александар живаљев Написано Април 23, 2015 Пријави Подели Написано Април 23, 2015 "У пракси наше Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу, у новонасталим несрећним околностима у Српској православној цркви, прекид литургијског и административног општења, сходно поменутом 15. канону Прводругог цариградског сабора, усмерен је на патријарха Иринеја и на све епископе који, остајући му у послушању прећутно или активно подржавају његово јеретичко исповедање вере и чињење у складу са том јереси.".... "Дакле, средњи пут у овој ситуацији би био непомињати патријарха Иринеја и епископе екуменисте, отказивати дакле,литургијски и административни односа са њима, али не сматрати да је због њих неколицине цела Српска православна црква отпала у јерес и изгубила благодат Духа Светога. Следствено томе, није добро одбацивати оне који због мањкавости црквености, упућености и свести о опасности од јереси која нагриза Српску православну цркву, због недостатка ревности у давању отпора истој, одлазе у званичне храмове Српске православне цркве. Овакве чланове Цркве потребно је, са расуђивањем, уз сазнање разлога због којих одлазе, упућивати, отварати им видике вере и подизати ниво православне свести о потреби отворене борбе и супротстављања пастирима који мењају веру и предање. То чинити искључиво аргументованом речју, побож- ним примером и молитвама за њих. Сва друга средства нису својствена истинским православним ревнитељима за веру, већ острашћеним гневљивцима који дају одушка својој слабости срџбе и гнева под изговором ревности за очување вере."... "Наравно, ми клирици не можемо молитвено општити са члановима Српске православне цркве (и осталих помесних цркава захваћених екуменизмом) који су из редова клира, јер је њима „више дато" те се више од њих и очекује, тј. од њих очекујемо поменуто прекидање литургијског и административног општења са патријархом Иринејем и осталим екуменистички опредељеним епископима, сходно 15. канону Прводругог цариградског сабора, све дотле док се због јереси не покају и од ње не одступе."... http://www.eparhija-prizren.org/component/content/article/1348-arh-maxim-bogoslovsko-obrazlozenje.html Prvio sam mislio da je to zvanicni stav tzv. Eparhije u egzilu, onda vidim da je clanak iz casopisa iz 2014. Mislim da je tema neadekvatno plasirana. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Април 23, 2015 Пријави Подели Написано Април 23, 2015 Мислиш кад су Патријарх и Синод давали сагласност за те посете, јер је Артемије већ тада био у дубоком и јавном сукобу са њима, па радио против интереса свог народа? Пошто мислим да то мало мења ситуацију. Ako se ne varam saglasnost su davali episkop Atanasije,mitropolit Amfilohije,episkop Teodosije licno. Ne znam kakav je interes naroda da Dzozef Bajden dodje u Decane ili ne. Eto dosao je,koji je interes od tog trenutka narod ostvario i sta ne bi ostvario da je ostala odluka nadleznog episkopa u tom trenutku?! ТО је поштење каквим га ти схваташ. Буди поштен па схвати да други не гледају на ствари као ти. Ja razumem da ne gledate,ali ne razumem da vi pravite od jednog Vikiliksa koji je postao opste poznat u citavom univerzumu kao pamflet u kome oni zarad nekog tamo episkopa neke crkve Artemija lazu i falsifikuju podatke?! Ej toliki svet su uzrujali,Asanz provodi godine u bekstvu,ali zato rade valjda za Artemija? Posto do sad nisam nijednom cuo nista protiv nijednog podatka odatle,osim ovoga. Ispada sve tacno osim Artemijevog slucaja. Као што теби нико не брани да имаш став који је, према мом мишљењу, погрешан, тако није лепо од тебе да за свакога ко тај став не дели кажеш да се "прави луд". Прихвати да не морају сви да се сложе са тобом. Ok izvinjavam se,ali iskreno mislim da se neki prave ludi,ne mora niko samnom da se slozi,pa nisam ja dao javnosti na uvid depese i sve ostalo,ja se samo pozivam na njih. A cinjenica koja provejava iz njih jeste ta da je Artemijeva smena politicka odluka pod kojom je verovatno nasa crkva bila primorana. No,da ne idemo dalje u diskusiju,stoga se iz nje i iskljucujem. p.s. Clanak vidim da je iz 2014 godine a ovde je plasirana od postavljaca teme kao nesto novo i kao nesto sto je odluka koja je donesena u ime cele te eparhije u egzilu danas ili ovih dana. A ispod teksta pise da je objavljeno pre pola godine u nekom njihovom casopisu izgleda. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 23, 2015 Пријави Подели Написано Април 23, 2015 Ako se ne varam saglasnost su davali episkop Atanasije,mitropolit Amfilohije,episkop Teodosije licno. Ne znam kakav je interes naroda da Dzozef Bajden dodje u Decane ili ne. Eto dosao je,koji je interes od tog trenutka narod ostvario i sta ne bi ostvario da je ostala odluka nadleznog episkopa u tom trenutku?! Вараш се, јер су сагласност дали Патријарх и Синод, званично. А приликом посете, Бајден је рекао да ко дирне манастир, имаће проблема са САД. Од тад престају сви озбиљнији напади на манастир. Ja razumem da ne gledate,ali ne razumem da vi pravite od jednog Vikiliksa koji je postao opste poznat u citavom univerzumu kao pamflet u kome oni zarad nekog tamo episkopa neke crkve Artemija lazu i falsifikuju podatke?! Ej toliki svet su uzrujali,Asanz provodi godine u bekstvu,ali zato rade valjda za Artemija? Posto do sad nisam nijednom cuo nista protiv nijednog podatka odatle,osim ovoga. Ispada sve tacno osim Artemijevog slucaja. Причао сам у своје име да Викиликс не сматрам поузданим извором, у ВЕЗИ БИЛО ЧЕГА. То значи ни у вези ситуације у свету, ни код нас, у било којој области. Зашто? Зато што се ради о полуинформацијама, утисцима чиновника амбасада, често и фризираним извештајима са терена. А што се информација оданде тиче, чак и да их видимо као веродостојне, нема ничега конкретног, ако конкретним не сматраш личне утиске службеника амбасаде САД. p.s. Clanak vidim da je iz 2014 godine a ovde je plasirana od postavljaca teme kao nesto novo i kao nesto sto je odluka koja je donesena. A ispod teksta pise da je objavljeno pre pola godine. Прочитај на врху странице када је постављен на сајт "ЕРП у егзилу". Зато је сада пренет, јер се ни на њихов сајт не качи ништа са чиме се не слажу и што не прихватају као своје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2015 А о томе да је смењен због тога шта је радио и како је радио, говори ситуација на терену. Да су у питању само административне грешке, неспоразуми, не би имали ову ситуацију на терену. Треба бити поштен и рећи, Артемије има своју секту. А да би се дошло до секте, потребне су припреме, организационе, и то је рађено док је био епископ рашко призренски. То у оптужби и пише, да је радио на стварању секте, док је био епископ СПЦ, што су потоњи догађаји потврдили. Ова секта је међу организованијим у Србији, са јаком логистиком. За пет година, изградили су бројне верске објекте по читавој Србији. За то имају подршку неких државних структура, јер не може се тако лако ништа у Србији радити. Организују трибине, предавања. Штампају своје књиге и часописе. Што све потврђује оптужбе да су отуђили много средстава епархије, и/или да имају јаку финансијску подршку. Јефимија Крунић and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2015 p.s. Clanak vidim da je iz 2014 godine a ovde je plasirana od postavljaca teme kao nesto novo i kao nesto sto je odluka koja je donesena u ime cele te eparhije u egzilu danas ili ovih dana. A ispod teksta pise da je objavljeno pre pola godine u nekom njihovom casopisu izgleda. Prvio sam mislio da je to zvanicni stav tzv. Eparhije u egzilu, onda vidim da je clanak iz casopisa iz 2014. Mislim da je tema neadekvatno plasirana. Чланак је постављен на званични њихов сајт 17. априла 2015.е. Зато и питам, да ли је ово њихов званичан документ, Устав, Оснивачки акт? Јер овим документом се дефинитвно одређују, ко су и шта су, и уређују своје односе са СПЦ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Април 23, 2015 Пријави Подели Написано Април 23, 2015 Rylah sve sve,ali napadi na manastir Visoki Decani traju i dan danas. Jel su skoro se okupili siptari da ne daju monasima pomen da vrse,jel su skoro prilazili i na kapijama i zidinama manastira sarali "Uck". Sad ispada da m.Artemije nije dao Bajdenu da dodje u Decane da ne bi bila smirena situacija a skoro 10 godina kasnije uprkos tome sto je Bajden bio i dalje je svakog trenutka rizik za njih dole. Djordje R bez uvrede ako vec posecujes njihov sajt,veruj mi da nije tebe ja mimo ove teme mislim da sam svega jos 2 puta otisao na njihov sajt i to me odveo neki tekst sa fejsa ili slicno,ja sam sad otisao na sajt i vidim da ima poseban odeljak "Zvanicna saopstenja ERP u egzilu" i medju tim zvanicnim saopstenjima nema ovog teksta. Prema tome to se onda samim tim i ne moze tretirati na taj nacin na koji ti to tretiras. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о. Сава Написано Април 23, 2015 Пријави Подели Написано Април 23, 2015 Чуо Артемије да ће на предстојећем СА Сабору да га иксључе и из свезе монашког реда, врате у ред лаика и ставе под епитимију док се не поправи. Па да предухитри одлуку Са Сабора, да се мало направи Важан, како је он био први који је искључио СПЦ. Ништа глупље у животу своме нисам прочитао. После колико година он искључује СПЦ..... Јефимија Крунић, Благовесник and Макрина је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 23, 2015 Пријави Подели Написано Април 23, 2015 Rylah sve sve,ali napadi na manastir Visoki Decani traju i dan danas. Jel su skoro se okupili siptari da ne daju monasima pomen da vrse,jel su skoro prilazili i na kapijama i zidinama manastira sarali "Uck". Јесу ли гађани минобацачима? Пошто до тад јесу. Мислим да ипак има мале разлике између демонстрирања, графита и минобацача. Иако ничим не умањујем опасност и нечовечност прва два, ипак постоји разлика. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Април 24, 2015 Пријави Подели Написано Април 24, 2015 За ово стање у Православној Цркви у Србији смо ми криви.Мислим на СПЦ. Не Црква, него људи( у мантијама) у цркви. Народ тражи духовност, да ли га налази тамо где би требало? Сумњам. То уосталом сви знамо, само треба рећи гласно. Да искористим прилику па да кажемо како је медијски пропраћено богослужење 22. априла у Јасеновцу, од стране СПЦ? Мало. Важније су нам донаторске вечери. А што мислите за човека који је још жив, шта ће бити кад, као и сви ми умремо. Свашта. Није монах Артемије и његова група једини који су " истерани" из СПЦ. Има таквих много. javor, poelbuster, Макрина and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 24, 2015 Пријави Подели Написано Април 24, 2015 За ово стање у Православној Цркви у Србији смо ми криви.Мислим на СПЦ. Не Црква, него људи( у мантијама) у цркви. Народ тражи духовност, да ли га налази тамо где би требало? Сумњам. То уосталом сви знамо, само треба рећи гласно. Да искористим прилику па да кажемо како је медијски пропраћено богослужење 22. априла у Јасеновцу, од стране СПЦ? Мало. Важније су нам донаторске вечери. Брате,неофити и "бивши"комунисти жељни некаквог узбуђења и некакве еуфорије јуре и хитају код Артемија.Нема тамо здравог човека. Здрав човек зна да није свештеник ванземаљац него је дошао из овог народа ваљда,па какав народ-такво нам и свештенство,што значи да има лоших примера али има и те како добрих примера али они не виде те добре примере.Њима је важно да се издвоје.Неофитима који нису утврђени у вери нити на здравим основама започели свој хришћански живот,битно је да сматрају да су другачији и исправнији а "бившим" комунистима је битно да одрже ниво партије. Имали су Светог Патријарха Павла,што га нису слушали? Такви на Васкрс осуђују друге људе.....нема лека. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Април 24, 2015 Пријави Подели Написано Април 24, 2015 Јесу ли гађани минобацачима? Пошто до тад јесу. Мислим да ипак има мале разлике између демонстрирања, графита и минобацача. Иако ничим не умањујем опасност и нечовечност прва два, ипак постоји разлика. Pa dobro sad,ako zaista mislis da je Bajden odgovoran za to sto toga nema,onda je Bajden odgovoran i za to sto je toga bilo. Medjutim ne vidim uporiste u tome,ali ok,ako ti vidis u redu. Mozda bi cev ekumenizma bila dobra da se uperi i prema onima koji su do juce bili nasi... vise bih voleo da se nasa crkva sa jednakim zarom ekumenizma prema svim religijama sveta ophodi i sa ovim "nasim" ljudima koji su po raznoraznim egzilima i slicno. Kao sto i u ekumenizmu sa KC ne idu djonom i ne govore istinu vec ajde da se slozimo oko cega se ne slazemo,sto to nije primenjiv metod i u prici sa ovim nasim,Artemijevcima,zilotima i ostalim. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Април 24, 2015 Пријави Подели Написано Април 24, 2015 Ствар је много озбиљнија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 24, 2015 Пријави Подели Написано Април 24, 2015 Pa dobro sad,ako zaista mislis da je Bajden odgovoran za to sto toga nema,onda je Bajden odgovoran i za to sto je toga bilo. Medjutim ne vidim uporiste u tome,ali ok,ako ti vidis u redu. Mozda bi cev ekumenizma bila dobra da se uperi i prema onima koji su do juce bili nasi... vise bih voleo da se nasa crkva sa jednakim zarom ekumenizma prema svim religijama sveta ophodi i sa ovim "nasim" ljudima koji su po raznoraznim egzilima i slicno. Kao sto i u ekumenizmu sa KC ne idu djonom i ne govore istinu vec ajde da se slozimo oko cega se ne slazemo,sto to nije primenjiv metod i u prici sa ovim nasim,Artemijevcima,zilotima i ostalim. Значи теби као хришћанину није довољно то што је Црква до сада небројано пута позивала Артемија да се покаје? Што му је долазио Патријарх,Владике? То није довољно? Брате мој,њему се снисходи као никоме никада до сада али џаба,нажалост. Ђорђе Р and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Април 24, 2015 Пријави Подели Написано Април 24, 2015 Значи теби као хришћанину није довољно то што је Црква до сада небројано пута позивала Артемија да се покаје? Што му је долазио Патријарх,Владике? То није довољно? Брате мој,њему се снисходи као никоме никада до сада али џаба,нажалост. Postujem ja to,ali nisi shvatila. Meni bi sve to bilo dovoljno,da npr moj patrijarh i crkva izadju pred papu sa pozivom da se pokaje i prizna grehe od 1054,ne tu se pazi na svaku rec,na svaku situaciju,istina se neretko potire,gura pod tepih da se neko ne bi uvredio,a vamo Artemije bolesnik,ludak,necastivi u njemu,a mi smo za kompromis pa ga pozivamo da se pokaje. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 24, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 24, 2015 papu sa pozivom da se pokaje i prizna grehe od 1054 Па папа то и ради, веома често. Извињава се за педофилију, инквизицију,... љуби руке православном патријарху... Ми, срби, имамо и на то одговор, "латинска лукавштина", "у Холивуду би направио каријеру, како само глуми"... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука