Avocado Написано Јун 11, 2015 Пријави Подели Написано Јун 11, 2015 nije nista bolja svabska radna etika od srpske, ja cak mislim da smo mi bolji od njih po tom pitanju i to u vise sfera, znam ih ja dobro oni su ko radnici obicne bitange vecinom, samo u njih je drugaciji sistem koji je plodonosniji, isti tasj sistem kod srba ne dava rezultate e bas zbog naseg specificnog mentaliteta, Naprotiv, zbog našeg mentaliteta i interesa naših političara i tajkuna - mi nismo nigde i nikada dosledno ni prepisali ni sproveli taj sistem... samo loše kopije, koje se ni kao takve ne sprovode dosledno. Zapravo je cela ta priča o tome kako taj sistem kod nas ne prolazi zbog mentaliteta čist alibi... eto uveli bi oni nemački sistem ali ne mogu zbog mentaliteta... ma važi... neces ti sresti svabe da razglabaju o politici , cak ni o sportu mnogo ne komentarisu, oni nemaju potrebu da pametuju i nemaju porive lidera vec znaju svoje mjesto u drustvu, srbin ne zna svoje mjesto u drustvu on uvijek tezi sve do vrha samo ako ima priliku i sve ce srusiti pred sobom, srbima nikad ni jedan vodja nije valjao a mnoge smo i pobili, Naprotiv, mi baš volimo autokratiju, da imamo velikog vođu koji će sve da sredi i uredi a da mi ne mozgamo baš mnogo oko toga... zato i ubijamo pojedine vođe, kad nam dozlogrde, jer je smena vođe prirodna za demokratiju a u autokratijama i tiranijama moraš da ubijaš vođe... nismo ni jednog ubili kao što Cezara Rimljani ubiše, zato da bi vlast koju je prigrabio vratili narodu ili parlamentu, već isključivo da bi ga zamenili nekim drugim vođom, koji je ubicama bio više po volji. ova druga je mjenjala i vjeroisopovjest i glumi neko libertarijanstvo i kosmopolitizam i pacifizam, ne znaju sta ce od sebe, ali zato vjecito podmecu nogu ovim prvim srbima Uvek je ovde postojala žestoka borba između onih koji bi da menjaju stvari i onih koji bi da sve ostane isto zato što smo mi već najbolji i najpametniji... pošto su uglavnom ovi drugi pobeđivali, razvili su i mnogo zabavne teorije (stalno im neko podmeće noge, klipove, neprijatelj ne spava...) o tome zašto Nemci, Englezi, Francuzi, Ameri, Norvežani i dr. imaju pare i uređenu državu, a mi nemamo kad smo bolji i pametniji od njih... a zapravo, nejasno je zašto bismo uopšte očekivali da postignemo iste rezultate ako radimo drugačije... hoćeš da napraviš gibanicu koristeći recept za paprikaš... ne ide... Ћириличар and Deja Vu је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 11, 2015 Пријави Подели Написано Јун 11, 2015 nismo ni jednog ubili kao što Cezara Rimljani ubiše, zato da bi vlast koju je prigrabio vratili narodu ili parlamentu, već isključivo da bi ga zamenili nekim drugim vođom, koji je ubicama bio više po volji. За остало што си рекао горе сматрам да си у праву, али се са овим не слажем. Убиства су код нас вазда била или зато што је неко тиранин, или зарад "виших интереса". Карађорђе је убијен да би се умирила Порта, Михајло да би се умириле Аустрија и Русија, Александар Обреновић зато што је био диктатор (кога је касније заменио демократични краљ Петар Карађорђевић), Александра су убили сепаратисти у сарадњи са Мусолинијем највероватније јер је био близу да направи шити савез против Италије и Немачће, за Ђинђића и даље не знамо ни ко је наручио ни што ни како се све заправо издешавало, ако не рачунамо оне саркастичне теорије по којима је група криминалаца хтела да заузме власт у држави, поред војске, полиције и ДБ-а. Ако гледамо у давну историју, и краљеви су свргавани на исти начин и из истих мотива као и њихове колеге у другим државама тог доба. То што је у сваком убиству било и појединачних интереса је нормално, али то никада није било пресудно. Ово гледам као битно, јер упркос свим нашим манама ипак нисмо неко дивље племе, тај смо стадијум одавно превазишли. То што имамо много и премного ствари које код нас не ваљају (и што стално треба стављати у први план како бисмо могли да мењамо шта не ваља) не значи да треба себе да сврставамо на ниво неке безумне хорде, јер смо државотворан народ, што је реткост у овом делу света. Avocado, Deja Vu, Плутон and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 11, 2015 Пријави Подели Написано Јун 11, 2015 За остало што си рекао горе сматрам да си у праву, али се са овим не слажем. Убиства су код нас вазда била или зато што је неко тиранин, или зарад "виших интереса". Карађорђе је убијен да би се умирила Порта, Михајло да би се умириле Аустрија и Русија, Александар Обреновић зато што је био диктатор (кога је касније заменио демократични краљ Петар Карађорђевић), Александра су убили сепаратисти у сарадњи са Мусолинијем највероватније јер је био близу да направи шити савез против Италије и Немачће, за Ђинђића и даље не знамо ни ко је наручио ни што ни како се све заправо издешавало, ако не рачунамо оне саркастичне теорије по којима је група криминалаца хтела да заузме власт у држави, поред војске, полиције и ДБ-а. Ако гледамо у давну историју, и краљеви су свргавани на исти начин и из истих мотива као и њихове колеге у другим државама тог доба. То што је у сваком убиству било и појединачних интереса је нормално, али то никада није било пресудно. Ово гледам као битно, јер упркос свим нашим манама ипак нисмо неко дивље племе, тај смо стадијум одавно превазишли. То што имамо много и премного ствари које код нас не ваљају (и што стално треба стављати у први план како бисмо могли да мењамо шта не ваља) не значи да треба себе да сврставамо на ниво неке безумне хорде, јер смо државотворан народ, што је реткост у овом делу света. Ne slažem se sa onim gore, ali mislim da nema potrebe da širimo diskusiju na tu stranu, jer svakako nisam ni mislio da usled toga što više volimo autokratiju nego demokratiju (ili zato što ubijamo pojedine lidere) predstavljamo nekakvo divlje pleme ili bezumnu hordu ili da nismo državotvoran narod... a čini mi se da bar taj deo (težnju autokratiji) ne osporavaš... ono što je u današnjoj situaciji najzanimljivije je da nas u demokratiju navodno vode stranke koje su sve do jedne po unutrašnjem uređenju apsolutističke tj. najpribližnije tiraniji.... i onda stranka u kojoj niko ne sme da pisne bilo šta što vođa ne odobri (a sve su takve) treba da na nivou države gaji demokratičnost i pluralizam mišljenja i rešenja. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јун 11, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2015 Zapravo je cela ta priča o tome kako taj sistem kod nas ne prolazi zbog mentaliteta čist alibi... eto uveli bi oni nemački sistem ali ne mogu zbog mentaliteta... ma važi... Zbog ovoga sam i otvorio temu, jer se zna pricati kako eto mi nismo za kapitalizam i demokratiju zbog mentaliteta. Pa sad ako smo ovde diskutovali da iako postoji mentalitet, on se moze promeniti, pa je tako besmisleno reci da to nije za nas zato sto je mentalitet nepromenljiv. ono što je u današnjoj situaciji najzanimljivije je da nas u demokratiju navodno vode stranke koje su sve do jedne po unutrašnjem uređenju apsolutističke tj. najpribližnije tiraniji.... i onda stranka u kojoj niko ne sme da pisne bilo šta što vođa ne odobri (a sve su takve) treba da na nivou države gaji demokratičnost i pluralizam mišljenja i rešenja. Ovo postoji i medju partijama u zapadnim demokratijama (ne racunajuci SAD posto kod njih toga nema), nije prisutno samo kod nas, mada kod njih mozda nije toliko izrazeno. Naravno, slazem se da bi partije trebale biti demokraticne i uzor, kako se kaze cuvari demokratije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 11, 2015 Пријави Подели Написано Јун 11, 2015 Zbog ovoga sam i otvorio temu, jer se zna pricati kako eto mi nismo za kapitalizam i demokratiju zbog mentaliteta. Pa sad ako smo ovde diskutovali da iako postoji mentalitet, on se moze promeniti, pa je tako besmisleno reci da to nije za nas zato sto je mentalitet nepromenljiv. Можемо га мијењати, али не желимо. Зашто и би? Најљепше је кукати ништа не ваља, нема посла, професори и наставници ме мрзе, странке нас поједоше, не поштују се паметни бла бла бла и онда сјести и ћутати након кукњаве. Другар ми је испричао једну занимљиву причу. Срео је он неког свог комшију са села који ради као шумар. Жали се он да држава не ваља, плате су им мале, много их зезају у администрацији, ништа не ваља, ништа се не мијења. А тај исти човјек чува државне шуме и узима мито од оних који илегално ту сијеку дрва. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Октобар 9, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2015 Што је ово добра прича. Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тихон Написано Октобар 9, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2015 Јован Цвијић је писао о томе у књизи "Балканско полуострво и Јужнословенске земље". http://www.promacedonia.org/serb/cvijc/cvijic_balkansko_poluostrvo_2.pdf Тито је баш био за нас с обзиром на наш ментолитет О колективним психичким одликама, што би био синоним за етнопсихологију, савремено и лепо пише Бојан Јовановић. Знам за две његове књиге које промишљају дотично: Карактер као судбина (2002) и Пркос и инат (2008). Протекла безмало деценија од друге књиге само потврђује у њој написано, посебно кад говоримо о удвориштву и удворичком понашању. Везано за то (улагивање, увлачење, пузање, полтронство...), а и за друга Јожу, навешћу један цитат из Пркоса и ината: "На примедбу руског амбасадора да добро изгледа, Тито је у присуству Видоја Жарковића одговорио да можда то изгледа тако, али да биологија и природа раде своје и да све неминовно иде своме крају. На те Титове речи Жарковић је одговорио: "Друже Тито, дозволите да умрем уместо Вас."" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука