Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Па ако говоримо о негативним појавама у Цркви, нпр поповима-среброљупцима, не говоримо о СВИМ поповима. Ne spocitavam ti nista, ja sam bio vrlo precizan a taj pravac kojeg je Lepi spomenuo, moze biti jedna sasvim zasebna i kompleksna tema. Ko je ustvari Crkva i zasto se ona jos uvek Crkva zove. Јанко, Лазар Нешић and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Значи еклисиологија. Негде сам код Лепог давно прочитао да сматра да све полако иде (запамтио сам израз) цитирам, "изван еклисиолошког зида". Ако се добро сећам, нека ме Лепи исправи, и ако може неку реч на ту тему. Samo, da ne odemo u pravcu: dok god se sa ljubinog brda puska cuje, neprijatelj nece proci...... Mилена КШ and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Код нас је шизофрена ситуација. Неки теолози су кивни на црквену власт како воде нека црквена питања. Неки вероучитељи су кивни на црквену власт како их третира. Неки попови су кивни на црквену власт како их третира и како воде нека црквена питања. Нека црквена власт је кивна на неке теологе јер по некада критикују. Нека црквена власт је кивна на неке попове јер нису "послушни" или превише раде оно што треба да раде. Нека црквена власт слабо мисионари. Нека црквена власт слабо мисли о својим теолозима. Нека црквена власт је слабо "теолошки образована". Нека црквена власт каже да се теологија не завршава да би неко био поп, па самим тим и ПБФ и не оспособљава студенте да буду попови. ... Све у свему, нека црквена власт слабо ослушкује, па се долази до разних "разочарења". На жалост, доста добрих теолога је скрајнуто зато што нису били подобни или су били превише паметни. На жалост, Црква исто слабо ради на едукацији народа. Ми искрено говорећи имамо слабо верујући народ и народ који нема благе везе о вери (не говорим о "високој теологији")... Овде највише влада паганизам. Мислим да неке ствари треба мењати и да је свака здрава критика и више него добра. Зато мислим да теолози који овде критикују, тј указују на неке негативне ствари, то раде заиста из љубави. Јесте можда мало (или мало више) разочарани или некоме изгледа као непримерено, али добронамерно указују на те неке ствари, јер да није тако отишли би они одавно које куде. Здрава критика није ништа лоше, већ је веома потребна. Није све цвеће и лептирићи, зато немојмо да се заваравамо и да живимо у неком идеалном свету и у некој бајковитој верској литератури. Ако нисмо спремни на критику и на мењање лошег, онда нисмо за боље. И неке ствари треба називати правим именима. Већ је речено, а многи немају појма колико су теолози-вероучитељи, многи свештеници, као и неки верници, на првим линијама објашњавања и извлачења флека киксева који се дешавају по Цркви, а узвраћено им је... Али на крају свега, народ када чита овде на форуму, по медијима или по чаршији, он не зна многе ствари, нити га интересују, па самим тим, све што се каже као нека критика, била оправдана или не, он накалеми још 100x горе, па онда долазимо да је и народ незадовољан, а појма нема због чега, али поверује наслову неких новина и то му је једино мерило, а не гледа ширу слику. Па је тако на свима одговорност за изговорено. Али је Црква преживела много горе ствари и ово су пролазне ствари, а једино је Царство Небеско непролазно И ово је све административно питање. И ово ништа неће променити. И тако даље и тако ближе. А да, и не дирајте теологе, нису они лоши, само су несхваћени Све у свему сви незадовољни....незгодно... verum est in beer and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 21, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Мислим да је Лепи мислио баш на литургијске људе,кад каже да су огавни хришћани, мада се ја са тим не слажем... Лепи? Лупио сам онако, не знам баш тачно ... највећи број хришћана које ја знам су литургијски хришћани. И ја сам. Вероватно сам мислио на њих. Е сад, како се оно зове кад си огаван самом себи? Плашим се да можда имам тај проблем. Ово није лажно смирење и није шала. Негде сам код Лепог давно прочитао да сматра да све полако иде (запамтио сам израз) цитирам, "изван еклисиолошког зида". Ако се добро сећам, нека ме Лепи исправи, и ако може неку реч на ту тему. Јесте, тако сам рекао. Не желим да бежим од својих речи, али та тема је превише трауматична да би је сада начео у поноћ. Можда само један пример за разговор: исто сам давно овде писао како лично сматрам да су задњих 200 година православља у Србији највећи теолози били српски песници. Дакле, не школовани теолози, не владике, не попови, монаси, вероучитељи и остали, већ песници. То би били: Његош, Кодер, Лаза Костић, Настасијевић и Новица Тадић. Одговорно тврдим да су они највећи теолози који је српски народ дао до сада. Као што се углавном зна, сви су они били хришћани, декларисани. Али, не баш претерано црквени. Чак ни владика Раде, иако је био епископ. Нису баш били - што би данас рекли- екслисиолошки и литургијски освешћени. Али, то им није сметало да чују Реч и роде је у себи, те да тако као ниједни други опевају и богослове Слово (ево да и ја мало будем поетичан). Можда је то парадигма неког будућег ОК хришћанина: не баш претерано црквен, али заљубљен у Логоса? Можда. Дијана., w.a.mozart, Снежана and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Jer ništa drugo i nemamo sem slobodeda tumaramo i da ništa nemamo. Novica Tadić Плутон, Лазар Нешић, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 23, 2015 Пријави Подели Написано Мај 23, 2015 Ne pronalazim se To zato što si član a ne teolog Mилена КШ је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 23, 2015 Пријави Подели Написано Мај 23, 2015 Дакле, не школовани теолози, не владике, не попови, монаси, вероучитељи и остали, већ песници. То би били: Његош, Кодер, Лаза Костић, Настасијевић и Новица Тадић. Prvi put čujem za Novicu... imaš neku preporuku? p.s. citiraću Ničea - da li su srpski teolozi uopšte ljudska bića? Zar oni nisu nešto nalik zaraznoj bolesti? Лазар Нешић and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Мај 23, 2015 Пријави Подели Написано Мај 23, 2015 Prvi put čujem za Novicu... imaš neku preporuku? https://www.facebook.com/pages/Novica-Tadi%C4%87/166640290058619?fref=ts Данче* је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Мај 23, 2015 Пријави Подели Написано Мај 23, 2015 Sacuvaj nas Boze raznih teologa i laznih tumaca koji nisu utvrdjeni u veri. Tumace veru kako im se svidja, a kad im se suprostavis ili protivrecis pocnu da kritikuju,mrze,osudjuju... Ima malo istine u naslovu teme. Psihopata koliko volis... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 23, 2015 Prvi put čujem za Novicu... imaš neku preporuku? Da bre, opasan lik. Uputiću te u tajne ... w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 23, 2015 Пријави Подели Написано Мај 23, 2015 Pa i zvuči kao opasan lik - Novica... skoro pa ko Esad Plavi Mилена КШ and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука