Jump to content

Ђакон Андреј Курајев опет пљује по Србима!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Не постоји данас Србин, осим оних плаћених да тако мисле, који би видео пријатеља у ЕУ и Америци. 

Nije postojao takav ni za komunizma, s izuzetkom naravno Njemačke, tamo je svaki Srbin rado odlazio u pečalbu za marke. I u USA i Kanadu i Australiju uostalom. No, svejedno vam to sve ne smeta da pričate kako su sve te zemlje fuj a tamo si čak šaljete svoje vladike i imate eparhije sa desecima hiljada ljudi. Dakle kod vas se koliko je vidjet ništa nije promjenilo od 1945, zla USA, Kanada, Australija, zli kapitalistički i nemoralni Zapad i zla zapadna Evropa (s izuzetkom naravno zapadne Njemačke, pardon Njemačke i eventualno još Austrije, Švicarske, no, pomalo i Italije, Danske, Holandije i Švedske). Sve je fuj! Osim Njemačke i mercedesa i BMW, naravno! Gott segne Deutschland! God bless Germany!

Подели на овим сајтовима

Чињеница је да је у дубљем смислу Запад - оно што га представља (у глобалистичкмом смислу) - у рату против православља. У том смислу, све је мање зло од Запада.

A vaše tolike eparhije na Zapadu, u Kanadi, USA, Australili i zapadnoj Evropi. Strašno onda kako ti ljudi žive kad im te zemlje ne dozvoljavaju vratiti se iz tog zapadnog nemorala, smrada i prljavštine u zapadnim nemoralom nedodirrnutu i neposkvrnjenu, čistu otadžbinu ali izgleda moraju ostati i mučiti se tamo kao ne znam kakvi mučenici jer se tako onda iiznutra bore protiv tog bestijalnog i nemoralnog, djavolskog Zapada. A jednog dana kad ga unište biće oni pobjednici.

Подели на овим сајтовима

Нама је јасно, него ти покушаваш да нам солиш памет. Батали.

Мени није пријатељ онај ко ме стално уцењује, ко ми заврће руку да признам Косово, које је он на силу отео, ко ме је бомбардовао осиромашеним уранијумом. Еј, јел разумеш српски!? Можеш до сутра да причаш бајке и да преврћеш софизме, тако је. А то што толико инсистираш и толико се трудиш да покажеш супротно,  мени јасно говори и о теби.

Onda ti nije prijatelj tvoja vlada ili tvoja stranka koja je na vlasti ili politička linija i strategija tvoje zemlje.

Ja te ne ubjedjujem da ti je neko prijatelj, čak te ne tjeram da povjeruješ ni da sam ti ja prijatelj ako ti to

sam ne misliš na osnovu toga što vidiš. Gdje sam ja nekog od vas ubjedjivao da vam je taj i taj prijatelj?

Prijatelji i neprijatelji ste sami sebi, tvoja vlada tebe ubjedjuje u nešto što ti nećeš a ne ja ni niko odavde.

Ja sam samo konstatovao da vama najbolji prijatelj možete biti vi sami kao i najveći neprijetalj kad si niste

u stanju izabrat i odlučit se izmedju onoga što hoćete i što nećete. S Rusijiom i hoćete i nećete istovremeno s EU

isto tako, i hoćete i nećete, više hoćete nego što nećete, protiv USA i NATO biste možda htjeli biti ali ne možete, 

Подели на овим сајтовима

A vaše tolike eparhije na Zapadu, u Kanadi, USA, Australili i zapadnoj Evropi. Strašno onda kako ti ljudi žive kad im te zemlje ne dozvoljavaju vratiti se iz tog zapadnog nemorala, smrada i prljavštine u zapadnim nemoralom nedodirrnutu i neposkvrnjenu, čistu otadžbinu ali izgleda moraju ostati i mučiti se tamo kao ne znam kakvi mučenici jer se tako onda iiznutra bore protiv tog bestijalnog i nemoralnog, djavolskog Zapada. A jednog dana kad ga unište biće oni pobjednici.

Само гледај на шта ће се римокатолици свести. Говоримо о тој већини коју једино можемо сматрати хришћанским западом.

Римокатолици су на прекретници, ако не већ данас онда ускоро. Ако ће се уопште звати хришћанима то ће бити мученици.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Само гледај на шта ће се римокатолици свести. Говоримо о тој већини коју једино можемо сматрати хришћанским западом.

Римокатолици су на прекретници, ако не већ данас онда ускоро. Ако ће се уопште звати хришћанима то ће бити мученици.

A to objašnjava tu vašu borbu i svo to zalagenje za što prije i u najkraćem

mogućem roku postati punopravan član  EU i kad znate da je sve to tako?

Подели на овим сајтовима

Ма шта бре тебе брига шта ћемо ми да радимо и с киме ћемо бити пријатељи? Као што и ја тебе не питам за Чешку...

А врло ми је јасно шта си ти и која је твоја улога. Имаш клишеизиране, типске одговоре за разне ситуације, као оно о паралели између Византије и ЕУ или оно претходно око одговорности Србије за рат у Југославији.  Просто, имаш разрађене варијанте за разне сутуације и солиш нам памет.

А наравно да је битно да одбраниш позицију запада, јер је ту и Ватикан у игри. За Ватикан никако није од користи да се у Србији лоше мисли о Западу.

Ah, konačno se dokopasmo nekako i do Vatikana, dosta dugo je to izdržalo bez njega, čak nekoliko stranica teme. Pa kako me nije briga s kim ćete vi da budete prijatelji i šta ćete da radite? Vidiš da vam stalno objašnjavam da u EU je možda bolje stanje nego kod vas po pitanju tog morala ali to vam ne može biti glavni razlog da se na to upecate pa da vas uguraju tamo gdje nećete. A možda je lošije pa onda pogotovu ne biste trebali ako znate da je lošije, samo se to malo teže dokazuje. Na kraju, krajeva, u pravu si a to vam ja stalno i govorim, taman da je EU raj na zemlji šta će vam ona ako ne ispunjava taj vaš glavni prioritet da je pravoslavna. Dakle Rusija je pravoslavna pa kakva god bila bolja je od EU nego neka nepravosloavna EU. I šta ako sam ja dvojiti agent pa vas uvjeravam da ne udjete u EU jer radim za Putina i istovremeno vas isto tako uvjeram da opet ne udjete u EU jer Vatikanu je Srbija u EU je nešto što najmanje tamo hoće i treba? Ili sam trostruki agent kremlinsko-vatikansko-masonski pa isto tako mi nije u interesu da Srbija udje u EU jer bi opet neko mogao upucat nekog a taj NWO i svjetska vlada bi bila fuč - odletjela tam-tam. Primiti Srbiju u EU bio bi veliki rizik, dosta se sjetit 28.6.1914.

:.mislise.

Подели на овим сајтовима

Само да немамо банкаре који нас терају да правимо паре како знамо и умемо, тачније као наркомани. Уништавајући свет.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Само да немамо банкаре који нас терају да правимо паре како знамо и умемо, тачније као наркомани. Уништавајући свет.

A alternativa ne postoji? Niko od vas u Srbiji ne umije na nekakvoj livadi hraniti koze, ovce, krave? Trava je besplatna, te životinje ju pojedu, meso, mlijeko, sir itd. dijelom prodaš ili razmjeniš, dijelom pojedeš. Kokoši žderu gliste i zrnevlje, to je takodjer besplatno ili bagatelne cijene, imaš jaja, piletine. Tu i tamo nešto posadiš, ono opet izraste samo i tako stalno ponovo. I sve se to razmnožava i raste, klija samo, prva, druga treća itd. generacija i stalno dalje tako ukrug i ponovo. Iz zemlje istjeraš šta hoćeš a to onda možeš pojest, obući (koža, vuna) a iz bankomata istjeraš samo papire, novčanice.

Подели на овим сајтовима

пази, то што су Срби имали црквено-просветну самоуправу и одређене верске слободе, што нису плаћали порез католичком клеру и били изузети од феудалних обавеза ти сматраш правима која конституишу нацију. извини, али ниси у праву. нација је политички организам, а не верска заједница. једино време кад су Срби били политичка нација су прве деценије 18. века, кад је образована хабзбуршка Краљевина Србија, али на територији јужно од Саве и Дунаве. у пречанским земљама то се никад није десило. уосталом, која су права и надлежности српског војводе из тзв. привилегија?

Нема потребе да се извињаваш, зато сам и питао колико ти је позната историја, не Срба у Аустрији, већ Србије у Аустрији, где под Србијом не подразумевам географску територију централне Србије, већ Србију као државотворну идеју и Србе као нацију.

Нису у питању никакве „тзв. привилегије“ већ Привилегије као царски акт и чини ми се да више правиш осврт на Влашки статут и сличне повеље којима се православцима јемчило право вероисповести док врше војну службу, а ограничено на Војну границу. Привилегије су документ у рангу „султановог фермана“ у Турској, да направим такву паралелу. Нема сврхе за даљу дискусију по овом питању, али ако те занима тај период наше историје, који се с разлогом није посебно изучавао у периоду након 1945. када је новопроглашеној крњој Војводини требало обезбедити и некакве псеудоисторијске разлоге за постојање, у питању су царске привилегије, дакле документ са потписом самог цара, које су потврђивали цареви Леополд I, Јосиф I, Карло VI и царица Марија Терезија, за касније владаре не знам без провере у литератури да ли су их на неки посебан начин и сами потврђивали, или су се правно користила ранија издања, а издате су на основу Инвитаторија („Позива“) 1690. у којима је Србима обећана народна и верска слобода, територија у рангу војводине и право на избор војводе. Издаване су на латинском и црквенословенском, где су на латинском биле насловљене „Nationi Illyricae“ а на црквенословенском „Народу Иллирико Рассианскому“ (где не треба правити анахрону грешку и правити везу са Илирским покретом из 19. века, службени назив за православне Србе у документима на латинском је до Револуције 1848. био „Илири“ и то није био општесловенски назив, већ конкретан назив за православне Србе).

Насловљене (превод Ј. Ђорђевића из 1861.) „Љубазноме Арсенију Црнојевићу, Србаља источне цркве грчкога обреда архиепископу, епископима и свима другима, црквеним и мирским сталешима, капетанима, подкапетанима и осталим војничким официрима коњичког и пешадијског реда, најпосле целом обштинству истога грчкога обреда и народа србскога, по Грчкој, Бугарској, Расији, Херцеговини, Далмацији, Подгорју, Јенопољу и осталим сајуженим местима“, гарантују „њима и њиховим потомцима“:

— да по обичају Србаља источне цркве и по пропису старог календара слободно обстојати могу;

— да томе никакви црквени или мирски сталежи досаде чинити не могу;

— да слободну вољу имају између себе постављати себи архиепископа, кога ће црквени и мирски сталеж међу себе бирати;

— овај архиепископ са свима источне вере грчког обреда у Царевини има располагати, разређивати, намештати и поглавар бити;

— да од десетка, данка и квартира (порези Римокатоличкој цркви) буду слободни;

— да (аустријски и мађарски) мирјани никакве власти над српским црквеним сталежима немају, осим самог Цара;

— да Цар (придошлим) Србима обећава да ће их вратити у првобитну постојбину, ако одатле истера Турке (додатак 1691.);

— избор српског војводе из војеног сталежа, који би само Цару био одговоран;

— да сви Срби од архиепископа у духовним, а од војводе у световним стварима имају, а слободни од сваке друге жупанијске и спахијске дужности, осим дужности према Цару;

— да се Србима обећава слободно изабрана територија у Угарској у рангу војводине, ако морају и даље остати у тој земљи (додатак 1695.).

Након Сланкаменске битке, за подвојводу је изабран Јован Монастерлија, који је нажалост српској јавности познат само по томе што се понека улица или сокак по њему зову, док је избор војводе ускраћен, а надлежности привремено дате патријарху, да би након његове смрти постале предмет константног спорења. Такође, ускраћено је и давање територије, а подвојвода Монастерлија и патријарх Црнојевић су за територију војводине тражили Бачку, Срем и Славонију (Банат је још био под Турцима).

Став да су Срби Привилегијама добили статус нације није само мој, већ став српских политичара из 19. века, па све до присаједињења Краљевини Србији 1918. Стојаковић (Александар) у Темишвару 1860. године, уочи укидања војводства, користи баш тај избор речи: „Да су Срби прихваћени као нација, показује већ Леополдова ’Привилегија’ од 21. августа 1690, која је насловљена ’целокупној српској нацији грчке вероисповести у Угарској, Славонији итд.“ Привилегије из 1690, 1691. и 1695, заједно са ’Инвитаторијама’ из 1690, били су основ српске националне борбе у Аустрији и потоњој Аустроугарској. Не борбе за мањинска права, већ борбе за право и статус нације.

Што се тиче тела, пре установљавања канцеларије у Бечу, а касније магистрата у Темишвару, први ’Збор’ су Срби имали у Баји 1695. којим су председавали патријарх Црнојевић и подвојвода Монастерлија, а у ком су били владике, игумани, свештеници и капетани, донета је и прва одлука, да се војници поделе у чете и ставе под немачку команду, да се насељени народ из унутрашњости Мађарске пресели у „крај између Дунава и Тисе“ (у Бачку), а да трговци и занатлије остану настањени у Будиму и Пешти.

Само да појасним, слика никако није ружичаста у било ком смислу. Сам патријарх је малтене погинуо од ломатања по свим српским крајевима, јер су хрватски и угарски великаши, немачки високи официри и римокатоличко свештенство кршили ова права где год су стигли, током првих 20-ак година, где су се тек гушењем Ракоцијевог устанка 1711. ствари донекле смириле. Нарочито је гласан и утицајан био тадашњи кардинал Колонић, као фанатичан непријатељ Православне цркве. Обећана територија никад није формално дата, осим оне бруке 1849, а одабир војводе никад омогућен, осим Шупљикца у ратним условима. Српска нација обећана права није реализовала, али је имала правну потпору за њихово захтевање, de facto територију где је чинила већину и неки статус који је непрестано лебдео око полу-формалне признатости, а стварних намера за поптуно укидање. Као што тренутно постоје јаке тежње за потпуним укидањем Републике Српске, она није држава, али има своје правне захтеве који се темеље на неким битним општепризнатим документима.

На име тих привилегија и тог статуса, Срби Баната-Бачке-Барање и Срема, на две одвојене скупштине, изгласали су присаједињење Краљевини Србији и тим скупштинама Срби из Војводине стају у крај хрватским и мађарским тврдњама о српском „освајању“ ових територија од Угарске, односно од Државе СХС која је прогласила надлежност и над Војводином. Наше право на Војводину није победничко право силе, већ право Срба из АУ на државност, а које су пренели на заједничку државу приликом уједињења. Из неког, мени непознатог разлога, историја Србије северно од Саве и Дунава се у популарној и школској историји тотално занемарује, а имплицитно непрестано сугерише да су Срби у Војводини дошљаци, а Србија освајач. Срби, односно преци Срба, настањују овај део Паноније још од Сеоба Словена, били су становници ових области у време доласка Мађара преко Урала, а сама Србија је у овим крајевима присутна од времена деспота Стефана. На овој територији је никла прва краткотрајна српска квази-државица од пада Деспотовине у време „цара“ Јована Ненада 1520-их, у њој је избио први велики српски устанак против Турака 1590-их (Банатски устанак у оквиру чије одмазде су спаљене мошти Св. Саве на Врачару) и први озбиљан политички покушај обнављања Српске Деспотовине 1680-их (гроф Ђорђе Бранковић). Некако се целокупна историја Срба у Аустрији своди на сеобу под „Чарнојевићем“ 1690, која је постигла такве митске размере да је кренуло да се верује да Срба пре тога онде није ни било.

Где овај статус нема везе са краткотрајном Краљевином Србијом у 18. веку, већ са српским војводством у Угарској. А аустријски цареви су формално титулу „Великог војводе војводства Србије“ додали тек 1849, и носила су је само последња два цара, Фрања Јосиф и онај последњи пред избијање Првог светског рата.

Извињавам се на дужини текста.

Подели на овим сајтовима

мени су правни и политички системи струка, поље мог ужег интересовања. зато немој да ми замериш што немам превише разумевања за неке површне, детињасте или идеолошки обојене изјаве. замисли шта помисли један епидемиолог или фармацеут кад прочита новински напис да се AIDS уопште не преноси полним путем и да је то измишљена болест, јер у Јужној Африци ето нико не користи кондоме, а тамо је занемарив број оболелих. исто помислим и ја кад прочитам негде како је монархија превазиђено уређење и да демократија подразумева владавину народа.

Нисам ја написао да је монархија превазиђено уређење, нити да је демократија владавина народа. Нити су моји ставови у рангу алтернативне медицине или шарлатанске историје. А и ти си се надовезао на неке моје реплике другима, који су заговарали идеју стварне власти краља и стручно одабране „елите“. Ја сам само рекао да не видим нити начин нити потребу да се Србија трансформише у модел савремених монархија и изнео сам свој начелно не претерано позитиван став о Обреновићима и Карађорђевићима, од којих први свакако више и не постоје. Али вероватно није ни битно.

Подели на овим сајтовима

Чињеница је да је у дубљем смислу Запад - оно што га представља (у глобалистичкмом смислу) - у рату против православља.

Uvek sam se pitao kako izgeda provesti citav zivot i bazirati svoju zivotnu filozofiju oko ovakve paranoje, sto zapravo cini osnovu razmisljanja vecine srpskog naroda... Paranoja je prva prepoznatljiva stvar po kojoj mozes nepogresivo da uocis hriscanina.

Да будем јасан, није поента уништити Запад, него га спасити и ослободити.

A ko ce nas da spasi?

Ili smo mi vec sigurni i spaseni u svojoj savrsenosti, nepogresivosti i bogolikosti? 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

А наравно да је битно да одбраниш позицију запада, јер је ту и Ватикан у игри. За Ватикан никако није од користи да се у Србији лоше мисли о Западу.

Ja mislim da Papa ne moze nocima da spava razmisljajuci o nama... Ceo Vatikan drhti pred mogucnoscu da ce Srbija nesto lose da pomisli o zapadu...

Mi smo mrav koji pogleda u oblake i kaze "Nego sta!  I treba da bezite od mene!" 

Подели на овим сајтовима

Ово је замена теза. Никад нисам рекао да је у Србији лепо или да није као што си ти описао. Али не причамо сад о томе. Причамо о Западу и тврдњи да нам је он пријатељ, или неприојатељ исто колико и Русија. Извини, јел ми то инсаистирамо на тзв. паради поноса или Запад? Јесмо ли ми за то криви? Или за права деце, да могу да их одузму родитељима ако их малтене попреко погледају? Или за једнополне бракове? Или за уцењивање око признавања Косова? Или за Сребрницу?   Ко све то ради, ко инсистира?

Insisitira zdrav razum. Zapadni sistem je to samo prvi prihvatio...

Ilustracija je demografski savrsena- sto su narodi primitivniji to ideje o jednakosti medju ljudima teze prihvataju. Jednakost gejeva  u svedskoj, norveskoj ili SAd vise nije pitanje dok u Iraku i Siriji to nece da se desi jos za hiljadu godina... mi smo negde izmedju, taman smo tolko primitivni da se opiremo ali ipak dovoljno progresivni da ta ideja nije bas toliko daleko... vidis sve se uklapa... ko ima oci, usi, nos, usta ruke, glavu nega vidi, cuje, pipne, oseti...

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da Papa ne moze nocima da spava razmisljajuci o nama... Ceo Vatikan drhti pred mogucnoscu da ce Srbija nesto lose da pomisli o zapadu...

Mi smo mrav koji pogleda u oblake i kaze "Nego sta!  I treba da bezite od mene!" 

Da, isto jedan crnogorski mladenec koji me svim načinima pokušavao uvjerit kako Vatikan drži pod palcem tj. pod kontrolom crnogorsko Ministarstvo školstva i obrazovanja i da se nijedan školski program u Crnoj Gori ne potpisuje bez znanja i odorenja Vatikana a to zbog onog Konkordata.

https://www.google.cz/search?num=100&newwindow=1&q=Konkordat+Crna+Gora+Vatikan&oq=Konkordat+Crna+Gora+Vatikan&gs_l=serp.12..35i39.10453.17781.0.19958.6.6.0.0.0.0.206.746.1j4j1.6.0....0...1c.1.64.serp..0.6.739.FmKDoo4L-eU

Ja sam mu na to onda rekao (to je bilo na chatu, ne na forumu): Da, već vidim tu scenu, papa sjedi sav u bijelom za stolom a prilazi mu kardinal sav u rozom sa debelom fasciklom punom dokumenata i naginje se tiho govoreći: "sveti Oče, donosim vam danas na potpis one školske programe za one crnogorske delikventne maloljetne mladence i harambaše", ahahaha.

http://www.nezavisne.com/index/kolumne/Hoce-li-se-papi-Franji-u-BiH-najvise-obradovati-Srbi/299462

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...