Биљана Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Не знам да ли је већ неко постављао овакву или сличну тему, ја је нисам могла пронаћи па отварам нову. Наиме у православном календару (од како знам за себе), осим 10 Божијих заповијести постоје и црквене. Па идемо редом; 1. Молити се Богу и слушати службу Божију сваке недење и празника 2. Држати пост пред Рођење и Васкрсење Христово, пред празник Св. ап. Петра и Павла, пред Успење Богородице, сваке сриједе и петка. 3. Свештена лица треба поштовати. 4. Исповиједати гријехе своје и причешћивати се у споменуте велике постове. 5. Молити се Богу за оне који су на власти. 6. Држати постове и молитве које заповиједи епископ у вријеме какве невоље. 7. Црквене ствари не употребљавати. 8. Свадбе не чинити у вријеме поста. 9. Јеретичке књиге не читати. Ко је и када саставио ове заповијести? Важе ли оне данас, или их треба мало ревидирати? Шта уколико се неко оглуши о једну од ових заповијести, тј. не иде сваке недеље и празника у цркву, или прочита неку јеретичку књигу, или ожени се за вријеме поста? Ignjatije, Млађони, Milena B. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 5. Молити се Богу за оне који су на власти. Meni ova nikako ne ide... Milena B., Драгана Милошевић and Биљана је реаговао/ла на ово 3 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 7. Црквене ствари не употребљавати. Ovo ne razumem... :.mislise. za sta i kako upotrebljavati...? Ostalo sve ima smisla. Postujem. Volim da idem na Liturgije, i idem redovno, volim da postim i postim redovno, postujem svestena lica ( kao i one koji nisu svestena lica, uostalom), ispovedam se i pricescujem...sto se tice svadbe, necu se udavati u vreme posta, i to cu da ispostujem... Sad za knjige....procitah ih gomilu, Bog da oprosti.... Meni nije tesko da postujem ove zapovesti, zato jer volim to i radim sve iz srca a ne zato sto je to neko zapovedio. I da nije zapovedjeno opet bih isto cinila.... Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Фебруар 28, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Meni ova nikako ne ide... Ето, то је једна од нелогичности. Ко су ти који су на власти и о каквој се власти ту говори? Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 ne znam, ako se radi o crkvenoj vlasti, onda ok, to se i radi na Bogosluzenjima, a ako ne...? Ko zna kada su pisane te zapovesti, i ko je tada bio na vlasti. Mozda Car Lazar... Treba neko da nam odgovori... Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Логично је. У Светом Писму пише да се молимо за оне који су на власти. Хришћани су се у још првим вековима молили за цара који био паганин и који их је прогањао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Slazem se, mozemo se moliti da im Bog prosvetli razum. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Nemojte Vucic da vidi ove zapovesti, nadrljali smo Juanito, ИгорМ, Млађони and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Niko se ne moli za one na vlasti...zato nam ovako i jeste. Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Ко су ти који су на власти и о каквој се власти ту говори? Краљеви и цареви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 3. Свештена лица треба поштовати. 9. Јеретичке књиге не читати. Meni su licno ove tri problematicne. 3. Sta ako svesteno lice ne zasluzuje postovanje? 9. Zasto? Kako da znam da su jereticke ako ih ne procitam? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Meni su licno ove tri problematicne. 3. Sta ako svesteno lice ne zasluzuje postovanje? 9. Zasto? Kako da znam da su jereticke ako ih ne procitam? Почни да разликујеш две ствари, једно је поштовање нечије личности, а друго је слепа послушност. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Почни да разликујеш две ствари, једно је поштовање нечије личности, а друго је слепа послушност. Управо их ти не разликујеш. ”Свештено лице” има исту личност као остали људи, једино му се чин разликује. Према томе, заповест не позива на поштовање личности. Подразумева се да је личност сваког човека, па тако и свештеника, светиња коју треба поштовати. Нема никакве потребе посено заповедати и наглашавати да се поштује личност свештеника. Овде се заповеда да се поштује чин. Млађони and Снежана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Управо их ти не разликујеш. ”Свештено лице” има исту личност као остали људи, једино му се чин разликује. Према томе, заповест не позива на поштовање личности. Подразумева се да је личност сваког човека, па тако и свештеника, светиња коју треба поштовати. Нема никакве потребе посено заповедати и наглашавати да се поштује личност свештеника. Овде се заповеда да се поштује чин. У праву си...шта ћу, увек сам имала проблем са поштовањем чинова. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Месечева Написано Фебруар 28, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2015 Slazem se, mozemo se moliti da im Bog prosvetli razum. Да им покаже прави пут. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука