Jump to content

Шта сме комунална полиција?

Оцени ову тему


RYLAH

Препоручена порука

У јавности се последњих дана, поводом одређених догађаја, појавило много нејасноћа у вези са разним аспектима постојања и рада комуналне полиције. На овом месту ћемо покушати да, кратким приказом, издвојимо неке ствари најбитније за однос грађана и комуналне полиције.

 

На почетку, постојање, овлашћења и рад комуналне полиције су регулисани Законом о комуналној полицији, који је донет 2009. године. По уводним одредбама самог закона се види, што може бити битно за неко будуће време, да је улога комуналне полиције замишљена много широм него што је тренутно случај у примени. Најинтересантнија су овлашћења у пословима извршења и помоћ при елементарним непогодама. Такође, комунална полиција је овлашћена и да прима пријаве од грађана. Послови комуналне полиције су постављени прешироко и нејасно, и често се преплићу са овлашћењима и пословима редовне полиције, као и са разним инспекцијским службама. Вероватно ће остати на пракси или неком подзаконском пропису да ове послове боље разграничи.

 

Овлашћења полиције

 

Оно што је изазвало најширу полемику у јавности јесу овлашћења комуналних полицајаца. Идемо редом.

 

Провера идентитета - Да би комунални полицајац тражио личну карту неком лицу, мора да постоји разлог, односно да лице крши прописе који спадају у делокруг рада комуналне полиције, односно ако то од њега затражи службено лице из органа града или овлашћене организације. Оно што је битно јесте да пре провере идентитета мора да Вам наведе разлоге провере, за разлику од полиције. Битно је и то да, уколико не може утврдити идентитет, има право да одведе лице у станицу полиције ради утврђивања идентитета тог лица.

 

Издавање наредби и упозорења - Комунални полицајац има право да издаје усмена или писмена упозорења лицу које крши неки од прописа из делокруга рада комуналне полиције. Комунални полицајац има право и издавања наредбе из области рада. Ово овлашћење није посебно регулисано, зато и изазива честе проблеме у пракси.

 

Преглед лица и предмета - У овој области, скоро су преписана овлашћења полиције, уз ограду да се ради о "области рада комуналне полиције". Сматрамо да ово никако није добро, и да се у овом погледу овлашћења комуналних полицајаца морају сузити, јер они нису нити могу бити регуларна полиција. У сваком случају, битно је знати да комунални полицијајци имају право прегледа лица и предмета (претрес), из области свог делокруга рада. У сваком случају, комунални полицајци имају овлашћење да претресају лица и прегледају ствари. Уколико грађанин одбије да сарађује, имају право да отворе ствар ради прегледа, пазећи да оштећења која том приликом настану буду што мања.

 

Одузимање предмета - Комунална полиција, уз потврду, има право привременог одузимања предмета који може послужити као доказ у неком поступку, за време трајања тог поступка.

 

Употреба средстава принуде - Комунална полиција ова средства сме користити једино уколико постоји истовремени и противправни напад који се другим средствима не може отклонити. Средства за везивање су дозвољена искључиво против лица која пружају отпор.

 

Права грађана

 

Као прво, грађанин има право да тражи да се лице које се представља као комунални полицајац легитимише пре предузимања било које радње. У пракси, ово веома битно право грађана, које на неки начин ставља до знања службеном лицу да није изнад закона, и оне који су свој посао замислили као начин за иживљавање фрустрација "спушта на земљу".

 

Такође, веома је битно да грађанин, свестан својих права, тражи да му комунални полицајац сваки пут објасни разлог и законски основ заустављања и/или легитимисања. Ово је битно јер се грађанин може жалити на деловање ван овлашћења комуналних полицајаца уколико комунални полицајац ради било какав посао који не спада у његову надлежност, која се дефинише као надлежност у "области комуналних послова".

 

Уколико комунални полицајац напише писмену пријаву, треба инсистирати да се у њу унесу сви подаци које грађанин сматра битним за евентуалну жалбу (основ, датум, време, место, копија фотографије уколико се ради о прекршају и сл.). Непотписивање пријаве не утиче на њену ваљаност нити потписивање значи слагање са њеним садржајем, зато сматрам да је много битније настојати да се у пријаву унесе све што грађанин сматра битним, јер се нико на суду неће извући зато што није потписао пријаву, али може ако из записника буде уследило да је комунални полицајац прекорачио своја овлашћења или деловао супротно прописима.

 

Даље, битно је и да након сваког евентуалног сукоба са грађанима, грађанин има право да поднесе пријаву против понашања комуналног полицајца. Пријаву на првом месту може поднети начелнику комуналне полиције, у року од дана од дана догађаја, а рок за одговор на притужбу је 15 дана. Закон остаје нејасан у погледу паралелног подношења осталих правних лекова, али треба узети да, ако грађанин сматра да је било и кривичног дела, нема никаквих препрека подношењу пријаве Тужилаштву, и да би у том случају пријава начелнику комуналне полиције била још једна од индиција постојања кривичног дела.

 

Уколико дође до (неоправдане) примене силе, одмах треба урадити извештај о повредама код лекара, који би био доказ у даљем поступку.

 

Веома је битно напоменути и да је ометање рада комуналног полицајца кажњиво казном од 10.000 до 50.000 динара, као и да полицајац има статус службеног лица у смислу Кривичног законика. Ова задња одредба значи да ће се у случају насилног кривичног дела према комуналном полицајцу на дужности, примењивати одредбе о нападу на службена лица, где су казне веће него за таква дела учињена према осталим лицима.

 

Сумирање

 

На крају, општи је утисак недорађености целог закона. Нејасан је смисао самог постојања комуналне полиције, овлашћења неразграничена са осталим органима, средства принуде дата лицима која нису прошла потребну обуку. Остаће изгледа на пракси да разграничи и разлучи сва ова питања. Велику забуну у пракси у погледу овлашћења уноси и одредба по којој локалне самоуправе имају право да пропишу делокруг послова комуналне полиције у свом граду у одређеном обиму, тако да не постоји ни уједначеност овлашћења у различитим градовима.

 

Оно што је најбитније за све нас јесте да не наседамо на разне глупости које се по Интернету шире услед непознавања прописа; комунална полиција има овлашћења, и уколико их користи у складу са законом и подзаконским актима, грађанин који их у томе спречава може само да одговара додатно без икакве потребе.

 

Са друге стране овлашћења службених лица, јесу права грађана. Битно је да их на првом месту знамо. Даље је битно да имамо и храброст да их употребимо, и да се сваки пут када мислимо да смо у праву супротставимо њиховом кршењу, јер нас само висок ниво грађанске свести може повести нормалном друштву у коме се знају и поштују свачија права, али и друштву у ком се свако труди да поштује своје обавезе.

 

Преузимање овог текста у целини или деловима, без навођења линка ка форуму Поуке.орг, је забрањено без изричите дозволе

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

<Sve bi ovo bilo dobro da u redove Komunalne policije nisu primali  polupismene članove stranaka.

То је већ у домену реализације :) Ал са њима ћеш и много лакше ако знаш своја права, полуписмени највећи страх имају од некога ко зна, њима нису фрка кавгаџије јер причају истим језиком.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne znam šta sve "smije" komunalna policijha ali ovdje na ovom videu je prikazano sve šta "ne smije" komunalna ili kako se kod nas kaže mjestska (gradska) policija ili jednostavno stražnici (stražné služba). Ovaj video je na You Tube kanalu mjestske dakle komunalne policije našao jedan češki You Tube korisnik i postavio na svom kanalu a njima je u medjuvremenu upalilo da su s tim dobrano pretjerali pa su sa svog kanala taj video zdeletovali, izbrisali. No, ostala je ova kopija kao dokaz toga kako su se ti mladenci iz neke tamo zabiti Lazně Bohdaneč ufurali da su ustvari specijalci nekakvi a te praktike koje su na tom videu demonstrovali sve ustvari ispunjavaju suštinu protivzakonskog ponašanja i krivičnog djela kojem se inače u zakonu kaže: "Prekoračenje ovlašćenja". Previše zapaljeni mladenci od stražnika. Udarila im slava i ta neka vlast u glavu, fantaziruju i misle si da su neko i nešto, scvokli mladenci. Udario im valjda pendrek u glavu.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_special_police_units

http://www.businessinsider.com/most-elite-special-forces-in-the-us-2013-2?op=1

https://www.google.cz/search?num=100&newwindow=1&biw=960&bih=682&q=special+operations+forces+military+police+unit&oq=special+police+military+force&gs_l=serp.1.1.0i8i30l6.276165.281142.0.289363.16.16.0.0.0.0.135.1445.13j2.15.0.msedr...0...1c.1.61.serp..4.12.1162.9rNcMjzPJeE

Městská Policie Lázně Bohdaneč - Překročení Pravomocí

Promo video, které naši příkladní strážníci městské policie radši smazali. Tak nějak mi připadá, že se dívám spíše na výcvik bojového komanda, ne na městskou policii. Ve videu můžete vidět časté překročení pravomocí, policejní hrubost a další.
Zajímavé momenty jsou například v čase 2:28, kdy úmyslně srazili motorkáře nebo na konci, kde se ukazuje, jak moc se vzhlíží v polici ve spojených státech.
Připadá mi, že si strážníci prostě neuvědomují, že tady máme tochu jiná pravidla a zvyklosti než v Americe a hlavně Městská policie tu má zcela jiné poslání.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

A takvi scvokli mladenci su ovom jednom momku rastrgali mikinu,

šutali ga nogama i prijetili pištoljima apsolutno bez ikakvog razloga.

Bacili ga u grmlje, mlatili ga i šutali, nasadili lisice, tamo je i video,

sve su to stvari za koje stražniíci uopšte kod nas nemaju ovlašćenje,

mlatit bilo koga iz čista mira ko samo hoda ulicom, šutat ga, stavljat mu lisice itd.

Ta jedna ženska nije mogla više slušat kako se dere taj što su ga oni mlatil pa telefonom

pozvala pravu Republičku Policiju a ti im dali duvat alko-test, pozapisovali prijave i otjerali.

http://www.novinky.cz/krimi/338456-na-silnici-me-sejmuli-a-pak-do-me-kopali-popsal-muz-zasah-strazniku-ti-budou-vysvetlovat.html

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Daj coveku vlast pa ces videti kakav je. 

Uvidjam slicnosti u ponasanju pojedinaca iz Komunalne policije, Zandarmerije, Interventne brigade, Saobracajne policije, " obicnih" policajaca, raznih inspektora i td...i nekadasnje policijske torture u vreme Milosevica. 

Zakljucak: Nit vise policije, nit manje naroda...cist sadomazohizam. Placamo da nas biju, vezuju nam lisice, pljaclaju, ucenjuju, prete i zastrasuju. :krstix:

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нешто ми је све то у почетку деловало (поред питања "шта ће нам још војски и полиција") да већи део посла ком. пол. може да обавља рецимо неко посебно оформљено одељење при мупу са неким мањим овлашћењима ако је шта тако могуће и јефтиније. Међутим, видело се да један од циљева јесте и потпора држваним фирмама (на пр. бус минус). Све ми ово делује као нека паралелна институција. Ваљда ће се довести у ред и тачно и прецизно знати законски оквири деловања, тако да се грађани са сигурношћу могу упознати шта јесте а шта није њихова надлежност и слично ("...Послови комуналне полиције су постављени прешироко и нејасно...").

Можда неко има инфо и о финасијском уделу за ком. пол. и о оправданости целе те приче јер нисам сигуран да могу много деловати на сиву економију тако што ће вазда ратовати против картон трговаца док велики муљају велике паре.

Него нешто нисам гледао, има ли по белом свету оваквог искуства и ако га има има ли неки рецепт?

 

Риле хвала за текст.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

sad ce mi mnogi zamijeriti ali ja bi u srbiji uveo komunalnu vojsku da malo ucera kulturu zivljenja i kulturu stanovanja u narod, srbija je u tome najgora u regionu, sama drzava se jako lose odnosi prema tome, pogledajte novcanice srpskog dinara na sta lice, ko toalet papir, bruka i sramota za jednu drzavu, cijeli taj jedan sektor sistema u srbiji je trul do daske i trebalo bi raditi na njemu narednih 50 godina najmanje i to iz vise razloga, drzava nije samo ime vec mnogo dublje od toga, sramota da su neke mladje drzavice od srbije u tiom stvarima daleko bolje....

kolik oono procenata domacinstava u srbiji po zadnjem popisu nema ni toalet , to su strasne stvari, isto tako je zaoostalost i u najurbanijim sredinama, pogotovo mislim na glavni grad koji je prljav i u kom mozes glavu izgubiti jer te cigo gazi trokolicom sa 5 metara kubnih natovarenih sekundarnih sirovina, ne vidi sunce od toga na nebu kamo li kud vozi, to su ljudi strasne stvari...

e da zaboravio sam, kad vadim drzavljanstvo, stampaju mi ga na stampacu marke lexmark od 50 evra hahaha na obicnom kancelarijskom papiru od 80 grama po kvadratu, eto koliko je sistem trul i koliko drzava drzi do sebe, za narod da ne pricam treba komunalna vojska i to sa tenkovima

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не могу сада па ако неко може да копира овлашћења комуналаца у вези наплати бус карте, по сећању мислим да су посебно регулисана овлашћења.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

sto se tice ovih bus karti ja ne znam kakva su ovlastenja, al znam kako je u njemackoj zato sto sam prije nekih 10 godina kada nisam znao citati na svabskom se  vozio bez karte u vozu iz frankfurta u susjedni grad, nisam znao kupiti na automatu kartu, a drugacije je ne mozes kupiti i sada dosla kontrola ja karte nemam, ne dozvoljavaju mi da platim kartu, vec mi pise kaznu od 50 evra (karta kostala6 evra) i trazi me ta zena licnu ili pasos ili ce morati zvati policiju, kod njih se zove gradska policija ne komunalna, ona je zaduzena za javni red i mir na teritoriji grada i moze da privodi gradjane kao i ostale vrste policije, prije rata u hrvatskoj se takva policija zvala redarstvena policija i bila je istog ranga ko i saobracajna ili kriminalisticka, ja ne znam sto su im uopste dali to glupo ime komunalna policija, zbog toga ih narod i ne postuje zbog tog kretenskog imena

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не могу сада па ако неко може да копира овлашћења комуналаца у вези наплати бус карте, по сећању мислим да су посебно регулисана овлашћења.

Извини RYLAH :D

 

bus-plus-nove-karte2.jpg

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

- ostvariranje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, u skladu sa zakonom i propisima Grada, koji se odnosi naročito na:

  • javni linijski i vanlinijski prevoz putnika (nesmetano odvijanje linijskog prevoza putnika, prijem i iskrcavanje putnika u javnom linijskom i vanlinijskom prevozu putnika na stajalištima koja su za to određena i dr.);
  • auto-taksi prevoz ( otkrivanje nelegalnog taksi prevoza, korišćenje taksi stajališta u skladu sa propisom i horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, sprečavanje parkiranja taksi vozila van taksi stajališta, urednost i čistoća taksi vozila i dr.);
  • javni vanlinijski prevoz robe i prevoz za sopstvene potrebe;
  • rečni linijski prevoz;
  • parkiranje (sprečavanje parkiranja na mestima na kojima se ometa korišćenje puta i odvijanje saobraćaja, kontrola korišćenja parkirališta u skladu sa propisom i signalizacijom, parkiranje na rezervisanim parking mestima i sl.).

 

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1404412

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нигде не видим право контролора из градског саобраћаја, да зове комуналну полицију што неко нема личну карту, такође не видим право комуналне полиције, да хапси човека,којег на силу држе контролори ван аутобуса. Ко сме да те на силу држи заробљеног? 

 

Да се потпсетим:

- ostvariranje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, u skladu sa zakonom i propisima Grada, koji se odnosi naročito na:

  • javni linijski i vanlinijski prevoz putnika (nesmetano odvijanje linijskog prevoza putnika, prijem i iskrcavanje putnika u javnom linijskom i vanlinijskom prevozu putnika na stajalištima koja su za to određena i dr.)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...