Jump to content

Зашто јога смета Православној Цркви?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 24. 10. 2014. at 16:28, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Чекај мало. Твоје искуство је сигурно вредно, али при њему јесте надограђен религијски аспект, како  каже Млађони, уосталом како сам чула мантре и јесу имена хиндуистичких божанстава.

Али, ја питам о искуству тзв. звука "ом". Мислим да је у питању само описивање речима, колико је могући описати речима, само један звук, тј. оно што отприлике чујеш при брујању како сам горе написала. Мислим да се управо о брујању дубоким гласом ради, а не вишем. За искуству о томе питам.  

Ом значи, звук, глас... а то што је неко био наиван па упао у секте, не значи да су све ствари из тих религија опасне. Опасне су за наивне. Ја сам се замајавао тим стварима, упознао сам чак и Кроулијанске телемите, био сам врбован у њихову секту ОТО као и у Ружокрсташе.. (херметичари) па нисам упао. Једноставно сам видео да у свим тим стварима има неколико корисних ствари и много духовног смећа.

Разгибавања из јоге (поздрав сунцу) или вежбе дисања (пранајама) су јако корисне, али ако то кренемо д посматрамо и практикујемо из религијских мотива а не као физичке вежбе онда смо заглибили. 

Ом је ту углавном да се продуби дисање.. првенствено, а то што му неке религијске секте дају шири значај.... то је њихова ствар.

Додуше, ом је савршено непотребан. Ко хоће да се разгибава има много лепше вежбе из јоге. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2014. at 16:31, Млађони рече
Разгибавања

Vladika Stefan, pre dolaska u Žiču, bio je episkop dalmatinski. Imao je more na dohvat ruke, a voleo je da pliva. Držao je do fizičke kondicije jer je puno radio, često bi ostajao do dva posle ponoći da čita ili piše. Zato, kad god je mogao, našao bi neku uvalu, gde nikog nema, i plivao po dva sata. Međutim, kada je postavljen za episkopa žičkog, takvu mogućnost više nije imao, pa je kondiciju održavao večernjom šetnjom u blizini manastira.

Pozove ga jednom patrijarh Pavle i upita:

- Kako ste, brate Stefane?

- Malo mi noge popuštaju, Vaša Svetosti, pa šetam svako veče...

- Kakva šetnja, brate Stefane!? Metanije! Metanije su najbolje za zdravlje!

Zaista, uz metanije, koje čine veliki pokloni, aktivira se celo telo, jer čelom treba dotaći zemlju, tako da se ne sme osloniti na kolena, pa je sve opterećenje na rukama. Ali, patrijarh je znao da vladici× Stefanu tada više nije bilo lako da metaniše. A uz× Veliki post, na bogosluženju, treba da se napravi više od stotinu metanija...

(Njegova Svetost patrijarh× Pavle metanisao je i na početku desete decenije života, sve dok nije povredio kuk; na bogosluženjima je činio tačno onoliko poklona koliko je to kanonima predviđeno!)

Kada je kasnije, nekim poslom nekoliko dana boravio u Beogradu, požalio se vladika× Stefan patrijarhu Pavlu zato što ne radi lift u Patrijaršijskom dvoru:

- Vaša Svetosti, zašto ne naredite da se popravi ovaj lift, nemam više snage da stalno ovako gore-dole idem peške!

Patrijarh ga pogleda, pa da ga oraspoloži, reče:

- Brate Stefane, popravio bih ga ja, ali neću da ti pravi buku dok si u svojoj sobi!

Posmatrao patrijarh iz Patrijaršije drugog svog pobratima iz bogoslovije, tada već teško obolelog dr Dušana Kašića, kako tromo ide od× Sabornog hrama, pa mu reče:

- Eh, što ti ne valja kad čovek ostari!

A oni ista generacija!

:351780:

Подели на овим сајтовима

Jedno pitanje,naivno,mozda.

Zasto je joga losa ?

Mnogo je tu stvari prepeleteno,ishrana,vezbe....Postoji nekoliko vrsta joge. Moze li se kombinovati .I da li neko od ovde prisutnih sebe smatra pravolsavnim jogistom ?Da ne kazem pravoslavnim budistom .... 0703_read

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2014. at 16:56, Suncokret54 рече
...отац Епифаније мислим, каже парафразирам; да узме ли потпуни неверник на себе да само пола године живи по правилима Хришћанства, неизоставно постаје хришћанин...ја му верујем... :)

I ja mu verujem.

Ali... nije to lako.

I kao drugo...

I zar mnogi ne ispunjavaju pravila...

Sta uopste znaci biti Hriscanin? postiti sredom,petkom,sve postove,ici u crkvu ,citati Bibliju  ,imati molitvenik,ikonu,slaviti slavu ,biti krsten ili nesto drugo ?

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2014. at 16:19, Млађони рече

Па није баш тако, лоше поређење. Сигурно знаш људе који раде таи чи или кунг фу, али нису религиозни. Индетично је тако, не знам чему толика фрка међу православцима од медитације и јоге. 

Медитација је смо тешка концетрација то је све. А то на шта се концетришеш зависи од тога хоће ли то имати религијску сврху или не.

Баш је тако поређење. Јел сваки став у јоги има име? Коме је посвећено? То што су почели да популаризују од када су хипици и остала богата мамина и татина деца били по индији па довели гуруе по свету, не значи да је нешто добро и да тиме што као ми не гледамо на то као на религијски аспект. А доста школа јоге сам видео где имају неке од симбола или неких њихових божанстава као лого.

И то нису теорије завере, него неке ствари морају да се знају, скривене да се обелодане, да би имали чисту ситуацију. А свако нека ради шта год хоће, слободни смо људи, али легализовати нешто и представљати га као ништа, је велика заблуда и доводе се други људи у заблуду.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2014. at 17:33, verum est in beer рече

Баш је тако поређење. Јел сваки став у јоги има име? Коме је посвећено? То што су почели да популаризују од када су хипици и остала богата мамина и татина деца били по индији па довели гуруе по свету, не значи да је нешто добро и да тиме што као ми не гледамо на то као на религијски аспект. А доста школа јоге сам видео где имају неке од симбола или неких њихових божанстава као лого.

A какве везе има што има фолклор неки пагански иза тога? И покрети из кунгфуа имају назвие, па их људи не гледају религиозно. 

И карате, и аикидо, и нинђуцу.... 

итд... Какве то везе има.. .

Цитат
И то нису теорије завере, него неке ствари морају да се знају, скривене да се обелодане, да би имали чисту ситуацију. А свако нека ради шта год хоће, слободни смо људи, али легализовати нешто и представљати га као ништа, је велика заблуда и доводе се други људи у заблуду.

Нешто је, смо ако ти од тога правиш нешто. исам ни рекао да су завере, већ да су безопасне глупости. Никог неће да нападну демони ако ради вежбе разгибавања из јоге. То је поента. Нити је секташ, нити слави нека божанства.

Oно што је опасно да се прими на духовно учење и крене да развија ту духовност, опасно, духовно гледано. 

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2014. at 17:51, Suncokret54 рече

...они и не нападају своје... :)

Да брате, ко узме разгивање из јоге да ради он служи демонима. :) 

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2014. at 17:44, Млађони рече

A какве везе има што има фолклор неки пагански иза тога? И покрети из кунгфуа имају назвие, па их људи не гледају религиозно. 

И карате, и аикидо, и нинђуцу.... 

итд... Какве то везе има.. .

Нешто је, смо ако ти од тога правиш нешто. исам ни рекао да су завере, већ да су безопасне глупости. Никог неће да нападну демони ако ради вежбе разгибавања из јоге. То је поента. Нити је секташ, нити слави нека божанства.

Није пагански фолклор већ нека тамо религија. Теби ако не смета, има којима смета и који не воле другоме да се клањају, већ само Ономе који је Пут, Истина и Живот ;). Ја рекох, свако нека ради шта хоће, само требају да се знају неке ствари.

Које називе имају покрети у кунг фуу?

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2014. at 17:58, verum est in beer рече

Које називе имају покрети у кунг фуу?

Кроз цео кунг фу се прожима концепт киа. па таи чи, кунг фу медитације итд.....

Цитат
Теби ако не смета, има којима смета и који не воле другоме да се клањају, већ само Ономе који је Пут, Истина и Живот

Причање да се неком клањаш док радиш јогу је подједнако глупа као прича да се клањаш световиду, велесу, перуну, када год користиш неке српско паганске симболе као што су колач, огањ, бадњк, гаравештице итд..

Ето то је индетична логика. 

Клањање неком, драги мој Пивџијо је у глави и срцу а не у некој пози из јоге која ће да ти помогне да направиш шпагу.  8086.gif

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2014. at 18:04, Млађони рече

Кроз цео кунг фу се прожима концепт киа. па таи чи, кунг фу медитације итд.....

Причање да се неком клањаш док радиш јогу је подједнако глупа као прича да се клањаш световиду, велесу, перуну, када год користиш неке српско паганске симболе као што су колач, огањ, бадњк, гаравештице итд..

Ето то је индетична логика. 

Клањање неком, драги мој Пивџијо је у глави и срцу а не у некој пози из јоге која ће да ти помогне да направиш шпагу.  8086.gif

Ја те питах како се зову покрети, а не шта се прожима.

А не, ови твоји су странци, а ови су домаћи, тако да има разлике ;) Него, јер смо ми то требали да избацимо колач, огањ, бадњак... Па шта би јели кроз векове и чиме би се грејали црни Млађонију.

Па баш тако, у главу и срце ти долазе те кришне када им се клања. Што би рекао старац Тадеј "Какве су ти мисли, такав ти је живот", па тако, да ли мислиш на јогу или Господа, такав ће ти бити живот. Господу или мамону, одлучите сами.

orthodoxlighthouse

Подели на овим сајтовима

Цитат
Па баш тако, у главу и срце ти долазе те кришне када им се клања. 

Па ево ја сам радио све те вежбе.. што ми у главу нису дошле те кришне којим сам се.. по твојој теорији... клањао.....

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2014. at 18:36, Млађони рече
што ми у главу нису дошле те кришне којим сам се

Па знаш како се каже: Неће сваки који ми говори Кришна, Кришна ... :D

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2014. at 18:48, Suncokret54 рече

...слично теби, пребирајући мисли и не ретко се у мислима спорећи са овим или оним, по сећању, дуго дуго нисам знао да су то реални дијалози...најчешће са демонима...човек никада није сам, ни једнога трена...за то да се разлучи моја мисао од мисли које ми долазе са стране је потребно велико искуство и велика пажња...ако очекујеш да их видиш као што видиш своју околину онда сам ти узалуд причао, али нема везе... :)

који дијалози о чему причаш? Ти ако си имао неке дијалоге са демонима, то је твој проблем, и нека ти је Бог у помоћи, ал то нема везе са јогом. 

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2014. at 18:52, Млађони рече

који дијалози о чему причаш? Ти ако си имао неке дијалоге са демонима, то је твој проблем, и нека ти је Бог у помоћи, ал то нема везе са јогом

То многи говоре.

orthodoxlighthouse

Подели на овим сајтовима

On 24. 10. 2014. at 19:04, Suncokret54 рече
демонијачни аскета који супеном кашиком извади себи око, да би нас фасцинирао... :)

Хаха, краљино! :D

(све више ми се свиђа овај сунцокрет ...)

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...