Зосима Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Ок,ја се извињавам,али никад нисам видео ово цептер посуђе са тестом (брашном ),свећама равномерно распоређеним и гомилом чачкалица за уши,плус огромне тегле са уљем или медом,не могу провалити,из које вире скврчене свеће... Код мене ,народ донесе своју флашу уља и кг брашна... А хтео сам рећи,како неко од светих тајни прави сценско визуелни спектакл,који ваљда треба да потврди валидност ове св тајне,а дал је то део традиције,обичаја или паганштине у нашем народу,просудите сами... Сличан приступ и третман има и св причешће,које се додуше мало чешће практикује,чак 4 пута годишње... И наравно да не одбацујем благодат било ког свештеника за вршење св тајни,па макар тај свештеник и одрицао благодат не само свог, него и многих других епископа и клира уопште,одређивао где сме да се иде на службе,позивао на рушење црквеног поретка и изговарао невероватне небулозе... Уосталом,шта вам се ја ту правдам,ако вам се допада,водите га кући... isus-sinai "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 А шта су то новотарије? Па ни Христос није знао Символ вере,јер је он формулисан тек на Другом васељенском сабору у Никеји. Да ли Символ вере у Литургији значи "новотарија"? Прво су ови ревнитељи почели да причају како наше владике док служе не губе време и не изговарају молитву Светог Духа ("Царе небески,утешитељу..."),"Трисвето",и "Оче наш",што је неистина,онда је кружила пропаганда како клирици не дозвољавају да народ пева "Достојно и праведно јест поклањатисја..",што је нетачно (барем за моју парохијску цркву,и још пар којих сам био-народ је то певао)...итд,итд. Ако они заиста желе да служе Свету литургију на исконски начин,нека се Симеон и братија заједно са глупим августима из манастира "Нови Стјеник" завуку у неку пећину,имамо их хвала Богу поприлично,служећи литургију 15мин максимално,кријући се од римских легионара...без икакве новотарије,ама баш икакве! "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 завуку у неку пећину,имамо их хвала Богу поприлично,служећи литургију 15мин максимално,кријући се од римских легионара...без икакве новотарије,ама баш икакве!Ја сам читао да су прве литургије трајале по целу ноћ тј. сатима док св. Василије и Јован нису скратили. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Ја сам читао да су прве литургије трајале по целу ноћ тј. сатима док св. Василије и Јован нису скратили. А ја сам чуо да су трајале јако кратко...могуће да сам и ја погрешио,али то је за ову тему небитно,пошто неким усијаним тиквама човек не може објаснити да се током 2000 година много што шта у православном обреду променило,и да није све исто. Када би сада видели евхаристију у апостолско време,вероватно би сви били редом проглашени јеретицима! Или ћемо наивно да верујемо да се током 2000 година НИШТА није променило,али је одједанпут наишао Зизјулас који све хоће да упропасти (и добро је плаћен за то). isus-sinai Заиста би био ред да расколници,"милиционери" и дежурни прекидачи литургија спусте лопту и размисле колико својим антицрквеним деловањем разарају Цркву као Тело Христово. "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Није проблем у различитим мишљењима велики свети оци су имали различита мишљења из којих је накрају излазило решење и утврђење, размишљање је одлика здравог црквеног живота, али не увек. Расправа је добра кад стварно долази из добрих намера и оз добро утемељеног црквеног живота. Али проблем је кад људи који се нису причестили годинама или људи који немају благе везе нападају и то не у вези неких суштинских и битних питања него око глупости, дал је завеса навучена или не. Ја бих волео кад би такви питали шта значи овај део литургије а шта овај, шта то свештеник ради и зашто, како ја да учествујем у свему томе, где свој ум и срце да узнесем, како да живим после причешћа а не само колико да постим пре причешћа а после може како хоћеш. Али јок, то људима није битно, битно им је дал је завеса навучена или не. Мене то више не брине нимало, ко тражи наћиће шта тражи. Ко тражи у свему ђавола свуда ће га и налазити, а ко је само тренутно у заблуди али је истински боготражитељ томе ће Бог помоћи да се ослободи заблуда. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Ето ми Срби смо често такви прво уперимо прстом у човека и кажемо крив је па тек онда питамо а шта је урадио Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 16, 2010 Пријави Подели Написано Јун 16, 2010 Послушајте ово, обавезно : Video 26.wmv "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 16, 2010 Пријави Подели Написано Јун 16, 2010 свашта, болес'. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 19, 2010 Пријави Подели Написано Јун 19, 2010 posledice pravoslavnog guruizma nasih dana nas na zalost tek cekaju........................ radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 19, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 19, 2010 Боже опрости, ја стварно не могу да разумем где ће ови људи отићи. Ово шта раде и како роваре у Цркви не дајући јој да се развија нису радили ни најгори противници Цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 19, 2010 Пријави Подели Написано Јун 19, 2010 Боже опрости, ја стварно не могу да разумем где ће ови људи отићи. Ово шта раде и како роваре у Цркви не дајући јој да се развија нису радили ни најгори противници Цркве. posledice njihovog "misionarenja" i "duhovnog delanja" odrazice se na nas mladje generacije radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 19, 2010 Пријави Подели Написано Јун 19, 2010 То треба за уво и напоље из манстира. Он је дефинитивно ненормалан човек и потребно му је психијатријско лечење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 19, 2010 Пријави Подели Написано Јун 19, 2010 Ништа не разумем шта се прича у овом видео клипу. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 19, 2010 Пријави Подели Написано Јун 19, 2010 Ништа не разумем шта се прича у овом видео клипу. Синеон рукумијски тражио од Сабора да му доставе име другог епископа кога ће помињати на литургији (уместо +Игњатија), а такође поручио да им више у браничевској епархији не шаљу епископе новотарцевећ светосавце. Болесник. Ментално ретардирана личност. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 19, 2010 Пријави Подели Написано Јун 19, 2010 То треба за уво и напоље из манстира. Он је дефинитивно ненормалан човек и потребно му је психијатријско лечење. dragi moj manastiri su puni svakojakih koji upropastavaju narod i niko ih ne moze ujhvatiti ni za glavu ni za rep.... radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука