Jump to content

Ahilova peta evolucije

Ignjatije

Препоручена порука

Можеш ли ти да уважиш разумно појмовно разликовање? ("boziji izum!" и "bozijа voljа" нису термини истог значења, разумем и твоју потребу за заменом теза, провоцирањем итсл. али ипак би... )

slobodan si da mi objasnis razliku... slusam

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Jel? Jevreji nisu znali ni za jedan sferičan predmet sa kojim bi mogli da uporede oblik Zemlje... npr. zrno grožđa?

Jevreji ne bi razumeli Isaiju da im je rekao da je oblik Zemlja kao zrno grožđa koje je neko malo pritisnuo?

A zasto bi ga uporedivali sa zrnom grozdja? I nisu imali adekvatnu rec da opisu 3d obejakat. rec koju su koristili je najadekvatnija. Zrno grozdja kad se malo pritisnes,dobijes sok od grozdja. I naravno da ga nebi razumeli sta je time hteo da kaze. 

Mogao je da kaže nešto što ne bi bilo manje precizno i tačno od onoga kako bi današnji osnovac opisao Zemlju.

A sta je on to po tebi trebao da kaze?

Aha, oni su poštovali proroke, slušali ih, zatim to zapisali ali ih nisu dobro razumeli

Jesu ih postovali ali ih nisu uvek slusali. Verovanje da je zemlja okrugla ploca su najverovatnije pokupili iz Vavilona.

Подели на овим сајтовима

slobodan si da mi objasnis razliku... slusam

Знам да сам slobodan, а што се razlikе тиче могу ти рећи оно што сам ја схватио ( а при том не тврдим ни да је то тачно, а ако је којим случајем погрешно неко ће ме већ исправити )... од тебе једино очекујем да ме саслушаш.

Дакле, "boziji izum!" или прецизније Божија творевина ни у ком случају не може бити исто што и "bozijа voljа" или Божије допуштење како си ти овде, дал' погрешно или не, перципирао. Мислим да при таквој логичкој шеми грешиш у полазној премиси.

Наравно, ако си се уопште и трудио да изведеш логичку шему, или ако си то тад, тренутно, био и у могућности. Једноставно, често приметим и да се поиграваш са опијатима.

Подели на овим сајтовима

A zasto bi ga uporedivali sa zrnom grozdja? I nisu imali (jevreji, pre 3000 godina) adekvatnu rec da opisu 3d obejakat. rec koju su koristili je najadekvatnija. Zrno grozdja kad se malo pritisnes,dobijes sok od grozdja. I naravno da  ne bi razumeli sta je time hteo da kaze. 

brabonjak ...              (izmet ovce)                 ...  nije dolazio u obzir ?

Подели на овим сајтовима

Дакле, "boziji izum!" или прецизније Божија творевина ни у ком случају не може бити исто што и "bozijа voljа" или Божије допуштење

Ovo je tvoje obrazlozenje? 

Sta li ja gubim ganglije, Bog ce ga sveti znati...

Подели на овим сајтовима

brabonjak ...              (izmet ovce)                 ...  nije dolazio u obzir ?

Dal iko normalan moze da pomisli da je jevrejima oblik lopte bio nepoznat?

Подели на овим сајтовима

Једноставно, често приметим и да се поиграваш са опијатима.

kad smo kod toga, znam da si prilici, ali jesi li u volji da mi nabavis malo tamjana? Cujem klinci puse razvljauju se pa reko da se ne ispustim... ;) 

Подели на овим сајтовима

To je zapravo ova slika:

Da, upravo. Prva je varijanta da je gustina materije i energije veća od kritične (ovo omega je odnos izmerene gustine i kritične), druga da je manja i ova zadnja da su iste.

Koliko sam shvatio, ono sto je ravno je prostor, dok su objekti poput Sunca, Zemlje, galaksija ogromne kolicine mase/energije koje iskrivljuju taj prostor u 3D, jer bi ovako bilo malo nelogicno reci da je svemir 2D poput npr. interfejsa monitora kog gledamo.

Da, svemir kao celina nije zakrivljen, nema dovoljno materije i energije u njemu. A lokalno jeste tamo gde se nalaze masivni objekti - zvezde, planete. itd.

nace, sta je sa visim dimenzijama (4D, 5D, itd.)? Zar one nisu deo svemira? Ja sam nekako zamisljao da je prostor vise od 3 dimenzije, da ih ima nzm. 10, 20, 100, mada po string teoriji ima ih 11 max, zbog toga sto bi svaka preko toga dovela do nestabilnog svemira. Ali naravno string teorija nije jos razradjena.

Ne znam mnogo o teoriji struna, ali ideja supersimetrije - postojanje više prostornih dimenzija i tzv. superpartnera poznatih čestica (za svaki fermion koji znamo postojao bi još uvek neotkriveni bozon, i obrnuto) - je trenutno možda jedini način da se reše neki od najvećih problema u fizici: vrednost kosmološke konstante, vrednost Higsovog polja i tzv. problem hijerarhije, tj činjenica da je gravitacija 1040 puta slabija od slabe nuklearne sile, sledeće najjače sile u prirodi. Otkrivanje supersimetrije je trenutno glavni zadatak LHC-a u Švajcarskoj. Ako u nerednih par godina ne bude rezultata, onda će fizika da uđe u ćorsokak, jer će kao jedino rešenje ovih problema (koji su suštinski za opis svemira u kojem živimo) ostati ili multiverzum (koji sam kao ideja ima velike probleme da bi postao naučna teorija, barem zasada), ili fino podešavanje (fine tuning), nema treće.

:)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...