Владан Написано Март 22, 2011 Пријави Подели Написано Март 22, 2011 уторак 22. март (9.мар) Светих 40 мученика Севастијских - Младенци ?????? 22.03. - logostelevizija - blip.tv Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 среда 23. март (10.мар) Свети мученик Кодрат Коринтски,Св муч.Кодрат Никомидијски,Преп. матер Анастасија ?????? 23.03. - logostelevizija - blip.tv Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 четвртак 24. март (11.мар) Свети Софроније Јерусалимски, Свети мученици Пионије и други с њим, Преподобни Георгије Синаит, Преподобна Теодора, царица у Арти ?????? 24.03. - logostelevizija - blip.tv Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 петак 25. март (12.мар) Преп Теофан исповедник, Преп Симеон Нови Богослов, Свети Григорије Двојеслов ?????? 25.03. - logostelevizija - blip.tv Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 субота 26. март (13.мар) Пренос моштију светог Никифора Цариградског . . . ?????? 26.03. - logostelevizija - blip.tv Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 27, 2011 Пријави Подели Написано Март 27, 2011 недеља 27. март (14.мар) Преподобни Бенедикт Нурсијски, Свети Евсхимон, Свети Теогност ?????? 27.03 - logostelevizija - blip.tv Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 28, 2011 Пријави Подели Написано Март 28, 2011 понедељак 28. март (15.март) Свети мученик Агапије, Публије,Тимолај, Ромил, два Александра и два Дионисија... ПРОЛОГ 28.03 - logostelevizija - blip.tv Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 30, 2011 Пријави Подели Написано Март 30, 2011 Због техничких проблема са изворима информација тема "ПРОЛОГ" ће привремено бити закључана. вук Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Ако је Охридски Пролог настао, како овдје у википедији пише ( http://sr.wikipedia.org/wiki/Охридски_пролог ), 1928. године, како се онда помиње други свјетски рат у њему: 4. Свети мученик Лазар, кнез српски. [...]Тело му пренето и сахрањено у његовој задужбини Раваници код Ћуприје, а доцније пренето одатле у Раваницу Сремску, одакле је за време Другог светског рата (1942. године.) пренето у Београд и положено у Саборну цркву, где и данас нетљено почива и пружа утехе и исцелење свима онима који му се молитвом обраћају.[...] Има још два оваква примјера која сам нашао. Да ли је то касније неко други додао, или ко је додао, и ако је неко други касније додао, зашто није означено да се види да није од аутора књиге ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 Ја имам издање штампано ове године (2013. Шабац - Ваљево) и у уводној речи стоји да је допуњено издање васкршњим додатком. И то Владичиним текстовима које је он обећао да ће допунити али на жалост та његова жеља није остварена. Како још пише у уводној речи, да су временом у календар наше Цркве уписана имена нових светитеља те су додали 40 њихових житија међу којима и житије аутора првобитног издања. У потпису је Епископ Шабачки. Свакако, душекорисна верска читанка и велико благо. Number15648 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovan Gramatik Написано Септембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2013 * У вези са Охридским прологом http://www.youtube.com/watch?v=mEUnT5FO2PY Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Јануар 22, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 БЕСЕДА о немоћи нашој без Христа Господа Без мене не можете чинити ништа (Јов. 15, 5) Господ наш није имао обичај да говори преувеличано. Ничије речи у свету нису одмереније од Његових. Па кад Он каже, да ми без Њега не можемо чинити ништа, онда то тако треба буквално разумети и примити. Он говори овде о добру а не о злу; никакво добро ми не можемо чинити без Христа, мимо Христа и насупрот Христа. Он је власник, давалац и надахнитељ свеколиког добра. Никакво добро не стоји ван Њега, као што никакво зло не стоји у Њему. Ја сам чокот, а ви лозе, рекао је Он. Шта могу лозе без чокота? Могу ли расти и плод донети? Ништа, осим постати горивом. Може човек мислити колико хоће, но не може никада замислити једно истинско добро које није у Христу, и које не истиче из Христа. Ако неко рекне, да он чини добра и човечна дела мимо Христа, знајте, да су та његова дела кварна у језгру и разједена, било од сујете, било од скривеног себичлука. Јер човек без Христа исто је што и лоза без чокота. То нам је сам Он казао. Чокот је скривен и не види се, а лоза се види. Ипак и грожђе на лози и сама лоза зависе од чокота. Чокот свеколиког добра расте из срца Бога Оца и налева се слашћу Духа Светога. Господе Боже Троједини, помилуј нас и спаси! Теби слава и хвала вавек. Амин. Св. Николај Велимировић, Охридски пролог Zero and ines је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Јануар 22, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Amin! "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 22, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2014 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Бесједа о кушању вјере наше - Св. Николај Велимировић Да се кушање ваше вјере много вредније од злата пропадљивог, које се куша огњем, нађе на хвалу и част и славу, кад се покаже Исус Христос (II Пет. 1, 7). Вера се наша, браћо, куша чешће него што се трска ветровима љуља. И кушања су као ветрови: слабу ће веру ишчупати, јаку још више ојачати. Још су кушања као огањ у коме слама изгори а злато се очисти. Наша се вера куша људским умовањима и вероватноћама. То су врло јаки и љути ветрови. Но ми им можемо одолети, ако се будемо држали речи Божје и ако насупрот оним умовањима будемо истицали науку вере Христове. Још се вера наша куша страхом и стидом: страхом од људи, који гоне веру, и стидом од људи, који охоло презиру веру. И ово су јаки ветрови, којима морамо одолети, ако желимо живи остати. Како ћемо одолети? Страхом од Бога, који треба да је навек већи у души нашој од страха од људи; и стидом од апостола и светитеља и мученика, који се не постидеше своје вере пред царевима и кнезовима и мудрацима овога света. Још се вера наша куша страдањем и бедом. То је огањ, у коме наша вера или има да сагори као слама или да се прекали као жежено злато. Овоме кушању одолећемо, ако се будемо сећали Христа распетог на крсту за нас, и толиких хиљада страдалника за веру, који стрпљењем све победише и изађоше из огња као злато што се кроз векове сија међу ангелима и међу људима. Још се наша вера куша смрћу, смрћу наших сродника и пријатеља, и смрћу људском уопште. То је огањ љути, у коме је многи сагорео своју веру. Је ли смрт крај свега? Није, веруј! Она је почетак свега. Почетак новог, правог живота. Веруј у Васкрсење Христово, и веруј у загробни живот, и веруј у опште васкрсење и Страшни Суд. О Господе благи, утврди веру у нама и помилуј нас. Теби слава и хвала вавек. Амин. (Охридски Пролог) http://svetosavlje.org/biblioteka/prolog/index.php?m=7&d=2&a=1&date=7-2014 Megidon је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука