Jump to content

Фарбање Васкршњих јаја

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

• Одговори 419
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Још само мало:

505719.jpg

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

505720.jpg

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

515624.jpg

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

117055.jpg

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

438503.jpg

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Фарбање васкршњих јаја

Један од најлепших и најрадоснијих српских обичаја, који се није искоренио, чак ни у градовима, јесте фарбање јаја за Васкрс. Вредна домаћица, по устаљеној традицији, васкршња јаја боји (фарба) на Велики петак, у дан када се, иначе, ништа друго не ради, већ су све наше мисли упућене на страшни догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму.

http://www.spcoluzern.ch/index.php?pg=1109〈=srl

Подели на овим сајтовима

И ја их фарбам на Велики петак, а могао би неко од свештеника да објасни зашто се баш тада фарбају (односно, зашто четвртак или субота).

Ја сам чуо да се јаја не фарбају на Велики петак јер се тада не ради ништа (чак се и ручак спреми дан раније) тј. дан се проводи у најстрожем посту и молитви.

Гледао сам на телевизији Владику Атанасија (Јевтића)  0102_laugh који је објаснио да је, у принципу небитно ког дана се фарбају, битно је да су офарбана.

Коњ се спрема за дан боја, али је у Господа спасење (Приче Сол. 27, 31)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...