Александар Милојков Написано Мај 31, 2015 Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 За сада само мало читуцкам тему, рекреативно, али овде бих да се само на кратко осврнем. Максим Исповедник, колико сам успео да схватим, управо говори о божанским енергијама. И када говори о кретању створених бића он каже да се она управо крећу тим својим од Бога датим енергијама. Да ли сам добро схватио св. Максима? Да, али те енергије, то наше по природи кретање ка Богу, нису исто што и божанска енергија. Божанска енергија је нешто што се тиче самог Божијег бића. Односно, божанске енергије су Бог. Човек Жоја and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 31, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 Енергије као дејство Тројице, увек треба разумети као Божије енергије. За друге енергије боље је говорити једноставније као о творевини. То је шира тема од ове коју сам покренуо. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 31, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 Да, то би била шира тема јер бисмо морали увести појмове ,,логосе бића и твари'', као нешто што Бог даје да буде темељ творевине и природно кретање ка Богу. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 31, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 Да све настаје кроз суштину Божију ,,ни из чега'' не би требало спорити. Не настаје кроз суштину већ кроз енергије. Суштина Божија нема додира са суштином света. Зато се мора правити дистинкција између суштине и енергије. Свакако да нема додира суштина Божија са суштином света. Међутим, енергија Божија јесте једна искључиво кроз суштину Божију. Када је реч о стварању, то је дело једне енергије, односно заједничке енергије Свете Тројице. Појављивање нечега ,,ни из чега'' (тј. творевине) нема одакле бити осим кроз суштину Божију, јер је свакако дејство дошло кроз суштину Божију. Ако нешто настаје ни из чега, а дело је Тројице као једне Енергије, нема другде усмерити то деловање осим кроз суштину Божију. Дакле, једно је говорити о дејству Тројице у строго личносном смислу, као поседништву (,,енергија'') и покретању воље, а друго је говорити о ,,резултатима'' воље и енергија Тројице. У потпуности све од дејстава Божијих у чину унутартројичног прожимања и/или ,,стварања'', резултира том ,,једнином'' само кроз суштину Божију. У том смислу, иако творевина настаје ,,кроз енергије (=енергијама), логосима бића и твари'', то све долази кроз једну Божанску суштину. Да се не бисмо надгорњавали без престанка, потрудићу се да ''умолим'' врсне теологе међу нашим епископима који и сами износе своја мишљења, и не устручавају се да кажу нешто ,,ново'' - да се посредно или непосредно прикључе дијалогу по овом питању. Свакако да тај дијалог, односно оваква питања, тек треба доћи до изражаја. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drakce Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 ...Међутим, енергија Божија јесте једна искључиво кроз суштину Божију. ... Није, него је једна кроз биће. Успут, зашто уместо созерцавања Божије суштине не узмеш за почетак нешто лакше, нпр. баш као што је саветовао Св. Григорије Низијски на кога се позиваш, да мало созерцаваш суштину мрава. Па кад дођеш до закључка о суштини мрава и то објавиш као велико научно достигнуће, које прође научну критику, онда пређеш на созерцавање суштине Божије? Сугеришем такође да пронађеш неки уџбеник из логике (може средњошколски, нпр. филозофија за трећи разред гимназије) па да га, за почетак, темељно проучиш. Ако би га савладао за прелазну оцену, последице по твоје форумско богословисање биле би драматичне (у позитивном смислу, наравно). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Milan Nikolic, on 01 Jun 2015 - 00:23, каже: Св.Григорије Палама конкретно говори о суштини. Милојков:Са смислом који сам ти горе појаснио. Ако хоћеш да разумеш и прихватиш. Ако не, не мораш. Свети Григорије Палама говори, да су Божје енергије, сами Бог. (три личности) На знам али чини ми се да Милан говори да су Божанске енергије из Божје суштине, па ми се онда чини, да говори заправо, као да су енергије дело. И онда га ти враћаш на икономију. Божанска енергија није алат за стварање света, но је сами Бог. Суштина Бога је иста пре и после стварања света, самим тим нама је непозната заувек. Но вероватно сам све погрешно схватио, па у том смислу.. Живели Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 @@Milan Nikolic, Милане, ја признајем да нисам баш верзиран да пратим тему у правцу у коме је отишла. Превише ми је компликовано. Мене је највише занимало једно конкретно питање: Какве све ово има везе са животима људи/смртника? Дакле, са најобичнијим животима? Не са суштинским питањима васељене, логоса бића, цркве и екумениза, него са обичним животом неког човека? Ево, замислимо једну озбиљну ситуацију: ти узмеш овај твој текст и одеш нпр. у одељење неке (по слободном избору) болнице, нпр. на неко одељење са дечију ретардираност и слично. И, рецимо, ти дођеш и тамо закажеш једно предавање, проповед о тријадологији; и онда изнесеш овај програм деци и запосленима тамо. Какве последице ће то имати на оне којима ћеш ово пренети? Шта ће се конкретно десити? Хоће ли ова тријадологија имати неке везе са њима? Како ће је ова деца (као што ти кажеш) "искусити"? Има и других примера, али ајде рецимо овај. Александар Милојков, Срђан Шијакињић and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Бавећи се теологијом, а уже посебно патрологијом и догматиком, ја о себи кажем следеће: Оци... Моја највећа љубав у богословљу. Ја за себе не могу рећи да сам теолог, нити да сам мудар. Не, ја нисам ни једно ни друго, чак ни онда када добро говорим. Ја сам само благословени лопов. Ја по благослову крадем оно што су Оци говорили. И уживам у тој крађи. Znao sam da si mi poznat sa neke poternice Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 @@Milan Nikolic, Милане, ја признајем да нисам баш верзиран да пратим тему у правцу у коме је отишла. Превише ми је компликовано. Мене је највише занимало једно конкретно питање: Какве све ово има везе са животима људи/смртника? Дакле, са најобичнијим животима? Не са суштинским питањима васељене, логоса бића, цркве и екумениза, него са обичним животом неког човека? Ево, замислимо једну озбиљну ситуацију: ти узмеш овај твој текст и одеш нпр. у одељење неке (по слободном избору) болнице, нпр. на неко одељење са дечију ретардираност и слично. И, рецимо, ти дођеш и тамо закажеш једно предавање, проповед о тријадологији; и онда изнесеш овај програм деци и запосленима тамо. Какве последице ће то имати на оне којима ћеш ово пренети? Шта ће се конкретно десити? Хоће ли ова тријадологија имати неке везе са њима? Како ће је ова деца (као што ти кажеш) "искусити"? Има и других примера, али ајде рецимо овај. Па, исто питање можеш поставити еп.Данилу Крстићу у вези предавања о Светој Тројици. Конкретно моје изношење ове приче има за циљ да појасни Заједницу и Љубав. Бог је ''превише'' једноставан јер је Љубав. Зато је нама често тешко да Га ''схватимо''. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Успут, зашто уместо созерцавања Божије суштине не узмеш за почетак нешто лакше... Овако размишљам. Тражити Бога ,,по суштини'' Божијој, је трагање по небићу. Бог се налази само тамо где је Тројица у личносном односу. У сваком случају ми смо ,,у Богу''. Не постоји ништа изван Бога, чак ни пакао. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Па, исто питање можеш поставити еп.Данилу Крстићу у вези предавања о Светој Тројици. Волео бих, али не могу; човек умро одавно! Питам тебе ... Занимљиво ми је што си написао, није да желим да те саботирам, напротив. За разлику од мојих колега, ја мислим да ово може бити оригинално и да се не мораш у свему држати отаца и њихових појамова. Зато разумем твоју намеру, али има ли икакве последице ова твоја теологија по живот? Зато сам навео конкретну ситуацију. Ако има, дај да чујемо; ако нема, онда чему? Ако се нас као смртника ништа не дотиче, што би онда појашњавали? Коме значи ова Заједница и Љубав? Дрвећу? Ако, пак, нама нешто значи, онда реци како, где, у чему? Макрина and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Већ сам рекао да ова прича може помоћи Цркви да буде у јединству. Наиме, поредак где имамо првога и заједницу једнаких, сушта је потреба за Цркву и њено јединство. Шта за појединца у Цркви овакво учење може значити, зависи од потребе појединца у сврху познања Бога. Рекло би се да је то првенствено за теологе. Међутим, треба правилно схватити појам ,,теолог''. То није искључиво академска вредност која свакако помаже, него је пре сам живот и искуство односа са Богом. Мени лично, не само што помаже овакво ,,деловање'', него то представља егзистенцијалну потребу. Без тога бих пропао (изопачио), а тиме и људи за које сам одговоран. Љубав коју имам према деци и ближњима, желим да буде љубав коју има Отац према Сину и Син према Оцу, љубав коју Бог има ,,пре постања света''. Наука којом се бавимо - теологија - управо то потврђује. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Већ сам рекао да ова прича може помоћи Цркви да буде у јединству. Наиме, поредак где имамо првога и заједницу једнаких, сушта је потреба за Цркву и њено јединство. A taj prvi bi trebao da bude ko?Papa? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Православни папа. Зашто да не? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Православни папа. Зашто да не? Vladika Nikolaj je čini mi se rekao da Pravoslavlje ima samo jednog papu i to na nebesima i zove se Duh Sveti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука