad čuje o jednoj neobičnoj zvijezdi koja se spusti sa nebesa, u ljudskoj tijelu...i onda opet čežnja i plač...slovenstvo? šta je to? Ko si ti?Ima neko u dnu duše moje. pružim ruke da ga dohvatim, no vidim da mi za to trebaju ruke duže od vasione...pitaj Njega ko sam i šta sam ja? - vl. Nikolaj Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 šta ćemo...sve se tako davno zbilo, ovaj trenutak zvan život...njene iskrice u tragovima su i na dalekim zvijezdama...razasute po kosmosu kao mljeveni orasi po torti...teško je čovjeku koji vidi kako je sve fragilno, prolazno, plačno...koji duboko ima čežnju, kome srce lupa kad čuje o jednoj neobičnoj zvijezdi koja se spusti sa nebesa, u ljudskoj tijelu...i onda opet čežnja i plač...slovenstvo? šta je to? Ko si ti?Ima neko u dnu duše moje. pružim ruke da ga dohvatim, no vidim da mi za to trebaju ruke duže od vasione...pitaj Njega ko sam i šta sam ja? - vl. Nikolaj I šta sad ja treba da polemišem sa vladikom Nikolajem? Реци брате нешто својим речима. Ту НАТО пропаганду и сам могу да читам исто као и речи владике Николаја. nana and Golub је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 Слажем се, али утицај германске културе и политике на западне Словене се не може негирати. Извор антирусизма није у самим словенским народима него управо у тој западној германској и енглеској политици и пропаганди. Или аналогије ради. Мржња између Срба и Хрвата би била 100 пута мања да је нису подстрекивали управо Енглези и Немци. И обрнуто, утицај западних Словена на источне Германе (Немце и Аустријанце). Наш појам о "геманској култури" је везан баш за Немце и Аустријанце, а остали Германи их сматрају "источњацима". Ако чак по томе гребемо, Русија је настала као германска држава и прва династија Русије је германска, могуће чак и само национално име "Рус". Истина, Викинзи-Скандинавци, не ови наши из вица о "три дебела Немца"... Антирусизам код њих је последица руске политике према њима. Кажем, ми Русе познајемо само из наших бајки о њима, предалеко смо им. Русија је била спољнополитички непријатељ Пољске, СССР је држао под влашћу Чешку и Пољску и оно што је технички било антикомунизам Чеха и Пољака је прешло у антирусизам, јер су једноставно комунисти били Руси, као што су усташе биле Хрвати. Мржња између Хрвата и Срба је била наша историјска судбина и то се може пратити кроз историју. Такви смо ми и такви су они, а против карактера нема лека. Покушавали смо у периодима заједништва да се оперемо од међусобне мржње причама како је та мржња убачена споља да би спречила наше јединство, а од свега је остала данашња хрватска изрека "ко нас бре завади" која се карикатурално спомиње, имитирајући говор из Србије, када год данас неко из Србије покуша да за мржњу нађе неког трећег жртвеног јарца, нпр. Милошевића и Туђмана. Али Срби и Хрвати су посебна тема, ја сам код Американаца и Енглеза видео синдром подсмевања и ругања Немцима, али прави, истински и готово расистички антигерманизам сам (бар на интернету међу младима) видео искључиво међу Пољацима, понекад међу Чесима. А у исто време такав антигерманизам нисам видео ни код једног Србина... ми Немце поштујемо, чак и ако их не волимо, али их заиста поштујемо као узор за вредноћу, техничке могућности, васпитање и уређеност државе. Можда због гастарбајтера, не знам, сигурно такав став о њима нисмо формирали на основу окупације... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 Богме, Милтонов "Изгубљени рај" је по мотиву толико сличан "Лучи" да је то било предмет озбиљне књижевне анализе да ли је Његош читао Милтона и да ли је и на који начин "Изгубљени рај" утицао на писање "Луче". Не знам како је то доказано, али дошло се до закључка да нису повезани... Само... "Православни дух" Луче микрокозма? То дело је толико јеретичко да мора да се најкрупнијим словима пише да се НЕ СМЕ схватити као ишта друго осим комплетна маштарија. Да га није писао православни митрополит него неко из грађанства, на ту поему би била бачена анатема, а у Немањићко време би њеног писца убили. П.С. Његош је једна од највећих националних фигура у нашој историји и највећи српски песник свих времена, одличан владар и одличан по свему, чак и већи Србин и 10 пута поштенији од свог "колеге" у Србији Милоша Обреновића, уопште не пљујем Његоша. Е па и ти си позападњачен. Одувек си ми био сумњив а сад имам и доказ! Знам ја то све што ти сада причаш и за Милтона и за сличност и за доказивање разлика. Знам и за ту поповску причу о јеретичком Његошу итд. У Немањићко време јеретике нису убијали него протеривали. Нисмо имали инквизицију. Елем Његош је живео Обилићем и Косовским Заветом, а то је ништа друго до српско православље. Православље српског стила. Сва његова дела одишу овим духом. Тако и Луча. Раздвојио сам већ форму од духа тога дела у горњим постовима. Рекох да је по форми то обична космологија. А зна се да било која космологија која се не поклапа са Библијском не може од цркве бити прихваћена. Такође у тој космологији има и некаквих прича о души итд. И сви знамо да је Његош био песник и да је имао ту СЛОБОДУ да се изражава песнички и уметнички јербо му је душа таква била. Па ево и ја се често тако изражавам на овом форуму а ви ме онда после ловите за некакве чињенице. Које бре чињенице када се човек изражава песнички? Песничко изражавање је јаче и дубље од логичког изражаја. Логичко јесте прецизно али није толико обухватно. Шта је литургија до песништво, све саме песме. Престаните да размишљате као Швабе, почните да размишљате као Његош, Достојевски као Срби као Руси као православни Словени и онда неће бити ових дилема које сад имате. Те дилеме су за ниже нивое душевнога изображенија. Golub је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 Луча је прикане мој инспирисана Христом, и за то ти не треба да читаш неке Милове квази књижевне критичаре и тумаче, већ једноставно прочиташ Лучу. Како Христом, кад се у њој Његошу открива да је Адам један од архангела који је са својим анђелима приступио Сатани у Небеском рату, па у сред битке издао Сатану и променио страну, након чега су Сатанини анђели бачени у ад, а Адамови анђели на земљу, да им се избрише сећање и да својим животом на земљи покажу своје опредељење. По Лучи, ми нисмо људи са људским душама, него трећа страна анђела у Небеском рату. Тај мотив је фантастичан, да се разумемо, ја се одушевљавам таквим алтернативним сценаријима, историјама и сл. и Луча ми је једно од најбољих епских дела које сам прочитао, али у контексту хришћанства то је тешка јерес. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 pouke.org rezenovanje: Za NATO = milov ideolog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 @@Дидим, Његош се не тумачи и не рационализује, Лучу можеш да појмиш само и искључиво духом и никако другачије. Кад станеш сам ловћенски камен, изнад тебе небо око тебе ништавила камена. Е та вертикала, пустињска, отшелничка. Капираш? Никакво, али никакво књижевно знање ту не помаже. Не знам. Постоје људи који су на њој докторирали, сад једино ако су по теби докторирали пишући глупости јер је Његош писао нерастумачиво и несазнатљиво. Нема у Лучи никакве пустињачке нити отшелничке вертикале, братац... Јеси ли је читао или смо читали две различите Луче од два различита Његоша? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 @@Дидим, едитово сам пост да мало прецизирам А ја већ одговорио... Добро, небитно, Луча ионако није тема, поента је да је Његош Србин и да је Пенкејкс ускочио у неке разговоре о којима одбија да се изјасни. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 pouke.org rezenovanje: Za NATO = milov ideolog. Кад размислиш, бити трол или бот је много боље неко бити толико глуп и сврстати НАТО (узгред, то је војни савез) у цивилизацијске тековине. Зато се искрено надам да си трол, евентуално бот. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 Што се тиче теме (најзад стигох и до тога ), надам се да је ово политички крај Мила Ђукановића. Џуманџи, Јефимија Крунић, Баба and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 20, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2015 A od kada se to stvari ne zasnivaju na interesu?Ti to kao da je u pitanju neka neodređena,mistična stvar..."nečije" interese, kakav li se struktura krije iza tog "nečije" ne smijem ni da pomislim a da ne stvorim neku sliku zaverološke paranoje...dečko probudi se i okreni se malo oko sebe i vidjećeš da se sve zasniva na interesu.es' ti to nama nesto ljut?ako verujes da ce nato da te stiti malo si se za'ebo a? jel' mislis da ce da te cuvaju? isti oni sto su, „kao" ruseci milisevica na dedinju, bacali bombe tebi na podgoricu? Плутон, Дијана., Kaludjerovic Sreten and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука