ST.IVANA Написано Септембар 8, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2015 Ziveti u strahu 24h...Jeste ,najteze je biti Srbin na Kosovu...Kada odem u Bg pola su takve besnare da mi je muka.Ide se po inostranstvu, kupuje se markirana garderoba, dobri stanovi..Na Kosovu molis Boga samo da prezivis jos jedan dan..Uostalom , neka se salju po godinu dana i Beogradski svestenici , cisto da vide i osete kako je dole na Kosovu...Da ne pricamo price, svi vidimo sta se desava, od politicara pa nadalje, svima je na recima stalo do Kosova, al na delu....slabo...Sto ne odu da zive dole....Najlakse je je sedeti i filozofirati iz fotelje.....Ne kazem da je nama u Srbiji lako ,lepo i slatko.Daleko od toga, Srbi na ovim prostorima se muce ...Al bar spavaju mirno,nisu zarobljeni...Volela bih i ja obici Srbske svetinje na Kosovu ali strah me je.Priznajem.A kako je njima mucenicima...Neka nam svima Bog pomogne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Септембар 8, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2015 Pane,posto vidim da sve lepo razumes,ali si ocigleno pomalo i naivan,usudicu da te pitam nesto vezano za liturgiju,pocela je ozbiljno da mi nedostaje,naime ti andjeli koje si pomenuo,da li su oni samo u oltaru ili mogu ponekad da izadju napolje,da dodju do nas,npr. konkretno do mene ...To je istina,ali se pitam da li je moguce...bukvalno...andjeo...pravi.I kad udjemo u crkvu,da li su andjeli u oltaru ili su svuda po malo,mada to po malo je potpuno nerazumno...Ako smo vec skrenuli sa teme,da li u crkvi ima demona,ja mislim da nema,ali ne znam...Odgovori mi obicnim govornim jezikom...:-) Madmuazel, sama činjenica da nam nedostaje liturgija je znak naše žeđi da budemo sa svima u Hristu.To za anđele, kako da ti kažem.Na svom krštenju, svakom se, kako nas uči Crkva, na nama nepoznat način prisajedinjuje angeo čuvar tako da je uz tebe uvjek i uvjek bukvlano prvi anđeo.Ti možeš da se pitaš kako izgleda taj anđeo, ali našim tjelesnim očima nije dato da vidimo i sozercavamo nevidljivu tvorevinu božiju.To je tajna. Svakako, ne treba da mislimo kako je to samo po sebi dovoljno jer je sve sjedinjeno u Hristu, blagovoljenjem Oca i blagodaću Duha,zato je on prisajedinio božansku i čovječansku,vidljivu i nevidljivu tvorevinu.Da bi te ukrepio, ima jedno svjedočanstvo o blaženom Tihonu (bio je duhovni otac sv.Pajsiju svetogorcu) koga je njegov anđeo čuvar za vrijeme Liturgije i pjevanja Heruvimske pjesme, podigao i posle pola sata spustio iz visina nebeskih.Kada su ga pitali šta je vidio i čuo za tih pola sata, rekao je, "Heruvimi i Serafimi su slavoslovili Boga."Dakle to su oni angelski činovi, koje pominjemo u toku liturgije šestokrili, mnogooki. Demona nema u Crkvi ali kao zajednici sabranih u ime Gospodnje.Nečastivi ne mogu da trpe djelovanje blagodati u zajednici koja daj Bože da bude kao u onom svjedočanstvu iz Djela Apostolskih: (4glava, 31-32) "I pošto se oni pomoliše Bogu, zastrese se mjesto gdje bijahu sabrani i ispuniše se svi Duha Svetoga, i govorahu riječ Božiju sa smjelošću" (31) A u naroda koji povjerova bješe jedno srce i jedna duša, i nijedan ne govoraše za imanje svoje da je njegovo, nego im sve bješe zajedničko" (32) Ovo su ključni događaji, meni omiljeni knjigama novog zavjeta. Obrati pažnju kako govorahu riječ Božiju sa smjelošću, bijahu jedno srce i duša i sve im bješe zajedničko. Tako ako se ja i ti sretnemo, kao brat i sestra u Hristu, i ti me pozoveš na palačnike, i odemo kod tebe u kuću, to nije tvoja kuća nego i moja, ako imaš auto, to nije tvoje auto nego i moje.I tako sa svim braćama i sestrama u Hristu.Sve nam je zajedničko, jer nam je jedan Otac. Demoni posebno danas žele da odvoje ljude od ovih blagodatnih stanja, kada svako želi da ima svoje, kada se podstiče nezdravi individualizam i sakupljanje imanja zemaljskih, koje će moljci i rđa pojesti.A nerijetko i ljudi koji dolaze u Crkvi su nezdravo vezani za imanja i ono što imaju, jer žive tjelesno i daleko od blagodati. Arsenija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Септембар 8, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2015 Ako se slazes,jer nemoguce je da se ne slazes,stvar je vise nego ocigledna,reci mi,molim te,sta ti mislis,ko je to trebao da spreci,i da li je hriscanski dozvoliti takav strasan propust...zar smo mi zli i pokvareni ljudi ako zelimo da unistimo nesto lose...nedavno pricasmo o tome i moram reci da sam pomalo i razocarana...Kako se mi to drzimo dobra,ako ne mrzimo zlo,i ako se ne borimo protiv njega? Patoloških stanja će uvjek biti, jer živimo u palom svijetu.Na nama je da prepoznamo sosptveno zlo i poroke i da se uz blagodat božiju u zajednici naše pravoslavne liturgije suočimo za našom nemoći - jer blizu je kraj, madmuazel.Zar ne osjećaš to?Nemoj da budeš kao Marta koja o mnogome brine a ne radi ono što je najpotrebnije.Čak je i u jevanđelju rečeno "Dosta je svakom danu zla svoga".Sigurno nismo mi ti koji ćemo sprečavati takve devijacije. Arsenija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 8, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2015 P.s.Nismo mi ti koji to treba da sprecimo(devijacije),ali ako smo u Hristu svi jedno onda jesmo...Kad neko meni drag i blizak zeli da uradi nesto,ja ga opomenem,ako on koji je sit i presit zeli da bosom detetu uzme carape,ja cu da mu zabranim...I ne samo to,ima da ga prebijem.Da...mozda ne rukom,ali bih nasla neki drugi nacin...E,sad,to je otislo predaleko...tu vise niko nije ok...Razumes sta to znaci? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Септембар 8, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2015 Bog da ih cuva. nana, Снежана, МилошБГ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука