Zayron Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Niko nije mislio konkretno, naravno... ali kakav zakljucak mozes da izvedes iz sledece situacije. Imas zdelu sa vodom. Imas popa. Pop izvede ritual. voda postane osvecena. Aj mi sad na ovom primeru objasni ljubavni odnos s bogom i blagodat...? Cloudovi Kingu! (kakvo krasno češko ime na OU, kod Čeha je sve na Ř i na OU) Ne mora to bit pop, sveštenik, svěcenOU vodu svatOU umiju vyrábět tj. pravit i čarodějnice tj. vještice: Čarodějnictví v praxi - Svěcená voda Zlatna inkvizicija! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Ja sam ti opisao kako izlgeda taj obred u svakom domu ne samo kod nekih... ako gresim ti me ispravi ali to je bar ritual kome sam mnogo puta prisustvovao i izgeda bas kako sam ga opisao. Stojis u cosku i cekas da se zavrsi i na kraju dobijes gotov proizvod... zasto je banalno pitanje koje glasi "u cemu se tu ogleda ljubav" koja bi kao trebalo da je sustina hriscanstva? То не описује у потпуности оно што тај чин у суштини јесте јер још увек видимо ствари "као у огледалу". Баналан ти је пример јер ниси узео у обзир да неко од тих "посматрача" заправо учествује и срцем пева Богу призивајући Светога Духа да дође и усели се у нас... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Niko nije mislio konkretno, naravno... ali kakav zakljucak mozes da izvedes iz sledece situacije. Imas zdelu sa vodom. Imas popa. Pop izvede ritual. voda postane osvecena. Aj mi sad na ovom primeru objasni ljubavni odnos s bogom i blagodat...? Како не пријатељу ми за сваки напор попа лако одрешимо кесицу са новцем. Велика је љубав бити неограничен новцем јер новац нама не купује сигурност а ако ти стварно мислиш оно што пишеш,време ти је да направиш мало већи штек новца,како би могао можда нешто и да даш некоме а да то не угрози твој квалитет живота и сигурност. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Постоји занимљив пример да су се древни египатски подвижници у недостатку воде крштавали песком, којег је било у изобиљу. Може се довести у везу са освештавањем воде. Материја као таква није кључна ствар већ икона (иконичност) која Божанске енергије чини присутним и делотворним а нас остварује као Божје сараднике, као Цркву. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Постоји занимљив пример да су се древни египатски подвижници у недостатку воде крштавали песком, којег је било у изобиљу. Може се довести у везу са освештавањем воде. Материја као таква није кључна ствар већ икона која Божанске енергије чини присутним и делотворним а нас остварује као Божје сараднике, као Цркву. I u islamu se pijesak smatra ekvivalentom i punovrijednom zamjenom vode, s njim je moguće obaviti ritualno islamsko predmolitveno pranje - "uzeti abdest" prije namaza - klanjanja u nedostatku vode. Slična je praksa i pustinjskjih Otaca egipatskih i maloazijskih, sirijskih itd. u ranom hrišćanstvu što se tiče Sv. Krštenja - Baptizma. Islam je tu analogiju i praksu u nuždi samo preuzeo ustvari od hrišćana i od tih pustinjskih Otaca. http://hr.wikipedia.org/wiki/Namaz_%28islam%29 http://dzemat-oberhausen.de/?p=202 Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Постоји занимљив пример да су се древни египатски подвижници у недостатку воде крштавали песком, којег је било у изобиљу. Може се довести у везу са освештавањем воде. Материја као таква није кључна ствар већ икона која Божанске енергије чини присутним и делотворним а нас остварује као Божје сараднике, као Цркву. E sad si napipao ono sto ja pokusavam da objasnim... Nije bitan instrument, bitan je covek, covekova namera s tim instrumentom i naravno - ljubav. Inace, probajte da u zivot uvede jednu (doduse protestantsku, kolko sam mogo da primetim) foru koja glasi "sta bi Isus uradio"... Sta mislis da li bi isus tim ljudima sto su se krstavali peskom reko "to nista ne valja il nadjite vodu il ne gubite vreme bzvz" ili bi im rekao "tamo gde je srce tamo je bog"? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 То не описује у потпуности оно што тај чин у суштини јесте јер још увек видимо ствари "као у огледалу". Баналан ти је пример јер ниси узео у обзир да неко од тих "посматрача" заправо учествује и срцем пева Богу призивајући Светога Духа да дође и усели се у нас... Pa ispada da samo treba da pevamo bogu i tolko... a pozrtvovanje? A podvizenje? A zrtva? A ljubav? Svako moze da peva, i u sebi i van sebe пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Као што ти скрећем пажњу већ дуже време. Сад си поново за нас одиграо сјајну утакмицу ограничености. Дакле видим имамо исту ВЕРУ коју си и сам констатовао пре неколико постова али кажем ти да ти не желиш да признаш оно што поуздано знаш и кријеш а то је да се иза те ВЕРЕ налази ЛИЧНОСТ. Ти одбијаш Бога за кога поуздано знам да си убеђен да постоји. (то се види у сваком искреном слову твом) Ne, iza vere se nalazi samo covek i to i u vasim svetim knjigama pise al ste vi resili prvo da ih izmenjate jer vam se ne svidaju (u proteklih par iljada godina) a zatim u celu pricu uveli boga kao "third party". Ja u boga ne verujem i nikada necu, u to nema sumnje. Ali verujem da covek ima snagu koju vi vernici pripisujete bogu i verujem da je bilo namenjeno da ljudi i spoznaju tu snagu u sebi ali su krenuli pogresnim putem i sad slave neko imzisljeno bice umesto da u sebi traze tu istu ljubav koju im i ti "izmisljeno bice" sve vreme sugerise... Osim toga, eto vi vec dve hiljade godina pokusavate da svima objasnite kako je vera = ljubav. I molim vas pogledajte demografski presek planete? Nasa planeta je religiozna planeta. Po svim ukazateljima ovo bi trebalo da bude raj na zemlji, jer sta drugo da ocekujes od planete koja je naseljena ogromnom vecinom bica koja SVA veruju da postoji ljubav i bog... Svako bi do sad makar stavio prst na celo i pomisli... "mozda ipak mi negde i gresimo... mozda JESMO negde pogresno skrenuli i sve pogresno ukapirali" пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 "sta bi Isus uradio" ... "to nista ne valja il nadjite vodu il ne gubite vreme bzvz" Ово сигурно не. Пре ће бити оно "по вери твојој нека ти буде"... Pa ispada da samo treba da pevamo bogu i tolko... a pozrtvovanje? A podvizenje? A zrtva? A ljubav? Svako moze da peva, i u sebi i van sebe Јао бре што мораш увек тако да банализујеш... Уствари можда сам се ја непрецизно изразио. Речју "песма" хтео сам да изразим учествовање у молитви и узимање учешћа у ономе што називамо Божанским домостројем спасења а то подразумева све то што си рекао и још свашта нешто... Никола Поповић је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Ne, iza vere se nalazi samo covek i to i u vasim svetim knjigama pise al ste vi resili prvo da ih izmenjate jer vam se ne svidaju (u proteklih par iljada godina) a zatim u celu pricu uveli boga kao "third party". Читај Шмеманова писанија. Могло би да ти се свиди. Он је такође дошао до сличних закључака. Nasa planeta je religiozna planeta. Немој да мешаш веру (поверење) и религију... "mozda ipak mi negde i gresimo... mozda JESMO negde pogresno skrenuli i sve pogresno ukapirali" Ово је став који би сваки разуман човек, нарочито верник требао да има. Свети Василије Велики (ако се добро сећам) препоручује свакодневно преиспитивање као дело од изузетне важности. И не само он... За неискусне у томе ту су искусни... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Nije poenta u vodi. Sta te zapeli voda pa voda... Upravo je to problem sto (ja mislim) da je svrha vere pa i religije bila da otkrije koliku snagu covek nosi u sebi. Snagu koja se otkriva jedino VEROM. A sta ti sada imas? Sada imas coveka koji je posmatrac nekakvog cudnovatog procesa koji se odigrava izmedju boga i neke obicne vode... Gde je tu covek? Gde si tu TI Obi? Ozbiljno te pitam. Sve izmedju Boga i coveka je istovremeno izmedju Boga i prirode, pa samim tim i vode. Covek je svestenosluzitelj sve tvari, pa i vode, nije samo on pozvan u spasenje i vecnost, nego sve sto postoji. A za odgovore na ova pitanja sto si postavio moraces da koraknes u Crkvu, spolja se to ne vidi. Nego, da upises ti lepo teologiju, imas u Bgdu i u Foci, pa izaberi... Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 A za odgovore na ova pitanja sto si postavio moraces da koraknes u Crkvu, spolja se to ne vidi. Изнутра се још мање види... cloudking је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Изнутра се још мање види... Nece da bude da je tako. To sto si ti gledao i nije iznutra... Иван Ивковић and Golub је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Nece da bude da je tako. To sto si ti gledao i nije iznutra... Meni se uglavnom ne svidjaju stvari koje dolaze iznutra :-D пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Nece da bude da je tako. To sto si ti gledao i nije iznutra... У томе и јесте проблем. Не постоји ништа што би могло да те увери да си у заблуди. Кад год неко не види исто што и ти, тај онда не гледа добро. Унапред се зна шта јесте и онда само треба то да видиш. Ако не видиш, онда питај оне што знају шта заправо треба да видиш. Ако и даље не видиш, онда си колосални промашај. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука