Jump to content

Црквена имовина

Препоручена порука

Дакле,

Ко је власник црквене имовине? Да ли епископ, или епархијски одбор, или неко трећи? Има ли имовина неке епархије уопште власника? Како је то све правно решено?

Шта ако рецимо неки епископ (не дај Боже, ми знамо да се то не дешава...) новац са епархијских рачуна "пере" кроз неку рецимо грађевинску фирму и одатле он цури рецимо у другу државу на рачун његовог сестрића који му, рецимо уопште и није сестрић?

Питање није лагано. Да ли случај пријавити ако набасаш на ваљане доказе и коме? 

Тиче ли се то уопште судске власти неке земље или она резонује да су то унутарцрквена (шкакљива) питања и не жели у то да се меша?

Мислим збуњен сам...

Треба ли рецимо пустити тог епископа да и даље ради то што ради или треба некако реаговати...

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Има ли неко ко познаје црквено право?

Чија је црквена имовина?

Епархија руководи, али и ту има ограничења, као што смо видели из случаја од пре пар година. Значи, ако се злоупотребљава, онда имају више инстанце (ако је владика у питању).

Што се тиче прања пара и слања у иностранство (ако није пријављено), то је противзаконито, а и противцрквено.

Значи, можеш пријавити полицији, а Синоду и Сабору (ако је у питању епископ) или епископу, ако је у питању свештеник..

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Може бити власништво епархије, црквене општине, парохије... тачније сваког правног лица које држава препознаје. Мислим да Цисарж пише о датој проблематици

Подели на овим сајтовима

znam da episkopi svake godine podnose finansijski izveštaj saboru, ali to je... 

Ne postoji finansijska inspekcija (veruje se na reč) tako da je to sve samo jedna formalnost.

U pravnom pogledu neko uvek mora biti vlasnik nečega, iskreno mislim da za državu to pravno lice jeste episkop. On može da kupuje/prodaje crkvenu zemlju, nekretnine itd. 

U Hrvatskoj recimo, novac iz budžeta države se  daje i SPC (prema ugovoru iz 2002.) i to nije mali novac (zaista nije mali). Daje se episkopima na ruke (dobro, na bankovni račun). Oni nikome ne polažu račun kako troše taj novac.

U ovim balkanskim nazovi državama još niko nije suđen zbog pronevere crkvenog novca (Osim slučaja Artemije, ali to je više bila politička stvar) tako da mislim da država i ne želi da se petlja u te stvari...

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

На сједници Епархијског управног одбора и савјета, које чине свештена лица и вјерници,  подноси се завршни рачун и доноси буџет.

Сад колико ко од њих гледа у рачуне.

Злоупотреба може бити свуда, све зависи од људи. По правило нико не може бити послан неким црквеним послом, а да му се не обезбиједе путни трошкови. По томе би требало на сваки рачун кад се нешто набавља за ЦО, требало урачунати путни трошак у оба правца, док већина људи то не узима у обзир.

Нпр. дође у БГ из унутрашњости да би купио нешто у Патријаршији за цркву, или иде у епархијски магацин.....

Подели на овим сајтовима

Зависи од имовине. Негде су власници црквене општине, негде манастири, а негде подручна Епархија. Такође, и Патријаршија има своју имовину, која је уписана на име Патријаршије.

Што се располагања тиче, најмању аутономију имају црквене општине, мало су слободнији манастири, али сви заједно одговарају Епархији, односно Епископу, односно ЕУО подручне Епархије, ком сви подносе извештаје.

За свако располагање земљом у власништву Епархије, Синод мора дати одобрење. За свако распологање земљом у власништвима мањих помесних јединица, Епархија даје одобрење, али мислим да мора да тражи одобрење од Синода. Ово се односи на било који вид отуђења земље (продаја, поклон... све сем закупа).

Подручне јединице ЕУО извештаје о трошењу пара на крају сваке године, а Епархија Синоду или Сабору, нисам сигуран, који имају своје комисије за то.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

To je na području bivše Karlovačke mitropolije. Tamo mnoge c. opštine imaju i do 300 jutara zemlje (koja je namenjena funkcionisanju crkve i za izdržavanje paroha). Uglavnom zemlju daju u arendu (tamo gde je vraćena, u Hvatskoj je uglavnom veći deo zemlje već vraćen crkvi). Novac prijavljuju u budžet parohije. Mislim da od toga državi ne plaćaju ništa (samo eparhiji).

A pazite ovo, i ta se zemlja u nekim od tih eparhija prodaje (ne znam da li sinod zna išta o tome, mislim ne)

Nešto od te zemlje je poklon bivše carevine, nešto od vernika...

soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...