Тања1 Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 Interesting... Greece and Spain helped postwar Germany recover http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/feb/27/greece-spain-helped-germany-recover?CMP=fb_gu Овај чланак ти је из 2013 године, додуше, написан је да важи за дужи период, ако не и за сва времена, удара на 'емоције', али ко то данас гледа?! Посебно на "немачкој линији" једно ΟΧΙ значи довиђења евру, независтан пут, поступак за искључивање. У случају 2011 године било је говора да се Грци искључе из евра, али је било погубно, јер би се заразили Португал, Шпанија и Ирска, али сада се Грчка може изоловати у одређеној мери. Ево, већ референдум ударио на истраживања: Greek researchers worry as crucial referendum looms http://news.sciencemag.org/europe/2015/07/greek-researchers-worry-crucial-referendum-looms?rss=1 морају отказати ЦЕРН чланство, не могу плаћати приступ научним часописима па су затворени, а затварање банака је такође онемогућило плаћање чланства, па су и наставници и ученици изгубили приступ националним истраживањима на неким порталима - улаз у универзитет научних часописа. Грчка влада није уплатила новац за 27 издавача за Хеал-линк, па самим тим затворено. Више грчких истраживачких центaра живе и то уз тзв структурну подршку од ЕУ, такође Флеминг института, биће приморани да смање запосленост на 75 са 155. Затим ће уклонити масовну подршку да грчка наука добија кроз ЕУ Хоризон 2020 програм Европске уније...дакле криза "врзино коло", али Црвени Барон чува новац у сламарици, неће да уплати да уђем на Хеал-линк! ;-) Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 Овај чланак ти је из 2013 године, Nisam ni video datum A sad sto bi Grci uopste oprastali dug Nemcima? Ja inace ne podrzavam Grke, samo posmatram jer nisam pratio puno situaciju. Samo mi se cini da ovo sto RYLAH pise ima logike, jer Grci imaju privredu kojom ne mogu vracati dugove. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 Inace malo istorije, jedan od problema sa tim zemljama po Meditaranu jeste sto imaju velike troskove rada pa je to dovelo do trgovinskog deficita jer im je tako smanjen izvoz zbog jefitinije konkurentne robe na trzistu EU, a taj deficit je uticao na vladu jer se smanjio priliv para zbog cega je ona pocela da se zaduzuje sve vise i vise. Sad mene interesuje zbog cega su troskovi rada veci na perifernim zemljama? http://www.marketoracle.co.uk/images/2010/Mar/3-15-10-Eurozone_labor_costs_800.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dd/Unit_labor_costs.svg/800px-Unit_labor_costs.svg.png Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 A sto se tice dogovora sa atroikom on vise ne postoji, istekao je pre neki dan i upravo o njemu su se Grci izjasnjavali na referendumu i odbili njegovo produzenje. Sada se pristupa novim pregovorima i novom dogovoru ali ovaj put bez lihvarskih uslova kojima su bili izlozeni Grci. A ako mislis da je u 21. Veku u Eu moguce da ljudi gladuku jer su banke blokirale bankomate i zatvorili saltere onda si ti u hibernaciji od drugog svetskog rata i nacisticke dominacije .. Договор и даље постоји, и можеш да заборавиш све о некој бољој понуди! ЕУ није није само пензионерска касица прасица да могу из ње да сисају сви паразити - нерадници! (при овом мислим највише на Данску и социјалне паразите са свих страна- нераднике) .Та времена прошла су мислим и у Италији. Све у свему, не глуми 21. век када се неке земље враћају у камено доба! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 Gubis iz vida jos jednu stvar, banke u Grckoj, kao i u svim drzavama rade uz licencu koju im izdaje drzava i za bankarske stedne uloge u Grckoj na primer garantuje Grcka a ne banke ... Banke su samo salteri preko kojih drzava obavlja pislove i nista vise. Не разумем зашто свему што напишем удараш контру, унија банкарства укључује заједничка правила за банке, заједничке банкарске супервизије и заједничку резолуцију од неуспеха банака. Та банкарска унија осигурава банкарски сектор у еворозони када дођу озбиљни проблеми, као што видимо током финансијске и дужничке кризе, неке земеље чланице морају да троше велике суме новца како би се спречио колапс велики број банака. Значи, заједничка ЕУ правила за банке,надзор и резолуција. Поједностављено, Грчка је чланица ЕУ и има за валуту евро, у складу са заједничким правилима, онда постоји и општи орган Европске уније - план да банка може да се развија или затвори. Земље евра морају да учествују у банкарској заједници, док остале земље ЕУ могу да бирају да ли желе да учествују. Заједничка правила за банке важе у свим земљама ЕУ. Нови оквир за банке почеће 1. јануара 2016! Ти око ЕУ се разумеш само да подигнеш плату и изгледа не више! "Гарантује Грчка" Bankarska unija EU ekonomska politika - banke http://www.eu.dk/da/fakta-om-eu/politikker/oekonomisk-politik/banker Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 Не разумем зашто свему што напишем удараш контру, унија банкарства укључује заједничка правила за банке, заједничке банкарске супервизије и заједничку резолуцију од неуспеха банака. Та банкарска унија осигурава банкарски сектор у еворозони када дођу озбиљни проблеми, као што видимо током финансијске и дужничке кризе, неке земеље чланице морају да троше велике суме новца како би се спречио колапс велики број банака. Значи, заједничка ЕУ правила за банке,надзор и резолуција. Поједностављено, Грчка је чланица ЕУ и има за валуту евро, у складу са заједничким правилима, онда постоји и општи орган Европске уније - план да банка може да се развија или затвори. Земље евра морају да учествују у банкарској заједници, док остале земље ЕУ могу да бирају да ли желе да учествују. Заједничка правила за банке важе у свим земљама ЕУ. Нови оквир за банке почеће 1. јануара 2016! Ти око ЕУ се разумеш само да подигнеш плату и изгледа не више! "Гарантује Грчка" Bankarska unija EU ekonomska politika - banke http://www.eu.dk/da/fakta-om-eu/politikker/oekonomisk-politik/banker A ti gubis iz vida jednu stvar, da banke postoje i deluju u skladu sa drzavnim interesima, nisu iznad drzavnih, odnosno interesa populacije vec trebaju, odnosno moraju da budu u sluzbi ekonomskog prosperiteta a ne ucenjivanja. Evropska banka nije banka gospodje Merkel vec EU a Grca je clan EU i ne moze ECB da ucenjuje bilo koju drzavu niti moze da onemogucava nirmalan ekonomski zivot u jednoj od clanica vec suprotno da ga olaksava. A dogovor izmedju Grcke i evropskih institucija o grckom dugu sada tek trba da se napravi. Ali DOGOVOR a ne DIKTAT kako bi ti to rado zamidlila. I ne moze Grcka ostati bez gotovine jer ona tu gotovinu poseduje, nalazi se u grckoj, niko je nije niti izneo niti je moze izneti jer ako pokusas da ti re imo iznese. 100 000 € iz danske zavrsila bi u bajboku, Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 Јесте позајмиш, па дупло вратиш, али сте на то пристали, нико вас није терао да се задужујете! Дакле за сопствене неуспехе криви су други? Не, криви сте сами. Праштај оштрији тон, али тако је, за истину сам и кад боли. Тањчи, задужила их је корумпирана влада која је закулисним договорима уговарала ненормалне зајмове и онда трошила паре на 13. плату и слично. Нису Грци криви, али нису ни потпуно неодговорни. Изабрали су те људи на крају крајева. Али сада је нова гарнитура на власти, и ваљда би кредитори Грчке требали имати обзира и дати још једну шансу само због тога што се власт промијенила. Прошли пут када је ЕУ помагала Грчкој, на власти је била Нова демократија која је и задужила Грчку. Неразумно је понашати се као да су то исти људи. А ( можда ) нису. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 Sad mene interesuje zbog cega su troskovi rada veci na perifernim zemljama? Мања технолошка развијеност претпостављам? Плус, периферија је даље од центра капитала, што значи да су и финансијске услуге скупље него у центру. Хајд ово сад лупам по некој општој логици. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 Ама знам да Грчка није била спремна за евро, али то можемо да "захвалимо" тадашњем премијеру Симитис-у (знаш ко су Семити? Vokabular: Semiti () pl. grupa naroda veoma starog porekla, srodni po jeziku i antropološkim osobinama; po predanju vode poreklo od Sema, jednog od trojice Nojevih sinova naseljavaju zemlje Bliskog i Srednjeg istoka, sev. i severoistočnu Afriku; obuhvataju narode starog veka: Akađane (Asirci i Vavilonci), Aramejce (Sirijci i dr.) i Kananite (Jevreji, Feničani i dr.), a u modernom svetu: Arape, Jevreje, Amhare i dr.; u užem smislu samo Jevreji; Semićani; semitski jezici jezici Semita: hebrejski, sirijački, haldejski, arapski i dr. semitist () pručavalac, znalac semitskih jezika. semitizam () jevrejstvo posmatrano sa etnografskog gledišta.) Нисам поборник оних који за све криве Јевреје, али кад се неко тако презива не може се та чињеница не узети у обзир. Него, нисам на то мислила кад сам рекла да је подметнута криза. Овде се чују приче о прању новца немачких банака, о спасавању немачких банака, и француских, на то сам мисила, о коришћењу Грчке као жртвеног јарца. У сваком случају, истрага о томе како је доведена земља до кризе у току је, треба само мало времена да се оконча. Свакако има и издаје и улагивања и крупне крађе земље изнутра, али све се сазна, кад тад. Nije u pitanju pranje novca vec pokusaj nemacke da zaradi na grcima. One ocene o kreditnom rejtingu ili sposobnosti drzav ( AAA+ ili BBB- na primer ) su ocene rejting kompanija koje procenjuju finansijsku i bankarsku stabilnost pojedinih drzava i ta ocena utice na kamatu pod kojom pojedine drzave podizu gotovinu iz primarne rmisije. U EU na primer nemacka ima najbolji rejting i podize gotovinu po najnizim kamatama i posle tsj novac pozajmi grcima po visim kamatama i naravno razliku stavi u dzep a jos pride palamude o tome kako eto cine uslugu grcima. Medjutim ako sada grcka prestane da vraca te dugove onda su nemci u buli i zbog toga se oni i najvise bune. A greska je i do njih, jednostavno, nasim jezikom receno, promasena investicija ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 Ама знам да Грчка није била спремна за евро, али то можемо да "захвалимо" тадашњем премијеру Симитис-у (знаш ко су Семити? Vokabular: Semiti () pl. grupa naroda veoma starog porekla, srodni po jeziku i antropološkim osobinama; po predanju vode poreklo od Sema, jednog od trojice Nojevih sinova naseljavaju zemlje Bliskog i Srednjeg istoka, sev. i severoistočnu Afriku; obuhvataju narode starog veka: Akađane (Asirci i Vavilonci), Aramejce (Sirijci i dr.) i Kananite (Jevreji, Feničani i dr.), a u modernom svetu: Arape, Jevreje, Amhare i dr.; u užem smislu samo Jevreji; Semićani; semitski jezici jezici Semita: hebrejski, sirijački, haldejski, arapski i dr. semitist () pručavalac, znalac semitskih jezika. semitizam () jevrejstvo posmatrano sa etnografskog gledišta.) Нисам поборник оних који за све криве Јевреје, али кад се неко тако презива не може се та чињеница не узети у обзир. Него, нисам на то мислила кад сам рекла да је подметнута криза. Овде се чују приче о прању новца немачких банака, о спасавању немачких банака, и француских, на то сам мисила, о коришћењу Грчке као жртвеног јарца. У сваком случају, истрага о томе како је доведена земља до кризе у току је, треба само мало времена да се оконча. Свакако има и издаје и улагивања и крупне крађе земље изнутра, али све се сазна, кад тад. Ех, опет криви Јевреји. Моја баба по оцу је Гркиња од хеленских предака, не знам зашто ја нисам тамнопута, сва сам плаве крви, тек мало очи вучу на тамно зелене - браон зими, тако да сам један сасвим мали део свог раног детињства провела у Грчкој, хоћу рећи, ти најбоље познајеш ситуацију у земљи у којој живиш, ја боље познајем ЕУ правила у Данској, већ сам рекла да ми се ЕУ пројекат никад није допадао и да сам на враћање на старо, свако свој новчаник. Иначе ме ЕУ пројекат потсећа ме на причу једне моје сада далеке другарице, када се први пут удала за неког тамо шмокљу црногорца, пође из Норвешке на село код његових, тек свекар 'стари црногорац' кад је стигла затражи од ње да преда новчаник и сав новац који је донела са собом, јер је обичај да се у кући има за газду само један, и тако, није се хтела са старијим човеком препирати, каже он њој, само тражи кад ти нешто затреба, тражи она једног дана за улошке, први пут кад је стигла, следећи пут пред полазак на пут поново, а он јој одговорио, "снајка, много крвариш"! Годину дана касније се преудала и сада живи срећно. Отприлике такав ти је ЕУ пројекат- црногорски! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 И још нешто. Следећи корак биће да опет банке припадају држави уколико затреба. Заједно са евром дошло је оприватњавање банака. А уз то, никад их нису ни платили приватници. Као што никад нису платили дозволу ни приватни ТВ канали. Драга моја не знам о каквом враћању банака држави причаш, ЕЦБ је не тако давно, у јуну, интервенисала како би спречила колапс банкарског системем земље, дакле, Сириза је тражила од ЕЦБ 3,5 милијарди евра, наком насилних повлачења новца из текућих рачуна у периоду од 10-20 јуна 2015. Обично, комерцијалне банке у зони евра добију ликвидност од ЕЦБ од хипотекарних хартија од вредности, типично се користе владине обвезнице домовине банке, али од фебруара ЕЦБ је одбила да прихвати грчке државне обвезнице за сигурност. Заузврат, банкама грчке је дозвољено да задужују државне обвезнице на свој рачун и ризик, и само у оквиру износа одређен од стране ЕЦБ. Како је све више и више новца нестајало из грчких банака (у јуну), ЕЦБ је поставила одређен износ, повећан 17 јуна ове године за 1,1 милијарди евра. Али било је то само за неколико дана. Медији су овде обавештавали да је само у једном дану подигнуто око милијарду евра у грчким банкама. Питам се, онда које су то Грчке "државне" банке када њихов новац долази од ЕЦБ?! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 Биће интересантно колико измењено понашање од стране Европљања ћемо видети. Биће интересантно видети и осетити како су им се изрази лица променили, баш као новинарима на овдашњим приватним ТВ каналима после референдума. Већ се то види и осећа. Види се и осећа, али то много не погађа и неће погодити ЕУ, барем не овај део Европе - Скандинавије. Kриза у Грчкој је са позитивним последицама на Данску економију (јер еруо слаби, и дански производ је јефтинији да се купи, а извоз за Грчку је 0,7% укупног данског извоза, дакле безначајно), али проширили се на пример на Шпанију,слика се маркантно мења. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 Тањчи, задужила их је корумпирана влада која је закулисним договорима уговарала ненормалне зајмове и онда трошила паре на 13. плату и слично. Нису Грци криви, али нису ни потпуно неодговорни. Изабрали су те људи на крају крајева. Али сада је нова гарнитура на власти, и ваљда би кредитори Грчке требали имати обзира и дати још једну шансу само због тога што се власт промијенила. Прошли пут када је ЕУ помагала Грчкој, на власти је била Нова демократија која је и задужила Грчку. Неразумно је понашати се као да су то исти људи. А ( можда ) нису. Ја се слажем са већином овде да су задужења корумпирана, али "они" тако не мисле, добро је да видите ствари и са ове стране. А Грци су доста неодговорни, као и ми Срби, која год власт, мени су сви исти, све гори од горих! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 А по тим правилима нису смели да ураде то што су урадили, да блокирају Грчкој кеш. Урадили су то због референдума, пре него што је био истекао крајњи рок за прихватање или одбијање мера, чим је премијер Грчке одлучно одговорио да ће дати народу да одлучи. Рок је истицао увече 30. јуна, а банке су већ биле приморане на ванредне мере од 29. јуна, иако није био истекао рок. Чиста уцена. Да, чиста уцена, то сам написала јер Барон каже да се ЕЦБ не пита са банкама у Грчкој. Дакле, питају се према Унији банкара у оквиру ЕУ, односно према тим правилима могли су да блокирају новац, и као што знамо биле су приморане на мере ЕЦБ. Смели су да ураде, али је по неким другим питањима лицемерно и двоструких аршина! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 6, 2015 Пријави Подели Написано Јул 6, 2015 za bankarske stedne uloge u Grckoj na primer garantuje Grcka Mama mia kakve mi sve prevare padaju na glavu u slucaju bankrota. Smisljeno, vrlo kockarskim duhom, da nije unapred dogovoreno, kao sto jeste. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука