Jump to content

Патријарх Иринеј: Наводи из уџбеника неистина и срамота за народ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Значи, злочине је починио народ Југословена?

Злочине су починили комунисти, зато су то комунистички злочини. Не могу се њихови злочини приписивати ниједном народу, да ли схваташ то? Комунисти су комунисти, припадници једне интернационалне идеологије који су злочине вршили у име интернационалистичкких вредности те идеологије, у име СССР-а, партије, Стаљина, Тита, итд. Нема то везе ни са једним народом и нацијом.

У том сукобу од 1941-1945 ја видим следеће посебне стране: имао си хрватску страну (то су биле усташе) и они су били на страни нациста, имао си албанску страну то су ткз. балисти, имао си ,,наше" то је наследница легалне војске ЈВуО или четници, која се борила за Југославију, али за Југославију где би били испоштовани сви српски национални интереси. Зато се ЈВуО и може са пуним правом назвати нашом, српском опцијом. Имао си још две, такође наше, ткз. љотићевце и недићевце, они су се борили на страни окупатора. И за њихове злочине може се рећи да су злочини са наше стране, будући да су се ове воне формације и називале српским и позивале на Српство, итд. И на крају долазе комунисти, једна илегална, терористичка и интернационалистичка војна формација под контролом КПЈ која је опет била под контролом страних центара из Москве. Дакле, ни по чему се она не може назвати ,,нашом" опцијом, без обзира ко се све борио у њеним редовима. Борили су се и други нису само Срби, а и број Срба у њеном врху био је јако, јако мали. Ето, тако ја то гледам.

Е сад, то што је комунизам на овимм просторима остао доследан оној коминтерновској логици да је за сва зла на овим просторима крив ,,великосрпски национализам и хегемонизам" те се максимално трудио да Србе сузбије, а Србију ослаби, (а што су други народи то максимално искористили за своје циљее и интересе)- то је већ нека друга прича.

Подели на овим сајтовима

Имаш ситуацију:

1. Да је неко пореклом Србин. На пример, родитељи или преци су му били Срби.

2. Да је неко рођен, одрастао и био васпитан као Србин.

Па, ништа то не мења ствар. Шта има везе што је неко васпитаван да је Србин, кад је он све то одбацио и прихватио нешто друго, са чиме се идентификовао?

Подели на овим сајтовима

Ако имаш неку научну литературу или научни рад неког српског историчара (а не интервјуе новинама) у коме се тако нешто доказује, молим те да ми наведеш ако није проблем. На интернету често водим расправе са Хрватима око историје и националног идентитета и то би ми било драгоцено. Једино што имам око овога су претпоставке и новински интервјуи средњошколских наставника историје, никад и нигде нисам нашао ниједног српског научника коме је ово уже поље научног рада да то научно обрађује.

(Чак и ови који говоре, не говоре о ПОкатоличеним Србима, него о историјским Србима-католицима који су били римокатолици још од пре Немањића на територији западне Херцеговине, Приморја, Далмације и Босне али били сматрани Србима.)

Имаш књигу ,,Срби католици-ткз Хрвати" др. Николе Жутића, има једна сјајна студија под називом ,,Откуд Хрвати у Херцеговини". Можда би ти препоручио и чувену Шешељеве књигу, али многи су овде алергични на сам помен Шешеља.

Покатоличени Срби или Срби католици, исто је. Имао си пуно примера покатоличавања, рецимо, кад наступи време глади, аустријаке власти доведу храну и кажу сељацима православцима: или ћете постати католици, или ћете умрети од глади. Тако су многи попустили и постали католици. Па и у Пилипенди се о том времену пише. Тако се од Срба, већ постојећих католика и оних касније покатоличемих Срба, стварала хрватска нација. Ватикан је, уз помоћ Аустрије, ту играо главну улогу.

Па ето ти пример западне Херцеговине: она је данас, аи у прошлости је тако било, легло најострашћенијих усташа и србомрзаца. Нико ко ти херцеговачки фратри се није истакао у антисрпству и у злочинима. Велики број усташких главешина пореклом је био управо из Херцеговине.

Подели на овим сајтовима

A ti mene ne iznenadjujes ... Baron ne kaze da je srpstvo stvar genetike vec je obrnuto, poreklo vecine Srba je stvar genetike a nacionalno izjasnjavanje je stvar izbora druge polovine Srba ... Albanci nemaju tu genetsku osnovu da se izjasnjavaju ni kao Srbi ni kao evropljani ... Njihovooreklo je severna afrika .. Odatle su dosli na zemlju mojih predaka ali ja i ostali Srbi je jos uvek branimo od dosljaka ...

Boze koliko gluposti.

Подели на овим сајтовима

Злочине су починили комунисти, зато су то комунистички злочини. Не могу се њихови злочини приписивати ниједном народу, да ли схваташ то? Комунисти су комунисти, припадници једне интернационалне идеологије који су злочине вршили у име интернационалистичкких вредности те идеологије, у име СССР-а, партије, Стаљина, Тита, итд. Нема то везе ни са једним народом и нацијом.

Злочине као прво чине људи. И постоји мотивисаност злочина. Ако је у питању национална мотивисаност, битно је која нација чини злочин над којом нацијом. Ако је у питању верска мотивисаност, битно је припадници које вере чине злочин над припадницима које друге вере. Ако је у питању идеолошка мотивисаност, онда је битно која идеологија прогони коју. Овде се није говорило о злочинима комуниста над припадницима некомунистих идеологија, него о злочинима комуниста над српским народом и православном вером. Говори се о конкретним убиствима, конкретним прогонима, конкретним хапшењима која су спроводила конкретни људи. Пошто се говорило да Хрвати и Албанци имају неки, да не кажем, генетски разлог да буду крвожедни и да уништавају Србе, а Срби да су мирни, поштени, васпитани и херојског духа, логично би било да пошто вук длаку мења, а ћуд не, да те злочине врше Хрвати и Албанци комунисти, међутим у тим злочинима су били најгори управо Срби комунисти.

Ти Срби комунисти нису били ни К од комуниста. То је било затуцано и блесаво, или за Стаљина, или за Тита, нико ту није имао везе о идеологији нити је разумео Маркса и Лењина, пола их је било полуписмено, али су сви знали за шта се боре, против кога се боре и у томе су били сурови. И то управо ови Срби, са западних страна, који су баш у то време највише страдали од прогона по националној основи и над којима је спроведен геноцид у НДХ. Сад се за те Србе каже да они нису Срби јер су се изјашњавали као Југословени (што је апсолутно непроверена информација, али нема везе) и у складу са тиме ја питам да ли то онда значи да је те злочине починио народ Југословена, па се сад одједном поново враћамо на то да нису ни Југословени, него да немају нацију, а сваки човек има нацију, па макар био анационалан.

Истина која смета теби и онима који желе да причају бајке о том времену о добрим Србима и злим свим осталима и уопште да кују митове о Србима као херојима јесте да су сви ти комунисти били из српских средина, од српских родитеља, крштени православци, кроз школовање и верски живот васпитани да су Срби и православци, а опет им није никакав проблем представљало да буду убице, кољачи и уништитељи српства, православља и Србије. Није их за то Ватикан припремао 1000 година, нису их томе задојиле хрватске мајке и испирање мозга од малих ногу, нису своје методе научили одрастајући у кавкаским дивљачким племенима него су једноставно такви јер смо ми народ без икаквих васпитних и националних вредности, без икакве приближености вери, народ у ком царује идеологија да је моралност=глупост, а храброст=лудост, да треба гледати своја посла, сагињати главу пред будалама, а будале могу да раде шта им пада на памет. Такви смо сада, такви смо били одувек, а онај мали број поштених, васпитаних и утврђених у томе, какав си вероватни и ти, живи у убеђењу да је читав народ такав и на крају ће од припадника истог тог народа, свог, страдати и бити погребен. Ништа Срби комунисти нису измислили што Срби већ нису радили једни другима, само су то чинили у име нечег другог, а ми сами док се таквог метастазираног рака на националном оранизму не ослободимо никада нећемо остварити своје националне интересе. Не због Хрвата, Бошњака, Ватикана, САД, Коминтерне или којекога, већ нам Бог неће дозволити и сатираће нас као што нас је и до сада сатирао кад год бисмо показали своје право лице и шта намеравамо да урадимо. Никада Србија није више певала о слободи него у време комуниста и ни о коме данас преживеле генерације из тог времена од 50+ година не говоре лепше и боље него о Титу.

Подели на овим сајтовима

Па, ништа то не мења ствар. Шта има везе што је неко васпитаван да је Србин, кад је он све то одбацио и прихватио нешто друго, са чиме се идентификовао?

Има везе јер је једно једно, а друго је друго. Онај ко је само пореклом Србин (на пример, америчка глумица Мила Јововић) никад лично није био Србин и сасвим могуће нема појма шта је то српство. Онај ко је Србин, а одбаци српство, јесте лично био Србин и као Србин је то одбацио.

Подели на овим сајтовима

Имаш књигу ,,Срби католици-ткз Хрвати" др. Николе Жутића, има једна сјајна студија под називом ,,Откуд Хрвати у Херцеговини". Можда би ти препоручио и чувену Шешељеве књигу, али многи су овде алергични на сам помен Шешеља.

Покатоличени Срби или Срби католици, исто је. Имао си пуно примера покатоличавања, рецимо, кад наступи време глади, аустријаке власти доведу храну и кажу сељацима православцима: или ћете постати католици, или ћете умрети од глади. Тако су многи попустили и постали католици. Па и у Пилипенди се о том времену пише. Тако се од Срба, већ постојећих католика и оних касније покатоличемих Срба, стварала хрватска нација. Ватикан је, уз помоћ Аустрије, ту играо главну улогу.

Па ето ти пример западне Херцеговине: она је данас, аи у прошлости је тако било, легло најострашћенијих усташа и србомрзаца. Нико ко ти херцеговачки фратри се није истакао у антисрпству и у злочинима. Велики број усташких главешина пореклом је био управо из Херцеговине.

Западна Херцеговина је историјска католичка територија, као и Далмација... Неки говоре да је и читава Херцеговина у време Немање била већински католичка, али да се од времена Светог Саве православље проширило. Чак и Шешељ то признаје и иде још даље, тврди да су пре Свето Саве чак половина Срба били католици. Херцеговци су сви жестоки, које год да су вере и нације.

Преласка на католичанство јесте било, али су битне размере. На том простору нема 10 милиона католика, а историјски су га насељавали Срби-католици. Проблем код покатоличавања храном је опет српски проблем, као оно што сам говорио у претходној поруци. Војводина није одувек била плодна земља са сељацима и ораницама, него маларична мочвара са гладним и сиромашним људима где је такође био јак притисак да се покатоличе, али се није покатоличио нико. Ни Пилипенда се није покатоличио, а онај у приповетци што јесте (заборавио сам му име) није се покатоличио због глади, него да и даље живи као господин... дакле, Србе није католичио Ватикан него сопствена лакомост. Ја бар не знам да је Православна црква ишла и делила жито из својих житница гладним католицима, или да је ишла да храни сиромашне муслимане и сл. Свака вера је бринула о својим верницима и она није Црвени крст нити хуманитарна невладина организација. Тај што се покатоличио због џака брашна исти је као и онај који је 1948. због добијене немачке куће у Војводини јахао попове и пишао по црквама. ne_shvata

Хвала на препоруци за литературу. Ако под "Шешељевом књигом" мислиш на Идеологију српског национализма, имам је и прочитао сам је, али историјски део те књиге му је најлошији и има много грешака, јер Шешељ није био историчар него је узимао из историјске литературе о некој теми само оно што му се свидело. Има и других нетачности, као нпр. поглавље "Отета слава Милеве Марић Ајнштајн"... једноставно не може човек да буде стручњак за све.

Подели на овим сајтовима

Западна Херцеговина је историјска католичка територија, као и Далмација... Неки говоре да је и читава Херцеговина у време Немање била већински католичка...

Није баш тако,после великог раскола,Далмација и Јужна Италија и даље је била под Цариградем, што ће рећи да су припадале православној Цркви...

Друге околности су после одредиле њихово католичанство....

Ево ти мапа Византије,нешто пре раскола:

Map_of_the_Byzantine_Empire%2C_1025_AD.P

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Зосима, извињавам се нисам био прецизан. Говорим о латинском обреду, не о Римокатоличкој цркви.

Пре раскола 1054. и римски обред је спадао у Православну цркву: окретање олтара на запад, латинска архитектура, целибат свештеника, да се крсти шаком, миса на латинском језику итд. Чак је и римски папа био део јединствене Цркве.

Подели на овим сајтовима

Злочине као прво чине људи. И постоји мотивисаност злочина. Ако је у питању национална мотивисаност, битно је која нација чини злочин над којом нацијом. Ако је у питању верска мотивисаност, битно је припадници које вере чине злочин над припадницима које друге вере. Ако је у питању идеолошка мотивисаност, онда је битно која идеологија прогони коју. Овде се није говорило о злочинима комуниста над припадницима некомунистих идеологија, него о злочинима комуниста над српским народом и православном вером. Говори се о конкретним убиствима, конкретним прогонима, конкретним хапшењима која су спроводила конкретни људи. Пошто се говорило да Хрвати и Албанци имају неки, да не кажем, генетски разлог да буду крвожедни и да уништавају Србе, а Срби да су мирни, поштени, васпитани и херојског духа, логично би било да пошто вук длаку мења, а ћуд не, да те злочине врше Хрвати и Албанци комунисти, међутим у тим злочинима су били најгори управо Срби комунисти.

Тачно, злочине чине људи, из разних побуда. И све је тачно ово што си овде написао. 

И пази, комунистички злочини над српским народом имају своју идеолошку позадину. Не само у вези Коминтерне која је Србе проглашавала ,,хегемонистичким народом" који ,,тлачи све друге народе", корени тога могу се тражити и у речима самог Маркса и Енгелса који су Србе проглашавали ,,народом незрелим за револуцију" и на списак народа које треба ,,прогутати талас револуције" (а то значи истрбљење тих народа) они су стављали и Србе. Тако да ти злочини над Србима и над СПЦ итекако имају своју идеолошку позадину.

То да Хрвати и Албанци имају генетски разлог да уништавају Србе, то нико није говорио, то први пут сад чујем од тебе, ни ја а ни чини ми се остали дискутанти на овој теми нису ништа слично тврдили. А и могу да приметим да су такве идеје ближе теби, јер видим да имаш обичај да етикетираш читав народ и само негативне ствари везујеш за њега.

А ја никада нисам тврдио да су сви Срби дивни, лепи, добри, итд, а да су  сви остали олош, то си ти нешто помешао. Сваки народ, па и Срби, има своје мане и своје врлине, своје добре или лоше појединце. Не постоји зао народ или добар народ, мани се тих шшовинистичких идеја.

Ти Срби комунисти нису били ни К од комуниста. То је било затуцано и блесаво, или за Стаљина, или за Тита, нико ту није имао везе о идеологији нити је разумео Маркса и Лењина, пола их је било полуписмено, али су сви знали за шта се боре, против кога се боре и у томе су били сурови. И то управо ови Срби, са западних страна, који су баш у то време највише страдали од прогона по националној основи и над којима је спроведен геноцид у НДХ. Сад се за те Србе каже да они нису Срби јер су се изјашњавали као Југословени (што је апсолутно непроверена информација, али нема везе) и у складу са тиме ја питам да ли то онда значи да је те злочине починио народ Југословена, па се сад одједном поново враћамо на то да нису ни Југословени, него да немају нацију, а сваки човек има нацију, па макар био анационалан.

Ма пази, Бога ти, шта ми наприча...ти си био са њима, па знаш дал су знали или нису знали за Маркса. Злочине су чинили комунистички екстремисти   који су били индоктринирани, слепо одани комесарима, затровани идеологијом, и они кад су убијали друге Србе они су веровали да убијају ,,кулаке", ,,рекационаре", итд. Дакле, убијали су идеолошке непријатеље, тако су они то видели, јер су били затровани идеолошким етикетама. 

И да, преувеличава се та улога Срба Крајине у комунистичком покрету. Да, тачно је да су Срби Крајине већином били у партизанима, али већина њих није тамо отишла из идеолошких разлога, већ да би спасили живе главе од усташког ножа. Већина је приступила тим редовима из антиокупаторских и антиусташких разлога. И није та већина чинила злочине. Злочине је чинила мањина, комунизмом индоктринирана. Обрни-окрени злочине су чинили комунистички фанатици, а њихово порекло ме не занима. Тачка.

Истина која смета теби и онима који желе да причају бајке о том времену о добрим Србима и злим свим осталима и уопште да кују митове о Србима као херојима јесте да су сви ти комунисти били из српских средина, од српских родитеља, крштени православци, кроз школовање и верски живот васпитани да су Срби и православци, а опет им није никакав проблем представљало да буду убице, кољачи и уништитељи српства, православља и Србије. Није их за то Ватикан припремао 1000 година, нису их томе задојиле хрватске мајке и испирање мозга од малих ногу, нису своје методе научили одрастајући у кавкаским дивљачким племенима него су једноставно такви јер смо ми народ без икаквих васпитних и националних вредности, без икакве приближености вери, народ у ком царује идеологија да је моралност=глупост, а храброст=лудост, да треба гледати своја посла, сагињати главу пред будалама, а будале могу да раде шта им пада на памет. Такви смо сада, такви смо били одувек, а онај мали број поштених, васпитаних и утврђених у томе, какав си вероватни и ти, живи у убеђењу да је читав народ такав и на крају ће од припадника истог тог народа, свог, страдати и бити погребен. Ништа Срби комунисти нису измислили што Срби већ нису радили једни другима, само су то чинили у име нечег другог, а ми сами док се таквог метастазираног рака на националном оранизму не ослободимо никада нећемо остварити своје националне интересе. Не због Хрвата, Бошњака, Ватикана, САД, Коминтерне или којекога, већ нам Бог неће дозволити и сатираће нас као што нас је и до сада сатирао кад год бисмо показали своје право лице и шта намеравамо да урадимо. Никада Србија није више певала о слободи него у време комуниста и ни о коме данас преживеле генерације из тог времена од 50+ година не говоре лепше и боље него о Титу.

Ма јашта, Срби су најгори, Срби су олош, све најгоре су Срби, најгори народ на планети.Народ отпадника, глупака, поданика, итд. Само си још требао да додаш да су Срби ,,накот зрео за сјекиру" па да се овај твој текст нимало не разликује од Старчевићевих писанија. Кад човек  са стране чита овај твој текст пун глупости и небулоза просто му буде жао што усташе нису завршиле тај свој посао у Јасеновцу и другим логорима, да то зло истребе са лица земље, пошто си и сам казао да су најгори кољачи међу Србима били Срби са простора ткз. НДХ.

Али, наравно да није тако. Пази, никада нисам рекао да су сви Срби поштени, часни, добри, итд. Па управо си ти тај који етикетира целе народе, у целини, управо ти везујеш само негативне ствари за један народ. А то што ти радиш и што етикетираш цео народ то се зове шовинизам, фашизам, нацизам. То је велико зло и болест. А ти болујеш од болести зване аутошовинизам, врло присутна данас и баш је она последица тог комуизма који ти као критикујеш и кога се као грозиш. Само не знам да ли си заборавио да си и ти припадник тога народа, па не знам да ли си некад помислио да све што си навео важи и за тебе, или си ти умислио да си ти неки изузетак који ту као нешто ,,штрчи", за разлику од свих осталих ,,злих, покварених, подмуклих Срба кољача, бестидних убица, полтрона, " и да не набрајам све гадости које си навео.

А то што све позитивно у српском народу сводиш само на појединце, сведочи  о твојој острашћености. Само број Срба Светитеља, јунака, мученика, новомученика, и многих других великих људи потеклих из српског рода сведоче колико ниси у праву. Треба погледати нашу историју и ко год није острашћен мржњом видеће да ниси у праву и да прича о поединцима не пије воду.

Наравно, ја не тврдим да су сви Срби добри, часни, поштени, ја сам врло свестан да и међу нама има злих људи, лопова, превараната, убица, криминалаца, итд. Наравно да има. Али, то нема везе са овим твојим писањем по коме су Срби као народ најгоре зло на планети,а ти си то управо овим горњим коментаром рекао и не покушавај сад то да негираш или релативизујеш. Најгоре је што се ти позиваш на Бога, а то је нечасно,јер твоје писање нема везе ни са Богом ни са Вером, већ са болесним аутошовинизмом. Позивао се, уосталом, и Старчевић на Бога када је оне гадости о Србима писао. Ето још једне сличности.

ПС: Никада Албанце нисам називао ,,кавкавским дивљацима", само сам написао да је већинско албанско становиштво веома агресивно, што јесте тачно, што чињенице показују. Али, нисам причао да су сви Албанци такви, нисам спорио позитивне стране албанског народа, напротив, сматрам да у неким стварима можемо да се угледамо на њих. Као што рекох, не делим народе на добре и лоше и за разлику од тебе схватам да сваки народ има своје врлине и мане. За тебе се то не би рекло, ти народе етикетираш у целини, а мени је стварно жао што тако етикетираш свој, рођени народ.

Подели на овим сајтовима

Западна Херцеговина је историјска католичка територија, као и Далмација... Неки говоре да је и читава Херцеговина у време Немање била већински католичка, али да се од времена Светог Саве православље проширило. Чак и Шешељ то признаје и иде још даље, тврди да су пре Свето Саве чак половина Срба били католици. Херцеговци су сви жестоки, које год да су вере и нације.

Па ок...нема то везе са поентом приче. А моја поента је била да су од Срба католика и оних Срба који су били православни па после покатоличени, стварани Хрвати и србомрзци.

И слажем се ово за Херцеговце, они су екстремни које год да су вере или нације.

Проблем код покатоличавања храном је опет српски проблем, као оно што сам говорио у претходној поруци. Војводина није одувек била плодна земља са сељацима и ораницама, него маларична мочвара са гладним и сиромашним људима где је такође био јак притисак да се покатоличе, али се није покатоличио нико. Ни Пилипенда се није покатоличио, а онај у приповетци што јесте (заборавио сам му име) није се покатоличио због глади, него да и даље живи као господин... дакле, Србе није католичио Ватикан него сопствена лакомост. Ја бар не знам да је Православна црква ишла и делила жито из својих житница гладним католицима, или да је ишла да храни сиромашне муслимане и сл. Свака вера је бринула о својим верницима и она није Црвени крст нити хуманитарна невладина организација. Тај што се покатоличио због џака брашна исти је као и онај који је 1948. због добијене немачке куће у Војводини јахао попове и пишао по црквама.

Ма, пријатељу, издајника има у сваком народу, нису Срби изузетак, мислиш да код других народ тога нема? Па вараш се. А није читав наш народ такав.

Па сети се примера оних који нису издали ни веру, ни нацију,који су радије ишли под усташки нож него да се Христа и Српства одрекну. Кажу да је било скоро милион (тако рече наш Патријарх) оних Срба који су мучки убијани и поклани у усташким логорима и јамама јер нису хтели да пљуну на своју веру и име. Сети се оних Срба које су комунисти побили јер исто нису хтели да пљуну на веру и име зарад комунизма или нечег другог. Е то су они позитивни примери, којих међу Србима има пуно и који нису само појединци, како ти тврдиш.

Хвала на препоруци за литературу. Ако под "Шешељевом књигом" мислиш на Идеологију српског национализма, имам је и прочитао сам је, али историјски део те књиге му је најлошији и има много грешака, јер Шешељ није био историчар него је узимао из историјске литературе о некој теми само оно што му се свидело. Има и других нетачности, као нпр. поглавље "Отета слава Милеве Марић Ајнштајн"... једноставно не може човек да буде стручњак за све.

Не, мислио сам на књигу ,,Римокатолички злочиначки пројекат вештачке хрватске нације". Само што се ја не слажем са насловом, јер он сматра да је хрватска нација вештачка пошто нема етнички и језички темељ, али ја сматрам да нација и није ствар порекла или језика, већ ствар осећања и идентификације. Зато не сматрам да је хрватска нација вештачка... 

Подели на овим сајтовима

Ne sjedi mi ta vaša teorija sa ovim informacijama:

Bitna odrednica srednjovekovnog vrednosnog sistema bila je vera. Srednjovekovna Ugarska bila je katolička država, a Srbi su bili pravoslavni narod. Potreba unutarhrišćanske tolerancije koju su izražavali ugarski kraljevi XV veka bila je potreba zajedničkog rata Srba i Mađara s Turcima. Papa Nikola Peti oko 1450. godine dozvolio je slobodu veroispovesti na imanjima srpskih despota u Ugarskoj i gradnju devet pravoslavnih manastira. Pod uticajem ugarskog kralja Matije Korvina papa Sikst Četvrti je 1477. godine izdao encikliku u kojoj se traži tolerantan odnos prema pravoslavcima u Ugarskoj. Odluke ugarskih sabora iz 1481. i 1495. godine oslobađale su pravoslavno stanovništvo plaćanja desetine katoličkim prelatima.

http://www.sluzba.vojvodina.gov.rs/sekretarijati-v/manjine/manjine-koliko-se-poznajemo/web-tekst/brosura-ceo-tekst.htm

Isto se odnosi i na kasnija razdoblja za carice Marije Terezije koja je udijelila posebne političke i vjerske povlastice Srbima u Vojnoj krajini, i na koje se vi sami često pozivate i Josefa II njenog sina.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Toleran%C4%8Dn%C3%AD_patent

Osim toga praksa davanja prednostii odredjenim "domiciulnim" konfesijama je bila tada svuda uobičajena a bila jer spojena i sa odredjenim manjim ili većim pritiscima na prelazak s drugih na na tu "domaću", tako je to bilo i u carskoj Rusiji, protestantizam i katoličanstvo nisu bili uopšte u istoj poziciji kao rusko prtavoslavlje a i nja njih je vršen odredjeni pritisak potporujući konverzije sa katoličanstva i prtotestantizma na pravoslavlje. To je bio opšte poznati i svuda praktikovaniu princip: Koga vlada, toga vjera.. Cuius regio, eius religio.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cuius_regio,_eius_religio

Подели на овим сајтовима

Да, тачно, Зајроне, докле су Срби били корисни као ратници за Аустрију, она их је толерисала. Међутим, касније креће су у отворену антисрпску политику Аустрије. Та политика касније ишла је све даље и даље, до тренутка када је Аустрија себи зацртала циљ да Србију треба уништити.

Подели на овим сајтовима

Да, тачно, Зајроне, докле су Срби били корисни као ратници за Аустрију, она их је толерисала. Међутим, касније креће су у отворену антисрпску политику Аустрије. Та политика касније ишла је све даље и даље, до тренутка када је Аустрија себи зацртала циљ да Србију треба уништити.

Da, to sam, već napisao, kad su Turci otpali kao istočni protivnik pojavili su se tamo Srbi. To je onda vojnopolitička strategija. Takve slične strategije su imale i druge zermlje pravoslavna Rusija vs. katolička Poljska i tamo su se svako malo cijele granične oblasti i biskupije/eparhije ili pokatoličavala ili opravoslavljivale a suprotne ukidale i zabranjivale, bile banovane na smjenu kako i kad je ko stigao njima zavaladati u ratovima i osvojiti ih na odredjenu dobu. Prije su država i konfesija bila jedna te ista stvar. To nije nikakva novost, u istoriji sasvim poznata i svuda u Evropi univerzalno primjenjiívana i praktikovana stvar.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cuius_regio,_eius_religio

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...