Deja Vu Написано Децембар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 У сваком случају, није ми јасно како тачно аутор теме повезује "среброљубље" (тј. похлепу) која је људска мана/особина и капитализам који је економски процес? Па лепо. Не тежи ли су у капитализму увећању сопственог богатства што доводи до прогреса? Не доводе ли лични економски интереси до друштвеног прогреса? Де ми реци, јел постоји неко у капитализму ко тежи увећању свог власништва? То је једноствано среброљубље и похлепа коју чак и Фридман, тај идол свих либерала и либертаријанаца, спомиње: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 То је једноствано среброљубље и похлепа коју чак и Фридман, тај идол свих либерала и либертаријанаца, спомиње: On tu koristi termin pohlepa, d se ne bi peglao oko zncenja reci pohlepa... Mislim, to je kranje uproscvanje reci pohlepa .. kao fora "pohlepan si jer radis posao sa ciljem da zradis pare" Jel si ti pohlepan? Nosis najke ... ajde sad.. nego ljudi to vole da okrecu i obrcu da bi nprvili moralni/emotivni argument - kapitlizam dozovoljva nekom ko zeli pare da ih zradi, dakle promovise pohlepu.. najobinije glupirnje... p.s. friedman nije "idol" svih... jako je bitan, a meni je idol.. medjutim vise vole Misesa oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Да, занимљиве су књиге. Препоручујем и ја. Само се наоружај стрпљењем, пошто имају по хиљаду страна... Хиљаду страна? Једном Рускиња, увек Рускиња... Grizzly Adams, RYLAH, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Да не бих одговарао свакоме посебно, одговорићу овако. Потпуно се слажем са свима вама о томе шта капитализам и либерализам омогућује. Слажем се са Хуаном да либерализам омогућује да исповедам своју веру без тога да ме неко шиба по леђима. Али и даље не видим како неки овде могу да спајају то двоје са хришћанством? Где та веза? Какве везе има умножавање сопственог богатства са Христовим речима:''Тешко богатима, пре ће камила проћи кроз иглене уши него богаташ'' Ајде мало погледајте шта сам још написао. Велики узрок развоја капитализма у Америци је протенстантизам и његов део калвинизам. Знате овде да пљујете тај протенстатизам, ма то су они буквалисти, креационисти, не слушај њих, окрени се ти православљу, али знате и да хвалите достигнућа те Америке која постоје управо захваљујући тој религији. Зато немате развијену Ј.Америку, јер у њој доминира католицизам, а католицизам има неке ''социјалистичке идеје''. Познате су вам изјаве садашњег папе које готово да су преписане од Маркса. Заправо, није католицизам социјалистички, већ је социјализам узео неке идеје из хришћанства, споменуо је Жељко. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Али и даље не видим како неки овде могу да спајају то двоје са хришћанством? Где та веза? Какве везе има умножавање сопственог богатства са Христовим речима:''Тешко богатима, пре ће камила проћи кроз иглене уши него богаташ'' Umnozavanje bogastv nije sustina libelarizma. Vec ljudska slobod da bira ko ce, sta ce i kakv ce da bude sa minimumum drustvene i drzvne prisile nego u bilo kom drugom sistemu. Slobod izbora... biras kakav ces biti.. kojoj ces "grupi" otici.. kom jatu.... eto tko povezujem sa hriscnstvom.. Umnozvanje bogastv je samo sloboda ljudi. p.s. sto se Hristovih reci tice, to se odnosilo na bogate u tom periodiu - carinike, one bliske vlasti, koji zaaradjuju preko sile, i robovlsnistv. NEsto sumnjm da bogat iz tog perioda i bogat iz libelrnog sistema imaju puno duhovnih i krakternih slicnosti.. Sunjm da Hrist ima protiv toga d se obogatis tako sto pruzas neku uslugu ili robu ljudima i radis posteno. Зато немате развијену Ј.Америку, јер у њој доминира католицизам, а католицизам има неке ''социјалистичке идеје''. Познате су вам изјаве садашњег папе које готово да су преписане од Маркса. Заправо, није католицизам социјалистички, већ је социјализам узео неке идеје из хришћанства, споменуо је Жељко. Ne, Juzna amerika je nerazvijena jer u njoj ne dominira sloboda vec dominira nasilje. Mozes imti ti katolike u zemlji koliko god hoces, daaj ljudima slobodu da rade i oni ce se razvijati. Da su zemlje juzne amerike zist toliko ktolicke, ne bi bile centar bludnistva..... Fora je samo u rsporedjivanju (kradji ) tudjih pra kroz moralni argument... socijalizam moralnije deluje samo na papiru.... i dan dnas ja cujem od ljudi u SRbiji kako se u americi uzas zivi, kako umires a hitna nece da ti dodje... i slicne gluposti.... a ovde hitn pomoc prvo te pita koliko imas godina pa onda odluci koji si joj na listi cekanj... i slicni biasi u razmisljanju... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 On tu koristi termin pohlepa, d se ne bi peglao oko zncenja reci pohlepa... Mislim, to je kranje uproscvanje reci pohlepa .. kao fora "pohlepan si jer radis posao sa ciljem da zradis pare" Jel si ti pohlepan? Nosis najke ... ajde sad.. nego ljudi to vole da okrecu i obrcu da bi nprvili moralni/emotivni argument - kapitlizam dozovoljva nekom ko zeli pare da ih zradi, dakle promovise pohlepu.. najobinije glupirnje... p.s. friedman nije "idol" svih... jako je bitan, a meni je idol.. medjutim vise vole Misesa Јесам похлепан и не видим зашто је то са хришћанске стране добро. Са Фридманове то је супер, похлепа покреће свет, социјалистичка завист га кочи и враћа у беду. И та похлепа заправо представља наше интересе, на то мисли. Сви се водимо неким интересима, неко да згрне паре, него да увећа моћ, неко да увећа знање, неко да постане син божји. И све то је то једна похлепа која људе чини динамичним, по Фридману. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Јесам похлепан и не видим зашто је то са хришћанске стране добро. Са Фридманове то је супер, похлепа покреће свет, социјалистичка завист га кочи и враћа у беду. Ne znm brate, za mene je pohlepan neko ko otme, ko ukrade, ko prevari.... Ko radi da bi zaradio, posteno nesto proda - to po meni nije pohlepa... bez obzira sto neki sire termin pohlepa po potrebi.... ja ne volim to da nazivam pohlepom...jer je intelektualno neiskreno... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 onaj ko ukrade, prevari je lopov, a pohlepan mozes biti i bez toga to je kada nemas mijere, svaki bogatas je pohlepan i svaki zeli tu moc, jer to jeste moc, malo njih se moze nositi duhovno sa takvom moci, nije moc za svakoga Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 inace bogatas bi se mogao definisati kao osoba koja ima izrazenu materijalnu prednost u odnosu na normalne ljude oko sebe, sama teznja za tom prednoscu u odnosu na obicne ljude je sa hriscanskog stanovista problematicna, zato je isus i rekao ono sta je rekao, sto svi znamo, ne treba pominjati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Umnozavanje bogastv nije sustina libelarizma. Vec ljudska slobod da bira ko ce, sta ce i kakv ce da bude sa minimumum drustvene i drzvne prisile nego u bilo kom drugom sistemu. Slobod izbora... biras kakav ces biti.. kojoj ces "grupi" otici.. kom jatu.... eto tko povezujem sa hriscnstvom.. Umnozvanje bogastv je samo sloboda ljudi. p.s. sto se Hristovih reci tice, to se odnosilo na bogate u tom periodiu - carinike, one bliske vlasti, koji zaaradjuju preko sile, i robovlsnistv. NEsto sumnjm da bogat iz tog perioda i bogat iz libelrnog sistema imaju puno duhovnih i krakternih slicnosti.. Sunjm da Hrist ima protiv toga d se obogatis tako sto pruzas neku uslugu ili robu ljudima i radis posteno. Ne, Juzna amerika je nerazvijena jer u njoj ne dominira sloboda vec dominira nasilje. Mozes imti ti katolike u zemlji koliko god hoces, daaj ljudima slobodu da rade i oni ce se razvijati. Da su zemlje juzne amerike zist toliko ktolicke, ne bi bile centar bludnistva..... Fora je samo u rsporedjivanju (kradji ) tudjih pra kroz moralni argument... socijalizam moralnije deluje samo na papiru.... i dan dnas ja cujem od ljudi u SRbiji kako se u americi uzas zivi, kako umires a hitna nece da ti dodje... i slicne gluposti.... a ovde hitn pomoc prvo te pita koliko imas godina pa onda odluci koji si joj na listi cekanj... i slicni biasi u razmisljanju... Не, него је Христос мислио на све оне који су заробљени својим власништвом. Можда си гледао филм Острво, па кад онај јуродиви узме да баца ствари игумана у пећ, у фазону ''иш демони'' а овај као:''Шта радиш лудаче, те чизме ми је поклонио тај и тај владика, много ми значе...'' Истинска слобода нема везе са хришћанством. Истинска слобода је слобода од свог власништва, од пролазних ствари. Наравно, у палом свету власништво нам је потребно како бисмо преживели. --------- Сматрам да култура у коју улази религија доста узрокује политички и економски систем једне земље. Ако теби од малена усађују у главу идеје либерализма, онда ћеш се ти тако понашати. Ризиковаћеш, данас бити го голцат, сутра носити Армани, возити Крајслер и имати вилу на Беверли Хилсу. Ако ти од малена усађују идеје социјализма, исто важи. Наравно, у Ј.Америци је то што си описао, али вреди размислити да ли је тако због културе. Да ли би исто било да су у Ј.Америци протестанти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Не, него је Христос мислио на све оне који су заробљени својим власништвом. Можда си гледао филм Острво, па кад онај јуродиви узме да баца ствари игумана у пећ, у фазону ''иш демони'' а овај као:''Шта радиш лудаче, те чизме ми је поклонио тај и тај владика, много ми значе...'' Razlika je u intezitetu i gledanju na stvri. Npr: ja bih voleo da vozim ferari, i sad cu da radim i da zaradim da bih zaradio taj ferari. Ako ne zaradim nista. Prezivecu i dalje cu biti srecan. i izmedju toga: J bih voleo da vozim ferari, da sam spreman Deju da prebijem i da mu otmem njegove pare da bih vozio ferari. Toliko mi sreca u zivotu zavisi od toga da vozim ferari, da sam spreman da ubijem i prebijem i otmem i povredim drugog coveka. Da bi bio bogat u to doba o kom je Hristos pricao morao si biti ovo drugo, robovlasnik, mucitelj, otimac tudjeg novca.. jedno recju - carinik. izvini zbog slova a, nemoj da mi zmeris Истинска слобода нема везе са хришћанством. Истинска слобода је слобода од свог власништва, од пролазних ствари. Наравно, у палом свету власништво нам је потребно како бисмо преживели. Pa ne bih meso vlasnistvo sa tom pricom. Ne vidim zsto je sad vlasnistvo lose? Imati nesto svoje.. pa i crkva im svoje manastire.. svoje crkve, svoje resurse svoju ekonomiju... ima vlasnistvo... POenta je dakle u veznosti, zvisnosti... a ne u vlasnistvu.. Ризиковаћеш, данас бити го голцат, сутра носити Армани, возити Крајслер и имати вилу на Беверли Хилсу. Ако ти од малена усађују идеје социјализма, исто важи. Sa tim se naravno slzem, ali poenta je da su ljudi cesto licemerni prilikom tih izbora.. sta im se svidja sta im se ne svidja iz kulture.. Uzmimo nprimer taj socijalizm... ajde da uzmemo bogatom pare da delimo siromsnisnima.. super zvuci... i ond se trubi, hriscnstvo pravoslavlje hristos rekao da ne vlja biti bogat, obrcu se reci i pojmovi. Sa druge strane... e blud.. to nam je vec ok.. o tome necemo daa pricamo.... I to je upravo jedno licemerje gde uzims ono sto ti odgovara. Ali svkako d kultur utice.. ince sta je lose u tome da mozes jednog dana biti go golcat, sutra nositi armni i voziti ferari? Sve naravno dok si to posteno zaraadio... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 p.s. BOGat... sta li su mislili kda su smisljali tu rec.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 inace bogatas bi se mogao definisati kao osoba koja ima izrazenu materijalnu prednost u odnosu na normalne ljude oko sebe, sama teznja za tom prednoscu u odnosu na obicne ljude je sa hriscanskog stanovista problematicna, zato je isus i rekao ono sta je rekao, sto svi znamo, ne treba pominjati. A sta je lose u tome? Ti imas mterijalnu prednost u odnosu na normalnog coveka u srbiji..... Jel si problemtican? Jaa sve ukupno ne vredim 30 000 evra... sa kompletnim naaseldstvom, ti sigurno toliko zradis za dve godine... Jel ja tebe treba d smatram pohlepnim i problemticnim sa hriscnskog stanovistva? Kada odlucujes o tim stvarima, preporucujem d krenes prvo od sebe i ljudi koje znas licno, pa onda u glavi da zmisljs neke imaginarne zle bogatase... Slusaj naprimer Warrena Buffeta.. on covek jko skromno zivi.. ne voli da bude bogatas da vozi ferari i slichno.. to mu je nebitno bitna mu je igra u investiranju.... d proceni koj ce kompnija da procveta i d uspe.. uopste ne zeli da bude iznad mene ili tebe finasijsjski.. ako mu je verovati na rec... a j mislim d je dosledn svojih reci... bill gates slicno...m koliko god d ga ogovarali on je uradio vise za siromsne nego ja i ti i komplet ovj forum zajedno... vise im je dobra doneo.. jel on pohlepan? nravno ima neke luksuzne stvari.. ali mnoge i nema.. jel to ti "zli i pohlepni" bogatasi.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Неолиберализам, трка за парама, похлепа, коју ако се не варам Фридман хвали, она покреће свет, подиже цивилизацију, због ње имамо рачунаре, телевизоре бла бла. Није погрешио ту нити греши неки када кажу да похлепа покреће човека и да та похлепа може бити не само за парама, него и за знањем, ужитком, статусом, миром, слободом, рају! То је уствари жеља, природна људска склоност ка вишем, биле то паре било то нешто духовно. Дејо , гледаш само једну страну медаље . Она покреће свет , али итекако има своје наличје јер управо човечија похлепа уништава земљу , климу , шуме и целокупну околину са последицама које нико са сигурношћу не може да предвиди , једино је сигурно да неће бити добре.Троше се ресурси преко мере , а који нису неограничени .Мотив им је да данас зараде новац , а шта ће бити сутра , то их не интересује. Када људи јуре за новцем , то им је једини циљ , без обзира на последице свог поступка . Давор73 је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Када људи јуре за новцем , то им је једини циљ , без обзира на последице свог поступка . To je tacno samo sto to nije "kapitalizam" to je zlocianstvo... kad pravis nekom stetu da bi ti profitirao.. Dakle postoji razlika izmedju ja pravim stolice, ljudi kupuju te stolice, i ja se bogatim jer se trudim da napravim sto bolje stolice da bi ih sto vise prodao. i ja pravim stolice, tako sto secem retko drvo iz zasticene sume koja nije u mom vlasnistvu i tako se bogatim. ovo prvo nije prava pohlepa, vec jednostavno radjene posla.... trudim se da napravim sto bolju stolicu, ljudi mi time uzvracaju novcem - cene moj rad. ovo drugu, ja ljudima pruzam nesto sto ne mogu da nabave na drugom mestu, i to pruzam van mog vlasnistva, cinim stetu kompletnoj planeti jer ubijam neko retko drvo, da bi mogao da profitiram jer su ljudi spremni da plate za to. a toga imas i u kaptializmu, i u komunizmu, i svim mogucim sistemima... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука