Караконџула Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Ateisti napisali novih deset zapovjedi ATEISTI su napisali vlastitu verziju deset zapovijedi, a radi se o prijedlozima koji su izabrani u sklopu natjecanja AMHH-a (Atheist Mind Humanist Heart). Još u studenom, poznati "razbijač mitova" Adam Savage najavio je da će biti sudac, a poznati je voditelj privukao toliku količinu posjetitelja da se službena stranica natjecanja srušila. Savage je bio samo jedan od 13 sudaca koji su dobro proučili brojne prijedloge (njih 2800) i na kraju se odlučili za 10 najboljih koji su među sobom podijelili nagradu od 10 tisuća dolara. Uglavnom, ovo je novih deset zapovijedi: 1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima 2. Težite razumijevanju onoga što je najvjerojatnije istina, a ne vjerovanju u ono što želite da je istina 3. Znanstvena metoda je najpouzdaniji način razumijevanja prirodnog svijeta 4. Svaka osoba ima pravo kontrolirati vlastito tijelo 5. Bog nije nužan da biste bili bolja osoba ili živjeli potpun i smislen život 6. Vodite brigu o posljedicama koje izazivaju vaši postupci i prepoznajte da za njih morate preuzeti odgovornost 7. Postupajte prema drugima onako kako želite da oni postupaju prema vama i na način na koji je razumno očekivati da oni žele da se prema njima postupa. Imajte na umu njihovo gledište 8. Naša je odgovornost brinuti o drugima, a to uključuje i buduće generacije 9. Ne postoji samo jedan ispravan način življenja 10. Ostavite svijet boljim mjestom nego što ste ga zatekli Lex Bayer i John Figdor stvorili su vlastitu listu "ne-zapovijedi" u knjizi koju su zajedno napisali "Atheist Heart, Humanist Mind", a Bayer dodaje da ga je rad na knjizi natjerao da razjasni i artikulira vlastita uvjerenje pa je pomislio da bi i drugi mogli imati koristi ako učine isto. "Jeste li znali da statistike pokazuju da se čak 45 milijuna Amerikanaca smatra nereligioznim? Taj je broj je u porastu, a trećina odraslih mlađih od 30 smatra se nevjernicima. Ateizam je za mnoge zamijenio religiji, a postavlja se pitanje: U što ateisti vjeruju? Koristili smo filozofski pristup utemeljen u logici i dokazima kako bismo odredili kako živjeti razuman, etički i sretan život bez Boga i o tome smo napisali knjigu", objasnili su autori na Redditu. "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 То јесте то- мање више. Али мени је занимљиво зашто су се одлучили баш за десет а не 12 - 13 рецимо. Зашто су и поред свог негирања опет кренули од Мојсија, хтели- не хтели. Или се овде ради о богоборству а не о атеизму, као што би они то желели да изгледа. Kaludjerovic Sreten, Данче*, Никола Поповић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Zanimljiva ideja... ovako mnogo jasnije zvuci. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Још једна у низу глупости, не само са становишта религије/атеизма, него и здравог разума.Ево, нпр 9. Ne postoji samo jedan ispravan način življenja побија 1.2.3. и 6. Конкретно, 6: 6. Vodite brigu o posljedicama koje izazivaju vaši postupci i prepoznajte da za njih morate preuzeti odgovornost Па ако не постоји само један исправан начин живљења зашто онда тјерати људе да преузимају одговорност за своје поступке када је и непреузимање одговорности исто тако исправан начин?Даље:7,8, и 10 су управо оно што говори 10 Божијих заповјести по Мојсију, само речено мало другачије, дакле и ту је промашена поента. Уопште, када се мало боље сагледа свих 10, оне уопште нису у супротности са хришћанским животом:Чак ни 4 4. Svaka osoba ima pravo kontrolirati vlastito tijelo Наравно да има, с тим да стоји и оно "да је ваше тијело је храм Духа Светога" и "мени је све дозвољено али ми није све на корист"као и 5. 5. Bog nije nužan da biste bili bolja osoba ili živjeli potpun i smislen život И то је тачно ако се под "живот" подразумијева 50,60,70,80 година на земљи, али због тога је Бог човјеку оставио слободну вољу...Све у свему, потпуно су промашили оно што су хтјели постићи. Једноставно, није вриједно пажње. Ignjatije, Човек Жоја, kordun and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Prilično glupo jer dobar deo ovih rečenica i nisu zapovesti nego tvrdnje... razvukli su bespotrebno kako bi ih bilo 10... Jim Jeffries je sve to lepo sumirao u jednu zapovest: "Try not to be a cunt." Juanito, ivanaika, Goku and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 "Try not to be a cunt." Примјењиво и на вјернике и на атеисте, лајкујем! Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 "Try not to be a cunt." Дај превод за нас који не знамо енглески. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Пре неки дан сам гледао нешто слично, зове се Атеизам 2.0. Можете погледати овде: http://www.ted.com/talks/alain_de_botton_atheism_2_0 У сваком случају изгледа да ови покушаји праве од атеизма религију без Бога/божанства. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Дај превод за нас који не знамо енглески. ne budi pi*k.... (prevod) Караконџула је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Пре неки дан сам гледао нешто слично, зове се Атеизам 2.0. Можете погледати овде: http://www.ted.com/talks/alain_de_botton_atheism_2_0 У сваком случају изгледа да ови покушаји праве од атеизма религију без Бога/божанства. Alain DeBotton ne pravi religiju već mudro naglašava koji deo organizovane religije zaista valja i sugeriše ateistima da što manje izgube od tog što valja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Dobre zapovesti. kao da ih je hriscanin pisao! oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 То јесте то- мање више. Али мени је занимљиво зашто су се одлучили баш за десет а не 12 - 13 рецимо. Зашто су и поред свог негирања опет кренули од Мојсија, хтели- не хтели. Или се овде ради о богоборству а не о атеизму, као што би они то желели да изгледа. Због овог болд си добио амин од мене, јер мислим да се управо о томе ради. Мени то доказује тачка 5 где аутор каже "Бог вам није неопходан....". Атеиста неће рећи "Бог вам није неопходан...", за атеисту Бог не постоји па је оваква формулација о негацији неопходности за атеисту бесмислена. Како ћемо негирати неопходност нечега или некога што не постоји. Аутор тачке 5 као да каже "ето, можда Бог и постоји али вам није потребан, неопхдан". Зато сам на једној другој теми, не знајући за ову, рекао да се овде не ради о атеизму већ о антитеизму, или богоборству како си ти то формулисао користећи хришћански термин. Давор73 је реаговао/ла на ово 1 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Мислим да ни један покрет који претендује на аутентичност не може у свом темељу да има негацију (небитно чега) већ искључиво афирмативни став, да буде ,,ДА" неком или нечем. Ту се увек некако сетим протестаната, они су ми типичан пример за то. Као и ови са бројкама које их одају...:-) Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 "Try not to be a cunt." Екстра! facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Не видим ништа лоше у ономе што су атеисти написали , али то је написано у људској правди , а десет Божијих заповести , по Божијој правди . Уз дужно поштовање према атеистима , за мене је ипак Божија заповест светиња . Ацо Конатар је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука