Jump to content

Причешће верника други и трећи дан Васкрса, трапавих недеља...?

Препоручена порука

Моје искуство је да ставови који немају никакву логику, не само "светску", "ванцрквену" већ нису логични чак ни унутар црквеног резона, типа не треба се причешћивати на Васкрс или се не треба причешћивати тад и тад, иако се Литургија служи и свештеник причешћује, или не треба ово или оно (причешће у циклусу, веза причешћа и давања крви итд) а објашњење је или да "тако стоји у Предању" или "за сваки случај", јесу нешто што убедљиво највише одбија од Цркве људе који иначе имају неког почетног интересовања. 

Наравно, не мислим на личне ставове и праксе, већ оно што можемо чути као савет од стране свештеника и духовника.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Јел имаш парохијског свештеника?

Иди код једног свештеника, са којим ћеш се упознати, који ће и тебе упознати, знаће како стоје ствари у твом животу и према томе ће се руководити.

Зато и није препоручљиво ићи од свештеника до свештеника, било из разлога незнања, било из разлога да идемо код разних који ће незнајући нас само "отаљати" јер то и желимо, без отварања себе и признавања неких ствари, јер идемо линијом мањег отпора, тј нашим тумачењем и чекањем потвде онога што ми мислимо да треба, а не свештеник, тј Црква.

Sad imam. Nekad nisam imala, u našoj crkvi ih je bilo desetak i nikada nije isti ispovedao svaki put, a i ja nisam bila nešto dovoljno upućena u sve to pa nisam se trudila da se držim samo jednog. Sad imamo samo jednog sveštenika, koji nas sve zna...

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da moj svestenik ne posti . 0703_read

Pricao mi covek...   :shocking:

Немој молим те, ипак се овде озбиљније прича, није тема разбибрига.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Поента није у једењу траве већ је поента у смиривању унутарњих бура и страсти у човеку.

Ево ја сам овај пост постила доста строго сем ове недеље јер сам била болесна,имала сам потребу за јачом храном али нисам напредовала ни у чему....нажалост.Таман посла да сматрам да пост није битан и те како је важан али није циљ,већ је средство.

Смисао овога поста а и свакога је:

Господе и Владико живота мога,дух лености,властољубља,мрзовоље и празнословља не дај ми.

Дух целомудрености,смиреноумља,трпљења и љубави-даруј мени слузи Своме.

О,Господе Царе,даруј ми да сагледам своје грехове,и да не осуђујем брата свога,јер си благословен у векове векова амин.

(иначе,читамо свега још до Велике Среде ову молитву са метанијама,па ко није практиковао,нека пожури још који дан,барем мало...добро је :) )

Наравно да се треба причешћивати на Васкрс,у све дане Светле Седмице.Некада су се хришћани причешћивали током свих 40 дана Васкрса.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Код нас је такође, пре можда две деценије, бивало да се не причешћује за Васкрс: забога, мрсићеш после тога. Нико није дао објашњење на који начин то угрожавајуће делује. 

Сад не дају на трапаве седмице и други и трећи дан Васкрса, Духова, Божића. У ствари, можда и дају, ал' ако си постио. А, ако си постио онда си прекршио црквену дисциплину јер цела Црква у те дане не пости. Па сад - тумачи јуридички или онтолошки, како ти драго.

Верујем да су препоруке и савети свештенослужитеља у погледу овога у складу са њиховом слободом пред Богом.

Ја заиста никада нисам за живота чуо да је неко забрањивао причешће за Васкрс. Видим овде да има таквих случајева и мислим да је то страшно.

А ти свештеници који служе за време трапавих седмица и који тако причају народу, да ли и они посте у те дане и како могу они да се причесте?

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Нажалост,и код нас имала примера,и то по неким манастирима,да се заговара не-причешћивање за Васкрс.

Нека им Бог опрости.

Како ће Богу на суд са таквим изопаченим ставовима....не знам....

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Не бих ни ја да стварам полемику, нарочито пошто сте већ дошли до заједничког закључка али можда забрана има везе са тим што се са ментруацијом избацују и оплођене јајне ћелије које не успеју да се имплантују у материцу. А ту је и ПМС мада оно прво је битније јер су то ипак зачеци индивидуалних личности.

Јој, извини, али... :0222_shocked:

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Izvinite.

Ovo sto sam rekla nije sala .To je tuzna realnost. I neka svako postupa po svojoj savesti ... Bog zna.  

Па тотално си у праву и заиста није шала, наша тужна реалност је "чуо/ла сам, рекао ми тај и тај, а и њему је рекао тај и тај". То је бољка нашег народа, све смо нешто чули, а сами не знамо ништа.

На крају ће испасти да ни један свештеник не пости, пошто је свако чуо за неког свештеника да не пости.

Маните се тога, него прво да гледамо брвно у нашем оку.

orthodoxlighthouse

Подели на овим сајтовима

Јој, извини, али... :0222_shocked:

Нема проблема, извини ти. Понекад моја писанија овде буду за оне са јачим стомаком. Нисам елоквентан а мозак ради 100 на сат. :)

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Нема проблема, извини ти. Понекад моја писанија овде буду за оне са јачим стомаком. Нисам елоквентан а мозак ради 100 на сат. :)

dobar decko:)

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Нема пмс-а ни смс-а који може да парира једном елоквентном мушкарцу ;)

Елоквентан или не, статистика је неумољива; свако од нас је имао у просеку 33% шанси да се роди (говорим о здравим људима). На свако дете двоје је умрло још у стомаку.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Nidžoka grešiš.Kod tih mikroabortusa(nivo oplođene jajne ćelije pa do implantacije) uglavnom su krivi kontraceptivi koje neke žene koriste (pilule i spirale). Zato je njihovo korišćenje ustvari i jeste multiplo ubistvo (mikroubistvo-ali ubistvo je ubostvo). Tokom trudnoće 9 meseci razni su uzroci pobačaja, najčešće je too u prvom trimestru zbog genskih malformacija, ili problema sa placentom i tu žene nisu ništa krive...Na nivou oplođene jajne ćelije...moguće je da se to desi, ali nije nimalo u tom procentu kako misliš. To bi značilo da nas u raju čeka nekih stotinu nerođene dece...a to nije tako.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...