Arsenija Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Post je zdrav ,posna hrana pozitivno utice na zdravlje ,ali kako da znamo da li se pravilno posno hranimo i kako mozemo biti sigurni da ne nanosimo neku stetu svome organizmu ? Post postoji godinama ,vekovima ,ali nisam sigurna postoji li posni jelovnik u kome se kaze koliko cega treba jesti za dorucak,rucak ,veceru ,a da pritom nasa ishrana bude izbalansirana i bogata svim hranjivim sastojcima koji su nam potrebni za pravilno funkcionisanje...? Nije cest ni slucaj da se ljudi razbole zato sto nepravilno poste i svoje obroke svedu na hleb i kifle... Postoji li posna piramida ishrane ? Sta vi mislite o ovoj temi ? Ako posni jelovnik ne postoji, da li bi ga trebalo izmisliti ? http://static.mondo.rs/Picture/302700/jpeg/povrce.jpg Pancakes and Srdjan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Ne verujem da postoji " Posna piramida ishrane" kako kazes, ali svaki nutricionista moze da sastavi posni jelovnik. To mozemo i mi laici da ucinimo ukoliko poznajemo nutritivne vrednosti mrsnih i posnih namernica. Samo treba zameniti nutritivne vrednosti mesa, jaja i mlecnih proizvoda sa posnim proizvodima, sojom, pasuljem, socivom...nije to mnogo tesko. To sto pojedini nanesu stetu svom organizmu u toku posta jer jedu samo hleb i kifle...sami su krivi. Posna ishrana moze biti raznovrsna i moze imati istu energetsku vrednost kao i mrsna. Sta vise, blagotvornija je za organizam jer se lakse vari. Ne razumem zasto bi neko pored tolikog voca i povrca jeo samo hleb i kifle. Натан and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Ima i toga, znam. Ali sto rece Marija Antoaneta "Kad nemaju hleba nek jedu kolace..." Mislim da oni koji redovno poste nemaju tih problema...to mozda neko ko ne posti redovno nema ideju sta bi jeo pa je vecno gladan... Човек Жоја and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 19, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 Ne verujem da postoji " Posna piramida ishrane" kako kazes, ali svaki nutricionista moze da sastavi posni jelovnik. To mozemo i mi laici da ucinimo ukoliko poznajemo nutritivne vrednosti mrsnih i posnih namernica. Samo treba zameniti nutritivne vrednosti mesa, jaja i mlecnih proizvoda sa posnim proizvodima, sojom, pasuljem, socivom...nije to mnogo tesko. To sto pojedini nanesu stetu svom organizmu u toku posta jer jedu samo hleb i kifle...sami su krivi. Posna ishrana moze biti raznovrsna i moze imati istu energetsku vrednost kao i mrsna. Sta vise, blagotvornija je za organizam jer se lakse vari. Ne razumem zasto bi neko pored tolikog voca i povrca jeo samo hleb i kifle. Pa i ne postoji posna piramida ishrane,na zalost. Ko jede samo sargarepu ,dobice hipervitaminozu ... Nije ni malo jednostavno napraviti plan ishrane za posni period.Neko ko posti godinama,nema taj problem da zna sta prija njegovom telu i u kojoj kolicini. Neko radi vise,neko manje fizicki zahtevne poslove Soja koju mi jedemo je pod velikim znakom pitanja i bolje bi bilo ograniciti njen unos na minimum,a isto se odnosi i na sojino mleko ...Nije rec o energetskoj vrednosti,vec o kvalitetu hrane ...Treba je pravilno kombinovati. Ja sam smislila nesto,osnovni obrazac je uzet iz Noletove knjige "Serviraj za pobedu " Med i voda. Caj Dorucak>uvek isti i solja ovsenih pahuljica 1/2 solje suvog voca,po izboru 1/2 solje semenki od bundeve 1/2 solje badema 1/2 solje semenki suncokreta sojino mleko Uzina>voce ...npr.jabuka Rucak>kuvano povrce,svakog dana drugacije Uzina>voce Vecera>kuvano povrce,svakog dana drugacije. * ne konzumirati gazirana pica,smanjiti unos kafe ,piti dovoljno tecnosti,ali ne i vestacke vocne sokove .Praviti seikove od raznog voca,cediti pomorandze,limun,greip... P.s. Nedostaje mi samo recept za hleb od integralnog brasna,zapravo od kombinacije integralnog ,heljdinog, jecmenog,razanog brasna... Naci cu ga,ne brinite. Pancakes је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 19, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 Mislim da oni koji redovno poste nemaju tih problema...to mozda neko ko ne posti redovno nema ideju sta bi jeo pa je vecno gladan... Naprotiv. Bas oni koji poste osecaju nedostatak energije za rad . Kad nesto radis,hrana ti obicno pada na pamet kad ti se zavrti u glavi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 P.s. Nedostaje mi samo recept za hleb od integralnog brasna,zapravo od kombinacije integralnog ,heljdinog, jecmenog,razanog brasna... Ја нешто тражио и нашао ово, можда може помоћи: http://www.coolinarika.com/recept/prezdrav-integralni-hleb-koji-se-ne-mesi/ Sastojci 600 g graham brasna 200 g razenog brasna 200 g heljdinog brasna 100 g psenicnih mekinja 150 g suncokreta 50 g samlevenog lana 50 g samlevenog susama 870 ml mlake vode 1/2 kasikice svezeg kvasca 2 kasike ulja 2 kasikice soli Priprema Vrijeme pripreme: 90 min 1 Kvasac ostavite da se rastopi u malo vode i posle sjediniti sve sastojke mesajuci nekim pomagalom ili rukama (ne mesiti). Dodajte jos malo vode ako je potrebno da se preostalo brasno na dnu posude sjedini. Stavite posudu u neku plasticnu kesu sa par izbusenih rupica na neko toplo mesto bez promaje oko barem 8 sati. Tajna u receptu je da se gluten u testu razvija uz pomoc duge fermentacije kvasca pri cemu se stvaraju alkohol i razne kiseline sto dodaje jos kompleksniji ukus hlebu. Prvo narastanje testa je gotovo kada je udvostrucilo svoj volumen i kada ima male mehurice gasa na vrhu. Par puta u posudi uz pomog varjace presavijte testo na sebe nekoliko puta i sipajte u pleh i pokrijte ga krpom. Testu ce trebati oko sat do sat i po da ponovo udvostruci volumen. Zagrejte rernu na 270 stepeni na 15 minuta. Stavite pleh u rernu i nakon 5 minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni. Nakon narednih 25 minuta zarotirajte pleh na drugu stranu i smanjite temperaturu na 150 stepeni. Neka se hleb pece jos 40 min. Znaci ukupno vreme pecenja je 70 minuta. Za dodatnu sigurnost da je hleb pecen zabodite termometar (ako ga imate) skroz u sredinu hleba i ako je izmedju 90-100 C ne mora vise da se pece. Stavite da se hleb hladi na resetci da dobije hrskavu koru, a ako je odgore tvrdja kora prekrijte je sa krpom da omeksa pa je posle sklonite. Nemojte da secete hleb dok se potpuno ne ohladi zato sto se jos pece tokom hladjenja. Na kraju vam ostaje da uzivate u prebogatom ukusu ovog prezdravog hleba. 2 P.S. Ovaj hleb je po sebi vlazniji nego onaj sto se mesi pa se ne mojte brinuti zbog toga da je ne pecen, a i zbog dosta duge fermentacije broj antioksidanata se povecava. Arsenija је реаговао/ла на ово 1 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 19, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 Hvala . Ovo je odlicno. To mi treba. :good2: Goku је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 Napravi sama svoj jelovnik...recimo, ja jedem: med, dzem, kuvano zito sa mlevenim orasima, sezonsko voce i povrce, pastete od soje i ostalog povrca, pastetu od tune, palentu... Zatim; grasak, pirinac, pecurke, krompir, papriku, socivo, soju, testeninu sa tunjevinom... A veceram salatu od sezonskog povrca Postoji bezbroj varijacija i nacina za pripremu, a to imas na temi posni recepti Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 23, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2015 Kako se Arsenija pozalila da ne pisemo na njenoj temi, evo predloga jelovnika za jedan dan . Dorucak: Parce hleba namazano dzemom od Sipurka Solja caja od Majcine dusice sa medom Uzina: Banana Rucak; Grilovane pecurke ( pecurke ispecene u foliji) Hleb Povrce iz tursije Uzina: Vocna salata ( jabuka, banana i pomorandza) Vecera: Sladak pirinac ( Sutlijas na vodi) Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Dorucak: Kuvani djevrek Vocni sok Uzina: Jabuke Rucak: Kuvano povrce ( grasak, sargarepa, krompir) Povrce iz tursije Uzina: Posni medenjaci caj sa medom Vecera: Peceni krompir Paradajz sos Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 24, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Kako se Arsenija pozalila da ne pisemo na njenoj temi, evo predloga jelovnika za jedan dan . ...Arsenija je srce . O jelovniku sve najbolje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Како направити крух (хљеб) када се пости на води? Тј. чиме премазати тепсију прије него се тијесто стави у њу? Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Март 12, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Како направити крух (хљеб) када се пости на води? Тј. чиме премазати тепсију прије него се тијесто стави у њу? Ni sa cim . Stavi papir za pecenje ... A hleb na vodi je tvrd ko hladno oruzje.... Ja stavim malo brasna ,soli ,kvasac i vodu...Ostavim da naraste i ispecem. Tvrdo ko kamen. Hladno oruzje .... I kore za pitu su ok ,kad bolje razmislim. Биљана, ines and emilija је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Ni sa cim . Stavi papir za pecenje ... A hleb na vodi je tvrd ko hladno oruzje.... Ja stavim malo brasna ,soli ,kvasac i vodu...Ostavim da naraste i ispecem. Tvrdo ko kamen. Hladno oruzje .... I kore za pitu su ok ,kad bolje razmislim. Негдје сам читала да може са воском. Не знам да ли је неко пробао и како то испадне!? Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Март 12, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Негдје сам читала да може са воском. Не знам да ли је неко пробао и како то испадне!? To se verovatno odnosi na posne palacinke. Palacinke,palacinke ,palacinke..... AAAAA Moj mozak baguje P.s. Ne znam kako ispadne na kraju ,ali mislim da je veca frka oko toga kako oprati pleh ... ines and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука