Tumaralo. Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Uzgred zar nije Stari Zavet kanonizovan u ovom, danasnjem obliku u 2. veku p. n. e.? U ovom tekstu pise da je u 1. veku posle Hrista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 1. Devterokanonske knjige sadrze neke kljucne razlike od ostalih knjiga? Ili je to sve isto samo iskazano na drugaciji nacin? 2. Da li Katolicka Crkva koristi te knjige? I ako ne kada su ih izbacili kao protestanti? 1. Ај прочитај прву објаву. Још ќу да ти кажем да у књига Товит има и о томе да се раздаје леб на гроба праведников. 2. У Вулгату постоје дефтероканонске књиге. У модерне преводе не знам. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 1. Devterokanonske knjige sadrze neke kljucne razlike od ostalih knjiga? Ili je to sve isto samo iskazano na drugaciji nacin? Па мислим да нема неких великих разлика, само говоре о неким догађајима новијег датума и сл. На пример, књиге Макавеја. 2. Da li Katolicka Crkva koristi te knjige? I ako ne kada su ih izbacili kao protestanti? Званичо, да. Њихова канон је скоро исти као наш, мислим да се незнатно разликује. У пракси не знам, можда би неко од форумских католика могао да ти одговори. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Uzgred zar nije Stari Zavet kanonizovan u ovom, danasnjem obliku u 2. veku p. n. e.? U ovom tekstu pise da je u 1. veku posle Hrista. Септуагинта је настала негде у то време, али она није била за јевреје званично "канон". Крајем првог века био је тај њихов сабор на којем су одлучили да избаце многе књиге Септуагинте и сл. Један од критеријума био је, на пример, да књига мора бити писана на јеврејском у оригиналу. Књиге Макавејске биле су писане на грчком, па су зато избачене. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Септуагинта је настала негде у то време, али она није била за јевреје званично "канон". Крајем првог века био је тај њихов сабор на којем су одлучили да избаце многе књиге Септуагинте и сл. Један од критеријума био је, на пример, да књига мора бити писана на јеврејском у оригиналу. Књиге Макавејске биле су писане на грчком, па су зато избачене. 1. Dakle u 2 veku p. n. e. nije postojalo nesto kao "jevrejski kanon"? Takav kanon nastaje tek u 1. veku n. e. kada izbacuju Septuagintu? 2. Ovo je zaista otrkce xD Pojma nisam imao koje su nase kanonske knjige. Jer u Bibliji koju ja imam nema knjiga Makavejskih.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 1. Dakle u 2 veku p. n. e. nije postojalo nesto kao "jevrejski kanon"? Takav kanon nastaje tek u 1. veku n. e. kada izbacuju Septuagintu? Па у старо време мислим да није постојао јединствени канон. Септуагинта је била нешто ко "гаст`рбајтерска" Библија коју су користили Јевреји у расејању (зато је и била на грчком језику), а у Јерусалиму се мислим држало мало строжије и на изворном, тј. јеврејском, језику. Значи, одговор би био да није постојао јединствен "канон" све негде до краја I века. 2. Ovo je zaista otrkce xD Pojma nisam imao koje su nase kanonske knjige. Jer u Bibliji koju ja imam nema knjiga Makavejskih.... Ево изволи: http://www.svetosavlje.org/bibliotekA/Svetopismo/Makaveji/index.htm Превод нашег вл. Атанасија. Tumaralo. and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 Е па извињавам се, не пратим више шта се тамо дешава. Давно сам престао да се тиме бавим, у ствари има можда већ 15-так година... Требало је да ставим неко обавештење. al je miroljub petrovic nastavio Kaludjerovic Sreten and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
carjunaka Написано Јун 25, 2020 Пријави Подели Написано Јун 25, 2020 On 3.3.2015. at 18:21, Ignjatije рече (2) Novozavetni pisci citiraju Stari Zavet i koriste PRETHODNU, stariju verziju Tanaha, tačnije, Septuagintu. Septuaginta ima 12 knjiga više od kanona iz prvog veka, i apostoli citiraju čak i te devterokanonske knjige u svojim jevanđeljima i poslanicama. Зашто онда Енох није канонска књига? НЗ је цитира, тачније Јудина посланица. Светом су је сматрали и поједини оци (Иринеј, Климент Александријски, ваљда је и Ориген спомиње...). Етиопска црква је држи канонском. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Степекс Написано Јун 25, 2020 Пријави Подели Написано Јун 25, 2020 Etiopska crkva mislim da sve knjige drži za kanonske. Interesantno pitanje svakako. Devterokanon je istorijski tačan ako se ne varam, i deo je prevoda Septuaginte, koju Crkveni Oci priznaju. Potencijalno otkriva i ko je mali rog iz proroka Danila (Adventisti na aparatima). Mislim da su čak neke knjige Devterokanona pronađene među kumranskim spisima. Verujem da je glavni razlog to što je knjiga Enoha sumnjivog porekla, za razliku od Devterokanonskih knjiga čije je poreklo poznato, ali stvarno ne znam. Nagađam samo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука