Agnostik Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Tako naprimer samo 7 odsto naucnika Americke akademije nauke veruju u boga. http://www.nature.com/nature/journal/v394/n6691/full/394313a0.html Gotovo 90 % evoluciskih naucnika su ateisti i ne veruju u zivot nakon smrti. http://www.americanscientist.org/issues/pub/evolution-religion-and-free-will Kako to objasniti??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Tako naprimer samo 7 odsto naucnika Americke akademije nauke veruju u boga. http://www.nature.com/nature/journal/v394/n6691/full/394313a0.html Gotovo 90 % evoluciskih naucnika su ateisti i ne veruju u zivot nakon smrti. http://www.americanscientist.org/issues/pub/evolution-religion-and-free-will Kako to objasniti??? Pa naucnici su mnogo pametni, a cim pametni n e veruju, jedna je logicna stvar! nauka ti stvori jedan tvrd mentalitet skepticizma prema svemu.. sve u sta se odlucis da verujes, ti si skoro tvrdo skeptican i trazish izuzetne dokaze, tih dokaza nema.. jednostavno.... ne u onom empirijskom obliku koji bi naucnici voleli... eto... tako objasnavam... + filozofije kao sto su redukcionizam i materijalizam koji zbog naucne (opet) discipline butu utkani u svaki deo naucnikovog zivota.. ja znam par naucnika. ne nestop pozatnih i velikih, par drugara i drugarica mi rade na nekim proejktima, dakle pravi naucnici - bave se naucnim istrazivanjem, to je neka psiha gora i od moje veruju da ne postoji slobodna volja, u mehanicku prirodu svega itd...determinizam, redukcionizam itd... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 + filozofije kao sto su redukcionizam i materijalizam koji zbog naucne (opet) discipline butu utkani u svaki deo naucnikovog zivota.. ОК материјализам, али редукционизам је изузетно штетан као идеја за свакодневни научни рад. Pa naucnici su mnogo pametni Нису. Научници нису ништа у просеку паметнији него остатак света. Некад било, сад се приповеда. Данас ти је наука пос'о, као и сваки други. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 ОК материјализам, али редукционизам је изузетно штетан као идеја за свакодневни научни рад. Hm zar nije osnovna filozofija "Svedi stvar na sitnije delove, razumi delove, razumeces kompletnu pojavu" ? Ja sam gledao neke debate oko naucnog metoda danas i pristupa.. pa sam cuo kritiku redukcionizma... gde se svodi na manje delove pa se proucavaju manji delovi.. Нису. Научници нису ништа у просеку паметнији него остатак света. Некад било, сад се приповеда. Данас ти је наука пос'о, као и сваки други. To je bila ironija! Samo su istrenirani za jedan nacin razmisljanja, taj skepticni, to je sve . oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Vise me zabrinjava nerazumevanje razlike izmedju metodoloskog i metafizickog materijalizma i posledice tog nerazumevanja u koja spadaju i pitanja ovog tipa. Лидија Миленковић, Јефимија Крунић, Срђан Шијакињић and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djordje.pesic Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Meni se sa jedne strane cini da tu naucnicka gordost igra ulogu, ne verovanje i ne prihvatanje da postoji nesto vise od nauke, sto nauka ne moze da objasni, i nespremnost ili nedostatak zelje da se prizna Bozija premudrost i svemocnost. Moje misljenje je je da bi nauka trebala da istrazuje i da vrsi dalja otkrivanja u slavu Boziju, a ne da se postavi umesto Boga Zero, Лидија Миленковић, geronymo and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Hm zar nije osnovna filozofija "Svedi stvar na sitnije delove, razumi delove, razumeces kompletnu pojavu" ? И јесте и није. Редукционизам ради кад идеш од виших ка нижим нивоима, али не ради увек кад идеш од нижих ка вишим. Неки феномени су ”емергентни”, бем ли га како се то преводи на српски. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 И јесте и није. Редукционизам ради кад идеш од виших ка нижим нивоима, али не ради увек кад идеш од нижих ка вишим. Неки феномени су ”емергентни”, бем ли га како се то преводи на српски. pogledacu detaljnije, ja cuo tu kritiku redukcionizma u nekim pristupima, pa kao prihvat io na keca posto mi deluje logicno da sve resavas "mehanicki" uzmes celiju pa je razbijes na organele pa organele na proteine i tako ... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јануар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Vise me zabrinjava nerazumevanje razlike izmedju metodoloskog i metafizickog materijalizma i posledice tog nerazumevanja u koja spadaju i pitanja ovog tipa. Pa pitali su njih za metafizicki ateizam ili teizam, ne za metodoloski koka slede i naucnici hrscani. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Мене радује што у опште има научника који се јавно изјашњавају као верници . Ја сматрам да их има и више јер можда из разних разлога не смеју да се изјасне да су верници. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Slozio bih se sa Djordjem, ljudi skloni "naucnom sagledavanju stvari" sve porede sa naukom po principu, ako je to naucno neobjasnjivo, nemoguce je. Zato im i religija bode oci posto, verujuci ljudi neretko za svoje "dokazivanje Boga" koriste primere nekih cuda za koja su culi od nekoga. I tako se kod suprotne strane pobudjuje krajnji skepticizam. Naravno da tu glavnu ulogu igra gordost, koja je, po meni jedna od najbitnijih odlika ovih tvrdih ateista (kod vernika se gordost manifestuje na drugaciji nacin rekao bih). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Slozio bih se sa Djordjem, ljudi skloni "naucnom sagledavanju stvari" sve porede sa naukom po principu, ako je to naucno neobjasnjivo, nemoguce je. Zato im i religija bode oci posto, verujuci ljudi neretko za svoje "dokazivanje Boga" koriste primere nekih cuda za koja su culi od nekoga. I tako se kod suprotne strane pobudjuje krajnji skepticizam. Naravno da tu glavnu ulogu igra gordost, koja je, po meni jedna od najbitnijih odlika ovih tvrdih ateista (kod vernika se gordost manifestuje na drugaciji nacin rekao bih). А зашто је гордост не веровати верницима који za svoje "dokazivanje Boga" koriste primere nekih cuda za koja su culi od nekoga? Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 А зашто је гордост не веровати верницима који za svoje "dokazivanje Boga" koriste primere nekih cuda za koja su culi od nekoga? Ja sam upravo naaveo taj primer da bih pokazao koliko je taj "metod" sustinski pogresan od strane vernika. Nisam ovim primerom zeleo da prikazem ateisticku gordost, za to imam neke druge primere. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Ja sam upravo naaveo taj primer da bih pokazao koliko je taj "metod" sustinski pogresan od strane vernika. Nisam ovim primerom zeleo da prikazem ateisticku gordost, za to imam neke druge primere. Ти пишеш као да су истине које вера нуди некаква потпуно очигледна ствар, па је сад неко горд што одбија то да прихвати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Ти пишеш као да су истине које вера нуди некаква потпуно очигледна ствар, па је сад неко горд што одбија то да прихвати. Postoje uzroka ove situacije: 1. Ili placamo danak virtuelnoj komunikaciji. 2. Ili me sprdas. :) Mislim da je pod jedan, uopste nisam mislio da je gord svako ko ne prihvati "Istine koje nudi vera", na nesto drugo sam ciljao ali nebitno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука