Aquilius Cratus Написано Септембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2010 Kao luk i strela da bi strelu odbacio sto dalje luk se mora napeti sto vise u suprotonom pravuc. Isto tako da bi se dosegle nebeske visine vere mora se zalet uhvatiti iz najbuljeg ponora sumnje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Септембар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Sta? Nema vise skepticnih? Svi smo puni vere? Svakog trenutka? Nece biti... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Септембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Многи савремени проблеми би се решили у Цркви кад би се верници позитивно односили према сумњи и кад не би слепо веровали без укључивања мозга. Никад се нисам слагао са тим да морам да верујем у нешто против чега се и срце и логика буни већ сам касније или потврђивао или превазилазио своју сумњу. кад би неки за тренутак бар питали "чекај мало, да видим ја шта то заиста тај и тај владика учи, да ли су неке новотарије или можда његово учење заиста почива на светим оцима, че за тренутак ћу посумњати у ауторитет неког духовника и нећу му безпоговорно веровати него ћу непристрасно прочитати нешто од дотичног владике нека оправдам своје ставове али нека их и одбацим али дај да објективно проучим проблем и нека Истина стоји иза тога " Искрен ћу бити кад кажем да сам лично многе проблеме на овај начин превазишао. Али треба бити и храбар за такав искорак и потребан је известан подвиг решење ретко кад пада са неба без нашег труда, најтеже је прво самом себи а после и другима признати да смо некад у нечему били у заблуди, али ако би били реални сви смо стално у једној врсти прелести. Кад сам се прву пут сусрео са текстовима оца Симеона Рукумијског, тада нисам имао појма о тим стварима а његова прича ми је деловала да има смисла, али било ми је сумњиво и бацио сам се на испитивање друге стране, имао спремне уши за друге прочитао понешто и одслушао које предавање и раскрстио, слично и са митарствима, и ко зна са чим још, али највише и најважније у личном односу са Богом. Кад би људи били спремни барем да саслушају другу страну, ако ни због чега другог онда барем због потврде свог става типа прочитаћу нешто од човека коме не верујем да бих се још више уверио у његову неисправност, али људи се плаше и да баце поглед ко да ће их неко замађијати. Митрополит Антоније Блум је на тај начин познао Христа, узео је да чита јеванђеље са намером да провери да ли је Христос заиста причао те "глупости" које му свештеници презентирају и после пар глава је осетио присуство Христа и схватио да то што су за њега биле глупости сад постаје Истина Молим само ако неко буде хтео да се прикључи овој теми нека се не обазире на моје помињање оца Симеона јер је то само мој лични пример који треба да послужи теми сумње а не да се претвори у препуцавање Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Септембар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Сумња као конструктивно оруђе у служби онтолошког ентузијазма... Има она Христова: "Испитајте Писма..." у смислу ако не верујемо, ако сумњамо... Па опет, могу да кажем да сам још увек скептично биће, али не на нивоу апостола Томе који губи слободу тиме што тражи да додирне Васрслог, него као онај што се никада не може до краја наситити Христовим речима и Његовим нествореним енергијама... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Септембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Сумња као конструктивно оруђе у служби онтолошког ентузијазма... Има она Христова: "Испитајте Писма..." у смислу ако не верујемо, ако сумњамо... Па опет, могу да кажем да сам још увек скептично биће, али не на нивоу апостола Томе који губи слободу тиме што тражи да додирне Васрслог, него као онај што се никада не може до краја наситити Христовим речима и Његовим нествореним енергијама... Апсолутно јер Истина је дубока колко и бесконачност и битно је то да немамо став: е сад сам апсолвирао него да узрастамо у вери и да исте логосе посматрамо сваки следећи пут са вишег ступња. Да имамо ту отвореност и ту слободу да вера у Бога не буде поколебана али да има простора да примимо потпуније сагледавање ствари тј. да боље упознамо Господа и да га тиме више и заволимо па чак и по цену да одбацимо нешто у шта смо се некад веровали, да не правимо идола од Бога већ да Га пустимо да нам се открива као личност Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
svetlanabl Написано Септембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Не волим сумњу.Ева је посумњала,Адам исто...Преиспитивање је нешто друго,али сумња је стање,лоше стање,превртљиво и несигурно.У директној супротности вери...Тако ја мислим и осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Септембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Не волим сумњу.Ева је посумњала,Адам исто...Преиспитивање је нешто друго,али сумња је стање,лоше стање,превртљиво и несигурно.У директној супротности вери...Тако ја мислим и осећам.Примера ради ако некога родитељи из простодушности али недовољно знања науче томе да је пакао место уместо стања душе и дете то прихвати , да ли треба да одбаци сваку сумњу у то своје веровање ако му се кад одрасте почне чини недовољно истинитим, ако буде одбацио сумњу остаће на тој представи али ако посумња не у пакао него у његово поимање пакла и узме да истражује можда дође до исправнијег познања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
svetlanabl Написано Септембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2010 Слажем се,мислила сам генерално на сумњу или неверицу.Живот је то,све зависи од ситуација.Ипак,љубав лечи све,сумња се јавља у њеном одсуству.Мислим на сумњу као стрепњу,очекивање и ишчекивање лошег исхода уместо надање добром.Трагање,преиспитивање,ослушкивање,посматрање...ето,ту бих направила разлику.Потврда истинитости уместо сумња у неистинитост,звучи као иста ствар али не бих ракла да јесте.Сазнати шта јесте уместо открити шта није. Мислимо на исто,верујем,ја само волим да прецизирам,због себе најпре. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Септембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2010 Да, мислимо на исто разумели смо се 4chsmu1 Сумња не као стрепња и брига већ као приспитивање и стваралачка енергија Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Септембар 8, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 8, 2010 Да, мислимо на исто разумели смо се Сумња не као стрепња и брига већ као приспитивање и стваралачка енергија eto sinergije! 4chsmu1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
svetlanabl Написано Септембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2010 Драго ми је! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Септембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2011 Kako i zasto ljudi prestaju da veruju u Boga ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Септембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2011 Изиђе сијач да сије сјеме своје; и кад сијаше, једно паде крај пута, и погази се, и птице небеске позобаше га, А друго паде на камен, и изникавши осуши се, јер немаше влаге. И друго паде у трње, и узрасте трње, и удави га. А друго паде на земљу добру, и изникавши донесе род сто пута онолико. Говорећи ово повика: ко има уши да чује нека чује. А ученици његови питаху га говорећи: шта значи прича ова? А он рече: вама је дано да знате тајне царства Божијега; а осталима у причама, да гледајући не виде, и чујући не разумију. А прича ова значи: сјеме је ријеч Божија. А које је крај пута то су они који слушају, али потом долази ђаво, и узима ријеч из срца њиховога, да не вјерују и да се не спасу. А које је на камену то су они који кад чују с радости примају ријеч; и ови коријена немају који за неко вријеме вјерују, а кад дође вријеме кушања отпадну. А које у трње паде то су они који слушају, и отишавши од бриге и богатства и сласти овога живота загуше се, и род не сазри. А које је на доброј земљи то су они који ријеч слушају, и у доброме и чистом срцу држе, и род доносе у трпљењу. Ово говорећи повика: ко има уши да чује нека чује. Нико пак свијеће не поклапа судом кад је запали, нити меће под одар, него је метне на свијећњак да виде свјетлост који улазе. Јер нема ништа тајно што неће бити јавно, ни сакривено што се неће дознати и на видјело изићи. Гледајте дакле како слушате; јер ко има, даће му се, а ко нема, узеће се од њега и оно што мисли да има. Жедни, Иван Ивковић, Александар Милојков and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Септембар 30, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 30, 2011 Kako i zasto ljudi prestaju da veruju u Boga ? http://upodobljavanje.wordpress.com/2011/07/14/%d0%be-%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%ba%d1%83-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%b6%d0%b5%d1%9a%d1%83-%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b3-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82/ http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2011 Kako i zasto ljudi prestaju da veruju u Boga ? Iskusenja u ovom "savremenom" svetu su ogromna.Sve je pocevsi od skole,crtanih filmova,televizije,muzike, pa do opstih drustveno prihvatljivih nacina razmisljanja i ponasanja-bezbozno i ateisticko.Najteze je mladim ljudima koji ako zele da budu pobozni moraju da prihvate ismejavanja,odbijanja pa cak i vredjanja zbog svog verovanja u Boga.Tada se mnogi mladi ljudi koji zele da budu prihvaceni u dristvu i "IN" jednostavno udaljavaju od Boga i Crkve i vremenom postaju pravi nevernici.Na to ih svo vreme podstice i podrzava drustvo -"Bravo care,dobro je sto si se vratio zdravom razumu,uplasili smo se za tebe da ne protracis zivot verujuci u bajke i izmisljotine,kakva bre crkva,post,molitva,pa jednom se zivi,daj mlad si ako sad ne prozivis i ne uzivas kad ces...." "jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu. Kao što su uska vrata i tesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze." Иван Ивковић and Олимп је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука