Sherlock H. Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 Mitr. Zizjulas je car . Cini mi se da ga ljudi na forumu ne shvataju previse ozbiljno. Uglavnom ga svi zovu Zizi, cini mi se da je to protiv pravila foruma :unsure: Pa ne znam, meni je mnogo lepse da ga zovem Zizi, nego mitropolit Jovan Zizjulas... zvuci mi previse zvanicno, dok ono prvo je nekako tepanje i svedoci o bliskosti... isto kao sto sv. Nikolu zovem sv. Dzoni... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 Welcome to the club. Bice bolje, sve ce Hristos da sredi. Nadam se, imam neku cudnu fazu, kao da sam se pomirila sa ateizmom posle krstenja :unsure: . Ne znam da li zvuci cudno, ali posle krstenja imam osecaj kao da sam skinula ogroman teret sa pleca, ali kao da mi sad Bog nije ni bitan...ne obazirem se ni na sta, ne zanima me misljenje Svetih Otaca ni Biblija ni zapovesti, apsolutna samovolja :unsure: . http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 Каћа, мени је пао терет са леђа кад сам изашла из те приче са религијом. Нема више намета, нема збуњивања, нема терања себе на нешто што не осећам као део себе, нема "мача" над главом, нема осећаја да сам изневерила божја очекивања и да сам квази, неки бедни верник у покушају. У миру сам са собом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 На правом си путу...осим ово за жене (без шале), јер је улога жене у Цркви иста као и мушкарца. Без разлике. Али, то и није тема: тема је верска криза, а ја сам светац верских криза и преиспитивања. Шта сам све претурио преко главе... Криза је прави пут за одрицање од свих заблуда религиозности и прави пут за прочишћење свих идолских представа Бога. I jos me zbunjuje pojam slobodne volje i koliko nam se Bog "mesa" u zivot. Ako se ne mesa - koja mu je uloga uopste, ako se "mesa" gde je tu nasa sloboda volje...pa onda eshatoloska pitanja...apsolutna samovolja me drmaju da to prelazi u anarhiju...i tako, uobicajena kriziranja Каћа, мени је пао терет са леђа кад сам изашла из те приче са религијом. Нема више намета, нема збуњивања, нема терања себе на нешто што не осећам као део себе, нема "мача" над главом, нема осећаја да сам изневерила божја очекивања и да сам квази, неки бедни верник у покушају. У миру сам са собом. Na kraju dana, kad ostane covek sam sa sobom - to je najbitnija stvar . http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 I jos me zbunjuje pojam slobodne volje i koliko nam se Bog "mesa" u zivot. Ako se ne mesa - koja mu je uloga uopste, ako se "mesa" gde je tu nasa sloboda volje...pa onda eshatoloska pitanja...apsolutna samovolja me drmaju da to prelazi u anarhiju...i tako, uobicajena kriziranja :D On se mesa tako da te savetuje sta je dobro za tebe.Sloboda je u tome da mozes i da odbacis njegove savete.Najbolje ce ti merilo biti tvoja savest kroz koju se Bog svakom obraca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 Каћа, мени је пао терет са леђа кад сам изашла из те приче са религијом. Нема више намета, нема збуњивања, нема терања себе на нешто што не осећам као део себе, нема "мача" над главом, нема осећаја да сам изневерила божја очекивања и да сам квази, неки бедни верник у покушају. У миру сам са собом. Извини, пратим одавно шта пишеш, ово није први пут: дакле, ти мени звучиш као да не желиш да одрастеш Иначе, на правом си путу. Бар ја тако мислим. Вратићеш се кад тад, имаш правог потенцијала да се ослободиш свих идола у Цркви, а то данас има мало ко. Ја ти не паметујем, нити те убеђујем. На крају крајева, изненадићемо се колико ће тек људи ван "Цркве" да се спасе. Али, ван Христа неће. I jos me zbunjuje pojam slobodne volje i koliko nam se Bog "mesa" u zivot. Ako se ne mesa - koja mu je uloga uopste, ako se "mesa" gde je tu nasa sloboda volje...pa onda eshatoloska pitanja...apsolutna samovolja me drmaju da to prelazi u anarhiju...i tako, uobicajena kriziranja :D Дакле тако? Па то је ништа...праве кризе тек долазе...да се не отварам сад пред свима и да не причам шта су праве верске кризе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 Извини, пратим одавно шта пишеш, ово није први пут: дакле, ти мени звучиш као да не желиш да одрастеш Молим те да ми образложиш ово мишљење. Мени се чини да верници, који очекују од великог Тате на небу да им реши проблеме и на кога сваљују сву одговорност - не желе да одрасту. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 Извини, пратим одавно шта пишеш, ово није први пут: дакле, ти мени звучиш као да не желиш да одрастеш Иначе, на правом си путу. Бар ја тако мислим. Вратићеш се кад тад, имаш правог потенцијала да се ослободиш свих идола у Цркви, а то данас има мало ко. Ја ти не паметујем, нити те убеђујем. На крају крајева, изненадићемо се колико ће тек људи ван "Цркве" да се спасе. Али, ван Христа неће. Дакле тако? Па то је ништа...праве кризе тек долазе...да се не отварам сад пред свима и да не причам шта су праве верске кризе. Pa sad, diskutabilno je to, 90% naseg religijskog opredeljenja cini geografija, ili ti mesto gde smo rodjeni . Da si rodjen u Saudijskoj Arabiji najverovatnije bi bio muslman, da si rodjen u Japanu verovatno bi bio budista, da si rodjen u Indiji obozavao bi Visnu, da si rodjen u plemenskoj zajednici u Africi obozavao bi toteme i ne bi cuo za Hrista a kamoli se spasavao preko njega...tako da je ta prica da van Hrista nema spasenja vrlo vrlo diskutabilna. ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 I jos me zbunjuje pojam slobodne volje i koliko nam se Bog "mesa" u zivot. Ako se ne mesa - koja mu je uloga uopste, ako se "mesa" gde je tu nasa sloboda volje...pa onda eshatoloska pitanja...apsolutna samovolja me drmaju da to prelazi u anarhiju...i tako, uobicajena kriziranja :D sve ti je to bla, bla bla Da li ti vjeruješ da si stvorena po liku Božijem, ili kako psaltir kaže: Ja vam rekoh Bogovi ste? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 sve ti je to bla, bla bla Da li ti vjeruješ da si stvorena po liku Božijem, ili kako psaltir kaže: Ja vam rekoh Bogovi ste? Milioni godina evolucije po Bozijem promislu . http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 Моци, леп је покушај да ми објасниш, и верујем да за тебе живот без цркве и вере јесте као дисање рибе на сувом, али ја на то не гледам тако. Свака религија тако говори : "ово је право, без овога ћеш нестати". Има их много, ко је у праву ? Зашто би Бог унео такву пометњу и различитост у тумачењу његове воље ? Ташто је тако обавијен тајном ? Зашто само одабрани и то "мало одабраних" који ће,као победници на неком турниру,на крају уживати у победи ? Каква је то дискрриминација у старту ? Све то са религијом ми делује као застрашивање народа, обичног човека. Ако ме Бог воли, зар не жели да му се обраћам лично, зар морам да обављам све верске ритуале и да преко неког другог "комуницирам" са њим ? Ево,почињем да се расплињавам. Доста је. Ovo je manje više " normalna " faza kod vernika,naročito sva ova pitanja koja si postavila Prolazna je, samo kod nekog traje duže a kod nekog kraće.I uglavnom veoma korisna jer se čovek najčešće na taj način rešava nekih nametnutih zabluda. Meni ovo zvuči da si se mnogo više razočarala u ljude u Crkvi ( vernike) .To se veoma često dešava kad od ljudi očekuješ previše ( a to se dešava naročito osetljivim ljudima),mada ne isključujem da je svaki hrišćanin ponasob " kriv" kad jedan počne da sumnja. Ničeg zastrašujućeg nema u pravoslavlju,postoje samo ljudi koji tako tumače pravoslavlje. Crkva su za mene živi Ljudi u Zemlji Živih. Natasa. је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 Ovo je manje više " normalna " faza kod vernika,naročito sva ova pitanja koja si postavila Prolazna je, samo kod nekog traje duže a kod nekog kraće.I uglavnom veoma korisna jer se čovek najčešće na taj način rešava nekih nametnutih zabluda. Анчи, не видим који ће ми одговор Цркве или религије икада бити довољан да ме врати вери коју ми представља Црква. Не желм философске одговоре који ће само да ми замажу мало по глави и као ме увере. Желим јасне одговоре. Ко ми то може дати ? Који живи човек ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 Молим те да ми образложиш ово мишљење. Мени се чини да верници, који очекују од великог Тате на небу да им реши проблеме и на кога сваљују сву одговорност - не желе да одрасту. Тако је, ето сама си одговорила, добро размишљаш. С тим, што ти (парадоскално?) исто припадаш њима (или макара слично), јер од Цркве очекујеш да живи уместо тебе. Одатле толико разочарење. Желиш да "будеш у миру са собом". Па лепо. Плашиш се немира и зато бежиш од одрастања, јер Црква је за тебе место земљотреса и узнемиравања. И онда бежиш од ње. Тако и деца размишљају. С друге стране, имаш тако велики потенцијал и тако си већ пробуђена за многе ствари. Опет да кажем, не желим да ти паметујем. Знаш ти. Толко од мене. tako da je ta prica da van Hrista nema spasenja vrlo vrlo diskutabilna. Раније сам на ово одговарао теолошки, али годинама већ то не чиним. Слободна си да изабереш и да будеш ван и да мислиш шта мислиш. Изволи. Ценим људе који су жедни пакла. Без шале. sleki, Дијана., Andre Williams and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 E, da, jos nesto...ovo je tek lud'lo...cini mi se da sam bila "bolji covek" pre Crkve :unsure: . Postala sam mnogo samovoljna, do nivoa anarhije :unsure: , valjda bi trebalo da bude obrnuto .mislise. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 7, 2012 Пријави Подели Написано Мај 7, 2012 Milioni godina evolucije po Bozijem promislu . U pravu je Lazar, čist primjer manje vrijednosti Kada si Bog za tebe milioni godina ne igraju ulogu jer su ništa spram tebe "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука