Млађони Написано Март 8, 2015 Пријави Подели Написано Март 8, 2015 Kapitalizam? Nazovi ga kako oces, vise mi je sve jedno, Sustina je da drzava ne peljesi mene nit moje musterije(ostale gradjne srbije) da bi mogao ja da proizvedem jeftino, oni da kupe dosta, malo od mene malo od nekog drugog.. sta im treba i koliko. To ce i da ozivi selo, i da stvori poslove itd. Човек Жоја, Благовесник and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 3 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 8, 2015 Пријави Подели Написано Март 8, 2015 Ако се определимо за једну делатност онда треба гледати да то буду повртарство или воћарство, у зависности опет од поседа којим се располаже. Јер, без великог поседа од бар 10-15 хектара па и више, комплетне механизације, објеката, доброг квалитета земљишта и добро развијене откупне мреже, ратарство и сточарство су пропаст и рупа без дна, јер над главом као што опет рече Млађа (очито добро упознат са стањем ствари на терену) има Државу која пољопривредном произвођачу сиса крв кад год може и где год може. А тек о млекарству да не причам. +1, samo se jednu stvar ne slazem, za stocarstvo ti treba 10-15 hektara plodne zemlje, ali ne neksto kvalitetne(ti si naglasio daj e bitan kvalitet)... stoka moze da jede svakakav kukuruz, ili psenicu ili sta god sadis da je hranis...dakle ne treba ti neki kvalitet zemlje kao sto ti treba za naprimer, sandju voca ili povrca. Stocari dosta zakupljuju zemlju. Sto se svastarstva tice... okej je da malo svastaris zaa sebe, jedno dva praseta, po koju kokos za jaja, povremeno pilence za klanje, tu ne treba puno posla. Mada nije neka usteda... mozda jedino kokosi i jaja tu je usteda, ali prase da kupis ovako i da ga odgajas pa koljes - nije neka usteda. Samo bezveze posao.... Ja recimo sadim svoj vocnjak, cisto za sebe sad na prolece.. ali to ce da bude 10-20 ari raznovrsnog voca.. sve po drvo.... cisto da imam, posto volim voce, a sto da kupujem? medjutim za trgovinu jedna oblast + osiguranja + vredan rad i stalno unarpedjivanje proizvodnje i kvlaiteta + prosirenje proizvodnje i svaranje trzista.. ovako jurim na jedno mesto da prodam psenicu, na drugo mleko sir i kajmak, na trece konja da istrgujem i koze, na cetvrto trsku, na peto bale... nema vajde od toga, previse rasipanja resursa.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 8, 2015 Пријави Подели Написано Март 8, 2015 Која то држава не узима новац? Uzima skoro svaka ali u razlicitim merama i za razlicite svrhe, ali ja pricam o Srbiji koja doslovno otima novac gradjanima da bi posle taj novac koristila za porobljavanje istih tih gradjana i odrzavala svoj parazitski sistem. Mилена КШ, Аурор and Млађони је реаговао/ла на ово 3 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Март 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 8, 2015 Uzima skoro svaka ali u razlicitim merama i za razlicite svrhe, ali ja pricam o Srbiji koja doslovno otima novac gradjanima da bi posle taj novac koristila za porobljavanje istih tih gradjana i odrzavala svoj parazitski sistem. Пружање социјалне помоћи угроженим грађанима није никакав паразитски систем нити поробљавање, већ иста постоји у далеко развијенијим земљама од наше. Како то да највише смета управо финансијско помагање угроженима, док су друга државна финасијска издвајања обично у другом плану критике? Не издваја држава само за социјално угрожене, али та издвајање су највише на црној листи. То је нехумано. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Март 8, 2015 Пријави Подели Написано Март 8, 2015 Да ли могу да питам какве везе има прихватање Бога и хришћанства за животом у граду или на селу? То је мој субјективни доживљај. Мени је село повољније за хришћански живот јер има мање криминала, смога, буке а више неба и домаће хране. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Пружање социјалне помоћи угроженим грађанима није никакав паразитски систем нити поробљавање, већ иста постоји у далеко развијенијим земљама од наше. Како то да највише смета управо финансијско помагање угроженима, док су друга државна финасијска издвајања обично у другом плану критике? Не издваја држава само за социјално угрожене, али та издвајање су највише на црној листи. То је нехумано. Nehumano je kad covek hoce da bude human preko tudjeg dzepa.Nehumano je pod okriljem humanosti otimati gradjanima novac i trpati u kumovske i burazerske dzepove! Takodje, nehumano je da izvrces moj post i dajes mu suprotan smisao od onoga sto sam napisala. Dakle, ne mozemo raspravljati u prvom planu o pomoci ugrozenima a da prethodno nismo osigurali da oni koji su radno sposobni mogu da stvore vrednost koju bi posle mogli da podele u meri u kojoj mogu i zele sa ugrozenima. Аурор and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 bolji je ovaj gde nam drzva uzima po par stotina eura svaki mesec i on ne dobije nista. On odlicno rado. Naravno da je bolji, šta ti misliš gdje bismo dospjeli kad bismo davali svakom ko to zatraži, šta bi nam ostalo za politička korita? Натан је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Nehumano je kad covek hoce da bude human preko tudjeg dzepa.Nehumano je pod okriljem humanosti otimati gradjanima novac i trpati u kumovske i burazerske dzepove! Takodje, nehumano je da izvrces moj post i dajes mu suprotan smisao od onoga sto sam napisala. Dakle, ne mozemo raspravljati u prvom planu o pomoci ugrozenima a da prethodno nismo osigurali da oni koji su radno sposobni mogu da stvore vrednost koju bi posle mogli da podele u meri u kojoj mogu i zele sa ugrozenima. To je strašno što ti tu pišeš. Šta bi onda radili kradno sposobni gradjani kad bi se do novca moglo doći samo radom? Užas, to je raspad sistema! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Март 10, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Nehumano je kad covek hoce da bude human preko tudjeg dzepa.Nehumano je pod okriljem humanosti otimati gradjanima novac i trpati u kumovske i burazerske dzepove! Takodje, nehumano je da izvrces moj post i dajes mu suprotan smisao od onoga sto sam napisala. Dakle, ne mozemo raspravljati u prvom planu o pomoci ugrozenima a da prethodno nismo osigurali da oni koji su radno sposobni mogu da stvore vrednost koju bi posle mogli da podele u meri u kojoj mogu i zele sa ugrozenima. А шта подразумева осигурање да они који су радно способни могу да створе вредност, ако не успостављање правног система, судства, законске заштите приватне својине и економског уређења ангажовањем полиције (тј. целокупног државног апарата) која ће све то спроводити или заштити? За то је такође потребан новац и то туђи, наравно. Али то је у реду, то није отимање и то је легитимно, а отимање је законски прописано издвајање за социјално угрожене? Каква су то мерила? Опрости није ништа лично, али то је не само нехумано, него и лицемерно. То није никаква добровољност, него најобичнији социјалдарвинизам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Па не може тако брате Марјановићу. Хајде да прихватимо да је правни систем и слично неопходан, онда има смисла финансирати га из пореза, јер би у супротном цивилизација пропала. Али издвајање за "социјално угрожене" није тако једноставно питање. Пре свега, зашто је неко "социјално угрожен"? Да ли је способан ра ради, болестан, лењ, неодговоран, да ли га је неко покрао, изгорела му кућа у пожару или је прокоцкао...? Има милион различитих могућности и не може да се "решава" паушално некаквом генералном политиком. Најбоље решење је развијена привреда где ће сви моћи да нађу некакав посао и сами себе извуку из беде. Што је и достојно човека. Осим наравно ко је болестан и немоћан, онда је ту друштво да помогне. Само што је то пуно мањи скуп од онога што се обично дефинише као "социјално угрожени". У том смислу вреди разговарати, а ови апели на емоције... то и није разумна дискусија. Емоције у друштвеним односима никада никоме нису донеле корист, већ само неизмерну штету и страдање. Аурор and florenntina је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Март 10, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Држава, генерално не може да постоји без легитимитета тј. без опште прихваћености. А та општеприхваћеност укључује и прихватање пореза и даљу дистрибуцију или редистрибуцију тих средстава. Дакле, систем социјалне заштите угрожених, а ту се пре свега мисли на помоћ онима који нису радно способни, који су болесни, стари, хендикепирани и сл. је уређен законом и другим прописима и као такав је део општег правног система. Он није никакво хајдучко отимање и пљачкање, већ је врло јасно и прецизно прописан. Уколико неко злоупотребљава тај систем ту је реч о корупцији. Сваки закон и пропис се може изиграти и злоупотребити па тако и закон о социјалној заштити. Али то не значи да исти треба бити укинут. Било би идеално да нам све то не треба и да се проблем угрожених могу решити добровољним акцијама. Али то није увек могуће. Треба ли подсећати на недавне (екстремне) примере прикупљања новца за болесну децу која нису успела да "сачекају" да се новац скупи јер је држава седела скрштених руку и оклевала, а грађани једноставно нису успели да прикупе довољно. Држава има новца, само је проблем што се он нерационално троши. Трошење државног новца у здравствене и социјалне сврхе није нерационално трошење јер то неком олакшава и спашава живот. Наравно, да је редуслов привредни раст и развој, али издвајање за социјално угрожене не спутава привредни развој. Па зар велике и супешне светске економије немају и јаке издашне социјалне државе. Опет кажем код нас је проблем корупциј и ненаменско трошење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 А шта подразумева осигурање да они који су радно способни могу да створе вредност, ако не успостављање правног система, судства, законске заштите приватне својине и економског уређења ангажовањем полиције (тј. целокупног државног апарата) која ће све то спроводити или заштити? За то је такође потребан новац и то туђи, наравно. Али то је у реду, то није отимање и то је легитимно, а отимање је законски прописано издвајање за социјално угрожене? Кakvа су то мерила? Опрости није ништа лично, али то је не само нехумано, него и лицемерно. То није никаква добровољност, него најобичнији социјалдарвинизам. Verujem da moje postove tumacis potpuno pogresno iz nerazumevanja a ne iz neke lose namere. Zato cu pokusati da jos jednom objasnim kroz konkretan primer coveka iz uvodnog posta, mozda cemo se tako bolje razumeti. Dakle, cinjenica je da imamo coveka koji radi dva posla i pored toga ne moze da izdrzava zenu i bolesno dete nego mu je potrebna socijalna pomoc. Nadam se da se tu slazemo? 'ajde sada da vidimo zasto je to tako... Ti meni navedi 3-5 razloga (slozenih po prioritetima od najvaznijeg ka manje vaznom) zasto smatras da je ovaj cove dospeo u ovako nezavidan polozaj a onda cu ja tebi reci svoje misljenje tj. "svojih" 3-5 razloga.Da pokusamo za pocetak da definisemo uzrok problema pa cemo onda diskutovati o mogucim resenjima. https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Март 10, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Немам увид у целу ситуацију, али из текста мислим да човек ради два посла, јер једно дете има церебралну парализу и неопходно је да мајка буде уз њега стално. Имао сам неких искустава, јер сам једно време био активан у једној организацији која окупља особе са инвалидитетом и то баш са церабралном парализом. Видео сам да је њима потребна сва могућа помоћ и они је заиста траже на све стране. Организација се води као НВО али практично зависи и од владине (државне) помоћи али и од помоћи свих других који хоће да им помогну (нпр. значајну помоћ им је пружала Адвентистичка црква). Отуд мој став да је особама са инвалидитетом (и њиховим организацијама) потребна и државна помоћ да би се тешкоће тих људи колико толико олакашале. Просто сам видео у пракси да им је потребна озбиљна помоћ и државна и недржавна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Немам увид у целу ситуацију, али из текста мислим да човек ради два посла, јер једно дете има церебралну парализу и неопходно је да мајка буде уз њега стално. Имао сам неких искустава, јер сам једно време био активан у једној организацији која окупља особе са инвалидитетом и то баш са церабралном парализом. Видео сам да је њима потребна сва могућа помоћ и они је заиста траже на све стране. Организација се води као НВО али практично зависи и од владине (државне) помоћи али и од помоћи свих других који хоће да им помогну (нпр. значајну помоћ им је пружала Адвентистичка црква). Отуд мој став да је особама са инвалидитетом (и њиховим организацијама) потребна и државна помоћ да би се тешкоће тих људи колико толико олакашале. problem je u tome sto ti ne shvatas a mi shvatamo da drzva ne moze da pruzi adekavatnu pomoc. Jer je drzava u sustini gomila politicara.... i ti kada kzes "treba drzvna pomoc ti kzes sledee. Vucic i njegovi da uzmu pre od mene, tebe, i tog ko im tu paralizu i onda deo tih pra da daju onima koji imaju pralizu. Uz to ce kompletan proces da im ogromne troskove.... naprimer na svaki dinar koji uzmu od nas 50 para ce otici u njihove dzepove. Ja to pokusam da ti objsnim.. d drzva nije efikaasna i kvlaitetna u pruznju te pomoci. Te pare koje ste vi dobijali u toj organizaciji, dobijali ste samo deo. veliki deo su capili oni iz agencija koji su vam pare davali, a vecinu je drzva dobila od privatnih organizacija van Srbije... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 11, 2015 Пријави Подели Написано Март 11, 2015 Немам увид у целу ситуацију, али из текста мислим да човек ради два посла, јер једно дете има церебралну парализу и неопходно је да мајка буде уз њега стално. Имао сам неких искустава, јер сам једно време био активан у једној организацији која окупља особе са инвалидитетом и то баш са церабралном парализом. Видео сам да је њима потребна сва могућа помоћ и они је заиста траже на све стране. Организација се води као НВО али практично зависи и од владине (државне) помоћи али и од помоћи свих других који хоће да им помогну (нпр. значајну помоћ им је пружала Адвентистичка црква). Отуд мој став да је особама са инвалидитетом (и њиховим организацијама) потребна и државна помоћ да би се тешкоће тих људи колико толико олакашале. Просто сам видео у пракси да им је потребна озбиљна помоћ и државна и недржавна. Razumem i slazem se ali mi nisi rekao sta ti mislis, koji su glavni razlozi (navedi bar 3) zasto je covek iz uvodnog posta u toliko losoj ekonomskoj situaciji iako radi dva posla. Dakle, pricamo iskljucivo o finansijskoj situaciji konkretnog coveka... Sta mislis, da li je to zato sto mu supruga ne radi, sto je lecenje jako skupo, sto je neobrazovan pa radi slabo placene poslove... https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука