Jump to content

Двадесет година од краја рата у БиХ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Baš za vrijeme najvećeg uspona austrougarske se u 17,18 i 19. vijeku toliko protežirao češki i hrvatski jezik da su ustvari Njemci koji su recimo u Češkoj bili većina u svim većim danas poznatim gradovima postali manjina a češki se širio nauštrb njemačkog koji se svuda potiskivao i bio u defanzivi, paralelno su otvarane i češke visoke škole, prije su bile samo njemačke sve dok te njemačke nisu sasvim zanikle. Slično je to bilo i s jezikom u crkvi, molilo se latinski ali pjevalo i propovijhedali i češki i njemački. A odnos čeških i njemačkih crkvi je bio takav da su Nnjemačke bile potisnute češkim. Dakle s površnim predstavama o tome šta se dešavalo u Austrougarskoj i paušalnim generalizacijama se to ne može popisati, zahtjeva to detaljnije poznavanje istorije. Slično kao i ona tvrdnja ili predrasuda da pošto su pravoslavni slovenski narodi imali liturgiju na slovenskim jezicima je to imao posljedice na razvoj nacionalne svijesti kod pravoslavnih naroda za razliku od katoličkih koji su u tom bili navodno hendikepovani. Istorijski fakti i bibliografijha govore nešto sasvim drugo.

Jedno pitanje o trojezicnicima

https://www.pouke.org/forum/topic/22766-jedno-pitanje-o-trojezicnicima/

Зајроне, Аустроугарска је устројена тек 1867. године, а до тада је била Аустријско царство од 1804. а до тада као целина није ни имала име. Земље под влашћу Хабзбуршке куће. Чак ни аустријске земље након 1867. нису имале једно јасно име већ „краљевине и земље заступане у Царевинском већу“. Аустроугарска је била јединствена земља у свету и није за позивање за овај или онај случај.

Само је једна вера права - вера хришћанска православна!

Само је једна црква права Црква Исусом Христом Господом основана - Црква православна!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 75
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Србија је данас једина држава међу републикама бивше Југославије која је сачувала мултиетичност и у томе се огледа њена величина, као и Руске Федерације.

Само је једна црква права Црква Исусом Христом Господом основана - Црква православна!

Подели на овим сајтовима

Зајроне, Аустроугарска је устројена тек 1867. године, а до тада је била Аустријско царство од 1804. а до тада као целина није ни имала име. Земље под влашћу Хабзбуршке куће. Чак ни аустријске земље након 1867. нису имале једно јасно име већ „краљевине и земље заступане у Царевинском већу“. Аустроугарска је била јединствена земља у свету и није за позивање за овај или онај случај.

A to sa personalnom unijom i hrvatskim i češkim saborom, Stavovima ima kakve veze?

Подели на овим сајтовима

A to sa personalnom unijom i hrvatskim i češkim saborom, Stavovima ima kakve veze?

Читај боље што пишем. Рекао сам да то нису државе већ реликти средњовековља, заправо покрајине. Код нас је доста лоше конципирана настава историје исто као и предмет Устав и право грађана (Основе права) и људи зато не знају основне појмове. Те предмете би требало појачати. Немам више времена за преписку. Леп поздрав

Подели на овим сајтовима

Izmedju naroda i narodnoszti ne postoji nikakva razlika u smislu medjunarodnog prava i Romni  mogu imati pravo na samoopredjeljenje.

У Југославији, народ = конститутивна нација, народност = национална мањина.

SR Hrvatska je prema ustavi iz 1974 nije isto kao i Ruminija i nigdje nisam to rekjao ali svaka može legalno Ustavom predvidjenim načinom - referendumom postati isto kao Rumunija što se u slučaju Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije i Crne Gore i ostvarilo. Nigdje nisamn rekao da ja mislim kako je Madjarska matica Vojvodini već karikirao to što rade Čanak i kompanija i spomenuo što sami Madjari o tom misle.

https://hr.wikisource.org/wiki/Ustav_Socijalističke_Federativne_Republike_Jugoslavije_(1974.)#DIO_PRVI

Да је Хрватска заиста била држава или да је бар било икаквих назнака да ће једног дана бити држава (и то држава Хрвата, а не држава Срба и Хрвата) Срби се у њој не би бунили исто као што се не буне данас у Аустрији или САД. 

Подели на овим сајтовима

Читај боље што пишем. Рекао сам да то нису државе већ реликти средњовековља, заправо покрајине. Код нас је доста лоше конципирана настава историје исто као и предмет Устав и право грађана (Основе права) и људи зато не знају основне појмове. Те предмете би требало појачати. Немам више времена за преписку. Леп поздрав

Čitaj ti takodjer malo bolůje šta pišem ja! Jedan od odlučujućih znakova suvereniteta je imati svoj Parlament, Sabor, Stavove i donositi tamo odluke koje su se ticale Češke i Hrvatske ili Madjarske a često išle samo formalno  na potpisivanje Caru a imali su ih i Hrvatska i Češka i Madjarska (Ugri). Češki stavovi su recimo 1619.. na saboru, sněmu u Pragu skinuli  Ferdinanda II sa trona a demokratsk, saborski na zajedničkim sněmu, saboru svih zemalja i kruna. Milsiš li da bi to mnoguće kad bi to bili kako ti kažeš takvi nekakvi  "relikti":?

Na základě tohoto uspořádání byl Ferdinand II. generálním sněmem (generalnim, opštim saborom) sesazen, čeští protestantští stavové však nebyli jednotní v názoru na volbu nového krále. Stavové inklinující k luteránství podporovali saského kurfiřta Jana Jiřího, zatímco stavové inklinující ke kalvínství Fridricha Falckého. Nakonec byl zvolen Fridrich, čímž skončila i vláda stavovského direktoria.[13]

A o kakvim kapitalnim stvarima se na tim snemima odlučivalo na tim "reliktnim" Saborima možete vidjet i sami:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_stavovsk%C3%A9_povst%C3%A1n%C3%AD#Nov.C3.A9_politick.C3.A9_uspo.C5.99.C3.A1d.C3.A1n.C3.AD

A Ferdinad II je bio ko?

Ferdinand II. Štýrský (9. července 1578 Štýrský Hradec – 15. února 1637 Vídeň) z rodu Habsburků byl císař římský, král český, uherský a chorvatský v letech 1620–1637, arcivévoda rakouský a v letech 1590–1637 rovněž vévoda štýrský.

Dakle skinuli i smjenili svog kralja. Htjelo bi to malo bolje poznavat istoriju.

Подели на овим сајтовима

У Југославији, народ = конститутивна нација, народност = национална мањина.

Pa i nacionalne manjine imaju pravo na samooopredjeljenje, o tom

smo već govcorili, samo rječičkujete a ni vama nije jasno o čemu tačno.

Подели на овим сајтовима

као и председник Србије Слободан Милошевић

:.mislise.  

Подели на овим сајтовима

Znate li šta znači imati pravo na samoopredjeljenje? To znači da se mogu isčlaniti i ograditi kulturno i/ili etnički i/ili vjerski i/ili jezički i/ili teritorijalno itd. a u svim mogućim kombinacijama gore navedenog od majoritnog stanovništva. da se mogu prozvati svojim etničkim endonimom tj. autonimom svojim sopstvenim etničkim nazivom i nacionalno kao takvi izjasniti u popisu stanovništva itd. I na osnovu toga tražiti od škola na svojim jezicima pa do autonomije političke i teroritorijalne, glasat na referendumima po raznim pitanjima i konačno proglasit plebiscit za pripajanje drugoj državi ili savezu država kao što je EU.

https://en.wikipedia.org/wiki/Exonym_and_endonym

Подели на овим сајтовима

Znate li šta znači imati pravo na samoopredjeljenje? To znači da se mogu isčlaniti i ograditi kulturno i/ili etnički i/ili vjerski i/ili jezički i/ili teritorijalno itd. a u svim mogućim kombinacijama gore navedenog od majoritnog stanovništva. da se mogu prozvati svojim etničkim endonimom tj. autonimom svojim sopstvenim etničkim nazivom i nacionalno kao takvi izjasniti u popisu stanovništva itd. I na osnovu toga tražiti od škola na svojim jezicima pa do autonomije političke i teroritorijalne, glasat na referendumima po raznim pitanjima i konačno proglasit plebiscit za pripajanje drugoj državi ili savezu država kao što je EU.

https://en.wikipedia.org/wiki/Exonym_and_endonym

Све се може ако се има подршка Америке, Ватикана, Немачке...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

С почетка теме сам прозивао неке наше владике старије генерације за ратно хушкаштво за време ратова 90-их. Кад се уопште погледа то време то је био уобичајен начин говора у то време, ратнохушкачке епске тираде праћене гуслама, окретањем ражњева и хектолитрима ракије све уз одговарајућу иконографију.

Сад кад се сви свима извињавају, ваљда ће и пастири тадашњи и садашњи!

Filaret-mitraljez.jpg

Има тога и другде:

868efb78c5ec7343bbc5fe1b1713323b.jpg

1419854773_episkop-kirill-sm_1a1d511a495

vladika4.jpg?itok=Pi6QIErW

483626bf9b173fda9016bf6acae67bd1_XL.jpg

Подели на овим сајтовима

И код католика "блаженик" у припреми Фрањо Кухарић се својевремено сликао са калашњиковом

img1024-700_dettaglio2_Papa1.jpg

Подели на овим сајтовима

Pa i nacionalne manjine imaju pravo na samooopredjeljenje, o tom

smo već govcorili, samo rječičkujete a ni vama nije jasno o čemu tačno.

Мислио сам да изједначаваш право Срба на самоопредељење у СР Хрватској 1991. са правима Цигана на отцепљење у Румунији.

Подели на овим сајтовима

Види овако да ти објасним нешто прикане.

Прво што би требало да знаш то је да ти ја нисам неки екумениста, а то значи да ово што сад раде ПЦ и РКЦ нема благе везе за екуменизмом. И докле год екумензима изгледа овако како изгледа у мени ће имати архинепријатеља.

Друго, ја сам ти од оних који дубоко и интимно сматрају да Црква треба да буде једна. И око тога немам апсолутно никакву дилему. Можда из "горње перспективе" та једна Црква заиста и постоји (и највероватније то и јесте тако), него се ми земаљски мишеви у својим поделама, величинама и битностима трипујемо да није. Али, требало би да и из земаљске перспективе да буде једна. То је оно што је Христос хтео. Ако кренеш са тог апекта онда је све друго што стоји на путу једне Цркве Хростове периферно. Пошто се наше владике а и остале православне владике заједно са бискупима и свима осталима играју политике и борбе за власт (као уосталом и кроз историју), од тога у догледно време, а ја верујем за мог живота, нема ништа. Пре ће Господ доћи него што ће они сести и стварно почети да раде на томе да Црква Христова буде једна.

Треће, ми овде ина форуму, а и многи кроз живот, свакодневно имамо комуникацију са католицима. Ето ту је Заки, ту је и Путинов зет, итд...Што се мене тиче ја бих се прика са њима да их видим уживо изљубио и изгрлио ко са рођеном браћом. То што се некад ставови и мишљења разликују, или што ћемо можда да се и поџапамо, за мене не игра никакву улогу. Зашто? Зато што они пред собом имају исто Јеванђеље, пред истим Господом се молимо. Разумеш? А може бити да су и бољи људи од мене. И не само то, него смо ми обични хришћани и наши односи мислим и једина права шанса за истинско јединство Цркве, јер од ових са чиновима нема ништа. Једино не знам ови млађи теолози што на Истоку што на Западу ако не промене тај курс изнутра Цркве па да ту буде неког интензивнијег искреног разговора, иначе овако мрка је то капа.

Оћу прика да ти кажем да водиш рачуна кад мислиш о тим стварима, јер то су неке ствари из прошлости са којима младе генерације и православаца и католика немају баш никакве везе. Какве везе има Манолис са Кухарићем? Никакве, или барем онакве какве ја имам са нпр. Филаретом. Зато мени лично не пада на памет да се као хришћанин, због неких тамо ко зна којих и каквих глава, и у прошлости па Бога ми и у садашњости, делим, свађам или не дај Боже мрзим са обичним људима који верују и моле се истом Богу и који се ни по чему не разликују од мене.

Друшкане, нисам ни ја за тензије и живот у прошлости већ за бољу будућност. А онима који су до пре 20 и кусур година позивали на злочине а сада причају о некаквој љубави и јединству НЕ ВЕРУЈЕМ. Јесу ли ронили сузе покајнице - нису, јесу ли се посипали пепелом и викали: мој грех, мој грех, мој превелики грех - нису. Откуда та нагла љубав одједном и са једне и са друге стране? Сигурно нека масонска посла. Глобализација у свету тражи и глобалну Цркву. Све је то сумњиво. А за јединство јесам, али у истини и правој љубави а не глуми.

Легендарна временска прогноза из Топ листе надреалиста:

https://www.youtube.com/watch?v=9UIaDV1Svqc

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...