Караконџула Написано Јул 16, 2015 Пријави Подели Написано Јул 16, 2015 Тема посвећена, како је и у самом наслову наведено "црном таласу југословенског филма" /поред југословенског црног таласа, у то доба њему слични били су и француски "нови талас", "млади филм" у Њемачкој и Енглеској, те румунски "нови филм"/. Црни талас, поред поред залажења у подручје филмске умјетности, заступљен је и у књижевности и може се пронаћи у дјелима Слободана Селенића /"Мемоари Пере Богаља" и "Писмо/глава"/, Антонија Исаковића, Добрице Ћосића, те наравно у култном дјелу "Кад су цветале тикве" Драгослава Михаиловића. Остварења црног таласа су представљала најобичнију критику социјалистичког друштва и тренутне власти и идеологије. Међутим, у то доба је реализам /који је највише заступљен у остварењима црног таласа/ био потпуно потиснут идеализацијом тренутног стања. Главни представници "црног таласа" у свијету филма били су: Желимир Жилник, Александар Петровић, Ђорђе Кадијевић, Јован Јовановић, Душан Макавејев... 30-40 филмова произведених у периоду између 1963-1973 године бива забрањено за јавно приказивање, односно "стављено у бункер", а тек један је и de jurе забрањен одлуком сарајевског суда 1963. године, када је наложено да се сви примјерци филма униште. Ријеч је о омнибус филму Град /Кокан Ракоњац, Марко Бабац и Живојин Павловић/. Колико су тадашње цензуре биле небулозне, говори и примјер још једног "забрањеног филма" Невиност без заштите, који бива забрањен тек јер је један од глумаца личио на Јосипа Броза. Љубитељи "црног таласа", ово је тема за вас - пишите и уживајте! Милан Ракић and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 16, 2015 Пријави Подели Написано Јул 16, 2015 Одлична тема. Ето да ју ниси покренуо, не бих сазнао да је Том Готовац рецимо наш земљак, јер је рођен у Сомбору Иначе, мало знам о црном таласу, премда сам нека мејнстрим дела (условно речено) гледао (Биће скоро пропаст света, Скупљаче перја, Ране радове, Мистерију организма, Љубавни случај..., Кад будем мртав и бео и Млад и здрав као ружа-мислим да нисам више) и читао (Кад су цветале тикве и Писмо-Главу)... И сећам се када је Лазар Стојановић причао како је завршио у бајбоку, након што га је, тада капетан, а потоњи генерал, покојни Вук Обрадовић, "обрађивао" у кафани на "нула-нула-ноћ" и запис разговора претходно снимљеног на диктафону скривеном у унутрашњост униформе, предао УДБА-и... И то је све што "знам" о црном таласу и волео бих да прочитам "сажвакано", много више од људи који су упућенији у тај мрачан период југословенске и српске културе. Дидим and Караконџула је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јул 16, 2015 Пријави Подели Написано Јул 16, 2015 Ја обожавам " црни талас", поред ових више познатих,што је бата Рака набројао,ја ћу издвојити филмове мање познате али изузетне..."Заседа", " Празник" , "Човек из храстове шуме", мада за овај последњи нисам сигуран да припада таласу ,али је феноменалан,где Мија Алексић игра ретку улогу улогу негативца у његовој целој каријери... Милан Ракић and Караконџула је реаговао/ла на ово 2 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Август 2, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Август 2, 2015 Видим да смо мало стали са темом, па одлучих да је мало "продрмам". Један документарац, који сам погледао неколико пута, а који говори о феномену којим се ова тема бави! https://www.youtube.com/watch?v=ZeLOpiHdKTQ "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 2, 2015 Пријави Подели Написано Август 2, 2015 Није ми никад било јасно шта је тачно тај "црни талас" и баш сам хтео да питам да ли ту спада и "Млад и здрав као ружа", па видим да га је Милан већ поменуо. Овај филм сам први пут видео пре 3-4 године и нисам могао да верујем да је тако нешто уопште снимано у Југославији. Реално, није баш нешто од филма према данашњим мерилима и какви филмови излазе данас, али је толико модеран и визуелно и музиком и садржајем да не могу да верујем да је сниман 1971. Уопште не делује као "матор" филм, осим тог ретро-жаргона и моде 60-их. Још са поспрдним односом према социјалистичким вредностима, а прича се да се за далеко мање ишло на робију. Караконџула and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Децембар 15, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 "Млад и здрав као ружа" ми је, вјероватно и омиљени филм, и да, спада у оквире "Црног таласа". Јован Јовановић, Јоца, а не Змај, је овим својим дјелом направио, не само пророчки, него и ванвременски филм, што видимо по његовој "примјенљивости" и у данашње доба. Потпуно сам запустио ову своју тему, као нежељено дијете, па би био ред да се опет сјетимо неког гласовитог наслова из ере "црног таласа". Овај филм, који је Фехмијуу донио свјетску славу, сте вјероватно сви погледали, тако да му није потребно никакво посебно представљање. Но, било би лијепо чути ваше коментаре на овај урадак Саше Петровића, који говори о особености ромског живота на нашим просторима, тачније у војвођанским селима. Посебну чар, као и увијек, даје коришћење великог броја натуршчика, који су и овдје одлично одрадили глумачки посао.Филм је урађен у доста мрачним тоновима, тако да му и то даје посебну јачину, јер самим тиме истиче и депресивност, које је итекако било, али коју тада нисте могли видјети у осталим филмским остварењима, јер су се она углавном базирала на /искривљеном/ приказивању идиличност живота у самоуправном социјализму. https://www.youtube.com/watch?v=R59uxgWV4Nk Једна од популарнијих сцена у овом филму, јесте и извођење нумере "Ђелем, ђелем" у "режији" Оливере Катарине. Tumaralo., Милан Ракић, Снежана and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Evo jedan kratak: https://www.youtube.com/watch?v=ysdPJSEDbak Diplomski film Jovana Jovanovića „Izrazito ja“ (1967), bio je nagrađen na festivalima mladih autora u Njujorku (1969) od strane žirija (S. Spielberg, A. Warhol, P. Bogdanovich, i dr.) kao najbolji strani film u svim žanrovima. Film je distribuiran u Sjedinjenim Američkim Državama. Skorsezeov film „Taksista“ (Taxy driver, 1976), je prerada osnovnog narativnog motiva filma „Izrazito ja“.Centralna ličnost filma „Izrazito Ja“ je nezadovoljni, ali naizgled vrlo hladan, privlačni mladić sa snažnim zagrebačkim akcentom koji kasnih šezdesetih u Beogradu peva u rok bendu, koji, prema njegovim rečima „glumi buran seksualni život, tražeći sebe“. Osim toga, ne stoji baš u najboljem odnosu sa organima reda, a i nedeljom je imao običaj da pozajmljuje revolver od svog druga koji je nosio sa sobom i „hvatao zjale po ulici“.„Voleo sam stvari kao što su puce, rakete, bombe – stvari koje mogu eksplodirati i stvoriti komediju. To je sa jedne strane ružno, sa druge – to daje trenutku poseban seksepil i lepotu". Wow upravo sam saznao da je ovaj film bio uzor za "Taksistu"! Караконџула and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Децембар 15, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Одличан избор, Пеђа. По овој матрици је, чини ми се, Јоца урадио и "Млад и здрав као ружа" и да се пронаћи мноштво сличности између ова два филма. Ја "Таксисту" нисам гледао, али сам још раније читао о томе да је тај филм урађен по узору на "Изразито Ја"! Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Април 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Април 6, 2016 Шта је ово, поскидаше нам већину ових снимака са јутјуба. "Црни талас" се и данас "цензурише" и завршава у "бункеру". Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Јун 4, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 4, 2016 Књига, односно дневник из '68. Живојина Жике Павловића који сам преслушао из два-три пута (пошто траје три сата и четрдесетак минута). Наравно, много би љепше било да сам је успио пронаћи у штампаној форми, али битно је (са)знати... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Јун 6, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 6, 2016 http://www.dailymotion.com/video/x31ikuz http://www.dailymotion.com/video/x31ioam Ево Павловићеве "Заседе" из 1969. године из два дијела. Раније поставих и "Буђење пацова", али нестаде, ево га опет. http://www.dailymotion.com/video/x2jcg8c http://www.dailymotion.com/video/x2jcgep "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Јун 8, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 8, 2016 http://www.yugopapir.com/2016/06/statisticki-podaci-o-yu-filmu-67-68.html АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Јун 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 15, 2016 Занимљив интервју Љубише Ставрића са Живојином Павловићем, за "НИН", од 19.03.1998. године! Извор Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gothic88nika Написано Септембар 9, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 9, 2018 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gothic88nika Написано Септембар 9, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 9, 2018 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука