Jump to content

Тући се или не?

Препоручена порука

On 29. 6. 2015. at 22:18, Viktor Ljvovic рече

XIX...si etiam centurio crediderat, omnem postea militem dominus in Petro exarmando discinxit.-- cak iako je centurion poverovao, Gospod je, razoruzavanjem Petra, sve potonje vojnike ucinio razoruzanim

Tertulijan , o Idolopoklonstvu ----http://www.tertullian.org/latin/de_idololatria.htm

Па, није Христос рекао Петру да увуче нож у корице зато што је био пацифиста (у модерном смислу речи) већ зато што су требала да се испуне пророчка слова и да он својом крсном жртвом избави човека од греха и духовне смрти.

Подели на овим сајтовима

On 29. 6. 2015. at 22:24, миомира рече

Мало више, сад и ја видим. Цео параграф се односи на одбијање било какве власти и престижа и уживања (зато и каже да одбија "стратигиан", војеначалствовање). Он тамо набраја да неће богатство, неће да царује, неће да се курва, неће да улази у борбу да би победио, "слободан сам од безумног частољубља" итд. Везе нема с недопустивошћу војне службе за хришћанина.

Викторе, да се не мучиш, мала сугестија: иди одмах на канонска писма св. Василија Великог св. Амфилохију.

Prilicno  komedijasko i netacno zakljucivanje.

Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen

Подели на овим сајтовима

On 29. 6. 2015. at 22:18, Viktor Ljvovic рече

XIX...si etiam centurio crediderat, omnem postea militem dominus in Petro exarmando discinxit.-- cak iako je centurion poverovao, Gospod je, razoruzavanjem Petra, sve potonje vojnike ucinio razoruzanim

Tertulijan , o Idolopoklonstvu ----http://www.tertullian.org/latin/de_idololatria.htm

А онда исти тај Петар узме и крсти Корнилија.

Подели на овим сајтовима

On 29. 6. 2015. at 22:24, Viktor Ljvovic рече

Da, namerno je tako prevedeno da ne bi glupi ljudi izvukli pogresne zakljucke, misleci da se odricanje odnosi samo na oficire  :) . Tako da vas kometar potvrdjuje moju brigu. Ako vam taj pisac nista ne znaci, onda vam Ipolit rimski nesto znaci, ako ste hriscani, a sve vise sumnjam da jeste  :)

Не знам који морон намерно преводи погрешно патристичке текстове, и још из бриге за нас скудоумне. Због таквих мозгова и ја, уместо да штрикам и гледам турске серије, морам да учим грчки да ме ко не превари.

Да, Иполит Римски је ауторитет. И зато поштујемо његов 14. канон, којим се потврђује да су у његово време хришћани свеједно служили у римској војсци:

«Хришћанин не треба да буде у армији, осим ако је принуђен да узме мач у руке. У том случају нека не узима на себе грех проливања крви. Али ако се пролије, нека буде удаљен од тајни да би се макар кроз епитимију, сузе и уздисање очистио". То је сасвим у складу с правилима св. Василија.

Ти као да не разумеш како је изгледала војна служба у време Тертулијана и Иполита. Док царевина није постала хришћанска, све до 4. века, хришћански војници су били приморавани да учествују у паганским обредима. Сваки римски легион имао је свој тотем и култ и за хришћане је било неприхватљиво да приме чак и ловоров венац, јер је и то имало сакрални смисао. Зато се Тертулијан и противио идеји да хришћани служе у незнабожачкој војсци.

А кад је хришћанство постало државна вера, ето ти и св. Атанасија Александријског, за кога слутим да ће, сирома, због овога наићи на твоју настрожу осуду као нехришћанин:

"Према различитим случајевима у животу имамо и различите приступе, у зависности од конкретних околности, на пример: недопустиво је убијати, али убијати непријатеље у рату је и законито и достојно похвале. Великих почасти удостојавају се они који су се прославили у боју, и подижу им се стубови који објављују њихова изузетна дела. Тако је једно исто, у зависности од времена и околности, недопустиво, а у другим допустиво", Писмо Амону монаху, G.A. RHALLES et M. POTLES, Syntagma ton theion kanonon... t. IV, Athenes. 1854. P. 13.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Citajuci uvodni tekst shvatila sam da ta deca zive pod staklenim zvonom.Nije nista strasno,a ni neobicno da se decaci,pa i devojcice potuku,a posebno mladja braca ili sestre,dete je malo,ono ne razmislja kao podviznik ljubavi...dete ima princip,hocu to,daj miii...to je moje i nicije vise.Decu treba uciti da dele hranu,igracke,da se ne hvale pred drugom decom,da budu poslusna i ona ce sama znati da se brane ako neko hoce da ih tuce,od dece ne treba praviti tuzibabe,deca ne treba sa roditeljima da ogovaraju drugu decu,niti odrasli treba da se mesaju u deciji svet,osim da intervenisu.Sve cesce se srece slika malog tiranina,koji baca stvari dok mu ih neko do besvesti dodaje,deca treba sa decom da se igraju...Moj sestric je u vrticu ujeo drugog decaka,sta je to strasno,to je neki vid decije komunikacije...p.s.Dete nije dete igracka za strine i tete...

:351780:

Подели на овим сајтовима

Kad smo mi bili deca ,pa mi smo bezali od kuce u sumu,bili smo hajduci,ratovali smo jedni protiv drugih,nije prosao dan da se neko ne potuce,naljuti i uplakan ode kuci,posle 2 dana kao da se nista nije dogodilo,Sta da vam pricam kad smo imali celokupnu vojnicku opremu na raspolaganju,ceo atar sumadijskog sela...i slobodnog vremena na pretek.To je bio zivot! :-D

Подели на овим сајтовима

Nije bilo zavisti medju decom,svi smo bili jednaki.A ova danasnja deca mi se uopste ne svidjaju,to su sve same manekenke,lutke iz izloga,niceg decijeg na detetu,obuceno kao da ide na prijem ...nedavno sam videla dete sve u crno obuceno...a ono malo ima oko 2 godine,posle mi rekose da mu je umrla majka,ljudskoj gluposti nikad kraja.Moja deca ce da budu normalna,mala deca koja sama beru jagode ...Memoari.:-D

Подели на овим сајтовима

On 29. 6. 2015. at 22:26, horatio рече

Па, није Христос рекао Петру да увуче нож у корице зато што је био пацифиста (у модерном смислу речи) већ зато што су требала да се испуне пророчка слова и да он својом крсном жртвом избави човека од греха и духовне смрти.

Било је потребно да људи направе избор. Фарисеји су направили свој, Јуда је направио свој, а Петар свој. Могао је Петар и да не послуша опомену, као Јуда што није послушао, али је одабрао послушање. Пророчка слова су се испунила јер су људи направили избор који су они много раније видели.

Само, овде није реч о томе да ли дете треба да убије или посече ножем друго дете које га је напало, него да ли треба храброст да покаже физичком одбраном или својим разумевањем Христа и Светог писма.

Подели на овим сајтовима

Koliko god da starim,ostaje mi slika mog rodjaka kako ogrce satorsko krilo,podize drveni  mac i kaze -Za mnom ! I mi svi idemo za njim,a on na celu cete... :D ... 

Iskrena da budem,mozda se deci ne bi smelo  citati Sveto Pismo,zaista. Treba ih voditi u crkvu,pricescivati...Postoje  price za decu ,nije svaka prica o veri...ima prica o snalazljivosti,o postenju,o pravdi,o pozrtvovanju ...deca mrze sve sto ne mogu da shvate ... Ima pregrst bajki  npr.Njalepse bajke sveta i to treba citati deci... a ne pricati im neke strasne stvari poput tih da su hriscani ubijani,muceni,vredjani pljuvani...jer ce dete stvoriti gard prema svetu...Mozda,ko zna... To niko ne zna. Ima dobrih roditelja koji deci ne ispiraju mozak...Kad dete poraste,onda mu treba dati da samo cita nesto sto je u skladu sa njegovim uzdastom... Treba da doraste tome... ovako,jadno dete... muci se da shvati nesto sto po prirodi ne moze da razume.

Подели на овим сајтовима

On 30. 6. 2015. at 8:19, Arsenija рече
mozda se deci ne bi smelo  citati Sveto Pismo,zaista.

Meni je stric branio da citam Sveto Pismo kad sam bio klinac, posto u mojoj kuci nije bilo, pa kad dodjemo na slavu (kuce su doduse jedna pored druge), ja uzmem da citam, a on mi brani kao nije to za tebe ti si mali ima tu svega i svacega sto nije za tvoje godine.

Ali sam zato u istim tim godinama na veronauci nacuo sve moguce, kako su egipcani stradali dok je Mojsije izvlacio Jevreje, cak smo gledali crtani, kako je Avram hteo da zrtvuje Isaka, sve neke strasne scene za one moje godine :D  

Подели на овим сајтовима

On 30. 6. 2015. at 6:28, Muramasa рече

Imas one pravoslavne omladinske kampove gde uce decu kako da pucaju iz puske, mozda ti se svidi :D 

Подели на овим сајтовима

Meni su uvek paznju privlacili sveti mucenici. Eto oni kad su proganjani u prvim vekovima koliko znam niti su se bunili niti su povlacili maceve da se brane nego su mirno umirali. Cak sam na nekim mestima citao kako su Rimljani znali citave porodice da ubijaju, posalju ih u koloseum puste lavove i oni tako stradaju. Sta mislite o tome? Sad ja bas nesto nisam puno citao o tome, neko ko jeste neka mi kaze kako je tacno bilo, jel bilo nekih borbi izmedju hriscana i Rimljana tokom progona, jel bilo hriscana koji su ustali da brane svoje porodice kad su ovi dosli da ih muce i ubijaju ili su svi djuture sto bi se reklo mirno isli u susret smrti sa verom u vaskrsenje? 

Подели на овим сајтовима

Цитат

Борилачке вештине сам тренирао и изучавао дуго година и ту имам сасвим довољно практичног и теоријског искуства које је веома важно и за ову тематику, јер сам крајем деведесетих био активан и у стварању новог борилачког система који би имао потпуно хришћанску подлогу, са крајњом идејом да православни Срби тренирају борилачке вештине без икакве примесе зен-будизма.

Цитат је из текста о. Оливера Суботића са насловне стране.

Да ли неко зна шта се десило са том иницијативом за нови борилачки систем са потпуно хришћанском подлогом? 

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...