Jump to content

МУЗИКА И ПОЗОРИШТЕ У ВЕЛИКОМ ПОСТУ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Видим да на форуму постављате песме најразличитијих стилова и жанрова али и песме са ласцивном садржином, па би хтео да вас питам

Да ли идете на концерте и да ли слушате (ту) музику и за време Великог поста?

Подели на овим сајтовима

Не знам о каквој се музици ради, али евод дођох са вечерњег, и после двадесетак метанија, обзиром да имам 130 кг, баш би ми пријала лепа музика.....да није забрањено? 8086.gif 8086.gif bendoff

:)

bendoff

bendoff

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Не идем на концерте у време поста, а музику слушам. Додуше, нешто мање, али слушам. Сада много волим да слушам "Неверне бебе"

Подели на овим сајтовима

Цитат

Не знам о каквој се музици ради, али евод дођох са вечерњег, и после двадесетак метанија, обзиром да имам 130 кг, баш би ми пријала лепа музика.....да није забрањено? :) 8086.gif 8086.gif

А да ли је дозвољено?

Подели на овим сајтовима

Ништа није "забрањено". Пост значи да се слободно одричемо пролазних, свакодмевних ствари, показујући тако "да не живи човек само о хлебу већ о свакој Речи која изиђе из уста Божијих". ПОСТ ЈЕ СЛОБОДА А НЕ МОРАЊЕ И ЗАБРАНА.

Тако, ред је да у посту заиста одбацимо све оно што је пролазно и што за тему нема Бога и хришћанске врлине (праштање, милостињу, покајање, смирење,....)

Подели на овим сајтовима

Зар је грех у време поста слушати музику? :)

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

....Међутим, то све не значи да треба да осудимо брата поред себе који можда није достигао наш ниво уздржања. Ако тако чинимо, онда нам је пост на штету, на гордост и пропаст а не на спасење. Зато, брате Жико, немој очајавати већ се потруди колико твоје садашње моћи дозвољавају. Циљ је двоје:

-да будеш искрен а не лицемер: дакле, да не дајеш мање него што можеш у подвигу поста

-да будеш смирен а не горд и безуман: да твоја ревност не буде противразума, те да се не напрежеш преко својих моћи.

Ако овако чиниш, бићеш пријатељ Божији и твој пост ће бити мио Богу.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ништа није "забрањено".

Пост значи да се слободно одричемо пролазних, свакодмевних ствари, показујући тако "да не живи човек само о хлебу већ о свакој Речи која изиђе из уста Божијих". ПОСТ ЈЕ СЛОБОДА А НЕ МОРАЊЕ И ЗАБРАНА.

Тако, ред је да у посту заиста одбацимо све оно што је пролазно и што за тему нема Бога и хришћанске врлине (праштање, милостињу, покајање, смирење,....)

Лепо речено осим онога где кажеш да је ''пост слобода а не морање и забрана'' што за разлику од остатка мало штрчи.

Пост је ипак по мало и морање, јер је ипак пост Црквена Заповест коју смо као хришћани дужни (обавезни) да поштујемо. Зато кажем да је морање јер нас на то обавезује Црква. А морање није увек нешто што је ружно...

А са коментаром који је Александар после овог послао, слажем у потпуности! Први пут!  :)

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

МУЗИКА У ВЕЛИКОМ ПОСТУ?

Велика слова у великом посту?

:)

Е која данас питања постављате, ко да сте јели луде гљиве.

Али, да опет ублажим оштрину својих речи, била сам и ја таква, сва по ''православном дизајну'', нисам слушала ''грешну'' музику, само Дивну Љубојевић и искључиво духовну, носила само дуге сукње, црне боје, мараму у Цркви, шминка таман посла, лак за нокте - ђавоља работа, а тек што имам пробушене уши па репоња кроз њих може да се провлачи ...

Опасна фаза после које следи болно атерирање.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Ништа није "забрањено".

Пост значи да се слободно одричемо пролазних, свакодмевних ствари, показујући тако "да не живи човек само о хлебу већ о свакој Речи која изиђе из уста Божијих". ПОСТ ЈЕ СЛОБОДА А НЕ МОРАЊЕ И ЗАБРАНА.

Лепо речено осим онога где кажеш да је ''пост слобода а не морање и забрана'' што за разлику од остатка мало штрчи.

Пост је ипак по мало и морање, јер је ипак пост Црквена Заповест коју смо као хришћани дужни (обавезни) да поштујемо. Зато кажем да је морање јер нас на то обавезује Црква. А морање није увек нешто што је ружно...

А са коментаром који је Александар после овог послао, слажем у потпуности! Први пут!  0203_cool

Као што видиш Зизи ми није испрао мозак, иако веома поштујем његову мисао. 0202_238

Не, пост није морање. Зашто? Па јел те ко натерао у Цркви на силу? Није. Слободно си тамо, зато што волиш Цркву и зато што јој верујеш. Онда си све оно што Црква практикује слободно прихватио као своје. То се подразумева, када нешто прихватиш као своје да то радиш својом вољом а не морањем. Да ти је неко наметнуо Цркву, онда би пост био против твоје воље. Овако, ми хришћани треба да будемо најсрећнији људи на свету јер радимо оно што хоћемо а не оно што морамо. Нама над главом не лебди претња смрћу (као у исламу) ако не желимо у Цркву: Желими - значи, хоћемо; хоћемо - -значи, слободно смо донели одлуку.

Живели сви и на здравље и спасење вам Часни Пост. Да да Бог да сви живи и здрави дичекамо Празник над Празницима.

Подели на овим сајтовима

Сутра идем у позориште... Виолиниста на крову... Заиста се радујем и не желим да одбијем другарицу која се још више радује тој позоришној представи...  0203_cool Музику, позоришта, различита културна дешавања и слично, не везујем стриктно за периоде ван поста, а кад узмем у обзир да и ван поста учествујемо у њима ретко... 0202_238 И заиста мислим да пристојни концерти, филмови, музика нису саблажњиви ни у ком периоду, нити да нас увлаче у огреховљеност... али ко жели себи да да за подвиг уздржање у сваком погледу, то је увек лична мера, необавезујућа за друге и наравно за поштовање...

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

Цитат

Видим да на форуму постављате песме најразличитијих стилова и жанрова али и песме са ласцивном садржином, па би хтео да вас питам

Да ли идете на концерте и да ли слушате (ту) музику и за време Великог поста?

Знаш  брате  Методије,пошто не живим у манастиру,када почне пост

искључим све апарате који преносе светогрђе,не познајем ни своју

породицу и пријатеље,затворим све прозоре,спустим жалузине и

само ћутим,ни уста не отварам,ставим вату у уши,  јер пост је.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...