Кратос Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 U hindu-budistickom konceptu mi je skroz jasno. Buda je to lepo sistematizovao - problem patnje u svetu je zelja. Reinkarnaciju u ovaj svet uzrokuje isto zelja, jer zelja za zivotom vraca preminulog u svet patnje, kao i zelja za smrcu. Zelja = motor reinkarnacije. Iz toga Buda izvlaci zakljucak da jedini nacin da se izadje iz tog tocka jeste oslobadjanje od zelje, znaci teziti ka tome da se nista ne zeli. Kad se to ostvari paf nirvana (koja mene neodoljivo podseca na vecnost). Ali opet morao je da želi da ne želi,tj da ima želju da nema nikakvih želja i da bude u tom stanju nirvane. Tako da budica sam sebi uskače u usta. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 Па то је само црни хумор, а углавном пише озбиљно. Кажу болест Божја посјета, и 'кога Бог воли оног и кажњава'. тако да није ништа нетачно рекао. Углавном на такве тешке теме можеш се или насмијати од муке, или ударити по филозофирању, или се вадити поезијом.. .Ум не прихвата лако наизглед наивне одговоре вјере на најтежа питања чија се истинитост познаје тек духовним опитом. Ili zaključiti možda da Bog i nije baš toliko dobar koliko bi mi želeli ili voleli da jeste? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 Muramasa je ovcica, ateista laik, nista vise. Rekoh ja da je 257 najnapredniji. Vasa je dobar, takodje. Klaud ponekad, kad mu naidje. CecaV nije redovna, inace je ona bas kvalitetan trol. Baron i ne zna da je trol. Kao ni todor, ni zuti car. Hmm, treba nam tema o tololovima. ima li bar neko da nije trol? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 Ili zaključiti možda da Bog i nije baš toliko dobar koliko bi mi želeli ili voleli da jeste?sta znaci „dobar” nije svakome isto. Ali ako Bog dopusta neku neprijatnost u kojoj si se nasao mozda je to korisno za tebe, jer se napreduje trudom. Vece nevolje ne bih mogao da komentarisem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 Ili zaključiti možda da Bog i nije baš toliko dobar koliko bi mi želeli ili voleli da jeste? ''Толико''(???) Бог је неизмерно добар, само што ту Доброту не треба поистовећивати са добротом неког мекушца који седи у ћошку и пушта да му свако лупа ћушке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 ima li bar neko da nije trol? Свако ко се слаже са Џумиком није трол, остали јесу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 Ali opet morao je da želi da ne želi,tj da ima želju da nema nikakvih želja i da bude u tom stanju nirvane. Tako da budica sam sebi uskače u usta. Nije bas svaka zelja, nego on tu deli zelju za culnim zadovoljstvima, zelju za postojanjem i zelju za nepostojanjem - ove dve poslednje uzrokuju reinkarnaciju, a prva sve ljudske strasti, mrznju, zavist, negativne emocije itd. itd. Zapravo te zelje potice od osecaja, opazaja, svesti, materija i oblika, volje itd. a sve to je promenljivo pa zato nije postojano. Drugo, cak iako govorimo o zelji za nirvanom, treba razumeti da ta nirvana nije iste prirode kao i svet patnje, jer kaze da nije rodjeno, uslovljeno, da je nepoznato sto je razlog zasto me podseca na vecnost. Ako se sad vratis na ove uzroke zelja koje sam izneo videces da se radi o klasicnoj dihotomiji vreme - vecnost. Vreme je uzrokovano promenljivim stvarima oko nas, a ako se covek veze za to promenljivo nastaje patnja jer ono nastaje i nestaje. Zato covek treba da se okane te vezanosti za promenljivo, da ugasi tu zelju kako bi dostigao ajd da kazem vezanost za nepromenljivo odnosno vecnost zbog cega dolazi do nirvane - srece, smirenja. A ona se po njemu nalazi izvan svih pojava (pomalo lici na ono sto i Kant kaze, da se stvari po sebi nalaze izvan vremena i prostora). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 sta znaci „dobar” nije svakome isto. Ali ako Bog dopusta neku neprijatnost u kojoj si se nasao mozda je to korisno za tebe, jer se napreduje trudom. Vece nevolje ne bih mogao da komentarisem Misliš da Bog pedagoški deluje i pušta zlo da bi smo se mi izgradili u duhovno-moralnom smislu i postali bolji ljudi? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 ''Толико''(???) Бог је неизмерно добар, само што ту Доброту не треба поистовећивати са добротом неког мекушца који седи у ћошку и пушта да му свако лупа ћушке. Ali Hristos je baš bio kao taj mekušac koga ti opisuješ.I to je dozvolio običnim smrtnicima da ga ponize na najgori mogući način. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 Misliš da Bog pedagoški deluje i pušta zlo da bi smo se mi izgradili u duhovno-moralnom smislu i postali bolji ljudi?pa eto neku nevolju, jer onda covek ima priliku da bude bolji, nevolja omeksa coveka, a moze i da ogrubi, sve zavisi, uvek imamo izbor. Ali kad su vece nesrece u pitanju, to ne mogu da komentarisem, to je vec mucenistvo, i samo se uzdam u ono da Bog nece iskusati nikoga preko njegovih mogucnosti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 Znaci to mu dodje nesto urodjeno, ti procesi? Pitam jer prvi put cujem za tako nesto, da se bilo religijskim bilo tim radoholicarskim-altruistickim radnjama aktiviraju ti neki procesi. A i ne mogu da zamislim kako bi to izgledalo niti mi je bas jasno to oslobodjenje u TD kontekstu, kako Rastin a i kultisti mogu da se oslobode od tocka vremena. Kultista iako ubija one ljude opet ih vraca u ovaj svet, over and over again. Cak ce se i sam vratiti, ko sto mu Redzi kaze: You will do this again. Jer flat circle kako sam citao predstavlja Niceov koncept po kom ce se iste stvari desavati ponovo zbog beskonacnosti. Zato mu Rastin kaze: Shut the fuck up Nietzsche kad ovaj pocne da bulazni o tome. Doduse mnogo je stariji taj koncept olicen u Uroborosu i suprotan je linearnoj predstavi kod hriscana, U hindu-budistickom konceptu mi je skroz jasno. Buda je to lepo sistematizovao - problem patnje u svetu je zelja. Reinkarnaciju u ovaj svet uzrokuje isto zelja, jer zelja za zivotom vraca preminulog u svet patnje, kao i zelja za smrcu. Zelja = motor reinkarnacije. Iz toga Buda izvlaci zakljucak da jedini nacin da se izadje iz tog tocka jeste oslobadjanje od zelje, znaci teziti ka tome da se nista ne zeli. Kad se to ostvari paf nirvana (koja mene neodoljivo podseca na vecnost). Ja, Panjkovicu, ne mogu da verujem sa ovi moje oci sta citam. Zar je moguce da je proces toliko misticna rec da automatski ne ukazuje na isto sto i promenu karakera, licnosti, svesti pri naporu da se napravi neki uspeh bilo u radu na sebi ili u radu u svetu. Svakako radoholicari takodje aktiviraju neke procese koji su uglavnom pozitivnim a ne negativni. Svaki uspesan radoholicar, ovi silni milioneri i milijarderi koji pisu self help knjige, da bi zaista postao milioner prvo mora da svlada solve&coagula alehmijski princip transformacije svoje svesti. Dakle da bi zaista bio uspesan u biznisu da bi mogao u proseku raditi 14 sati dnevno i osecati zadovoljstvo radeci to on mora prestati da zeli banalne stvari ovog sveta (kola, kuce, jahte, zene, zurke, gedzete) nego mora da nadja zadovoljstvo u samo procesu rada u samom aktu kretanja ka tom cilju. Dok ti sami objekti u kojima na kraju uziva dodju kao slag na torti. A to po difoltu u ljudskom umu nije tako svi zele te objekte a uz sto manje napora zato sto nisu pokrenuti procesi u umu pri kojima je moguce daleko vise uzivati u samom radu nego u plodovima rada. Plodovi rada su ok ali sami po sebi oni se vrlo brzo pretvore u pakao. Sto se lako moze videti po primerima ljudi koji su dosli do bogatstva bez da su naucili najvise uzivati u kreativnom procesu nekog stvaranja sto za poseldicu ima to bogatstvo. Silni naslednici, prevaranti, kriminalci (Toni Montana odlican filmski primer) brzo zgrnu bogatstvo a u tom silnom uzivanju skrenu u tesku narkomaniju ili polude ili navuku neku slicnu bedu tog tipa. Dok ovi drugi koji su naucili najvece zadovoljstvo traziti u samom procesu rada oni mogu da izgube sve svoje milijarde i ostanu na ulici sledeci dan ce vec sa velikim entuzijazmom krenuti u razvoj novog biznisa. I u zavisnosti kolika je sloboda trzista u roku od 5-8 godina moze opet biti milijarder. Zato sto, istina toga nema u seriji ali sledi iz Chejmbersovih i Birsovih prica, je Redzi sa ekipom izabrao da se vraca da bude svestenik Zutog Kralja u svetu. Recimo ta scena hapsenja i livkidacije Redzija je toliko istovremeno i jeziva i fenomenalna i puna visesmislene simobolike da bi se o tome moglo pisati satima. Redzi sa svojim tetovazama medju ostalom iskazuje prugu Rastinovoj nemoci nad tockom zivota i nad time sto ga je Zuti Kralj uzeo pod svoje kao svog svestenika, siri pesimisicnu sliku sveta, te zato Redzi ima istetoviranog Rastina kao molitvenika u prilicno pateticnom izdanju. Sa druge strane Rastin koji klececeg Redzija drzi na nisanu na desnoj ruci ima istetoviranog plavog zdrala. Plavi zdral je sibmol individualizma, sigurnosti u svoje ciljeve, nepokornosti, neodustanjanja pod bilo kakvim okolnotima. To je Rastinov podsvesni, sinhronicisticki odogovor Zutom Kralju na te tetovaze koje je "poslao" kroz Redzija u vidu "ko te bre **be". To naravno nigde ne pise niti ce to Pizzolato ikad otvoreno priznati ali svi koji smo citali gorepomenute pisce i kao H.P Lavkrafta znamo da te i takve sibmole treba tumaciti na takav nacin. Tako se pravi film o lavkraftovskom hororu kroz tavku misticnu i gotovo transendetnu jezivost a ne kroz one holivudske glupe fazone o bukvalnim cudovistima iz mora i zemlje. Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 A želeti biti sa Gospodom što pre je nezdravo?Zašto Apostol Pavla ima želju da napusti telo i smrt smatra za dobitak? Možda je imao nezdrav nagon za samoodržanjem. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 Ali Hristos je baš bio kao taj mekušac koga ti opisuješ.I to je dozvolio običnim smrtnicima da ga ponize na najgori mogući način. Али у последњем делу Христос узвраћа ударац непокајаним грешницима. Не верујеш ваљда у свеопште спасење и да су старозаветни догађаји јеврејске бајке? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 Да, али у последњем делу Христос узвраћа ударац непокајаним грешницима. Не верујеш ваљда у свеопште спасење и да су старозаветни догађаји јеврејске бајке? Posto ti verujes da je Mont Everes nekada bio potpuno prektiven vodom (na kojoj god visini) malo je bezvezno da ti nekog prozivas zbog navodno nedovoljne skepticnosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јул 29, 2015 Пријави Подели Написано Јул 29, 2015 Kada covek spozna Boga u svome srcu i postane svestan da Bog prebiva u njemu i on u Bogu....ne razmislja o tome koliko dugo ce ziveti. Ne boji se smrti, ali ne bezi ni od zivota. Zedj za Hristom se gasi kroz svest o tome da je Hrist uz coveka kroz molitvu, Svetu Liturgiju, Sveto pricesce, uz sve Svete tajne, i u svakom udahu, u svakom osmehu, u svakom dobrom delu koje covek ucini i uz sve dane zivota naseg....koliko god da taj zivot traje. Kaludjerovic Sreten, Ненад Р. and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука