Баба Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Волео бих да чујем конкретан одговор ( деманти) од Кнежевића поводом овог поста . Ја се једино надам да СПЦ неће више наседати на овакве ствари. По мени тотално погрешно потрошено време, ни до каквог закључка се није дошло, нити је видљив неки бољитак, нити ће. Од свега овога профитирала је једино Кнежевићева НВО, која је себе изрекламирала, дотични је као што је и сам рекао да није био као представник конфесије већ као организатор и политички теолог коме је тема односа политике и религије основна делатност научно истраживачког рада, значи добио је тему за још неку књигу, а при том је и оправдао паре које је добио за ту трибину од 2 организације које су наведене, а и ми потрошисмо 6 страница на реклами НВО дотичног. Е ту се види како раде и делују. Немам ништа против тебе Кнежевићу, не знамо се, али имам против оваквих пројеката, укинуо би све НВО, у њих уложено брдо пара, а ништа нису урадили позитивно за Србију, нити једна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Ма дајте, а када се директно и без посредника нпр. сусрећу представнци Православне и Католичке цркве то се назива онда "издаја православља" и сл. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Ја сам био на овој трибини и подржавам овакве иницијативе. Цркве највише могу да допринесу искреном помирењу. Ево нпр. Руска и Пољска црква раде на помирењу. Ту нема ничег лошег.http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1143904/%D0%9F%D0%BE%D1%99%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B8+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5.html У документу Основи социјалне концепције Руске Православне Цркве, афирмише се миротворна друштвена улога Цркве: „Мир, као дар Божији који преображава унутрашњег човека, мора да се пројављује и према споља. Треба га чувати и разгоревати (2Тим 1, 6). Зато је миротворство задатак за Цркву Христову: ’Ако је могуће, колико до вас стоји, имајте мир са свим људима’ (Рим 12, 18); трудите се „да чувате јединство Духа у свези мира“ (Еф 4,3) (Основи социјалне концепције Руске Православне Цркве, Нови Сад, Беседа 2007, стр. 105). Нешто паметно и у том документу... Juan Valdez је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 А где је то речено? А где није? Толике књиге су писали о томе, текстове, памфлете, филмове ...и триста чуда. Мислим, у реду је критиковати начин на који неко ради на процесу помирења, али кад се критикује онда треба изаћи са бољим или бар другачијим моделом. Да не говоримо о томе да онда, не 100 него 200 посто треба бити за помирење. Наравно, постоји и друга варијанта а то је бити против помирења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Мени лично све ваља ако је у функцији помирења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 У процес помирења треба да буде укључен што већи број људи. И цркве, и ратни ветерани, и цивилно друштво, и партије и интелектуалци, медији.... Сви треба да разговарају и свако на неки начин може да допринесе. Наравно, овај процес је тежак и ризичан јер до сукоба и рата увек и врло лако може доћи. Али градећи мир, међусобно и са другима, следимо пут Христов који нас позива на то. Градећи мир испуњавамо Његову заповест. Dugousko and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 Jedino sto tu postoji jedan nacelni problem. Razgovor je potreban ali ne i dovoljan uslov za pomirenje. A apsolutni uslov za mir medju narodima je pomirenje pojedinca sa samim sobom, po recima sv.Isaka: pomiri se sa samim sobom pa ce se sa tobom pomiriti Nebo i zemlja. A posto je ovo forum hriscna, prirodno je sto se clanovi brinu ko je taj ko ucestvuje u dijalozima i da li nas dostojno predstavlja, a dostojno znaci, ima li on sam taj mir u sebi, mir koji je doneo Hristos. A taj (nas) mir nije ovaj koji svet trazi. Svet hoce spoljasnji mir, Gospod je doneo drugaciji mir koji opstaje i ako nema spoljasnjeg mira. Jos nesto, mir koji ovaj svet trazi je lazni mir. Ima malo onih u svetu koji su spremni da sebe zrtvuju za mir drugog coveka. Vecina onih koji pricaju o miru, zele ga samo za sebe a od drugog (da me niko ne dira) i zato samo podizu ograde i granice oko sebe, jacaju svoje vojske i stvaraju nova ubojitija oruzja, a potm pricaju o miru. A takva koncepcija mira je preduslov za rat. Zato je takav mir lazan, a lazni su i oni koji ga zastupaju. I uglavnom su oni ti koji organizuju (citaj: placaju) ovakve i slicne forme dijaloga. Ne kazem da svako ko ucestvuje u takvim okruglim stolovima nije iskren, dobronameran i sl. Ali da bi opstao i verno svedocio ovaj nas mir u takvom okruzenju, on mora biti svestan svega gore navedenog. Ko ignorise tu siru sliku ove price o pomirenju, taj i nesvesno i pored dobre volje i namere sluzi ovom svetu i njegovim vodjama i njihovim sebicnim interesima, a ne Bogu. P.S. malo vise poverenja u Svetu Crkvu i naravno da o.Vukasin nije tamo bio u svoje ime nego po poslusaju Manolis, DYNABLASTER, irina and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Knezevic Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 Волео бих да чујем конкретан одговор ( деманти) од Кнежевића поводом овог поста . Не желим да коментаришем овакве уопште изјаве овакве природе, осим да ће тих трибина бити још а свако нека мисли оно што жели, ово је демократска земља па свако има право на своје мишљење. Juan Valdez је реаговао/ла на ово 1 Центар за истраживање религије, политике и друштва http://www.cirelstud.org Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 У процес помирења треба да буде укључен што већи број људи. И цркве, и ратни ветерани, и цивилно друштво, и партије и интелектуалци, медији.... Сви треба да разговарају и свако на неки начин може да допринесе. Наравно, овај процес је тежак и ризичан јер до сукоба и рата увек и врло лако може доћи. Али градећи мир, међусобно и са другима, следимо пут Христов који нас позива на то. Градећи мир испуњавамо Његову заповест. Слободу сам увек стављао изнад мира, па сматрам да је мир без слободе ништа. Мир је иначе неопходан да би друштво могло да иде напред, а код нас пре свега да би опстало , радећи и градећи. Међутим ја не верујем у могућност помирења на Балкану, просто јер су такве геополитичке прилике. Срђан Ранђеловић, irina and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 Мени лично све ваља ако је у функцији помирења. Ту је квака.. То није ''у функцији'' ... ''То '' односно те НВО, користе заправо насталу ситуацију за спровођење политике интересних група и појединих влада.. У насталој ситуацији хаоса на неком подручју... Исто као ''двери''-јанци који су Цркву користили и Црквене људе да покупе људе (и средства) на патриотску причу о светосављу и словенству... рецимо.. и били типична НВО, која је као про Црквена и радила кје на Саборности младих у србијици (а да притом 90% њеног вођства - некаквог старешинства, нису ни били Црквени људи у правом смислу )и Проруска ..ево их сад у правом светлу.. Исто као што сад Румунска Православна Црква, а пре свега ДРЖАВА Румунија тј. њена влада, преко тзв. ''Влашлке Цркве'' која је, ГЛЕ ЧУДА, такође регистрована у Србији као НЕВАЛАДИНА ОРГАНИЗАЦИЈА, а дотични Бојан Александровић са титулом ''пртотопоп-ул некаквог презветеријата ''приобалне Дакије'' је алфа и омега исте... тј. ништа друго него вођа те Румунске Невладине Организације... исто функционише и Мираш у Црној Гори.. ка НВО... и све то је евидентно..а ми са тим рачунамо... Дипломатија... ? Тешко... Пре ће бити неспособност, заблуда ..а можда и безизлаз ... Баба, DYNABLASTER and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
irina Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 У процес помирења треба да буде укључен што већи број људи. И цркве, и ратни ветерани, и цивилно друштво, и партије и интелектуалци, медији.... Сви треба да разговарају и свако на неки начин може да допринесе. Наравно, овај процес је тежак и ризичан јер до сукоба и рата увек и врло лако може доћи. Али градећи мир, међусобно и са другима, следимо пут Христов који нас позива на то. Градећи мир испуњавамо Његову заповест. "Ne veruj onome sto slusas. Istina je vrlo dragocena stvar, i ne nalazi se u ustima svakog coveka. Svaki covek govori onako kako zivi. Ali, istinitost recenog prepoznaje se iz nacina zivota. Shvati sta ti govorim." (starac Josif Isihasta) verum est in beer and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
irina Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 Jedino sto tu postoji jedan nacelni problem. Razgovor je potreban ali ne i dovoljan uslov za pomirenje.A apsolutni uslov za mir medju narodima je pomirenje pojedinca sa samim sobom, po recima sv.Isaka: pomiri se sa samim sobom pa ce se sa tobom pomiriti Nebo i zemlja. A posto je ovo forum hriscna, prirodno je sto se clanovi brinu ko je taj ko ucestvuje u dijalozima i da li nas dostojno predstavlja, a dostojno znaci, ima li on sam taj mir u sebi, mir koji je doneo Hristos. A taj (nas) mir nije ovaj koji svet trazi. Svet hoce spoljasnji mir, Gospod je doneo drugaciji mir koji opstaje i ako nema spoljasnjeg mira. Jos nesto, mir koji ovaj svet trazi je lazni mir. Ima malo onih u svetu koji su spremni da sebe zrtvuju za mir drugog coveka. Vecina onih koji pricaju o miru, zele ga samo za sebe a od drugog (da me niko ne dira) i zato samo podizu ograde i granice oko sebe, jacaju svoje vojske i stvaraju nova ubojitija oruzja, a potm pricaju o miru. A takva koncepcija mira je preduslov za rat. Zato je takav mir lazan, a lazni su i oni koji ga zastupaju. I uglavnom su oni ti koji organizuju (citaj: placaju) ovakve i slicne forme dijaloga. Ne kazem da svako ko ucestvuje u takvim okruglim stolovima nije iskren, dobronameran i sl. Ali da bi opstao i verno svedocio ovaj nas mir u takvom okruzenju, on mora biti svestan svega gore navedenog. Ko ignorise tu siru sliku ove price o pomirenju, taj i nesvesno i pored dobre volje i namere sluzi ovom svetu i njegovim vodjama i njihovim sebicnim interesima, a ne Bogu. P.S. malo vise poverenja u Svetu Crkvu i naravno da o.Vukasin nije tamo bio u svoje ime nego po poslusaju KONACNO dodjosmo do poente ovog posta tj. razloga zasto sam ga zakacila... Vi kazete da je tamo bio PO POSLUSANJU. Sam je sebi dao to poslusanje ili za ucesce na toj tribini bio potreban blagoslov nekog vladike, njegovog vladike?? Ili? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 Међутим ја не верујем у могућност помирења на Балкану, просто јер су такве геополитичке прилике. Мислим да је ово суштина нашег неслагања, а не ко организује трибине, које НВО и остале ствари. Ја верујем без обзира на све тј. на околности које су такве какве су. Верујем зато што је миру и помирењу алтернатива мржња и рат. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 Не знам зашто не би могло да дође до помирења, ако су могли да се помире Амери и Јапанци, Немци, Французи и Британци, онда можемо и ми. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Knezevic Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 KONACNO dodjosmo do poente ovog posta tj. razloga zasto sam ga zakacila... Vi kazete da je tamo bio PO POSLUSANJU. Sam je sebi dao to poslusanje ili za ucesce na toj tribini bio potreban blagoslov nekog vladike, njegovog vladike?? Ili? Као што је то и обичај, презвитер мора за догађаје овакве врсте да тражи благослов од надређеног му архијереја, а у случају о. Вукашина је то Архиепископ Београдско Карловачки, то јест Његова Светост Патријарх Српски, г. Иринеј. Да развејемо све сумње, о. Вукашин је ту био по благослову и све што је рекао је било одмерено. Жао ми је што поједини сматрају ову трибину субверзивном јер је циљ био разговор о конкретизацији активности Цркава и вз у процесима помирења али ја никога не желим да убеђујем у супротно. Видимо се на некој од следећих трибина. Центар за истраживање религије, политике и друштва http://www.cirelstud.org Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука