Jump to content

Питајте фармацеута (ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАТИ УВОДНИ ПОСТ) - Лекови, лековито биље, вакцине и серуми, интеракција лек-лек, храна-лек, дијететски суплементи..

lab_man

Препоручена порука

Хвала пуно Горане.

Moja preporuka je, za veče, ako baš moraš, uzmeš nešto što sporo oslobađa ugljene hidrate ili ih sadrži malo: potopljene cerealije u mleku, soku ili čaju (u vreme posta), neko povrće ili najbolje jednu bananu..ima malo ugljenih hidrata, dosta vlakana i puno kalijuma.

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  • Одговори 199
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Zamolila bih Vas da nam malo pojasnite kako se zaštititi od sunca. Postoji bezbroj krema za pre i posle, ali mene zanima kako se dobija hemijski zaštitni faktor. Da li se zaista pravi mlevenjem metala u nano nano cestice? I znaci li to da nanošenjem što višeg faktora zastite da postajemo oklopnici? Čim udjemo u vodu to se razlije i ja redovno izgorim. Razmišljam da pređem na preparate sa prirodnim zastitnim faktorom...

Подели на овим сајтовима

Nenade, upamti, osnova pravilne dijete, ali i ishrane je nikada, ali nikada ugljeni hidrati uveče. Nije istina da je u medu glavna komponenta fruktoza. Nje ima, ali svega 10-15%, zvanična ispitivanja medova sa teritorije SRB, CG, CRo, HERCEGOVINE. Ostalo je Glukoza..Med je dobro uzeti ujutro, kao dodatni obrok, mesto užine ili u situaciji kada će ručak kasniti. Uzmeš ga uveče, nema nikakve aktivnosti i sve ode u masti ili glikogen...Čak se ni voće sa većim procentom fruktoze ne preporučuje uveče.

Moja preporuka je, za veče, ako baš moraš, uzmeš nešto što sporo oslobađa ugljene hidrate ili ih sadrži malo: potopljene cerealije u mleku, soku ili čaju (u vreme posta), neko povrće ili najbolje jednu bananu..ima malo ugljenih hidrata, dosta vlakana i puno kalijuma.

Dobro, ne znam koliko ces da imas vremena za ovo, ali kad stignes, da te zamolim ako mozes ukratko da napises sta bi u koje doba dana bilo najbolje da se unosi od hrane, tj. sta otprilike u kom obroku (ugljeni hidrati - kad?, proteini - kad?, itd...), i ako moze uz to bar poneki primer namirnice koja to-i-to sadrzi.

Ako nemas vremena mnogo, daj meni podatke, pa cu da napravim jednu manju preglednu tabelu, i da stavim ovde.

Zasto ovo pitam?

Ja imam zeludacnu kilu, po dijagnozi, i isto tako nervozan zeludac. Ne odgovara mi bas svaka hrana, a jasno mi je da smo mi po pitanju zdrave ishrane verovatno jedan od najnepismenijih naroda uopste u svetu. To sam posebno video dok sam godinama radio po skolama, tj. kako se deca u najvecem broju slucajeva hrane potpuno nenormalno i nezdravo.

Dakle, trebao bi mi/nam jedan mali podsetnik u vezi odnosa ishrana->aktivnost->doba dana.

A ako mislis da je tako bolje, kazi pa da otvorimo novu temu o ovome, i da tamo stavimo tu neku tabelu, ili sta vec... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Zamolila bih Vas da nam malo pojasnite kako se zaštititi od sunca. Postoji bezbroj krema za pre i posle, ali mene zanima kako se dobija hemijski zaštitni faktor. Da li se zaista pravi mlevenjem metala u nano nano cestice? I znaci li to da nanošenjem što višeg faktora zastite da postajemo oklopnici? Čim udjemo u vodu to se razlije i ja redovno izgorim. Razmišljam da pređem na preparate sa prirodnim zastitnim faktorom...

Zastitni faktori u 90% slučajeva nisu metalne čestice koje su mlevene u nano-ćestice, već hemijske supstance koje apsorbuju UV-zraćenje (i tom prilikom menjaju svoju hemijsku strukturu), a svetlost oslobađaju štetnog UV-A i UV-B zračenja. U zavisnosti od toga koliki je kapacitet hemijske strukture da apsorbuje Uv zracenje imamo faktor 30, 50, 5...

U Americi, vrlo retko koriste i metalne čestice, mlevene nanotehnologijom koje sistemom refleksije odbijaju UV zracenje, ali ti preparati nisu i ne mogu biti uspešni kao ovi predhodni i nisu toliko ni zaživeli.

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

Подели на овим сајтовима

Dobro, ne znam koliko ces da imas vremena za ovo, ali kad stignes, da te zamolim ako mozes ukratko da napises sta bi u koje doba dana bilo najbolje da se unosi od hrane, tj. sta otprilike u kom obroku (ugljeni hidrati - kad?, proteini - kad?, itd...), i ako moze uz to bar poneki primer namirnice koja to-i-to sadrzi.

Ako nemas vremena mnogo, daj meni podatke, pa cu da napravim jednu manju preglednu tabelu, i da stavim ovde.

Zasto ovo pitam?

Ja imam zeludacnu kilu, po dijagnozi, i isto tako nervozan zeludac. Ne odgovara mi bas svaka hrana, a jasno mi je da smo mi po pitanju zdrave ishrane verovatno jedan od najnepismenijih naroda uopste u svetu. To sam posebno video dok sam godinama radio po skolama, tj. kako se deca u najvecem broju slucajeva hrane potpuno nenormalno i nezdravo.

Dakle, trebao bi mi/nam jedan mali podsetnik u vezi odnosa ishrana->aktivnost->doba dana.

A ako mislis da je tako bolje, kazi pa da otvorimo novu temu o ovome, i da tamo stavimo tu neku tabelu, ili sta vec... :)

obi, bilo koje daljeuopštavanje jednostavno nije moguće napraviti, jer program ishrane mnogo zavisi i od pojedinaca i zdravstvenog stanja, odnosno starosne dobi. 

Da sam na tvom mestu, obzirom na nervozan želudac, obavezno bih uzimao manje, a cesće obroke oslobođene teske i masne hrane i zaprske. Obavezno bih proverio da nije nervozan želudac posledica netolerancije na pojedinu hranu, postojanja ulkusa na zelucu ili nekog autoimunog oboljenja sluzokoze digestivnog trakta.

Za svaku patolosko stanje nutricionisti i strucnjaci za bolesti ishrane i metabolizma (Institut za medicinska istrazivanja() u ulici Tadeusa Koscuska-u istoj zgradi gde je biljna apoteka izrađuju detaljni personalni plan ishrane-dijete. Ove konsultacije uopšte nisu skupe.

Подели на овим сајтовима

Koje lekove medicina preporucuje za dojilje u slucaju temperature 37,8 koja je pracena blagom iscrpljenoscu? Osim paracetamola, sta je jos relativno bezbedno? Izguglao sam da Ponstan treba izbegavati a da jedan analgin nije previse opasan

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Koje lekove medicina preporucuje za dojilje u slucaju temperature 37,8 koja je pracena blagom iscrpljenoscu? Osim paracetamola, sta je jos relativno bezbedno? Izguglao sam da Ponstan treba izbegavati a da jedan analgin nije previse opasan

Zašto upotrebljavati mefenaminsku kiselinu i senzibilisati bebu i opteretiti njen i majcin enzimski sistem jetre (kaže se da mefenaminska kiselina ne prolazi u mleko, ali nista nije apsolutno, izvestan procenat koji nema terapijski efekat prođe, i to je dovoljno da bespotrebno optereti jetru.

Ako je rec o visokoj temperaturi kod majke i deteta upotreba Ponstan-a (mefenaminske kiseline) je opravdana.

Za temperaturu koju ste naveli ja bih preporucio paracetamol u bilo kom komercijalnom proizvodu (Panadol, Febricet ili Eferalgan) i to za majku tablete ili  sumece tablete (deluju brzo), dok za dete sirup ili cepiće. Paracetamol apsolutno ne prodire u mleko.

Efikasan je i brufen, koji je lipofilniji i manje prodire u mleko od mefenaminske kiseline, ali i kod njega i kod mefenaminske kiseline (ponstan-a) moguce je da postoji alergijska reakcija

Подели на овим сајтовима

Pozdravljam stručnjaka. :)

Samo da pitam, da li je ovaj krealkalin zaista toliko bolji od kreatina. Pre svega me zanima ovo što kažu da nakuplja manje vode u organizmu.

Unapred zahvaljujem!

Ja sam generalno protiv upotrebe kreatina, mada sam svestan da je neophodan kod dobrog dela aktivnih sportista. Kod krealkalina su tvorci ovog dijetetskog suplementa iskoristili karakteristike preparata sa usporenim/modifikovanim oslobađanjem aktive supstance iz pojedinih preparata i to tako što su obezbedili izborom ekscipijenasa ekstremno visok pH vrednost krealkalina koja olakšava preuzimanje baznog kreatinina (krealkalina) u mišićne ćelije. Mnogi strucnjaci imaju različito objasnjenje za to, ja i par mojih kolega sa Medicine sporta smatramo da se neutralizacijom mlečne kiseline koja se razvija pri intenzivnom mišićnom radu ubrzava preuzimanje oslobođenog kreatina.

Naravno, mora se i kod njega voditi računa: osobe sa poremećajem kardiovaskularnog sistema, digestivnog poremećaja i bubrežne insuficijencije ne smeju koristiti bilo koju formu kreatinina!

Подели на овим сајтовима

Zbog korišćenja godišnjeg odmora neću redovno posećivati forum u periodu do 14.08.

Ukoliko u periodu 14.07.-14.08. bude nekih pitanja, vi ih postavite, a ja cu odgovoriti cim se budem konektovao na net... :) 

Mozda to bude odmah, a mozda na odgovor budete cekali par nedelja...Ne zamerite... :)

Sa prvim danom Velikogospojinskog posta, eto i mene nazad među prijatelje....

Подели на овим сајтовима

Аериус, Пресинг или нешто треће? Дете од 7 година, алергично (од ове године :) ) на полен треве, цвећа, дрвећа и корова, кућну прашину и гриње. Кине и по двадесетак пута везано, сврбе је окице и нос јој је константно зачепљен али не цури... Нема, Богу хвала, гушења. Сада се малко примирила, април и мај смо једва прегурали, али докторица каже да ћемо крајем августа опет морати да кренемо са неким од ових сирупа, није прецизирала којим, каже, одаберите сами (?!) Аериус се, тада када га је пила, и није нешто показао...

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Аериус, Пресинг или нешто треће? Дете од 7 година, алергично (од ове године :) ) на полен треве, цвећа, дрвећа и корова, кућну прашину и гриње. Кине и по двадесетак пута везано, сврбе је окице и нос јој је константно зачепљен али не цури... Нема, Богу хвала, гушења. Сада се малко примирила, април и мај смо једва прегурали, али докторица каже да ћемо крајем августа опет морати да кренемо са неким од ових сирупа, није прецизирала којим, каже, одаберите сами (?!) Аериус се, тада када га је пила, и није нешто показао...

Moram da odgovorim zemljakinji pre no što udarim sa pakovanjem:

Ako mene pitaš, Pressing sirup. Aerius sadrži aktivnu komponentu koja je metabolit loratadina (aktivne komponente Pressing-a), pa je dejstvo slabije.

U dogovoru sa alergologom ili pedijatrom, u službi koja joj je radila alergološke testove, pokušaj da joj u periodu cvetanja ambrozije nabaviš kapi za oci od natrijum-kromglikolata. Ovo ce resiti problem ove godine, međutim alergija je vrlo podmukla i posto se javila tako rano, gotovo sigurno ce vremenom progredirati do alergijske bronhijalne astme, tako da bi vec sada bilo neophodno potraziti pomoc iskusnog alergologa ili pulmologa. 

Подели на овим сајтовима

Хвала, земљаче моје свекрве :D

А за овај други део одговора, мислим, немо` се љутиш :0222_shocked::((  Неће ваљда...

ne mora da znaci, ali tako je u najvecem broju slucajeva (ukljucujući i moju malenkost... joooj )

Подели на овим сајтовима

ne mora da znaci, ali tako je u najvecem broju slucajeva (ukljucujući i moju malenkost... joooj )

Ако је повукла на ове из Шљивова, све је могуће :D

• Волим 1

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...