Млађони Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Почни да разликујеш две ствари, једно је поштовање нечије личности, а друго је слепа послушност. Ne mogu da postujem licnosti koje ne zasluzuju postovanje, makar bili svestenici, dr, mr itd... Postovanje se stice delima, a ne cinovima....... A nikog ne slusam slepo..... cak ni one koje najvise postujem. А зашто би било тешко или проблем поштовати свештеника? Хајде да видимо какви смо то ми. Искрено поштено према себи. Пошто стално читам у слушам попови ово попови оно. Хајде да видимо какви смо то ми и имамо ли "право" да не поштујемо свештеника са обзиром на то какви смо. Не питам ради одговора овде, на теми, већ ради одговора који свако од нас треба да нађе у себи.n Pa nije mi problem da postujem svestenika kao takvog.. vec lose svestenike ne mogu da postujem samo jer su svestenici. Isto kao sto lose policajce ne mogu da postujem jel su policajci, lose lekare jer su lekari, lose naucnike jer su naucnici. ljudi misle da steknu neko formalno znanje i to automatski nosi obavezu da ih postujes...... ne u mojoj glavi. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Месечева Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 А зашто би било тешко или проблем поштовати свештеника? Хајде да видимо какви смо то ми. Искрено поштено према себи. Пошто стално читам у слушам попови ово попови оно. Хајде да видимо какви смо то ми и имамо ли "право" да не поштујемо свештеника са обзиром на то какви смо. Не питам ради одговора овде, на теми, већ ради одговора који свако од нас треба да нађе у себи. Људи гаје погрешно уверење да то што је неко свештеник подразумева да буде безгрешан. То је наивно. И они су људи, склони паду. Човек Жоја and Adelaida је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 А зашто би било тешко или проблем поштовати свештеника? - Тврдња: Треба Х. - Питање: А зашто треба Х? - Одговор: А зашто је тешко Х? Нико није ни рекао да је тешко, већ је питање зашто зашто уопште треба поштовати свештеника. Ти си ”дужан”, као неко ко подржава ту заповест, да је објасниш у дискусији, а не да гранаш тему постављајући сасвим друго питање. Наравно, не тражим ти стварно да ми објашњаваш разлог те заповести. Већ сам прочитао хиљаду разних објашњења и оправадања. Само кажем. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Шта уколико се неко оглуши о једну од ових заповијести, тј. не иде сваке недеље и празника у цркву, или прочита неку јеретичку књигу, или ожени се за вријеме поста? Nista, sta bi bilo. Zapovesti su smisljene da malo institucionalizuju citavu crkvenu praksu, lude ideje raznih ljudi, nemaju pametnija posla pa smisljaju kojekakve zapovesti ko onomad sa onih novih 10 Bozjih zapovesti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Sve je to deo jedne velike masinerije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Кад човек ступи на неки њему непознат пут да би стигао до циља, који је и узрок његовог путовања, кад седне у ауто и крене тим путем, он ако је паметан прво погледа ауто-карту а онда кад крене прати путоказе и осталу сигнализацију која води ка том циљу путовања. Овако ја, сходно струковном образовању, упрошћено гледам и на хришћанство и на Цркву и на Свето Писмо, и све у вези стим. Tako mozes gledati i na bilo koju drugu religiju ili na bilo sta u zivotu. Ima jedan dobar tekst od oca Radovana Bigovica o tome, gde se kao jedan od pogresnih modela verovanja podrazumeva i sistem "veruj i nista ne pitaj", tacnije, slepo verovanje. Sve sto htedoj reci, ovo sto si napisao je univerzalno pravilo koje se podrazumeva, ovde je bolje pitanje koliko je verodostojna i pouzdana tvoja karta koju imas u kolima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Sve sto htedoj reci, ovo sto si napisao je univerzalno pravilo koje se podrazumeva, ovde je bolje pitanje koliko je verodostojna i pouzdana tvoja karta koju imas u kolima. Православци имају ГПС, а сателит је сам Христос. Остала боранија се сналази са неким штурим мапама... Драгана Милошевић, Милан Ракић, Снежана and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Православци имају ГПС, а сателит је сам Христос. Остала боранија се сналази са неким штурим мапама... I nikad nece doci do cilja sa tim njihovim sturim mapama hehehe lalp je to kul Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Не знам да ли је већ неко постављао овакву или сличну тему, ја је нисам могла пронаћи па отварам нову. Наиме у православном календару (од како знам за себе), осим 10 Божијих заповијести постоје и црквене. Па идемо редом; 1. Молити се Богу и слушати службу Божију сваке недење и празника 2. Држати пост пред Рођење и Васкрсење Христово, пред празник Св. ап. Петра и Павла, пред Успење Богородице, сваке сриједе и петка. 3. Свештена лица треба поштовати. 4. Исповиједати гријехе своје и причешћивати се у споменуте велике постове. 5. Молити се Богу за оне који су на власти. 6. Држати постове и молитве које заповиједи епископ у вријеме какве невоље. 7. Црквене ствари не употребљавати. 8. Свадбе не чинити у вријеме поста. 9. Јеретичке књиге не читати. Ко је и када саставио ове заповијести? Важе ли оне данас, или их треба мало ревидирати? Шта уколико се неко оглуши о једну од ових заповијести, тј. не иде сваке недеље и празника у цркву, или прочита неку јеретичку књигу, или ожени се за вријеме поста? 5. Молити се да право управљају народом. Е, никако не иде та молитва, искрено не сетим се. 9. То цепам и бацам за потпалу 7. Мислим да се односи на следеће: Као лаик не смем да изнесем нпр. дискос из олтара и користим га за нешто. Цар Давид је то урадио, па шта се десило? Подсетите ме, заборавила сам. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Јесте... Можда.... Има једна битна разлика а то је што тај циљ није исти. А осим тога поред тог пута има и некаквих бензинских и сервисних станица. Сад код неких, на тим другим путевима које помињеш (а разликују се сходно циљу), се точи лоше гориво, па на крају ни не стигнеш до циља јер мотор зариба И тако, могао бих ја о тој аналогији подоста, разрадио сам је својевремено, ал мрзи ме, а и да не давим. Kako nike isti? svaki religiozan covek nebitno kojoj religiji pripada veruje u Boga koji ce ga cuvati i na ovom i na onom svetu. Svima je spasenje cilj dakle, cilj je apolutno isti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 A gde je 10.zapovest? Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 A gde je 10.zapovest? Gle stvarno, niko nije primetio Драгана Милошевић and SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Изгледа да их има само 9. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Код муслимана је тај циљ другачији, а остали и не говоре о таквом циљу, па је и узрок путовања и све што уз то иде другачије. Nemoj da se igramo recima sada, molim te. Ako cemo drugacije, pogledaj samo koliko ima hriscanskih crkava u svetu, ne verujem da svi teze razlocitom cilju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Оно што ја примећујем, а не само на форуму,да је црква,клир,канони,заповести, па и сама литургија постала терет многима,често мета за спдрњу, некакво либерално схватање хришћанства,где се сви људи као воле,лептирићи цветићи ,готово хипи комуна,са вероватно оним допом од тамјана... Неће се у Царство баш тек тако ући,мора се мало и потрудити... Данче* and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука