Jump to content

Приватни путеви/улице

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

Jeste čist etatizam ako etatizam definišeš kao: "bilo šta u neskladu sa Mlađinom vizijom idealnog libertarijanskog društva"... eto, priznajem da sam čist etatista po toj definiciji.

Etatizm je sve gde verujes da je kolektiv/drzva/grupa nesto sto mora da zavrsi posao monopolom fizicke sile.

ko ti takv etatisticka definicija ne odgovara ok....

Nisam izjavio da je nemoguće da građani bez vlade i države naprave i održavaju autoput, već da je to (u ovom trenutku) fantastika.

ako pod ovaj trenutak u srbiji danas, onda se slzemo.. ali da je generalno nemoguce to nikako ne mogu da se slozim.

Ne zaboravi da mi ovde diskutujemo o abstraktnim idejama.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ja sam prosuo pesak ispred mog dvorista.. a komsija do mene asfaltirao ispred svog.. ja kada idem do kontejnera da bacim smece ne gzim po blatu.. da li se i onaj treci komsija ovajdi od toga kad ide do prodavnice pa ima deo suvog? Ima..

a li da je neproduktivno i neefikasno... tesko....... mi prvi imamo koristi od togaa.. on se ogrebao... zato ja sa ovim komsijom koji je asfaltirao redovno se pomzemo nesto.. a ovom trecem komsiji intliji niko ne pomze nista......

Dakle ne slzem se sa tobom da je moja rasveta ispred mog dvorista i moj asfakt ispred mog dvorista nesto sto moram da naplatim drugim kosijma cisto da se oni ne bi "ogrebli"

Опет кажем замисли милионски град и сличан проблем. Ајд што ти можеш себи да обезбедиш, него ко ће обезбедити расвету у милионском граду? Приватне фирме не могу јер од тога немају зараду. Да се сакупи милион људи и свако да по мало, неизводљиво. Такође, велики број људи неће дати. Тако да држава (или градска, локална власт) то предузима. 

Иначе, ако те баш интересује тај проценат слободних стрелаца се креће негде око 30-40% по неким експеримената и расте временом. Већина људи јесте склона сарадњи, али ако процене да постоје они који се извлаче, они ће исто прећи на страну таквих, јер ће сматрати да је бесмислено бити будала. Осим ако им даш могућност кажњавања, дешава се пораст оних који сарађују и пад слободних стрелаца. Што значи да су људи више склони сарадњи ако постоји могућност кажњавања. 

Подели на овим сајтовима

Што опет значи да једна будала сада може да малтретира целу зграду и да малтретира и оне људе којима кров прокишњава и станови им свакодневно губе вредност.

Ово није баш тако. Имамо комшију у приземљу који није хтео да плаћа поправку крова иако је онима горе кренуло да лије у собама. Пошто је више од 50% станара било за поправку (сви сем њега и његове жене) ЈКП Информатика је му је ту поправку укључила у месечни рачун као и осталима.  Не знам за лифт и надоградњу шта би било.

Nego žao mi je što učestvovah u još jednom guranju još jedne teme u libertarijanizam

Ко призна пола му се прашта. :)

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

S obzirom na trenutno činjenično stanje u nama poznatom univerzumu, ideja da će građani bez države da prave i održavaju autoputeve je "fortune telling" a suprotna teza je opis trenutne situacije i solidna prognoza za blisku budućnost.

Kakve puteve, pa ne mogu da se dogovore da naprave klupu u selu ...

Meni deda po ocu poginuo u seoskoj makljazi, ubo ga neki vilama, posvadjali se oko toga gde u selu klupu da postave ,,,

Cuj, Srbi da se dogovore oko auto-puta ...

:))  :))  :))  :))  :))  :))  :))

Pre ce stici Osmi putnik na planetu Zemlju ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Пошто је Авокадо споменуо да је либертаријанизам утопијски, интересује ме јел постоје неки примери у свету тога што пишете за путеве, расвету или било које друго јавно добро које се не обезбеђује уз помоћ државе? 

Ту бих се сложио са њим за либертаријанизам, јер ми делује нереално. Но, не кажем да није могућ. Ако је друштво какво заговара либертаријанизам неко будуће, идеално друштво, онда сам свакако либертаријанац. Ко зна, можда једног дана оно буде остварено и искрено бих волео да је тако. 

Али тренутно делује неизводљиво и држава нам је нужно зло. 

Подели на овим сајтовима

Опет кажем замисли милионски град и сличан проблем. Ајд што ти можеш себи да обезбедиш, него ко ће обезбедити расвету у милионском граду? Приватне фирме не могу јер од тога немају зараду. Да се сакупи милион људи и свако да по мало, неизводљиво. Такође, велики број људи неће дати. Тако да држава (или градска, локална власт) то предузима.

Pa nisi bas u pravu. Prov ne treba JEDAN covek da obezbedi rasvetu milionskom gradu da ide redom i psotavlja.. dovoljno je svako drugi da osvetli ispred svoje kuce... to je jedno resenje..

Drugo resenje, kao sto u americi imas krajeve, gde "zajednica" iz kraja, totalno nezavisna od vlasti sredjuje sve tu.. od komunila do osvetljenja preko privatnog obezbedjenja...

Zato mora neko da resi na nivou celog grada.. dovoljno je da svako oko svog dupeta resava....

Isto vazi sa ulicam trotoarima itd..

Drugo, privatne firme mogu i te kako da postavljaju bandere i imaju zaradu. Naprimer, reklame. Postave banderu, i okace reklame na nju. Ili prodaju na svakoj banderi prostor za reklame. Tako je telenor postavljao bezicne mreze z internet po gradu reklama bato...

itd...

Ima brate moj milion nacina.. :)

nego grizli djubre zna konkretne primere iz istorije nece da se uchipi.. u njujorku je pre dosta toga bilo resvno bez centralne vlasti..

Подели на овим сајтовима

Могу само да кажем да је бесмислено о томе разговарати у контексту нашег српског искуства где се не знају елементарне ствари шта је чије... Где је појам приватне својине доведен до бесмисла... Шта вреди расправљати о станарима зграде која нема власника.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Могу само да кажем да је бесмислено о томе разговарати у контексту нашег српског искуства где се не знају елементарне ствари шта је чије... Где је појам приватне својине доведен до бесмисла... Шта вреди расправљати о станарима зграде која нема власника.

dap...

Подели на овим сајтовима

Шта вреди расправљати о станарима зграде која нема власника.

Има, сви власници станова су власници заједничких просторија, односно власници заједничких делова зграде, у оном проценту у ком квадратура њиховог стана фигурира у укупној квадратури свих станова у згради.

У суштини, сусвојина обична, чак и неоправдано упрошћена својина, јер сад кочи сваку озбиљнију инвестицију. Чак је и одличан пример да покаже колико је, макар у Србији, немогуће натерати људе да размишљају даље од свог каприца и оног дела тела где леђа губе своје часно име, у општем интересу, који је на крају и њихов сопствени интерес.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ја бре то код овијех Вавилонаца нисам видео... Они људи воле да им буде уређено и чисто, па се сви труде да то направе. Нема таквих баксуза.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ја бре то код овијех Вавилонаца нисам видео... Они људи воле да им буде уређено и чисто, па се сви труде да то направе. Нема таквих баксуза.

Има сигурно и до разлике у менталитету.

Овде је, макар за сада, потребно да има неко ко ће такве кретене да доведе у ред, јер без некога са овлашћењима, нема могућности договора, јер се буквално свуда нађе макар по један баксуз коме ништа не одговара, једноставно професионални контраш. Чак мислим да је контра сама себи довољна, јер је терају и кад немају ама баш никаквог интереса, чак и кад је на њихову штету.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Чак мислим да је контра сама себи довољна, јер је терају и кад немају ама баш никаквог интереса, чак и кад је на њихову штету.

To je stari dobri srpski inat. :)))  :D Znam da nemam koristi,znam da cu i sam da trpim al ce mi bude drago da i oni pate. :))

Подели на овим сајтовима

То је стечен особина, није урођена. Људи су једноставно навикли на хаос па се понашају у неком смислу рационално. У хаосу нема сврхе да будеш конструктиван и кооперативан.

Када би се друштво мало средило, било би одмах пуно боље. За почетак, да се бар поштују и спроводе елементарни закони.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То је стечен особина, није урођена. Људи су једноставно навикли на хаос па се понашају у неком смислу рационално. У хаосу нема сврхе да будеш конструктиван и кооперативан.

Када би се друштво мало средило, било би одмах пуно боље. За почетак, да се бар поштују и спроводе елементарни закони.

Cim se krenu ovakve price krene se - Imam neki anegdotalni primer, koji smatram da oslivakava srpski mentalitet i dokazuje da to ne bi bilo nemoguce.

A zna se sta se u ozbiljnim disksijama kaze za anegdotalne dokaze..

Anegdotalni dokaz / Anecdotal evidence

Pokušaj dokazivanja tvrdnje iznošenjem anegdotalnog primjera. Zbog toga što je uzorak mali, velika vjerojatnost je, da je nebitan. Često se koristi kao kontriranje znanstvenim dokazima. Anegdotalni dokazi ne mogu se kvalificirati kao znanstveni dokazi jer sama priroda  anegdote je oprečna znanstvenoj metodi.

Detaljnije…

Primjeri:

• Postoje obilni dokazi da pijenje vode liječi rak. Čitao sam o djevojci koja je umirala od raka i nakon što je pila  vodu, izliječila se.
  • Moja baba je cijeli život pušila i nije dobila rak pluća, eto vidiš da pušenje ne uzrokuje rak pluća.

- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - - - - -

ne znam zasto se ovde gleda na ove price kao sto je Rilanova - na pravilo, a na ove druge tipa obrenovac, samoorganizacija gradjana, pomoc za petru, pomoc za tijanu i ostaale - ko na izuzetak.

Porost nije intelektualno postavljena postavka. Niti realna.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...