Срђан Шијакињић Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Интересантан је владика Јустин: у његовој епархији се све одиграва а он ћути и чешља Жичу. Да није и он сличномишљеник, али нема петљу? Вук у јагњећој кожи му вршља по тору а он ћути. Још преговара са вуковима о повратку. Али не даде Бог, узе и оно мало памети главним актерима. Ми овде расправљамо данима а он ћути. Тужно и отужно и бљутаво. Колико ја знам, покушавао је/ покушава да их приволи да се врате. Откако је дошао, и литургије се служе другачије, са мање читања молитви наглас и са затварањем двери баш зато да би им се одузели "аргументи" да се буне... Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Колико ја знам, покушавао је/ покушава да их приволи да се врате. Откако је дошао, и литургије се служе другачије, са мање читања молитви наглас и са затварањем двери баш зато да би им се одузели "аргументи" да се буне... Ма како да не.. ! Вероватно је зато и отерао као духовника монахињма из Жиче, владику Порфирија.. ..Све само да се јадни секташи из егзила не буне.. Ајде да им признамо да су у праву да Артемија поставимо за Патријарха ..можда нам се врате наши драги - никад прежаљени сектанти .. ФУЈ..! الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Ма како да не.. ! Вероватно је зато и отерао као духовника монахињма из Жиче, владику Порфирија.. ..Све само да се јадни секташи из егзила не буне.. Ајде да им признамо да су у праву да Артемија поставимо за Патријарха ..можда нам се врате наши драги - никад прежаљени сектанти .. ФУЈ..! Нисам ја неки посебно добро обавештени извор, не тврдим ништа, полако... Знам само зашто је начин служења промењен, то сам питао и добио такав одговор, и то ми је лично у реду, иако лично много више волим служење са отвореним дверима и свим молитвама наглас. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Па не мораш уопште да ми верујеш, шта ме брига. Човека знам. И одмах да кажем да не правдам те његове црквене работе, нити знам шта је ту тачно било. У то не улазим. Говорим само о њему као личности. А Милоје је, на твоју жалост, прерастао провинцију. Ем се преселио у Београд, ем сад има ресторан практично у Кнез Михајловој. Пошто смо обојица прошли исту Овчарско-Димитријевићску школу (очигледно са различитим резултатом) морам ради осталих да напоменем неколико ствари:1. бити у државној фирми морална громада и изаћи '93 из исте са уштеђевином од 6000 марака када су наши родитељи у истим тим фирмама радили исте те године за десет марака је бар мало контрадикторно (наравно ко се сећа тих година). 2. Као неко ко је био "омражен" код комуњара које је тада "издао", врло је занимљиво да од '93 до '97 успева да рашири бизнис (ко је упознат како се развијао посао тих година у Србији, зна да си морао бити "у лепо" а не "на крв и нож" са некима - иначе ништа од посла). 3. Као уживалац услуга КМН-а у то време, али донекле и познавалац токова живота унутар запослене раје, било ми је чудно да такав цркво-доброчинитељ на гласу (и у то време) има доста другачији однос према запосленима. 4. Зашто се мати Јелена из Вазнесења тек у "катакомби" разочарала у њега? 5. Који лаик-поштовалац Бога и Цркве поред живог свештеника (каквог-таквог) и монахиње (какве-такве) која му сугерише да је празник - ипак самовољно одређује да ће (пред укљученим камерама) читати оченаш уместо појања тропара празника (који очигледно не зна јер би га отпевао, снимак на јутјубу из "Горњег Вазнесења")??? Јуане, тачно је једно - да је он типични пример "српског домаћина". Зато смо ми ту где јесмо - а он у БГ-у. П.С. А тек његова ју - тјуб аутобиографија! Довољна да сваком ко погледа буде јасно с каквим профилом личности има посла... Месијански комплекс... Да не спамујем даље тему... nana, florenntina, Плутон and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Дупли пост, извинте "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Нисам ја неки посебно добро обавештени извор, не тврдим ништа, полако... Знам само зашто је начин служења промењен, то сам питао и добио такав одговор, и то ми је лично у реду, иако лично много више волим служење са отвореним дверима и свим молитвама наглас. Прво то није у реду! .. А све после тога је у колизији са православним духом .. الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 4, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Драги куме, Христос васкресе! Обрадовах се Твојему тексту „Стрмоглав монаха Артемија…“ објављеном на званичном сајту СПЦ и другде, од 2.5.2015, из више разлога: Најпре, нису Те баш начисто отписали, као што си се жалио преко жуте штампе ронећи сузе што Ти првосвештеници нису дали да објавиш свој текст у средствима информисања СПЦ, говорећи да су она због цензуре скоро приватизована.[1] Дакле, увек си им добродошао кад год треба да одрадиш неки прљав, једнократан посличак. Шта ћеш, зауварице: Боље Ти је ишта него ништа. Други разлог мојему радовању је то што видим да свакога дана у сваком погледу све више напредујеш[2]. Или, колко се ја (као „ситношићарџијски трговчић и самохвалисави `добротвор…)[3] - разумем у оно што си нам Ти земајле говорио док Те не видесмо у „издајничком сведочанству“: „Сви који хоће да живе побожно у Христу биће гоњени. А зли људи и опсенари напредоваће од зла на горе, доводећи и друге и себе у заблуду“(2 Тим. 3, 12-13). Твоја највећа срећа је што више никог, осим себе, не можеш да доведеш у заблуду. Прочиташе Те скроз наскроз. Верујем да ћеш бити срећан што ће Твој текст послужити за увесељавање народа и што ће новине имати чиме да попуне своје странице. Једина неповољност је та што ће Твој брат Артемије због клевета и лажи у народу бити милији и дражи. Трећи разлог радовању је тај што почињеш „озбиљно“, на Теби својствен начин, да се бавиш и исписивањем животописа, мојега духовног оца, владике Артемија. То је Твој добар искорак у вечност: Владика Артемије је Твоја јединствена шанса да у памћењу долазећих покољења опстанеш. Кад се испуни време, ђаци ће учити како се муњевито уз помоћ окупаторске и шиптарске оружане силе отима невеста (Епархија) са окаченим Уставом и Канонима мачку о реп. Животописи којима се у последње време бавиш, сходно свом научном реномеу, ће бити предивни школски пример како се фризирају биографије у сагласју са добивеним домаћим задатком и како се потура кукавичје јаје, тј. како се трампи истина за лаж и вера за вечеру. Причаће се како је Гебелс, Адолфов министар пропаганде, за Тебе био аутсајдер. Међутим, Твоје писмо ми је изазвало, не малу, забринутост: Не знам шта је било са Твојим добрим мачком, који је донедавно на свој реп примио терет канона, који Ти ниси могао да (под)носиш. Јер, видим сад си их опет упртио на своја јуначка плећа и да се више не гадиш да их узмеш у уста, говорећи да је моја маленкост искључена из Цркве „канонском одлуком“ ненадлежног Епископа. Да ли је, Твој добри мачак, примио вирус гадаринског бесомучја од свог господара и због тога збацио терет са свог репа? Драги куме, У жељи да Ти помогнем да савладаш опаку болест гордоумља и Твојега (без)умља (ако под њим подразумевамо лажи, клевете, произвољности, измишљотине, аброве) више пута сам Ти, у разним емисијама, у писмима и преко књига слао бесцени бисер: Истину. Сад сам схватио да је све било узалуд и да ваистину не треба бацати бисере… (Мт 7, 6) Видим да је био узалудан и вапај Твог школског друга Саве Арсенића који ти каза: Боље да се ниси ни родио. [4] Ни сведочанство старице Косаре Гавриловић није дотакло Твоје (како она сведочи) кукавичкосрце.[5] Иако ми је жао сваке речи коју безуспешно проћердах на Тебе, увидевши да Ти помоћи нема, остаје ми да Ти предложим: Отиди до бање Витезде. Само је Богу све могуће. У Београду, 3. маја 2015. године Господње С доброжељењем, Твој кум Милоје, кога Ти из миља прекрсти у: удбаша, револвераша, цркворушитеља, патријарха, лажова, лудог Милоја, ситношићарџијског трговчића, самохвалисавог `добротвора`, комендијанта, ноторног комунисту, болесног мегаломанског `ревнитеља`… П.С. Претходно писмо у којем сам Те окумио стоји овде. Нек Ти се нађе: http://srbinaokup.info/?p=59573 Још Ти, као куму, дугујем бошчалук. Уручићу Ти га у оној „дрвеној бараци“, у Лозници, кад наиђеш. [1] Види: http://www.telegraf.rs/vesti/776270-atanasije-irinej-bulovic-je-licemer-vladike-privatizuju-crkvu; или: Vesti-online.com, 05. јul.2013: „Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije javno se pismom obratio episkopu bačkom Irineju Buloviću, u kome je optužio vladike da monopolizuju Crkvu, a episkopa bačkog da daje licemerne izjave u ime SPC“ [2] Мантра главног јунака из филма „Сећаш ли се Доли Бел“. [3] Прецизније, Ти каза: „Сада је сам рашчињени „епископ“ Артемије „хиротонисао“ за „хороепископа“ рашчињенога „игумана“ Николаја (у недељу, 26. априла 2015) у дрвеној бараци, никада непризнатој ни освећеној као храм Божји у селу Лозници код Чачка, на имању искљученог из Цркве, канонском одлуком Епископа Жичког Хризостома, комендијанта „Милоја патријарха“ (донедавно ноторног комунисте, а сада болесно мегаломанског „ревнитеља“, притом ситношићарџијског трговчића и самосхвалисавог „добортвора“ осиромашене у свему и с врха унесрећене „проевропске Србије“)“. И још: „Ко ли му је сада па тај „старорашки“ Епископ, кад Рас и Рашка имају свога Епископа? А ко ли тек тај милојевски „Лознички“, у шта је гурнуо ионако смућеног и снобурног Николаја“… Извор: http://www.spc.rs/sr/strmoglav_monaha_artemija_raskolnika_njegove_sekte [4] За Тебе, Твој школски друг – протојереј ставрофор Сава Арсенић рече: „Боље да се није ни родио. И за тог човека (мисли на Тебе) се може рећи као што је Христос рекао за Јуду: Боље да се није ни родио“. И још о. Сава, за Тебе и Твоје саучеснике у братоубиству владике Артемија, вели: „Срам их било! Осудиће њих цело српство! Проћиће њихово!… Срамота! Срамота! И опет само срамота!… Пуче сведочанство на два дела: на ревносно и издајничко. Жалосна нам мајка свима, а поготово издајницима!“ ( В: Беседа о. Саве Арсенића о вл. Артемију1 – 3: https://www.youtube.com/watch?v=eFf-q4YVJ-w) [5] В. Косара Гавриловић: Предавање у Вашингтонуhttp://www.pravoslavljedanas.info/Seobe.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Нисам ја неки посебно добро обавештени извор, не тврдим ништа, полако... Знам само зашто је начин служења промењен, то сам питао и добио такав одговор, и то ми је лично у реду, иако лично много више волим служење са отвореним дверима и свим молитвама наглас. Moze jedno pitanje ne konkretno za tebe nego za one kojima smeta vracanje sluzenja na "staro" u toj eparhiji. Pa evo moze i Rilski a i bilo ko drugi koji se sad javljaju kako im to smeta. Dakle godinama citam glavni argument za uvodjenje novog nacina sluzenja,da je liturgija sredstvo a ne cilj,da se liturgija moze sluziti i na kamenu,da tu nije bitno da li su dveri otvorene ili zatvorene,da je to nevazno i da samim tim nema sta ko da se buni sto se sad sluzi po "novom" jer su to nebitne stvari,bitna je sustina liturgije. I paf dodje neki vladika u neku eparhiju i tim istim koji su to pricali vrati sluzenje po starom i odjednom postaje jaaaaako bitno da li su dveri otvorene ili zatvorene,odjednom je jako bitno sta se kako cita (a do juce nije bilo) odjednom se oni koji su govorili da je sve to nebitno javljaju kao Rilski i drugi da je to lose,neke monahinje se i pobunile protiv toga,cujem otisle cak iz eparhije itd. Pa o cemu se bre tu radi? Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Прво то није у реду! .. А све после тога је у колизији са православним духом .. У скоро свакој цркви у којој сам био, и у свакој у којој сам био у Београду (а сељакао сам се током студија из краја у крај) сам присуствовао служењу са затвореним дверима... Па као лаик закључујем да то није посебно битно наспрам покушаја да се поништи раскол или бар спречи даље заоштравање. Иначе лично (опет као лаик) потпуно подржавам служење са отвореним дверима итд... Јефимија Крунић and feeble је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Moze jedno pitanje ne konkretno za tebe nego za one kojima smeta vracanje sluzenja na "staro" u toj eparhiji. Pa evo moze i Rilski a i bilo ko drugi koji se sad javljaju kako im to smeta. Dakle godinama citam glavni argument za uvodjenje novog nacina sluzenja,da je liturgija sredstvo a ne cilj,da se liturgija moze sluziti i na kamenu,da tu nije bitno da li su dveri otvorene ili zatvorene,da je to nevazno i da samim tim nema sta ko da se buni sto se sad sluzi po "novom" I paf dodje vladika u neku eparhiju i tim istim koji su to pricali vrati sluzenje po starom i odjednom postaje jaaaaako bitno da li su dveri otvorene ili zatvorene,odjednom je jako bitno sta se kako cita (a do juce nije bilo) odjednom se oni koji su govorili da je sve to nebitno javljaju kao Rilski i drugi da je to lose,neke monahinje se i pobunile protiv toga itd. Pa o cemu se bre tu radi? Ради се о томе да не познајеш довољно шта је неко од актера ове приче причао и радио до јуче, а шта ради и говори данас. .. الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Управо објављено од Немање утешитеља: О ВАЛИДНОСТИ ЈЕДНОЛИЧНЕ ХИРОТОНИЈЕ ЕПИСКОПА АРТЕМИЈА Епископ Акакије Утешитељевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 У скоро свакој цркви у којој сам био, и у свакој у којој сам био у Београду (а сељакао сам се током студија из краја у крај) сам присуствовао служењу са затвореним дверима... Па као лаик закључујем да то није посебно битно наспрам покушаја да се поништи раскол или бар спречи даље заоштравање. Иначе лично (опет као лаик) потпуно подржавам служење са отвореним дверима итд... Није о томе реч.. реч је о двоструким аршинима у новонасталом случају ''Јустин'' .. الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Рди се о томе да не познајеш довољно шта је неко од актера ове приче причао и радио до јуче, а шта ради и говори данас. .. Pa mozda vladika Justin upravo razmislja onako kako je pricao,da nije bitno kako se sluzi,vec sta se sluzi i za sta se sluzi. Pa mozda moze tako da blagoslovi i jedan i drugi nacin sluzenja,sto bi to bio problem? Problem su ovi drugi do juce nije bitno mi po novom sluzimo jer nije bitno kako se sluzi,a posle kad se vrati na staro puno je bitno kako se sluzi mi smo protiv vracanja i dizemo pobunu protiv vladike. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Драги куме, Христос васкресе! Све Кум до кума.. الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Мај 4, 2015 Пријави Подели Написано Мај 4, 2015 Pa mozda vladika Justin upravo razmislja onako kako je pricao,da nije bitno kako se sluzi,vec sta se sluzi i za sta se sluzi. Pa mozda moze tako da blagoslovi i jedan i drugi nacin sluzenja,sto bi to bio problem? Problem su ovi drugi do juce nije bitno mi po novom sluzimo jer nije bitno kako se sluzi,a posle kad se vrati na staro puno je bitno kako se sluzi mi smo protiv vracanja i dizemo pobunu protiv vladike. Није то .. الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука