Jump to content

Naći svoju sredinu, pogledati drugog, odnosi u romantičnoj vezi

Препоручена порука

Hriscanstvo sa aspekta savrsenog Logosa

:0426_feel:

Dakle na koji zdrav nacin koji ne izaziva neuroze sagledavati svoju seksualnost ? Kako naci harmoniju i pravilno razumevanje koje donosi mir u svim tim ambivalentnim aspektima coveka ?

:bu:   :0426_feel:

Malo je konfuzno . Sta nam donosi mir .Koji su nam prioriteti ? O cemu se radi ? Kakve neuroze,sta je to ... :D

Salim se.

Napisacu nesto pametno,ali tek sutra,moram da idem da sagledam ... sta ima za dorucak . :D

:351780:

Подели на овим сајтовима

Dejane , uvek se trudim da dobro zamastim , a depresija mi nije problem !

Goku , postoji velika razlika izmedju cina pravljenja dece i seksa koji nije radi te svrhe ...

Paradoksologija , da budemo realni , dokle god imamo strasti imamo nagon da ih ispunjavamo, sto vise upraznjavamo telesne potrebe one postaju jace i gospodare nama u vecem stepenu. Tu prava kontrola ne postoji , postoji kanalisanje i sublimacija. Sto se tice Porfirija , prema njemu imam samo veliko postovanje. Odogovor je nikako , sad mi daj malo jasniju paralelu izmedju manihejske i pravoslavne ideje. Takodje , nisam zenjen , a i nemam nameru da kazem curi nema sexa pre braka :P ... (mada je Porfirije rekao da cak i ako dvoje nisu supruznici ako se pricescuju a zajedno su, bivaju sjedinjeni pricescem , taj deo mi je neko rekao , ali opet o tome ne znam nista, dakle slobodno napisi detaljnije sta je rekao , ili prosledi neki link da se i mi manihejski apostati vratimo na put Gospodnji - zato sam i napisao ovaj tekst). Takodje to sto si rekla sve vise radim , usresredjivanje na drugog , nije mi cilj da budem zatvoren u svojim sexualnim fantazijama a da drugu osobu ne konstatujem , tako da je to dobar savet.

Jumanji , ti si dao univerzalno resenje , koje pokriva apsolutno sve dileme i poklapa se sa budistickom filozofijom apsolutnog unistenja individualnog sopstva , srpskom metodom : da draga :D

Arsenija , bice mi drago da cujem tvoje glediste.

Подели на овим сајтовима

Pošto je, kako je rekao moj profesor srpskog iz srednje, "seks bez ljubavi = masturbiranje u dvoje", mislim da je ovaj citat relevantan i može pomoći:  :)

“For me the real evil of masturbation would be that it takes an appetite which, in lawful use, leads the individual out of himself to complete (and correct) his own personality in that of another (and finally in children and even grandchildren) and turns it back; sends the man back into the prison of himself, there to keep a harem of imaginary brides.

And this harem, once admitted, works against his ever getting out and really uniting with a real woman.

For the harem is always accessible, always subservient, calls for no sacrifices or adjustments, and can be endowed with erotic and psychological attractions which no woman can rival.

Among those shadowy brides he is always adored, always the perfect lover; no demand is made on his unselfishness, no mortification ever imposed on his vanity.

In the end, they become merely the medium through which he increasingly adores himself…After all, almost the main work of life is to come out of our selves, out of the little dark prison we are all born in. Masturbation is to be avoided as all things are to be avoided which retard this process. The danger is that of coming to love the prison."      - C.S. Lewis

Подели на овим сајтовима

Ako se oženiš, moj ti je savet da bračnom činu pristupaš u jednom žrtvenom stanju duha...

...где ће са друге стране ,лепша половина бити у кожној одећи,високим потепетицама и бичом у руци...ех,ко би помислио да је госпођа Парадоксологићева једна "Домино" жена... :0102_laugh:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

sto vise upraznjavamo telesne potrebe one postaju jace i gospodare nama u vecem stepenu. Tu prava kontrola ne postoji , postoji kanalisanje i sublimacija.

Борба са собом увек мора постојати. Свака страст може да се победи. Управо је и имамо да би се борили, да би напредовали ка Царству Небеском. Јер без труда, напора, нема усавршавања, напретка.

Хајде да се одвојимо од секса, него да причамо о другим нагонима, и разлици између нагона и страсти. Имамо нагон за узимањем хране, и имамо страсно узимање хране, или стомакоугађање. Узимање хране ствара пријатан осећај. Може ли се јести, а да то не буде стомакоугађање? Да ли смо грешни ако једемо укусну храну? Треба ли онда само да једемо неукусну храну?

Сад би требало рећи нешто о централној тачки, жељи нашег целокупног бића. Човек мора имати неки циљ коме стреми, да би био задовољан, испуњен, једном речи да би могао да функционише. Да ли је човек грешан, или не, зависи највише од тога шта је тај циљ. Нама хришћанима тај циљ није нешто (јело, пиће, секс, чак ни рај), него Неко. Тај неко је Христос. Страст (грех, грешка, промашај) је управо то, када нам је тај циљ (жеља) погрешан.

Ми имамо те пријатне осећаје као предокус Бога. Узимање хране је лепо јер она улази у наш организам, и после долази до сваке наше ћелије. Ми се испуњавамо том храном. А право, истинско испуњење је Христос, којим се испуњавамо на Литургији.

Шта се дешава током секса? Долази до видљивог сједињења две особе. Али невидљиво је ту и трећа. Тај трећи, је у ствари Први и Последњи, Бог наш. То знамо јер приликом тог чина долази до настанка новог човека. Ко може направити новог човека, осим Бога? Отуда та невероватна пријатност, од осећаја присуства Бога.

А шта се дешава код греха? Дешава се да особа уместо да част да Богу, у тим пријатним тренуцима, она част даје лажном богу. Она одбацује Бога, и после долази страдање.

Ако се прекрстимо сваки пут када прилазимо храни, и помолимо се, страст ће бивати све слабија. Храна ће и даље бити укусна, али нећемо робовати тој храни, постајати робови жељи за постизањем и одржавањем пријатности која настаје тим чином. Исто то би требало радити и приликом сексуалног чина, и смањиваће се страст, која заробљава човека.

У овом тренутку бих се оградио, јер је то неко моје размишљање, о молитви и чињењем крсног знака пре и после секса, којих мислим да нема толико у теолошкој литератури. Пре свега зато што је до нас углавном стигла аскетска литература, која објашњава како од човека направити анђела. Аскете се боре толико са собом, да имају циљ да се потпуно одрекну свих нагона, од хране и пића, до секса. Ако та жеља изгуби свој смисао, ако негде изгубе стремљење ка Богу, они уместо у најсветлијем месту, завршавају на најтамнијем. Зато у тој литератури има доста описа како савршене аскете духовно падну, и колико је опасан тај пут.

Подели на овим сајтовима

Ово је дефинитивно време када морамо много више и јасније да причамо о овоме, јер се много тога променило, међутим, ко год мало више загребе по површини схвати да не постоји универзално решење, већ човек мора да пази на себе и буде мудар. 

Дакле, Рекирекс, од тебе зависи. Генерално сваки човек има компас у себи када прелази ту границу грешног и када један нагон прелази у страст која може да води у страдање. Говорити овде о не сексу пре брака (иако га лично често заговарам :D ) је бесмислено. Заправо, ти најбоље знаш докле смеш да идеш и колико да се дајеш. 

Секс не може да буде погрешан сам по себи, али ако нас тај чин превише удаљава од Онога који нам је извор живота, онда постаје проблем и нешто чиме бисмо требали да се позабавимо. Свакако да нам свима предстоје тренуци удаљивања и приближавања Господу, али морамо бити мудри и да препознамо када нас нешто конкретно одваја и чини трулежним. 

Верујем да ако је човек пажљив, онда секс не може да га начини трулим, већ богатијим, приврженијим, чак и пожртвованијим. Али то је један подвиг сам по себи. 

Истина је, са једне стране, имамо у мислима ту реченицу - страсти су страдање, ако им се препустиш - страдаш и нема те. А са друге стране, страсти умеју да буду нешто "најслађе" како често говоре. 

Буди мудар, послушај своје срце и душу. Сигурно имају нешто да ти саопште о овом питању. :) 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

п.с. А сасвим је сигурно да је ово питање пореметило данашње мушкарце и створило једну необичну слику младића и девојака у свету, који би по манастирском правилу да уђу у брак. Увукао се страх, али и збуњеност. Зато је важно имати доброг духовника, али и однос са собом и Богом. Просто, то је вероватно једини начин да некако поступиш исправно.  

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Arsenija , bice mi drago da cujem tvoje glediste.

Sve je receno i nista nije kazano .

Sta ja mogu da dodam....Cudni su putevi Gospodnji. 

Covek koji trazi ljubav veoma leko stice iskustva o tome sta ona nije i gde je nema . Mislim na punocu nekog dozivljaja i osecanje da smo uspeli da nekome pokazemo ljubav kroz licnu zrtvu ,a ne sebicluk . O svemu se moze lepo govoriti ,treba to i posvedociti .

:351780:

Подели на овим сајтовима

Jumanji , ti si dao univerzalno resenje , koje pokriva apsolutno sve dileme i poklapa se sa budistickom filozofijom apsolutnog unistenja individualnog sopstva , srpskom metodom : da draga :D

Jel' mozes da koristis tu (srpsku) metodu tudjom voljom? Ili samo svojom, koja je deo tvog sopstva? ;) Ako se desi unistenje - nema ni poslusnosti, molim lepo.

Btw, zensko sam, trust me.  :)))

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Elem na glavno pitanje

U ljubavnom odnosu se preplice ljubav i strast , brak nije izuzetak. Potreba da se pogleda u tog voljenog  uvazavajuci njegovu individualnost , licnost i slobodu , voleci ga kakav jeste , a sa druge strane ponovo seksualna zelja koja je sebicna , jer je fokusirana ne na tu osobu vec na zadovoljenje koje ta osoba pruza , ono sto odvaja od svog bliznjeg , sebicluk koji vodi ka samoci ...

I zadovoljenje koje ti toj osobi pruzas dakle nije sebicluk. :)))

Подели на овим сајтовима

Dakle na koji zdrav nacin koji ne izaziva neuroze sagledavati svoju seksualnost ? Kako naci harmoniju i pravilno razumevanje koje donosi mir u svim tim ambivalentnim aspektima coveka ?

mislim da je pitanje sexualnosti jedno od najzeznutijih stavki.

čista ljubav se jako tesko zadržava a u strast se lako sklizne kao neku kompezaciju.

tesko da ces na forumu naci odgovor.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...