Jump to content

How do you know you exist?

Препоручена порука

How do you know you’re real? Is existence all just a big dream? Has some mad scientist duped us into simply believing that we exist? James Zucker investigates all of these questions (and more) in this mind-boggling tribute to René Descartes’s "Meditations on First Philosophy." postoji i srpski prevod  :) 

full lesson http://ed.ted.com/lessons/how-do-you-know-you-exist-james-zucker

viber_zpsyey5mxiw.jpg

Подели на овим сајтовима

On 30. 5. 2015. at 15:01, 'ivona рече

How do you know you’re real?

I don't.

Is existence all just a big dream?

It is.

Has some mad scientist duped us into simply believing that we exist?

YES!

9061479_orig.gif

Подели на овим сајтовима

mene u celoj ovoj priči jedino uznemirava što braća Vačauski zgrnuše tolike milione na matrix, a ni rečju da kažu fala Dekartu za inspiraciju, a možda i  misle da pre njih o tome niko nije ni razmišljao, što nas dovodi do jasnog zaključka ako hoćeš da postojiš snimi bre film u holivudu!

viber_zpsyey5mxiw.jpg

Подели на овим сајтовима

Interesantan je ovaj zli genije sto vara posten narod da zive u realnosti koja nije realna. Cini mi se da je i Dzordz Berkli imao isto vidjenje, samo je genija zamenio Bogom koji sve culne oste i ostala iskustva stvara pred nama, a koja su ociglednija iz tog razloga sto su jaca od recimo nasih ideja i misli, jer ta culna iskustva koja imamo pred culima su zapravo bozje ideje i misli, pa kako su Njegove onda su zato jace i nama ociglednije. 

Meni je dosta zanimljiv fenomen sinhroniciteta, Jung se bavio time i nisam nigde nalazio da se neko ozbiljnije tumacenje istog, a po meni je bitno. Eto to bi se moglo povezati sa Berklijem, da Bog izaziva culna iskustva koja su cesto sinhronizovana. 

Mnogo sam puta to doziveo, svako od vas moze, dovoljno je da se koncentrisete na nesto oko vas i da pokusate naci neke ''znakove''. I odmah ce poceti da vam se prikazuju. Skorasnji primer. Putujem busem i sad se onako smorio, gledam kroz prozor i prolazi veliki kamion koji je imao poredjana LED svetla u obliku slova V. Hmm, pomoslim moze biti neki znak. Nije proslo par sekundi, ugledam ogradu od nekog dvorista sa sarama koje su sve u obliku slova V. Nekoliko minuta kasnije kada sam vec izasao na stanicu i idem ulicom, prolaze troje automobila jedan za drugim i svaki je od njih imao barem jedno slovo V na registarskim tablicama. 

Ili cekam bus na stanici, oblacno vreme bilo ovih dana, prolazi kamion koji vozi Lav pivo. Malo kasnije iz navike  pogledam u oblake, kad imam sta da vidim - jedan od oblaka lici na lava. Jos je pored mene bio burazer koji je u horoskopu Lav, ali ajd necemo mesati astrologiju :D

Подели на овим сајтовима

On 30. 5. 2015. at 19:05, Deja Vu рече

Interesantan je ovaj zli genije sto vara posten narod da zive u realnosti koja nije realna. Cini mi se da je i Dzordz Berkli imao isto vidjenje, samo je genija zamenio Bogom koji sve culne oste i ostala iskustva stvara pred nama, a koja su ociglednija iz tog razloga sto su jaca od recimo nasih ideja i misli, jer ta culna iskustva koja imamo pred culima su zapravo bozje ideje i misli, pa kako su Njegove onda su zato jace i nama ociglednije. 

Meni je dosta zanimljiv fenomen sinhroniciteta, Jung se bavio time i nisam nigde nalazio da se neko ozbiljnije tumacenje istog, a po meni je bitno. Eto to bi se moglo povezati sa Berklijem, da Bog izaziva culna iskustva koja su cesto sinhronizovana. 

Mnogo sam puta to doziveo, svako od vas moze, dovoljno je da se koncentrisete na nesto oko vas i da pokusate naci neke ''znakove''. I odmah ce poceti da vam se prikazuju. Skorasnji primer. Putujem busem i sad se onako smorio, gledam kroz prozor i prolazi veliki kamion koji je imao poredjana LED svetla u obliku slova V. Hmm, pomoslim moze biti neki znak. Nije proslo par sekundi, ugledam ogradu od nekog dvorista sa sarama koje su sve u obliku slova V. Nekoliko minuta kasnije kada sam vec izasao na stanicu i idem ulicom, prolaze troje automobila jedan za drugim i svaki je od njih imao barem jedno slovo V na registarskim tablicama. 

Ili cekam bus na stanici, oblacno vreme bilo ovih dana, prolazi kamion koji vozi Lav pivo. Malo kasnije iz navike  pogledam u oblake, kad imam sta da vidim - jedan od oblaka lici na lava. Jos je pored mene bio burazer koji je u horoskopu Lav, ali ajd necemo mesati astrologiju :D

:aplauz: ма где је овде она опција најбољи одговор?!

viber_zpsyey5mxiw.jpg

Подели на овим сајтовима

о синхроницитету баш можемо на некој теми томе посвећеној, имам и неку занимљиву књижицу о томе, чек да отрчим да видим како се зове

( тајац...јер сам отишла по ту књигу...ево ме опет!) баш чудно књига се зове ''Јунг,синхроницитет и људска судбина'',елем танашна је и може ти бити занимљива , а не напорна!

viber_zpsyey5mxiw.jpg

Подели на овим сајтовима

On 30. 5. 2015. at 19:16, ivona рече

о синхроницитету баш можемо на некој теми томе посвећеној, имам и неку занимљиву књижицу о томе, чек да отрчим да видим како се зове

( тајац...јер сам отишла по ту књигу...ево ме опет!) баш чудно књига се зове ''Јунг,синхроницитет и људска судбина'',елем танашна је и може ти бити занимљива , а не напорна!

Mislim da sam ja davno otvarao temu o tome, ali se nije puno diskutovalo. 

Videcu za tu knjigu da nadjem pa da procitam. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Мислим да је Јустинијан а.к.а. Џастин Вотерс, једном давно на некој теми, имао један пост који сам упамтио и често после парафразирао када се ради о овој теми коју си поменуо. Елем, Џастин је рекао да се све то дешава јер у свету живи огроман број људи, који непрестано нешто мисли и када 7 млрд људи интезивно размишља, нормално је да се део тих мисли поклопи са дешавањима у стварности, јер се ради о два скупа са огроооомним бројем елемената (скуп људских мисли и скуп објективних догађаја), па је природно да се поклапају... Works fine for me :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

On 30. 5. 2015. at 19:16, ivona рече

Послушај Ивону Дежа Ву, ја сам скоро коначно успео да набавим књигу коју ми је поодавно препоручила (Психологија зла, С.Б. Коен) и мало је рећи да је добра књига. :)

• Волим 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Our revels now are ended. These our actors,
As I foretold you, were all spirits, and
Are melted into air, into thin air:
And like the baseless fabric of this vision,
The cloud-capp'd tow'rs, the gorgeous palaces,
The solemn temples, the great globe itself,
Yea, all which it inherit, shall dissolve,
And, like this insubstantial pageant faded,
Leave not a rack behind. We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep.

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Strogo uzevši - ne znam. Subjektivno - identitet nam daju oni koje volimo.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...