Jump to content

(ВИДЕО) У Англиканској цркви „рукоположена“ прва жена епископ

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

Англиканска црква је рукоположила прву жену епископа. Посвећење је извршено у понедељак 26. јануара у Јорку.
У присуству више од 1000 људи, дотадашња свештеница, 48-годишња Либи Лејн, проглашена је за Епископа Стокпорта.
Када је Архиепископ Јорка Џон Сентему, који је предсједавао службом, упитао сабрање „Да ли је ваша воља да она буде посвећена?“ и након громогласног одговора „Јесте“, олтару је пришао свештеник Пол Вилијамсон и узвикнуо „Не, тога нема у Библији. Уз сво поштовање, ваше преосвештенство, молим да проговорим о овој апсолутној препреци“. Након што је Архиепископ Сентему наставио са службом, не обративши пажњу на његове ријечи протеста, Вилијамсон се удаљио.

80531580_libby_kneel_pa.jpg

У разговору за телевизију Скај, одржаном истог дана, Вилијамсон је појаснио свој став, истакавши да су, од времена светих апостола и њихових наследника па до данас, епископи и свештеници увијек били само мушкарци. На примједбу новинарке да Црквом доминирају мушкарци, свештеник се није сложио, навевши бројне службе које у Цркви, врше жене. „Реците ми зашто ја не могу да родим дијете?“, упитао је Вилијамсон, „Бог је створио човјека и жену, они раде различите ствари, по Његовом плану, и ми не можемо да правимо замјену. Материнство и свештенство нису ствари које могу да се замијене“.

Англиканска црква је, по питању рукополагања жена, подијељена на оне који сматрају да је оно у складу хришћанском вјером, и оне, попут Пола Вилијамсона, који су ближи предањском разумијевању Цркве и који се не слажу са овом новином.

https://www.youtube.com/watch?v=cpib4R0mkoA

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: bbc.commetro.co.uk, Светигора.орг

Подели на овим сајтовима

futurama-fry-arrrrr.jpg

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Има ли какво званично саопштење Англиканске цркве у којем се објашњава теолошка утемељеност ове одлуке? Или текст неког њиховох релевантног теолога?

Ако има неких текстова којима је ово питање обрађено од стране православних теолога, могли би да се поставе овде...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Има ли какво званично саопштење Англиканске цркве у којем се објашњава теолошка утемељеност ове одлуке? Или текст неког њиховох релевантног теолога?

Ако има неких текстова којима је ово питање обрађено од стране православних теолога, могли би да се поставе овде...

http://www.orthodoxchristianbooks.com/articles/432/are-all-men-created-equal/

Волите непријатеље своје, презрите непријатеље Христове, сатрите непријатеље Хришћанства.

Подели на овим сајтовима

A kad ce kod nas to?

Nisam znao da ateisti rukopolazu episkope... grin.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...