Jump to content

Идеје за лако доступна душекорисна дела?

Препоручена порука

Ако си то радио да би после могао неком да кажеш "Ето, ја сам дао, а шта си ти урадио?"  или тек да би био перципиран као "хуман" од стране људи, или да би те хвалили, онда...

Да, ту је ствар јасна, али нисам мислио на то, него на ситуацију када неко жели да воли и жели да саосећа и помаже јер верује да је тако исправно, али нити воли конкретну особу којој помаже, нити саосећа са њом, нити помаже због осећања само него због уверења... Нисам сигуран колико се јасно изражавам, али мислим на људе који чине добра дела због система вредности, васпитања, љубав према човечанству уопштено и сличних ствари а не због љубави према конкретном другом човеку. Упрошћен пример би били манири, када се формално љубазно опходимо према некоме ко нам је несимпатичан, само зато што то видимо као нашу дужност у комуникацији према свима, па чак и према несимпатичним људима.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Али како стоји са тим из перспективе хришћанства? Шта вреде човеку дела ако му унутрашње стање није у складу са њима? У контексту спасења.

То је мало дужа тема, а тиче се разликовања "осећања". Бити хришћанин не значи "бити осећајан", него се вежбати у њиховом разликовању и управљати њима. Јер није све што обично зовемо "осећања" исте природе, из истог извора итд. У ту сврху управо служи "духовна вежба" коју зовемо пост. Разликују се "телесна" и "духовна осећања". Нажалост, ми већином нисмо у томе довољно искусни и узрасли па осећања делимо по томе да ли су "пријатна", "звуче добро" и сл. Тако имаш често оне неофите који упадну у разне фантазије ("прелест") тако што се погрешно поведу за неким осећањима која им се учине као "благодат", а у ствари су нешто сасвим друго.

Велика тема стварно, ајде можда ових дана покренем тему о томе...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Поред тога, лажеш Гризли, крвави ти зуби. :)

Иза те јенкијевске маске крије се душа саткана од севдаха. Само не смеш да признаш, јер онда неће да те ангажују ти твоји роботи тамо... :)

Не може се побећи од генетике, али кајем се брате пред иконом Ayn Rand сваки дан да победим своју грешну природу... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pa farisej iz priče je imao rezultate, ali bilo mu je džaba jer ih je činio mehanički, i jer se zbog njih nadimao... tako da su motivi i osećanja ipak bitni.

Mislim da uopste nije problem u tome sto je cinio to sto je cinio "mehanicki", vec u odnosu sa Bogom, a to je: Dao si mi zakon i ja ga postujem, drzim Te u saci, nemas za sta da me optuzis. Ti, Bog, potpuno si irelevantan, ono sto je kljucno smo Tvoj zakon i ja". Dakle, to sto ne postuje Boga je njemu manje bitno, bitno je da postuje (samo "Njegov") zakon.

Tako da samo izgleda da ima veze sa motivima, medjutim - nema.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Mislim da uopste nije problem u tome sto je cinio to sto je cinio "mehanicki", vec u odnosu sa Bogom, a to je: Dao si mi zakon i ja ga postujem, drzim Te u saci, nemas za sta da me optuzis. Ti, Bog, potpuno si irelevantan, ono sto je kljucno smo Tvoj zakon i ja". Dakle, to sto ne postuje Boga je njemu manje bitno, bitno je da postuje (samo "Njegov") zakon. Tako da samo izgleda da ima veze sa motivima, medjutim - nema.

Pa upravo motivi definišu odnos. On je izvršavao sve što treba ali radi sebe, i motiv koji ga pokretao je samoljublje da tako kažem, a ne ljubav ka Bogu i bližnjima.

Motivi su ono što nas pokreće, tako da sve što činimo činimo iz nekih motiva. Sad, možda se služimo različitom terminologijom, pa se ne razumemo baš najbolje.

Подели на овим сајтовима

После дана препуног обавеза и брига душа би да запева, тражи Бога. Молитвеник, псалтир, духовна литература. Ако не заспим овако сит, будим се гладан а гладан иштем речи Божије. Гладан не могу ближњем много помоћи осим руку да му пружим и мишицом га својом подигнем. Али шта рећи после, како указати на дело, на живу реч ако не поделити Хлеб са њим. 

Што више руку пружам другом, то моја душа више Бога тражи. Тражи и налази у Христу, у Цркви, на литургији.

И тако благодарим Богу за сваки дан, за сваку испружену руку ближњем јер што више љубави дајем све је више има.

Подели на овим сајтовима

Odlicna je tema.

Ja predlazem da prvo krenemo od sebe,pa nekog uzeg kruga ljudi i tako ce se stvarati i siriti koncentricni krugovi oko nas.Cutanje,smirenje,trpljenje,marljiv rad,red i disciplina,molitva,nocno bdenje,pomagati svojim najblizim,oprastati im od srca,pokusati da ih razumijemo iako ne odobravamo njihove postupke,ucahurene stavove itd.,pokusati da oprostimo sebi jer nam je Gospod vec oprostio onog momenta kada smo se pokajali i krenuti dalje bez osvrtanja,svaki dan zagrliti svoje bliznje... i eto ako cemo po "protentstantski"odvesti nekog prosjaka na klopu i topao caj ili platiti unaprijed isti pa kad bude sledeci put dolazio da ga ceka besplatna tura. :)

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

On je izvršavao sve što treba ali radi sebe, i motiv koji ga pokretao je samoljublje da tako kažem, a ne ljubav ka Bogu i bližnjima.

Ma, jok, radi nekog Kineza cu (koga u zivotu videla nisam). :D Naravno da je zbog sebe, sebeljublje i samoljublje nisu sinonimi. Problem je sto je ("samo") izostavio Boga, a ne motiv.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ako dajes milostinju radi sebe a ne radi onog kom dajes, onda to nema veze sa Hristovom porukom da bliznjeg volimo kao sebe same.

А ако дајеш милостињу зато што осећаш да тако треба, без размишљања око тога ради кога или ради чега је дајеш? 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...