JESSY Написано Август 31, 2015 Пријави Подели Написано Август 31, 2015 Ovog tropskog leta bombardovani smo medicinskim savetima. Neki su potpuno beskorisni, a neki na rubu pameti. Jedan od najčešćih „refrena” u lekarskim savetima bio je i onaj o tome koliko vode treba da popijemo. Osam čaša na dan? Ili najmanje dva i po litra? U tabloidima je opisano i kako da se kockicama leda (koje smo doneli od kuće!) osvežavamo tokom radnog vremena i koja nam hrana prema krvnoj grupi prija kada temperatura premaši 33 podeljak. Slične savete objavljuju i mediji širom sveta. Zato je dr Aron Kerol, profesor pedijatrije na Univerzitetu Indijana, u članku u listu „Njujork tajms” zavapio: Ne, ne treba da pijete osam časa vode na dan! On tvrdi da je reč o medicinskom mitu, koji vaskrsne svakog leta i kojim se milioni ljudi zastrašuju posledicama dehidratacije. Foto: Beta Poput Stiva i Džejmija iz „Diskaverijeve” emisije „Razotkrivanje mitova”, dr Kerol se već dugo hvata ukoštac sa mitovima, ali u medicini. U „Britiš medikal džornalu” 2007. godine objavio je rad u kom ruši mitove da, navodno, koristimo samo 10 odsto našeg mozga, da moramo piti osam čaša vode dnevno, da mobilni telefoni ometaju rad medicinskih uređaja, da nas ćuretina čini pospanima… Prof. dr Branko Jakovljević sa Katedre za higijenu Medicinskog fakulteta i specijalista ishrane kaže kako je savet da se popije osam čaša vode besmislen i nepotreban. – Vodu unosimo bukvalno kroz svaku namirnicu, i to ne samo kroz voće i povrće, već i meso, hleb… Kada su ekstremne vrućine, normalno je da će svako od nas prema svojim potrebama piti više tečnosti. Međutim, apsolutno je nemoguće popiti osam čaša vode ili druge tečnosti i obavljati uobičajene poslove. Organizam se ispira, a sa izbačenom tečnošću odlaze i minerali – objašnjava Jakovljević. Dr Jakovljević upozorava da se iza medicinskih saveta u tabloidima kriju brojne gluposti. Na primer, da se odmah nakon ustajanja radi detoksikacije popiju tri čaše mlake vode. Tako se bubrezi samo namuče da tu vodu izbacuju u narednih nekoliko sati. To se, kaže, u svetu odavno zove „lošom naukom”. – Detoksikacija je jedna od najgrandioznijih novotarija marketinga, „stručnjaka za ishranu” i alternativnih terapeuta, a u udžbenicima medicine o tome nema ni traga. Naravno, hamburger i pivo su loši za organizam iz mnogo razloga, ali tvrdnja da se od njih nagomilava nekakav talog koji se može izlučiti samo detoksikacijom čista je izmišljotina. Takođe ne postoji nijedan naučni dokaz da krvne grupe mogu da određuju način ishrane– ukazuje na još neke mitove dr Jakovljević. Jakovljević „udara” na još jednu tvrđavu: svi testovi intolerancije na hranu koji se kod nas rade u privatnim ordinacijama određuju isključivo IgG (imunoglobulin G), antitela normalno prisutna u krvi osobe koja je ikada imala kontakt s nekom namirnicom i ne ukazuju na bilo kakvu poremećenu, alergijsku reakciju organizma na belančevine bilo koje namirnice. – Nema nikakvih dokaza da ovi testovi utvrđuju alergije na hranu. Ni vodeći svetski autoriteti u oblasti preosetljivosti na hranu ne potvrđuju njihovu upotrebu u dijagnostičke svrhe – ističe dr Jakovljević. S medicinskim mitovima bore se i očni lekari: prof. dr Miloš Jovanović, oftalmolog Očne klinike Kliničkog centra Srbije, kaže kako jedno od najčešćih pitanja koje mu pacijenti postave glasi: da li je promaja izazvala ablaciju (odlubljivanje) mrežnjače u oku: – Stotinu puta sam pacijentima ponovio da na ovo organsko stanje, promaja ne može da utiče. Dakle, nikada! Međutim, mit je isuviše jak i sva moja ubeđivanja ne pomažu. Često će potvrdu za svoje predubeđenje tražiti onoliko dugo dok je i ne dobiju, najčešće od nadrilekara – izričit je dr Jovanović, koji raskrinkava još jedan mit: verovanje da će se „ulenjiti oko” onog časa kad počnemo da nosimo naočare. – Uobičajeno je da se oko 45 godine javi potreba da se nose naočare za čitanje. Međutim, prilično veliki broj ljudi se strašno muči sa čitanjem bez naočara jer postoji mit da, ukoliko ne nose naočare, uspeće dosta dugo da vide i bez njih i da sačuvaju vid. Za razliku od toga, oni koji počnu da nose naočare – pokvare svoje oči! Ovo je, naravno, potpuna neistina. Oni koji jedva čitaju bez naočara koje su im neophodne, samo se muče – kaže dr Jovanović. Rušenju mita da loše osvetljenje uz koje se čita može da dovede do oštećenja vida pridružuje se i dr Jovanović: – Nije poznato da slabo svetlo dovodi do bilo kakvih promena na očima. Ono, eventualno, tera čitača da tekst primakne bliže očima. To može delimično da bude uzrok pojave kratkovidosti, posebno kod dece u periodu razvoja oka, ali to je tek jedna od teorija – kaže dr Jovanović. (Politika) http://www.krstarica.com/zivot/razno/medicinski-mitovi-nalivanje-vodom-i-strah-od-promaje/ ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 31, 2015 Пријави Подели Написано Август 31, 2015 Međutim, apsolutno je nemoguće popiti osam čaša vode ili druge tečnosti i obavljati uobičajene poslove. E bas svasta... a meni bas doktorka koja mi radila ultrazvuk lepo objasnila zasto jeste korisno i vazno piti sto vise tecnosti, a za zdravog odraslog coveka bas negde oko 2 l (= 8 casa) dnevno. A kaze ona - "kad je vrucina, svakako i dosta vise". I ja je poslusao, i sta se desilo posle toga - pa eto, za razliku od ovakvih nebuloidnih tvrdnji iz teksta, funkcionisem sasvim normalno svaki dan, fala velikome Bogu, i to bez ikakve smetnje glede tecnosti, stavise generalno se osecam bolje, em mi se pesak u bubrezima smanjio. I nisam pogubio nikakve minerale. A to ce da bude verovatno zato sto preko dana osim sto pijem vodu jedem i hranu. Vajni neki doktor... Биљана је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Август 31, 2015 Пријави Подели Написано Август 31, 2015 То са пијењем много воде гарант форсирају продавци флаширане воде. Рекламирају се у часописима и ај сад ти одби да објавиш чланак како треба пити много воде, нема шанси. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 31, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 31, 2015 @@obi-wan, ja mislim da je sve to individualno....ja kad pijem mnogo tecnosti, veoma lose funkcionisem,,,tesko mi u stomaku, ne mogu da disem, teze se krecem....sta znam....ima tu svega i svacega....mislim da se ne moze jedna stvar primeniti na sve....treba svako da prati svoj organizam....sta mu prija a sta ne.... a da ima i toga - da jedne godine lekari kazu jedno, a sledece drugo.....ima.... Dijasporka је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikolay Написано Август 31, 2015 Пријави Подели Написано Август 31, 2015 И у медицини се често иде из крајности у крајност. Једно вријеме све болести непознатог узрока су објашњавали имулошким поремећајима, послије су све оне биле психосоматске... Па су нас учили да је уље најбоље, сад испада да и није тако добро, нарочито ако се храна пржи, већ да је боља маст, итд. Тако сад и са водом. Колико нам треба воде, индивидуално је и зависи од много фактора. Да ли радимо или лежимо у хладовини, да ли смо спуцали по киле печења или смо појели чорбицу за ручак... Кад сам жедан напијем се, кад нисам нећу се силити да пијем. На воду мислим sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Август 31, 2015 Пријави Подели Написано Август 31, 2015 8 чаша воде - то није ни 4 пива... Ситница... feeble, obi-wan, Плутон and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 31, 2015 Пријави Подели Написано Август 31, 2015 @obi-wan, ja mislim da je sve to individualno... Upravo tako, zato je ovaj tekst uglavnom potpuno promasen, jer on sam pokusava da nas ubedi u jednu sasvim tipicnu krajnost, a navodno se stavlja kao da je protiv krajnosti. Ali s druge strane, tvrdnja da se uzimanjem dosta tecnosti gube minerali potrebni za rad organizma su nebuloza bez ostatka, i to nema veze ni sa cim individualnim. Svi ti minerali se unose odmerenom ishranom, i ne mogu da se izgube prostim pijenjem obicne vode. To kao da je rekao neki potpuni laik, a ne lekar. Recimo: kod dece, preteranim unosenjem mleka, a smanjenjem ostale hrane, dolazi do gubitka gvozdja, pa je tako mom pasenogu svojevremeno za njegovu cerku lekar zabranio mleko jedno vreme, a obavezao ga da dete uzima bujone, sokove bogate gvozdjem, i sam sirup sa gvozdjem. Dakle, bitna je ravnoteza, i nju ne moze da poremeti uzimanje vece kolicine vode, a narocito kad je ona bas potrebna (vrucine, povecan pesak ili bakterije u mokracnim kanalima i bubrezima, itd, itd). Zato sam i rekao - vajni neki lekar. U stvari, izgleda da je to samo jedan od onih samoreklamera, a navodnih strucnjaka, nista drugo... nikolay and Goku је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Август 31, 2015 Пријави Подели Написано Август 31, 2015 Kao prvo i osnovno nismo svi isti,nekome je i casa vode mnogo,a za Gulivera je to kap.Zato treba da se precizira...znaci do detalja.Visina,tezina,doba godine,doba dana,fizicka aktivnos,nacin ishane,godine starosti(mladosti)...i da se na osnovu svega,matematicki tacno i precizno bez greske utvrdi koliko smo zedni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 31, 2015 Пријави Подели Написано Август 31, 2015 То са пијењем много воде гарант форсирају продавци флаширане воде. Рекламирају се у часописима и ај сад ти одби да објавиш чланак како треба пити много воде, нема шанси. Meni su to jos u vojsci (pre 20+ godina) pricali sasvim obicni lekari, kad flasirana obicna voda nije ni postojala kod nas. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 31, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 31, 2015 zato je ovaj tekst uglavnom potpuno promasen nije... upravo nam daje povod za razmenu misljenja.... Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Август 31, 2015 Пријави Подели Написано Август 31, 2015 Sve u tekstu je istina. Što se vode tiče imamo centre u organizmu koji to regulišu. Osetiš žeđ pa piješ vodu. Mislim da se ne može svakom preporučiti pij toliko vode, zavisi koliko je potroši. Debeli ljudi piju više vode...i tako dalje. Dobro, ljudi koji imaju sklonost stvarenja kamenja i peska u bubregu bi trebalo da slušaju lekara. Zdravi ljudi.. imaju mehanizme kojim regulišu tu homeostazu tečnosti i minerala u organizmu. Postoji nešto kao intoksikacija vodom kao pojam u medicini i nije bezazlena stvar. . "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 31, 2015 Пријави Подели Написано Август 31, 2015 Можда нема општег правила, сасвим је могуће да већини људи прија 2,5 литра воде дневно, а да постоји одређен проценат којима не прија. И то мислим да је била прича за 2,5 литра воде у било којој форми. Ако једеш много воћа, салата и јела "на кашику", сигурно ти преко свега тога не треба још дволитра воде... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
YOKA Написано Септембар 3, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2015 Pupupu daleko bilo... gde nadje promaju da spominjes , jedva se odkocih ovih dana [emoji41] Послато са GT-I9100 уз помоћ Тапатока Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 3, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 3, 2015 Pupupu daleko bilo... gde nadje promaju da spominjes , jedva se odkocih ovih dana [emoji41] Послато са GT-I9100 уз помоћ Тапатока znas i sama Zoko zasto je promaja tako delovala na tebe,,,, ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука