RYLAH Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 А зашто не фирме? Шта фали концесијама? Пре пар дана имао сам занимљив предмет. На једној згради од пет спратова кров прокишњава толико да су и овима на трећем спрату влажни плафони кад је киша ил сличан кијамет. Нађу они инвеститора који би им средио кров и уградио лифт, и успут да надогради један спрат, под условом да статичар каже да то може. Оде ствар на савет зграде, сви углавном оће, сем једне будале, ко што се увек нађе макар једна будала свуда, јелте. Да ствар буде гора, будала има ћерку која је правник и која је веома докона у животу, и која би сигурно тужила и скупштину станара и инвеститора и све остале. Е сад, то би био још један од доконаша каквих је много по нашим судовима, да није одлуке Уставног суда, по којој за било какве крупније радове тог типа на било којој заједничкој својини морају да се сложе сви власници станова, јер им је то у сувласништву. Што значи да ако неко има само неки станчић од 20 квадрата у згради од укупно 20.000 квадрата може да се не сложи и све пада у воду. Што опет значи да једна будала сада може да малтретира целу зграду и да малтретира и оне људе којима кров прокишњава и станови им свакодневно губе вредност. Ова одлука нашег Уставног суда је донета у најбољем маниру либералне традиције да "нико нема права да мени каже шта ћу ја да радим са својом имовином". Између осталог, и овде се водило доста расправе о томе шта би било кад би једна будала кочила изградњу целог ауто - пута тако што ни за какве паре неће да прода своју парцелу. Што ово пишем? У хипотетичкој ситуацији у којој људи једне улице треба да се сложе да асвалтирају своју улицу, увек се нађе та једна будала која једноставно тера инат целом свету и неће да да паре. А онда двојица кажу "ја нећу да будем будала и плаћам за њега, док не да паре, не дам ни ја!", онда још тројица кад виде ову тројицу, а то значи да пара нема и да асфалта нема. Негде где су људи нормални, договор је могућ, свакако, ал такве ситуације по свету нису толико честе, признаћеш. За канализацију, водовод и све остало, што је још скупље, мош мислити какав би договор био. Стога, док не добијемо неке нове људе, освешћене, треба неко ко има довољно снаге да пропише колко ће ко пара да да за изградњу путева, и да организује изградњу путева, водовода и канализација, јефтиније него што бисмо ми могли, и ефикасније него што бисмо ми могли. Капирам да ти ниси у том фазону, ово пишем јер се неке ствари понављају милијарду пута на форуму, па није згорег некад и поновити неке ствари. Човек Жоја, Deja Vu, Месечева and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Пре пар дана имао сам занимљив предмет. Оде ствар на савет зграде, сви углавном оће, сем једне будале, ко што се увек нађе макар једна будала свуда, јелте. Да ствар буде гора, будала има ћерку која је правник и која је веома докона у животу, и која би сигурно тужила и скупштину станара и инвеститора и све остале. Nadam se da neces da se ljutis ko ovo pitanje tretirm kao adresirano meni. Elem, jedna budala? A sto moraju svi da plate... jedna budala ako nee - ne mora.. postoje raznorzni nacini da se ta budala sankcionise.. Drugo ne moraju gradjni solidarno.. mogu dve tri kompanije medjusobno.... mogu da ogranie koriscenje njihovih puteva tim budalam koje nisu htele da uloze i slicno... neka se akaju preko brda i planina. Dakle to sto nece jedna budala ne znci da ostli nece da urade.. jednostavno plte drugi i za tu jednu budalu..... Ja bih rado platio i deo jedne budale ako se nas 99 slozi nesto a jedna budala nece. Uz to bih se dogovorio sa ovih 99 da otezamo toj jednoj budali duplo korisenje tog objekta ili puta ukoliko ne mozemo mksimalno. Naprimer da pored toga izgradimo parking za ns 99 i svako da ima svoje mesto, dok ta jedna budla ne moze da ga dobije. Postoji milion ncina da se jedn budla ntera nesto ili kazni za nesto kolektivno. I to je problem... u stvari u daljem delu tvog teksta.. Што ово пишем? У хипотетичкој ситуацији у којој људи једне улице треба да се сложе да асвалтирају своју улицу, увек се нађе та једна будала која једноставно тера инат целом свету и неће да да паре. А онда двојица кажу "ја нећу да будем будала и плаћам за њега, док не да паре, не дам ни ја!", онда још тројица кад виде ову тројицу, а то значи да пара нема и да асфалта нема. sto ona dvojica nece da plte za jednu budalu. Jer misle da tu jednu budalu ne mogu kazniti. I onda sta se desi.. zapravo.. svih sto daju drzavi svoje pre.. i u svakom slucaju i ta dvojica koja nisu hteli za jednu budalu.. sda plcaju za 10 budala u skupstini... Evo ti perimer kako to moze da se regulise na jednom uto putu. REcimo gradjani nisa i gradjani krusevca i aleksinca rese da naprave auto put krusevac- aleksinac-nis. I sad jedno 50 % gradjana iz svakog grada moze da ucestvuje. Sta sad moze da se radi. Posto se jelte na svakom duzem putu plac putarina - upravo to. Da onih 50 % koji su ucestvovali dobiju specijalne popuste na putarinu, kartice, legitimacije, a ovih 50 % budla koje nisu - duplo skuplju putarinu. Tako mozes privatnom akcijom da prisilis jednu budalu..... ako me kapiras. Eto, ndm se da se ne ljutis sto sam uzeo ovo pitanje ko adresirno meni. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2015 @@Млађони, Све је то супер у теорији, ал нешто сумњам да би ти био спреман да платиш за канализацију, пут, воду, уличну расвету и све остало за свакога у улици ко неће да плати. А имаш и ликова који једноставно неће, терају неки инат, не мош им ништа па да си још толики. Шта њима радити ако једноставно располажу својом имовином, ал на тај начин да малтретирају све остале? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 @@Млађони, Све је то супер у теорији, ал нешто сумњам да би ти био спреман да платиш за канализацију, пут, воду, уличну расвету и све остало за свакога у улици ко неће да плати. А имаш и ликова који једноставно неће, терају неки инат, не мош им ништа па да си још толики. Шта њима радити ако једноставно располажу својом имовином, ал на тај начин да малтретирају све остале? Ne moram za svakog u ulici. Postavim rasvetu ispred svog dvorista.. evo ja sam posuo pesaak ispred svog dvorista.... npr.. nikog nista nisam pitao, nisakim se nista nisam dogovorao.... Tesko je da pricamo o tome generalno, jer sigurno mozemo naci slucaj gde je to nemoguce, ali ja mislim da je u slucaju autoputa - svakako moguce. Mislim da kada bi bilo legalno, a nije, da bi i u slucaju obicnih ulica bilo moguce. Uvek moze da se smisli resenje da se ostatak budala kazni. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Ne moram za svakog u ulici. Postavim rasvetu ispred svog dvorista.. evo ja sam posuo pesaak ispred svog dvorista.... npr.. nikog nista nisam pitao, nisakim se nista nisam dogovorao.... Tesko je da pricamo o tome generalno, jer sigurno mozemo naci slucaj gde je to nemoguce, ali ja mislim da je u slucaju autoputa - svakako moguce. Mislim da kada bi bilo legalno, a nije, da bi i u slucaju obicnih ulica bilo moguce. Uvek moze da se smisli resenje da se ostatak budala kazni. Без неке врсте органа коме даш овлашћења да кажњава, немогуће је. Постави сијалицу пред својом кућом, остатак улице је и даље у мраку. Асфалт нико неће да дође да поставља ако би радио два метра пред твојом кућоч, а сулудо би било правити рупе у асфалту испред куће оног ко неће да плати. Канализација и вода не могу ни да се ураде без качења свих домаћинстава. Дакле или санкцоја будали или се систем распада. А санкцију будали може да спроведе само неко са овлашћењима. kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Без неке врсте органа коме даш овлашћења да кажњава, немогуће је. Ne moram da kznjavam organom. Jednostvno kznjvam tako sto mu onemogucim parking na ulici koja je privatno vlsnistvo ljudi koji su je izgradili. Namestim lepo one trouglane barijere na kljuc... svako ko je ucestovova o u placanju ulice, ima pravo da koristi parking dzabe, ko nije, malo mucak..... Sta mislis koliko bi tom JEDNOM baji iz te ulice trebao taj parking? otpltio bi on svoj deo kroz godinu dana. Evo druge angdote... kod moje tetke u zgradi neko vreme nije bilo svetla... i vremenom zns sta se desavlo.. n svakom sprtau skoro nikla "privatna" sijalica ispred stana. I tako su imali svetlo... i nrnvo bilo je inatlija.... ali vremenom je vecin videla da je pametno da instaliraju privatne sijalice ispred svojih stanova d im deca ne polome noge dok idu kroz gradu... Nravno tu neko plaa i za nekog... ali siguran sam da je tom nekom trebalo nesto drugo u zgradi ili komsijaska pomoc ili usluga.. koju NECE d dobije jer je ispao GOVEDO .. ne mora policija da ga apsi oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Ne moram da kznjavam organom. Jednostvno kznjvam tako sto mu onemogucim parking na ulici koja je privatno vlsnistvo ljudi koji su je izgradili. Не може. Улица је његова колко и твоја, или има гаражу или ниси ни могао да асфалтираш јер се он није сложио. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Не може. Улица је његова колко и твоја, или има гаражу или ниси ни могао да асфалтираш јер се он није сложио. pa da ulicu tretiras kao moju, i da sam je ja pravio od mojih para - moglo bi. Kaapiras, pricamo o hipotetickoj situaciji gde sam ja i moje komsije njih 50 asfaltirali nsu ulicu od nasih para, on pare nije ulozio - ulica nije njegova... u trenutnom sistemu zakona koji mi zabranjuje da asfaltiram uliccu od mojih pra jer jedan komsij ima moc.... to i ne moze da funkcionise... u ovom drugom bi moglo... mislim da je u njujorku jedno vreme tako funkionisalo.. mogao bi @Grizli da npise nesto vise o tome oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 Ne moram za svakog u ulici. Postavim rasvetu ispred svog dvorista.. А сад замислу ту расвету у граду од милион становника где њих 30% хоће да има, а 70% да се праве луди. Хоће испод сваке бандере стајати чика који ће да наплаћује коришћење расвете? Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 А сад замислу ту расвету у граду од милион становника где њих 30% хоће да има, а 70% да се праве луди. Хоће испод сваке бандере стајати чика који ће да наплаћује коришћење расвете? samo sto ti je brojka malo nerealna da ce 70 % da se prave ludi.... U americi se krajevi dogovore da plate privatno obezbedjenje.... i to 100 % njih... ti pricas o svetlu a imas i u svetu 100 % privatnih naselja..gde kupis kucu, i potpises ugovor po kom placas odrzavanje naselja... Ima jedno bas luskuzno... ne secam se kako se zove gledao sam dokumentarac o istom.. u njega cak ni ne mozes uci bez da te neko pusti.. bez pozivnice itd... svako ko zivi tamo placa nadoknadnu za odrzvanje ali je kupio kuu tamo.. i potpiso taj ugovor.. ulice svetla sve je 100 % privatno.Naselje ima menadzera koji dobija platu direktno od gradjana naselja. Nije to toliko nemoguce koliko vama zvuci oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 @@Млађони, иначе у вези те расвете, поента је да се њена услуга (осветљење) може бесплатно користи. Тако ја могу доћи до твоје бандере, сести испод ње и уживати у чарима њеног светла читајући неку књигу док ти плаћаш то светло. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 "Америка постоји 239 година, а асфалтира улице 222 године" Grizzly Adams, Manolis, Crveni Baron and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2015 pa da ulicu tretiras kao moju, i da sam je ja pravio od mojih para - moglo bi. Kaapiras, pricamo o hipotetickoj situaciji gde sam ja i moje komsije njih 50 asfaltirali nsu ulicu od nasih para, on pare nije ulozio - ulica nije njegova... Причамо о хипотетичкој ситуацији где је улица власништво свих њених становника који имају куће, као заједничке просторије зграде. Даље, имаш будалу која затеже јер може за онај свој део власништва, а нема ко да га натера да престане да малтретира ове друге сувласнике улице. Дакле, пођи од тога да будала има део власништва, а либертаријанизам му дозвољава да са својим парчетом улице ради шта год хоће, па и да малтретира остале који би асфалт, уличну расвету, канализацију и остало. Пођи од тога да је он један од сувласника и да ти његова либерална права да малтретира остале никако не можеш да ограничиш. Као у овом примеру који се дешава у стварном животу, са станарима ове зграде у Крагујевцу. Млађони and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 @@Млађони, иначе у вези те расвете, поента је да се њена услуга (осветљење) може бесплатно користи. Тако ја могу доћи до твоје бандере, сести испод ње и уживати у чарима њеног светла читајући неку књигу док ти плаћаш то светло. Dobro i? sta ce sad da mi se pojede dusa zbog togaa? Super brte koristi.... ja sam je postavio da j ne izginem kad izlzim iz dvorista... mozes i da mirises moje cvece i uzivas gledajuci moje dvoriste sa ulice... nemam ja tih problema.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 5, 2015 Пријави Подели Написано Март 5, 2015 samo sto ti je brojka malo nerealna da ce 70 % da se prave ludi.... И да се 5% праве луди, тих 5% би за џабе користило услугу коју су други платили. Не може неко ко није платио да добија услугу коју је други платио. У неким екстремним случајевима као ово са асфалтом је непродуктивно и неефикасно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука