JESSY Написано Јануар 24, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2014 Свештеник Милан Топић, старешина храма Св. Тројице у Београду, говорио је о великом подвигу и делу првог Архиепископа српског, о живој Цркви, поукама и заветима које нам је оставио. Колико Сава Сава значи српском али и другим народима и како се ми данас односимо према њему? http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/79/14/01/24.01.14_-_rec_pastira_-_o_milan_topic_-_1.06.13.mp3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 27, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/1346440445/%D0%BF%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81-r1101 kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 27, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Баш тако Ћириличаре,то је оно кад се на ''једну главу акумулирају све славе прошлости'' ! Св.Саву су посебно славила два заната :Самарџијски и кожарски иако нису пореклом наши,али су се повезали са народним предањима о Св.Сави.Па ту је народно веровање како је управо овај светитељ научио наш народ , како се прави сир и кисели млеко. Постоји занимљива политичко-сатирична прича из 1867 како је светац хтео да се напије воде из неког потока,људи око њега повикаше како није чиста,а Св.Сава одговара : ''Само кад у њу није упао пандурски штап,није вода погана!''То је било у време владе кнеза Михаила кад међи опозицијом нису били омиљени пандури ,па ето како се чак и тада користила светост нечијег живота ради пропаганде. Ипак,свакако да за овог светитеља стоји његов препородилачки утицај на опште-културни,привредни и занатски рад на нашим просторима и причаћемо о томе још кроз ове постове. Ево једног чаробног цртежа од предшколца,девојчице Стефане!Хвала Стефана! windows 7 print screen Па што је тужан на слици? Иначе, ево једна веза о теми на Светог Саву и вукове. Сад је нађох, па почињем читати http://forum.badnjak.com/viewtopic.php?f=4&t=29 Ево још неколико веза које сад нађох: http://www.zvrk.rs/price/legsvsava/legsvsava.htm http://www.rastko.rs/knjizevnost/usmena/legende_o_savi.html ivona је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Занимљиво је то у нордијској митологији Один има ову функцију: "Preobuče se Sveti Sava u prosjačko odijelo pa pođe po svijetu da okuša ljude. Tako dođe jednom prosjaku, koji nije imao nigđe ništa, pod dragim Bogom, nego je bio sav u živoj rani, gđe su se bili i crvi zakotili. Kad ga Sveti Savo zamoli da mu što udijeli, prosjak mu reče: "Ja ti nemam ništa dati do ovih crva", pa se maši rukom, te izvadi iz rane punu šaku crva i dade prosjaku Savi, jer je znao da ne valja prosjaka odbiti. Sveti Sava primi crve, koji se u njegovoj ruci pretvoriše u žute dukate. On ih vrati bolesnome prosjaku, pa se za nj pomoli Bogu i spase ga muke i nevolje." ivona је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Svetog Savu godinama ljudi pokušavaju da shvate bez Boga a to zna da bude jako opasno. Slušajići razne ljude kako govore o Svetom Savi a da pritom ne osećaju Božiju ljubav, onu za koju je Rastko napustio sve i preobrazio se u Savu, shvatam da malo ko zaista razume njegov veliki lik. Do skoro sam mislio, pa šta mali princ otišo imao sve. Ali kako sam samostallnim trudom čitajući žitija i gledajući Svetog Savu kroz pravoslavlje i onu ljubav od malopre, razumeo sam sad tu njegovu veličininu, koji mislim da drugima ne mogu da objasnim i opišem, ali je osećam. Baš kao vera. Hvala ti Sveti Savo! Trifke је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 Svetog Savu godinama ljudi pokušavaju da shvate bez Boga a to zna da bude jako opasno. Slušajići razne ljude kako govore o Svetom Savi a da pritom ne osećaju Božiju ljubav, onu za koju je Rastko napustio sve i preobrazio se u Savu, shvatam da malo ko zaista razume njegov veliki lik. Do skoro sam mislio, pa šta mali princ otišo imao sve. Ali kako sam samostallnim trudom čitajući žitija i gledajući Svetog Savu kroz pravoslavlje i onu ljubav od malopre, razumeo sam sad tu njegovu veličininu, koji mislim da drugima ne mogu da objasnim i opišem, ali je osećam. Baš kao vera. Hvala ti Sveti Savo! Зависи како на њега гледаш-повјесно, кроз визуру хришћанства, државотворности, права... Он као личност има толико димензија и зато се далеко уздиже изнад осталих Срба средњег вијека. Па, ни Душан није остао у народном вјеровању попут Растка. Марко Краљевић из народних епова има само једну димензију-заштите утлачених и борбе против туђина. А Сава... Списак његовог утицаја и његових дјела и његове заоставштине је подужи. ivona је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 @@Zedan da se o veri zbori, Само да не паднемо и ми у другу крајност, а то је да га гледамо искључиво кроз визуру вере, и да све што је икада радио гледамо кроз верску призму, јер ћемо тако једну велику историјску личност у сваком погледу одузети од оних који нису верници или нису православни верници. Урадио је много тога и у световном погледу, што је поставило темеље многим стварима у Србији (медицина и просвета рецимо), а ако га гледаш искључиво кроз Правослвље, унизио си га пред онима који нису праволавци и фактики си им га одузео. ivona, Ћириличар and Жедни је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 2, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2014 @@Zedan da se o veri zbori, Само да не паднемо и ми у другу крајност, а то је да га гледамо искључиво кроз визуру вере, и да све што је икада радио гледамо кроз верску призму, јер ћемо тако једну велику историјску личност у сваком погледу одузети од оних који нису верници или нису православни верници. Урадио је много тога и у световном погледу, што је поставило темеље многим стварима у Србији (медицина и просвета рецимо), а ако га гледаш искључиво кроз Правослвље, унизио си га пред онима који нису праволавци и фактики си им га одузео. Sigurna sam da ga vecina Srba i smatra u prvoj liniji prosvetiteljem, a u toj vecini su i pravoslavci. Ja sam za vreme komunizma isla u skolu, ali se o njemu zaista mnogo ucilo i tako je on bio i ostao za mnoge generacije prosvetitelj. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Фебруар 3, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2014 Па добро, зар да тема пролази без овога: http://www.youtube.com/watch?v=omSbf5dxtq8 Мислим, стварно :p Сава је, што се права тиче, у Србију донио црквене и свјетовне законе у свом Законоправилу. Уредио је Цркву, устројио је, дао јој правила која је узео од византијског права. Поред црквених закона, записао је и "закон градски", грађанско право ( у ширем смислу ). На припремној настави за пријемни на Правном, професор Жика нам је донио скенирану књигу Законоправила, која стоји у ходнику факултета. Уређено је чак на крају и породично право, како се рачуна сродство. Нисам могао читати ништа више осим те табеле на ркају књиге, јер није било довољно времена између часова, али тек сада, на другој години, ми је јасно какав је заправо значај Законоправило имало. То је био наш први писани законик, који је потјецао од правно најнапредније цивилизације-римске, и то непосредно из ње. Законик је уредио српску цркву која је касније доста мука и невоља преживјела, али успјела да одржи народ и саму себе. Уредио је и грађанско право, па чак и породично ( брачно исто тако ), што је обликовање личних живота Срба, усмјеравање њихових живота ка хришћанском начину живота, склапања брака итд. Законоправило је један цивилизацијски подухват (када се погледа на дуже стазе). ivona and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 Svetog Savu godinama ljudi pokušavaju da shvate bez Boga a to zna da bude jako opasno. Slušajići razne ljude kako govore o Svetom Savi a da pritom ne osećaju Božiju ljubav, onu za koju je Rastko napustio sve i preobrazio se u Savu, shvatam da malo ko zaista razume njegov veliki lik. Do skoro sam mislio, pa šta mali princ otišo imao sve. Ali kako sam samostallnim trudom čitajući žitija i gledajući Svetog Savu kroz pravoslavlje i onu ljubav od malopre, razumeo sam sad tu njegovu veličininu, koji mislim da drugima ne mogu da objasnim i opišem, ali je osećam. Baš kao vera. Hvala ti Sveti Savo! Па што је тужан на слици? Иначе, ево једна веза о теми на Светог Саву и вукове. Сад је нађох, па почињем читати http://forum.badnjak.com/viewtopic.php?f=4&t=29 Ево још неколико веза које сад нађох: http://www.zvrk.rs/price/legsvsava/legsvsava.htm http://www.rastko.rs/knjizevnost/usmena/legende_o_savi.html hehe pa pogledaj malo ikone,oni to vrlo ozbiljno dozivljavaju u tom uzrastu,a ima tu jos po nesto svasta s cim oni umeju da povezu izraze lica! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Фебруар 4, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 Па што је тужан на слици? Иначе, ево једна веза о теми на Светог Саву и вукове. Сад је нађох, па почињем читати http://forum.badnjak.com/viewtopic.php?f=4&t=29 Ево још неколико веза које сад нађох: http://www.zvrk.rs/price/legsvsava/legsvsava.htm http://www.rastko.rs/knjizevnost/usmena/legende_o_savi.html Зависи како на њега гледаш-повјесно, кроз визуру хришћанства, државотворности, права... Он као личност има толико димензија и зато се далеко уздиже изнад осталих Срба средњег вијека. Па, ни Душан није остао у народном вјеровању попут Растка. Марко Краљевић из народних епова има само једну димензију-заштите утлачених и борбе против туђина. А Сава... Списак његовог утицаја и његових дјела и његове заоставштине је подужи. e baš tako,poenta ove teme je upravo to i bila,nikako ne umanjujem njegovu duhovnu ulogu u našoj istoriji,i smatram da su upravo njegova dela i sam život presudno obeleženi njegovim svetiteljskim duhom,a potom svetovnim.Ipak nikad nije na odmet sagledati ovakvu ličnost na način koji upravo omogućava da se riznica njegovih dobara podeli i sa onima koji ga ne vrednuju na način nas pravoslavnih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Фебруар 22, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2014 Sv.Sava i zdravstvo Evo meni je i ovo predivno: Sv.Sava je otvorio bolnicu na Hilandaru i u Studenici.U njegovim spisima vidimo uputstva za uredjenje bolnica i zabrane nadrilekarstva!Cak su se izdavale i otpusne liste(eeeeej 13 v.!!!!)Sa svojih putovanja je donosio razne medikamente i i lekove.Zaista divan čovekoljubac i prosvetitelj svog naroda! evo jedne pesme od Vaska Pope nad kojom zaista mogu dugo da ćutim i mislim : Путовања Светога СавеПутује по мрачној земљиШтапом пред собомМрак на четверо сечеХитне дебеле рукавицеПретворене у мачкетинеНа сиву војску мишеваОдвеже вериге сред олујеИ земљу од старе храстовинеЗа стајаће звезде везујеПере шапе својим вуковимаДа трагови мрачне земљеНа њима не преживеПутује без путаИ пут се за њим рађа ivanaika је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 27, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Мој Свети Сава није препарирана личност из историје, није заробљен у 13. веку. Мој Свети Сава није светосавска академија и аплаузи званица које га се ретко сете у свакодневном животу. Мој Свети Сава није изгребана плоча на грамофону која као папагај понавља исте тонове и досадно шкрипи из године у годину док сви око ње покушавају да ишчупају гајтан из утикача. Мој Свети Сава није неко због кога се гледа на сат да би се установило још колико је остало до јела, пића и кич музике. Мој Свети Сава није монотон израз на лицу ученика који из године у годину понављају исте песмице гледајући у лице учитеља и директора који им узвраћају осмехом и тупо говоре - Браво! Мој Свети Сава није на приредбама које величају народне обичаје. Мој Свети Сава свакако није ни међу политичарима којима је он, као светитељ, потпуна непознаница. Мој Свети Сава не говори срБски јер је, за живота, био прогресиван фактор који је померао границе тако да сам сигуран да би, у контексту нашег времена, засигурно знао шта је једначење сугласника по звучности. Мој Свети Сава није ни ви-ај-пи црквеног естаблишмента. Зауставићу се овде јер бих иначе могао овако бар до Часних верига апостола Петра тј. прексутра. Видите, данас је у Србији много лакше описати шта тј. ко Свети Сава није. Речи саме извиру. Мој Свети Сава је Христов Свети Сава. Он зна да је центар светосавских свечаности Христос а не Сава. Мој Свети Сава живи у мени и само заједно са Христом и уз Христа добија своје назначење и пуноћу. Како ћеш празновати Светог Саву ако не познајеш Христа, Србине?!!! Без Христа, Свети Сава је још један у низу Сава, Србин сигурно а православац вероватно али и даље само обичан Сава. Упознај Христа и Свети Сава ће ти сам прићи и целивати те - обрнуто не иде, посебно не једном годишње. Извор: https://www.facebook.com/notes/pravoslavni-motivacioni-posteri/%D0%BC%D0%BE%D1%98-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B0/933954646638557 Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Maslacak_ Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Истина! Диван текст, свака част! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука