Jump to content

Предлог за пријем Косова у УНЕСКО уврштен у дневни ред

Оцени ову тему

Препоручена порука

To nema nikakve veze sa tim da li je Kosovo u UN, UNESKO.

Апсолутно има везе. Јер члан УНЕСКО одговара за културну баштину на својој територији пред међународном заједницом, што укључује и начин међународног представљања те културне баштине. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Meni neke stvari nisu najjasnije. Pre svega zasto se mi uopste bunimo? Znamo li mi sta mi hocemo?

Na KiM se desio pogrom, kada su paljene crkve i manastiri. Rezultat toga je priznavanje KiM kao drzave. Tada su manastire i crkve cuvala NATO vojska. Sada ih cuva Kosovska (albanska) policija. Srusene pravoslavne svetinje je obnavljala Kosovska drzava, uz pristanak crkve. Dakle, zasluzili su da ih prime u UNESKO, posto cuvaju, i grade (obnavljau) pravoslavne hramove i manastire.

Nije mi jasan ni patrijarhov stav o ulasku u EU: "Hocemo u EU, ali ne po cenu Kosova". To je kao kad bi neko rekao, hocu posao, ali ne po cenu da moram da ustanem iz kraveta. Vrlo dobro se zna da je priznavanje Kosova uslov za EU, narod to zna, i narod je izabrao vlast da nas vodi u takvu EU, i patrijarh je dao podrsku takvoj vlasti (brojnim odlikovanjima).

Obnavljaju hramove koji su prethodno sami uništavali.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Притом до сада нико није процесуиран за уништавање, а то шаље врло јасну поруку да се злочини над културним и верским споменицима неће кажњавати и да то свако може да учини без икаквих последица. 

Подели на овим сајтовима

То што су ти храмови преживели Турке, Први светски рат и нацистичку окупацију у Другом довољно говори о примитивизму са којим се српско наслеђе на Косову и Метохији суочава.

Подели на овим сајтовима

Апсолутно има везе. Јер члан УНЕСКО одговара за културну баштину на својој територији пред међународном заједницом, што укључује и начин међународног представљања те културне баштине. 

Znaci, onda je trebalo "blokirati" Hrvatsku u UNESKO, kao i verovatno Crnu Goru. Posto i jedna i druga svojataju srpsko kulturno nasledje.

Nije to "drzava" Kosovo radila. Odgovornost za martovsko unistavanje snosi jedino medjunarodna zajednica, koja je tada bila jedina "vlast" na Kosovu i Metohiji.

Mislim da je nama jako tesko da shvatimo kako "zapad" razmislja. Oni su tada videli da medjunarodni protektorat u praksi ne funkcionise na Kosovu i Metohiji. Nama deluje paradoksalno, ali upravo to unistavanje je dovelo do stvaranja "drzave" Kosova. Da albanci tada nisu srusili hramove SPC, i dalje bi tamo bilo isto stanje kao 2000.e godine.

Mi optuzujemo "drzavu" Kosovo za dogadjaje koji su se desili dok ta "drzava" nije postojala. Kako je te dogadjaje "drzava" Kosovo mogla da spreci? Da posalje vojsku, policiju da spreci paljenje? Ali vojska i danas ne postoji, a tada nije postojala ni policijia Kosova.

U isto vreme, u drzavi Srbiji, pale se dzamije, ambasade. A drzava Srbije i te kako ima i policiju i vojsku. Dakle drzava Srbija snosi punu odgovornost zato sto nije sprecila ta desavanja. Treba li onda drzavu Srbiju izbaciti iz UNESKO i UN?

Ono sto smo sami doprineli da Kosovo postane clan UNESKO je pristajanje na to da "drzava" Kosovo gradi (obnavlja) nase manastire. To smo mogli da odbijemo. Druga stvar, koju nismo mogli da odbijemo, je to da policija "drzave" Kosova obezbedjuje nase manastire. Ta "drzava" se u ocima medjunarodne zajednice dobro pokazala i u jednom, i u drugom. Makar ni malo losije od drzave Hrvatske, clanice EU.

Подели на овим сајтовима

Nije to "drzava" Kosovo radila. Odgovornost za martovsko unistavanje snosi jedino medjunarodna zajednica, koja je tada bila jedina "vlast" na Kosovu i Metohiji.

Ајде овако. Ја дођем и разлупам ти ауто (рецимо) јер си Србин. Да ли би сутра мени, који сам ти разлупао ауто, поверио његово чување?

Имај у виду да су организатори напада, нарочито оног 2004., данас у Приштинском парламенту.

Подели на овим сајтовима

Mi optuzujemo "drzavu" Kosovo za dogadjaje koji su se desili dok ta "drzava" nije postojala.

A, jel', zlato? E, vidis, zemlje koje pominjes:

Hrvatsku , Crnu Goru

JESU postojale, zato pazi sta poredis.

Ili mi poistoveti CG sa ID, pa da se lepo roknem, ni Bog mi ne bi zamerio.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ајде овако. Ја дођем и разлупам ти ауто (рецимо) јер си Србин. Да ли би сутра мени, који сам ти разлупао ауто, поверио његово чување?

Имај у виду да су организатори напада, нарочито оног 2004., данас у Приштинском парламенту.

Al to se vec odavno desilo. Jedino policija Kosova cuva nase manastire. Izuzetak su Decani. Meni moze da se to ne svidja, ali sigurno policija i vojska drzave Srbije nece moci da cuva nase manastire. Kao sto ih ne cuva ni u Hrvatskoj, ni u CG.

Ili mi poistoveti CG sa ID, pa da se lepo roknem, ni Bog mi ne bi zamerio.

U CG se konstantno vrse provale u crkve SPC. Iz CG se proteruje svestenstvo SPC. Po mnogim kriterijumima, stanje u CG je gore nego na Kosovu i Metohiji.

Nevezano za pokusaj otimanja svojine u vlasnistvu SPC, ne mogu da se ne setim cepanja zastave Srbije od strane crnogorca koji igra za kosarkasku reprezentaciju Spanije na evropskom kosarkaskom prventsvu koje je upravo proslo.

Подели на овим сајтовима

Nisam te pitala sta se radi, lepo sam ti napisala: Sam si poceo, izvoli.

To naravno nije korektno, pre bi se moglo, po toj logici, poistovetiti Srbija sa ID, zbog unistavanja dzamija.

Naravno da to nije u redu, zbog paljenja dzamija i ambasada poistovetiti Srbiju sa ID, kao sto nije u redu ni "drzavu" koja tada nije postojala, poistovetiti sa ID. Ovim optuzbama, mi ustvari madjunarodnu zajednicu poistovecujemo sa ID, jer slike kojim to radimo, optuzuju jedino medjunarodnu zajednicu, nikako "drzavu" Kosovo. Prosto, pucamo u prazno, pogresnu metu sa ovim poredjenjem.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...