Jump to content

SVEŠTENIK IZ PRIŠTINE E, lako je biti Srbin u Beogradu

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Ne razumem kako ne razumes.

Glavna sustina je da takvi "Srbi" danas pricaju o Srpskom Kosmetu,a da su Kosmet prvi prodali kad im je neko pare ponudio,to je licemerje. I da to jeste svojevrsna izdaja. I pritom pare koje su dobili od tih siptara,a koje su verovatni ti siptari dobili kroz dilovanje droge,razne zute kuce i slicno,koriste za bahacenje u Beogradu i sa sve civasom i tri prsta uzvikuju Kosovo je srce Srbije,ti nemaju pravo nijedno osim da cute i pokriju se po usima.

Ne znam koliki je procenat tih ljudi, ali ih uopšte ne osuđujem.Meni je baba sa majčine strane izbjegla sa Kosova, mjesto Istok tamo kraj 90-tih.Kao mali sam '95/6 odlazio tamo, i već tada se osjećao nepodnošljiv pritisak onoga što se sprema.Svakako, veoma bizarno i ironično - moja baba i svi njeni ljubili su sliku kao najrođenijm sinu i izbavitelju onom tadašnjem, blagorečeno kretenu na vlasti, njegove slike velikog formata su krasile zidove.Čak i kao izbjeglice kad su došli u CG, njegove slike su kao na nekoj litiji nosili usput.Nekako su se uz nju provukle, tada već u trendu - slavske ikone, a do skora niko od njih nije bio ni kršten a kamoli šta drugo.Duhovni život na Kosovu je uopšte bio 0, prekrižena.Naš narod nikad nije imao osjećaja i svijesti da robuje uskim interesima, iracionalnostima itd. Ali svakako to za prodaju imanja je išlo nekako i sistematski.Mojoj babi su u vrijeme prije onih masonvih iseljavanja, nudili prilično ogroman iznos za kuću, ali ona nije htjela da je proda, jer je htjela da ostane na svom ognjištu, deda je umro i ona nije imala šta da izgubi, htjela je tu da provede ostatak svog života, ne znajući u potpunosti šta se sprema -- tek kad je rizik po vlastiti život postao očigledan morali su da maltene bježe.Vjerujem da su u tim ponudama ljudi masovno pristajali na velike iznose koje su šiptari nudili i koje su očigledno prevazilazile vrijednosti samih imanja, posebno na ključnim mjestima u nekim većim gradovima.Ali, nisu svi ti ljudi bili u situaciji moje bake, neki su bili mlađi i željni života u većim gradovima i boljim uslovima, zato su i prodavali i naseljavili beograd i ostale gradove.Taj njihov primitivizam, malograđanština i njhovih 5 minuta kada su se dočepali tog novca je potpuno nebitno za ovu priču.To je čitav sistem podsticaja za takvo razmetanje...svi ti ljudi sigurno i dalje gaje simpatije prema miloshevu i mržnju prema šiptarima, za njih je kosmet neki nedostižni ideal kojim pune svoje patriotske baterije, zapad je dolio ulje na vatru itd. itd.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro,ali cinjenica je da su mnogi od novopecenih bogatasa ipak otisli sa Kosmeta sa torbom punih para,zbog torbe pune para a ne zbog bezbednosti. Ta opsta rasprodaja ne traje u periodu 98 i 99 nego traje 30 godina.

Kao sto danas u Kursumliji i okolini Srbi ne rasprodaju siptarima dedovinu i ocevinu, zbog bezbednosti ili ne znam kakvih uslova,nego zbog torbe para,pa cemo opet kroz 10,15,20 godina imati i tamo problem pa ce se reci eto drzava nije obezbedila uslove...

A inace u drugim krajevima Srbije je obezbedila drzava svima maksimalno,svi radimo,svi imamo svoje stanove,kuce,svi uzivamo u zivotu,ali eto zapostavila je Kosmet ili jug.

Више сам мислио на људе који су избегли 90их, али добро, разлика је што ја не очекујем од људи превише, уопште нисам изненађен када гледају свој интерес и интерес своје породице, али наша држава, наше "елите" је требало да имају стратегију мало дугорочнију којом би парирали покушајима Албанаца да богато покупују српску земљу. Али то за време комунизма није било изводљиво. Што се осталог тиче, људи из малтене сваког дела Србије би се исто понашали само да имају прилику, само да неко хоће да им богато плати за куће...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Pa sta su onda uradili, moraju traziti novog popa da tu sluzi?

Па да, али неког ко нема малену дјечицу која би трпјела овакве ствари.

Подели на овим сајтовима

Ali prva rečenica u članku:

"Dok pogrbljeno sedi na klupi u maloj porti crkve izgrađene 1830. godine, danas okružene sa tri džamije, priča pognute glave i bez mnogo volje."

1.Pogrbljeno sjedi

2.Tri džamije okolo

3.Pognute glave priče

4.Bez mnogo volje

u prevodu: nema mu spasa, neka se nadležni Episkop smiluje na ovog mlađanog sveštenika.

Подели на овим сајтовима

"Dok pogrbljeno sedi na klupi u maloj porti crkve izgrađene 1830. godine, danas okružene sa tri džamije, priča pognute glave i bez mnogo volje."

1.Pogrbljeno sjedi

2.Tri džamije okolo

3.Pognute glave priče

4.Bez mnogo volje

u prevodu: nema mu spasa, neka se nadležni Episkop smiluje na ovog mlađanog sveštenika.

Amin.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

1.Pogrbljeno sjedi

2.Tri džamije okolo

3.Pognute glave priče

4.Bez mnogo volje

Situacija jeste teska,svesteniku nije lako,ako nesto moze da se promeni,zasto da ne se ne pomogne,ja ne vidim da bi iko drugi mogao da resi tu nelagodnu situaciju osim njegovih kolega...Zaista se nadam da ce doci do nekakvih promena ,ako je o tome rec...Ne bih da dajem predolge svojih radikalnih preokreta,ali ipak...Mozda bi tu po kazni trebalo nekoga uputiti na lecenje ogrehovljene prirode,da se moli Bogu,jer zemaljsko je za malena carstvo...Pa tako naizmenicno...Volela bih da vidim jos jednu reportazu,ali onu sa lepsim krajem.To nije nemoguce.Monasi u isposnicama,deca u parku...

:351780:

Подели на овим сајтовима

Situacija jeste teska,svesteniku nije lako,ako nesto moze da se promeni,zasto da ne se ne pomogne,ja ne vidim da bi iko drugi mogao da resi tu nelagodnu situaciju osim njegovih kolega...Zaista se nadam da ce doci do nekakvih promena ,ako je o tome rec...Ne bih da dajem predolge svojih radikalnih preokreta,ali ipak...Mozda bi tu po kazni trebalo nekoga uputiti na lecenje ogrehovljene prirode,da se moli Bogu,jer zemaljsko je za malena carstvo...Pa tako naizmenicno...Volela bih da vidim jos jednu reportazu,ali onu sa lepsim krajem.To nije nemoguce.Monasi u isposnicama,deca u parku...

Sveštenička služba jeste teška, po prirodi samog prizvanja.U ovoj priči jedino đeca dolaze u fokus i nje nam je žao jer njima treba ambijent u kome će da sazriju, da se kreću, druže, otkrivaju.Inače, realno gledano - sveštenik je tu da položi život za ime Božije.Nema njemu lošeg ambijenta: Liturgija je tu = sve je tu!Ovako rizikuje da svoje prizvanje na propovjed riječi Gospodnje, potiskuje zbog porodice, da misli o njima, šta - kako, da pored hrama i liturgije - bude pognute glave, pogrbljen, bezvoljan, nikakav...to je tuga i jad za sveštenički priziv.

Подели на овим сајтовима

sveštenik je tu da položi život za ime Božije.Nema njemu lošeg ambijenta: Liturgija je tu = sve je tu!Ovako rizikuje da svoje prizvanje na propovjed riječi Gospodnje, potiskuje zbog porodice, da misli o njima, šta - kako, da pored hrama i liturgije - bude pognute glave, pogrbljen, bezvoljan, nikakav...to je tuga i jad za sveštenički priziv.

Литургија је ту,а нема коме да служи?!... Ако  ишта свештенику пада тешко,то је кад нема паству,а то што причаш нема везе ...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Pane,ti si samo teorijski u pravu,praksa nema veze sa teorijom,ili direktnije...Da to jeste njegov poziv,ali to nije fer...Covek se snebiva da kaze,da ne ispadne jos i gord...A ono sto vidimo,a vidjali smo uglavnom u novinama,mislim na onaj jezivi zlatni kic...je nesto sto je u najvecem mogucem sukobu sa zdravim razumom pre svega...i jednostavno nije hriscanski,to je najveca antimisionarska aktivnost u ovom delu planete Zemlje u proteklih 2015 godina.

Подели на овим сајтовима

Литургија је ту,а нема коме да служи?!... Ако  ишта свештенику пада тешко,то је кад нема паству,а то што причаш нема везе ...

Pa to jeste teško ali to nije i ne može biti izgovor, već povod za uzdah i plač nad bezbožnim pokoljenjem, uostalom i Angeli Božiji prislužuju na liturgiju.Tu sam Car dolazi, angellskim silama nevidljivo praćen.

Подели на овим сајтовима

Pane,posto vidim da sve lepo razumes,ali si ocigleno pomalo i naivan,usudicu da te pitam nesto vezano za liturgiju,pocela je ozbiljno da mi nedostaje,naime ti andjeli koje si pomenuo,da li su oni samo u oltaru ili mogu ponekad da izadju napolje,da dodju do nas,npr. konkretno do mene ...To je istina,ali se pitam da li je moguce...bukvalno...andjeo...pravi.I kad udjemo u crkvu,da li su andjeli u oltaru ili su svuda po malo,mada to po malo je potpuno nerazumno...Ako smo vec skrenuli sa teme,da li u crkvi ima demona,ja mislim da nema,ali ne znam...Odgovori mi obicnim govornim jezikom...:-)

Подели на овим сајтовима

Pane,ti si samo teorijski u pravu,praksa nema veze sa teorijom,ili direktnije...Da to jeste njegov poziv,ali to nije fer...Covek se snebiva da kaze,da ne ispadne jos i gord...A ono sto vidimo,a vidjali smo uglavnom u novinama,mislim na onaj jezivi zlatni kic...je nesto sto je u najvecem mogucem sukobu sa zdravim razumom pre svega...i jednostavno nije hriscanski,to je najveca antimisionarska aktivnost u ovom delu planete Zemlje u proteklih 2015 godina.

Pa znam da sam iz ove foteljice idealizator svega toga ali eto iznosimo neki kakav takav stav.

I slažem za onaj klišeasto-idolatrijsko aristokratski pandemonium.

Подели на овим сајтовима

Pa to jeste teško ali to nije i ne može biti izgovor,

Који је твој изговор за овако троловање? 0703_read

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Ako se slazes,jer nemoguce je da se ne slazes,stvar je vise nego ocigledna,reci mi,molim te,sta ti mislis,ko je to trebao da spreci,i da li je hriscanski dozvoliti takav strasan propust...zar smo mi zli i pokvareni ljudi ako zelimo da unistimo nesto lose...nedavno pricasmo o tome i moram reci da sam pomalo i razocarana...Kako se mi to drzimo dobra,ako ne mrzimo zlo,i ako se ne borimo protiv njega?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...