Драган orthodox Написано Август 28, 2012 Пријави Подели Написано Август 28, 2012 Има у једној школској архиви документ који показује да је нова комунистичка власт после рата празновала Светог Саву, програмом под називом "Дан сећања на просветног радника Растка Немањића". Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 људи траже слободу, а слобода тражи људе ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Август 28, 2012 Пријави Подели Написано Август 28, 2012 Нпр.Свети Сава у Мекдоналдсу или великом тржном центру-похвала и критика савремене културе,да ли је у таквим објектима масовних окупљања,где је новац кључни начин комуникације и размене идеја и вредности,могуће понудити хришћански концепт са параклисом,капелом,на врху зграде,у овом времену.Хоће ли Савина реч имати одјека,да ли ће неко слушати и следити Саву,ту,у "савременом храму културе"?На који начин би Сава тим људима,мислим и на децу и младе,сведочио Христову реч,а да она буде занимљива и разумљива.Атмосфера је динамична,гужва је,ту не пролази дужа прича,доминира кратка форма,занимљив је језик којим Сава комуницира,около бљеште рекламе,које имају једини циљ,скренути пажњу и узети новац,релативиѕам свих вредности,Сава тражи начин да уклопи "рекламу" о човековој чежњи за вечним постојањем.Пролази ли прича?Не знам,можда неко и крене за Савом. Лазар Нешић and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган orthodox Написано Август 28, 2012 Пријави Подели Написано Август 28, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=0JxTLbDnuIc људи траже слободу, а слобода тражи људе ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Август 28, 2012 Пријави Подели Написано Август 28, 2012 Нпр.Свети Сава у Мекдоналдсу или великом тржном центру-похвала и критика савремене културе,да ли је у таквим објектима масовних окупљања,где је новац кључни начин комуникације и размене идеја и вредности,могуће понудити хришћански концепт са параклисом,капелом,на врху зграде,у овом времену.Хоће ли Савина реч имати одјека,да ли ће неко слушати и следити Саву,ту,у "савременом храму културе"?На који начин би Сава тим људима,мислим и на децу и младе,сведочио Христову реч,а да она буде занимљива и разумљива.Атмосфера је динамична,гужва је,ту не пролази дужа прича,доминира кратка форма,занимљив је језик којим Сава комуницира,около бљеште рекламе,које имају једини циљ,скренути пажњу и узети новац,релативиѕам свих вредности,Сава тражи начин да уклопи "рекламу" о човековој чежњи за вечним постојањем.Пролази ли прича?Не знам,можда неко и крене за Савом. Не разумем, шта фали Мекдоналдсу или великом тржном центру? То су модерни еквиваленти древних тржница, градских пијаца, итд. Христос није отерао трговце са пијаце него из храма. И тада је, као и данас, постојало јасно разграничење шта је шта: на пјаци (Мекдоналдсу, тржном центру, трафици, итд.) се тргује новцем а у храму се врши служба Божија. И једна и друга активност су добровољне (ту је заправо кључ). Чак и сам Господ није одабрао пијацу да усред ње проповеда него места попут Маслинове горе, Соломоновог Храма, приватних скупова, итд. w.a.mozart and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 28, 2012 Пријави Подели Написано Август 28, 2012 "Хришћанство није религија за масе. Само индивидуа може бити хришћанин" - Јоханес Климакус Ја бих се водио овим. Светог Саву видим као јаку индивидуу свога времена, као једног посебног лика, особењака, који је живео по своме и који је био одраз слободе у Христу. Тако бих га и данас представио, као пример личног и аутентичног живота који није копирао друге животе и моделе живљења. Који је живео свој смисао, своје битовање, без колнирања и прилагођавања масама. Дакле, као једног заиста коол лика Andre Williams, Нифада, marko_13 and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Јануар 27, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2013 СРЕЋНА СЛАВА СВИМА!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 27, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јануар 27, 2013 https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/1346440445/%D0%BF%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81-r1101 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 27, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јануар 27, 2013 kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 27, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јануар 27, 2013 kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јануар 28, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2013 У емисији Огледало доносимо интервју који је Његово Преосвештенство Епископ Врањски Г. Пахомије дао Радију "Искон" а у коме је говорио о монашком путу Светог Саве. O монашком путу Светог Саве Срђан Ранђеловић and Иван 123 је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван 123 Написано Јануар 29, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2013 Хвала ти брате за овај интервју Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар С Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Вјерујем да смо сви упознати да се текст Химне Светом Сави прије неколико година измијенио, па ме сада интересује зашто је то тако? Ми који смо мало старији, некада смо научили ону стару верзију, и сада одједном нова, нове строфе, промјене унутар старих... Некако, не допада ми се то... Она није ваљала? Ова нова написана због распада Југославије? Мислим, шта је заиста у питању? ХИМНА СВЕТОМ САВИ (ВЕРЗИЈА 1) Ускликнимо с љубављуСветитељу СавиСрпске цркве и школеСветитељској глави.Тамо венци тамо славаГде наш српски пастир Сава.Појте му Срби,Песму и утројте!Благодарна Србијо,Пуна си љубавиПрема своме пастируСветитељу Сави.Цело Српство слави славуСвога оца Светог Саву.Појте му Срби,Песму и утројте!С неба шаље благословСвети отац Сава;Са свих страна сви Србис мора и ДунаваК небу главе подигнитеСаву тамо угледајте.Саву српску славу,Пред престоломТворца!Да се српска сва срцаС тобом уједине,Сунце мира, љубави,Да нам свима сине,Да живимо сви у слози,Свети Саво ти помози.Почуј глас свог рода,Српскога народа!Пет векова Србин јеу ропству чамиоСветитеља СавеИме је славио.Свети Сава Србе волиИ за њих се Богу моли.Појте му Срби, Песму и утројте!! ХИМНА СВЕТОМ САВИ (ВЕРЗИЈА 2) Ускликнимо с љубављу Светитељу СавиСрпске цркве и школеСветитељској глави.Тамо венци тамо славаГде нас српски пастир Сава.Појте му Срби,Песму и утројте!С неба шаље благословСвети отац Сава;Са свих страна сви СрбиС мора и ДунаваК небу главе подигнитеСаву тамо угледајте.Саву српску славу,Пред престолом Творца!Благодарна Србијо,Пуна си љубавиПрема своме пастируСветитељу Сави.Босна и ХерцеговинаСветог Саве дедовинаС тобом славе славуСветитеља Саву.Здраво Среме, БанатеИ Србијо СтараРаванице, чувај намТело Кнез Лазара;Црна Горо, сестро мила,Здраво и ти с нама билаДа славимо славуСветог оца Саву.Милешево слави сеТелом Светог СавеКога славе сви СрбиС обе стране Саве;Синан-паша ватру палиТело Светог Саве спали,Ал‘ не спали славе,Нити спомен Саве.Да се српска сва срцаС тобом уједине,Сунце мира, љубави,Да нам свима сине,Да живимо сви у слози,Свети Саво, ти помози.Почуј глас свог рода,Српскога народа! Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Ostace samo strofica na kraju ..balade الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 @@Александар С, Мислим, шта је заиста у питању? Наша невероватна и бесконачна глупост.. ето шта ... и пре и после химне ... Александар С је реаговао/ла на ово 1 الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Шта ли би рекли на ово ... http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1077/tekst/kult-svetog-save-srpskog-kod-rimokatolika/ الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука