Ignjatije Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima "Ko ljubi nastavu, ljubi znanje; a ko mrzi na ukor, ostaje lud." (Priče. 12:1) "Jezik mudrih ljudi ukrašava znanje, a usta bezumnih prosipaju bezumlje." (Priče, 15:2) "Srce razumnog čoveka dobavlja znanje, i uho mudrih traži znanje." (Priče, 18:15) "Kupuj istinu i ne prodaji je; kupuj mudrost, znanje i razum." (Priče, 23:23) 2. Težite razumijevanju onoga što je najvjerojatnije istina, a ne vjerovanju u ono što želite da je istina " Kad je duša bez znanja, nije dobro". (Priče, 19:2) "Izgibe moj narod, jer je bez znanja; kad si ti odbacio znanje, i ja ću tebe odbaciti" (Osija 4:6) "Bogat čovek misli da je mudar, ali razuman siromah ispituje ga." (Priče 28:11) "I na samo ovo okrenite sve staranje svoje da pokažete u veri svojoj dobrodetelj, a u dobrodetelji razum, A u razumu uzdržanje, a u uzdržanju trpljenje, a u trpljenju pobožnost, A u pobožnosti bratoljublje, a u bratoljublju ljubav." (2. Petrova, 1:5-7) 3. Znanstvena metoda je najpouzdaniji način razumijevanja prirodnog svijeta "Zapitaj stoku, naučiće te; ili ptice nebeske, kazaće ti. Ili se razgovori sa zemljom, naučiće te, i ribe će ti morske pripovediti." (Jov, 12:7-8). 4. Svaka osoba ima pravo kontrolirati vlastito tijelo "Sve mi je slobodno, ali nije sve na korist; sve mi je slobodno, ali neću da šta ovlada mnome." (1.Kor. 6:12) 5. Bog nije nužan da biste bili bolja osoba ili živjeli potpun i smislen život Jer koji bez zakona sagrešiše, bez zakona će i izginuti; i koji u zakonu sagrešiše, po zakonu će se osuditi. (Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slušaju zakon, nego će se oni opravdati koji ga tvore; Jer kad neznabošci ne imajući zakona sami od sebe čine šta je po zakonu, oni zakona ne imajući sami su sebi zakon: Oni dokazuju da je ono napisano u srcima njihovim što se čini po zakonu, budući da im savest svedoči, i misli među sobom tuže se ili pravdaju)" (Rimljanima, 2:12-15). 6. Vodite brigu o posljedicama koje izazivaju vaši postupci i prepoznajte da za njih morate preuzeti odgovornost "sin neće nositi bezakonje očevo niti će otac nositi bezakonje sinovljevo; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova." (Jezekilj, 18:20) "Svedočim vam danas nebom i zemljom, da sam stavio pred vas život i smrt, blagoslov i prokletstvo; zato izaberi život da budeš živ ti i seme tvoje," (5.Moj., 30:19) "Jer će doći Sin čovečiji u slavi Oca svog s anđelima svojim, i tada će se vratiti svakome po delima njegovim." (Mt. 16:27) 7. Postupajte prema drugima onako kako želite da oni postupaju prema vama i na način na koji je razumno očekivati da oni žele da se prema njima postupa. Imajte na umu njihovo gledište "Sve dakle što hoćete da čine vama ljudi, činite i vi njima". (mT. 7:12). 8. Naša je odgovornost brinuti o drugima, a to uključuje i buduće generacije "Tada će Mu odgovoriti pravednici govoreći: Gospode! Kad Te videsmo gladna, i nahranismo? Ili žedna, i napojismo? Kad li Te videsmo gosta, i primismo? Ili gola, i odenusmo? Kad li Te videsmo bolesna ili u tamnici, i dođosmo k Tebi? I odgovarajući car reći će im: Zaista vam kažem: kad učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste." (mT. 25:35-40) 9. Ne postoji samo jedan ispravan način življenja Darovi su različni, ali je Duh jedan. I različne su službe, ali je jedan Gospod. 10. Ostavite svijet boljim mjestom nego što ste ga zatekli "I reče Onaj što seđaše na prestolu: Evo sve novo tvorim." (Otk., 21:5) "I videh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prođoše.." (Otk. 21:1). Дијана. је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 4. Sve dok prepodobni ne počnu da te osuđuju zato što letuješ na moru i ne kupaš se u buretu kao njihove babe i dede. Говоримо о учењу Новог Завета и Православља. А не о разним "преподобним" људима. Али ти се увек хваташ за такве. Волиш их више него праву Истину. 8. Džaba ti dobra dela ako nisu učinjena sa ciljem da te Hristos i Jahve nagrade. Прочитај мало цитате које сам изнад навео. Jer koji bez zakona sagrešiše, bez zakona će i izginuti; i koji u zakonu sagrešiše, po zakonu će se osuditi. (Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slušaju zakon, nego će se oni opravdati koji ga tvore; Jer kad neznabošci ne imajući zakona sami od sebe čine šta je po zakonu, oni zakona ne imajući sami su sebi zakon: Oni dokazuju da je ono napisano u srcima njihovim što se čini po zakonu, budući da im savest svedoči, i misli među sobom tuže se ili pravdaju)" (Rimljanima, 2:12-15). "Tada će Mu odgovoriti pravednici govoreći: Gospode! Kad Te videsmo gladna, i nahranismo? Ili žedna, i napojismo? Kad li Te videsmo gosta, i primismo? Ili gola, i odenusmo? Kad li Te videsmo bolesna ili u tamnici, i dođosmo k Tebi? I odgovarajući car reći će im: Zaista vam kažem: kad učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste." (mT. 25:35-40) Ови наведени нису свесно чинили добра дела због Исуса, па их Он ипак награђује. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Прочитај мало цитате које сам изнад навео. Ali je sve jedno suštna da koliko god za života bio tobar po druge, koliko god pomagao ukoliko en veruješ u Boga ukoliko mu se ne klanjaš i ne ulizuješ završavaš sve jedno u ognju. Tj ukoliko Hristos i Jahve i njihove nagrade nisu ciljevi i sve gore navedeno se ne radi zbog njih što se Boga tiče kao da nisi ni uradio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Papa je pokušao da kaže da i ovakvi mogu u raju da završe, vatikan ga brzo ućutkao. Izaštlo saopštenje u fazonu "nije rekao to što ste čuli da je rekao". A što se SPC tiče još nisam video neki ovakav pokušaj da neko iznese ideju da se dobra dela nagrađuju i život kojim si živeo, pa makar i odbacio učenje o Isusu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Ali je sve jedno suštna da koliko god za života bio tobar po druge, koliko god pomagao ukoliko en veruješ u Boga ukoliko mu se ne klanjaš i ne ulizuješ završavaš sve jedno u ognju. Tj ukoliko Hristos i Jahve i njihove nagrade nisu ciljevi i sve gore navedeno se ne radi zbog njih što se Boga tiče kao da nisi ni uradio. Није свеједно. Надам се да они цитати говоре нешто друго. Не спашавају нас добра дела, него милост Господња. Он једини има живот по Себи. Потпуно је и сасвим природно да се ван заједнице са Њим не може живети вечно. Као што је сасвим природно да ако се удаљаваш од јединог извора топлоте биваш смрзнут. Нема ту ничег нелогичног и неприродног. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Није свеједно. Надам се да они цитати говоре нешто друго. Не спашавају нас добра дела, него милост Господња. Он једини има живот по Себи. Потпуно је и сасвим природно да се ван заједнице са Њим не може живети вечно. Као што је сасвим природно да ако се удаљаваш од јединог извора топлоте биваш смрзнут. Нема ту ничег нелогичног и неприродног. Ako neće da me peče negde nakon smrti već da ću da prestanem da postojim nakon smrti meni je to OK. Čak i da mi se lično javi i pokaže se opet bi izabrao udaljavanje od njega i prestajanje postojanja nakon smrti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Ako neće da me peče negde nakon smrti već da ću da prestanem da postojim nakon smrti meni je to OK. Čak i da mi se lično javi i pokaže se opet bi izabrao udaljavanje od njega i prestajanje postojanja nakon smrti. Сам си изабрао. А шта ће бити видећеш сам. Него, занима ме због чега имаш такав негативан став према Богу, чак и да ти се лично појави? Не разумем те. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Da, ali da li će taj izvor da te šutne u zimu zato što mu se nisi ulagivao na vreme ili će da te pusti da mu priđeš na neku pristojnu distancu, da se ne pržiš, ali ni ne smrzavaš? Мани ме са тим. Знамо се добро. Буди озбиљан или ме заобиђи. Нисам расположен за зезање на оваквој теми. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Сам си изабрао. А шта ће бити видећеш сам. Него, занима ме због чега имаш такав негативан став према Богу, чак и да ти се лично појави? Не разумем те. Uglavnom ovo što Vasilije kaže. I ako neko od mene zahteva da se večno klanjam i molim za nešto, naravno da se ne bih klanjao i molio pa makar i to neko bio Bog. A i sa druge strane večnost mi je nekako duga, zapravo planiram da umrem negde oko 70-80 najkasnije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Moj vek je još kraći, negde oko 35-40 godina. Ovo sam rekao najkasnije. Mada kontam da će od silnih energetskih pića srce ranije da mi stane od tih 70-80 godina. Mada sa druge strane sve zavisi od vitalnosti koju ću da imam, mada za razliku od debe koji preferiraš fizičku, kod mene primat ima mentalna spremnost. A kao što već rekoh jedina strašna stvar koja mi pada na pamet kada pomislim na moju smrt su ljudi oko meni koji mi nešto znače. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Uglavnom ovo što Vasilije kaže. I ako neko od mene zahteva da se večno klanjam i molim za nešto, naravno da se ne bih klanjao i molio pa makar i to neko bio Bog. Клањају се и моле се људи у овом палом стању људске природе и универзума. У опису вечног живота нисам наишао на тако нешто. Ко буде тамо биће лично са Христом и имаће све. За шта да се моли онда? Покушавам да те разумем јер сам и ја био у таквом стању. И сада сам што се тиче Аллаха рецимо и његовог џеннета, или Будизма и његове нирване, или Хиндуизма и његових реинкарнација... Мислим да је разлог недовољно познавање Бога ког одбацујеш. Барем је то код мене био случај. И када сам постао верник био сам у тој почетној фази новајлије са претњама паклом, системом награда-казна... Али када сам Бога још боље упознао схватио сам да је ситуација сасвим другачија. Схватио сам природу себе самог, природу света у коме живим, донекле упознао личност Господа и Његов карактер, разлог због чега говори и ради тако како говори и ради. Имам осећај да је за тебе Исус исто што и Аллах у Исламу. Робовласник који жели робове. Али код нас је другачије. Нама је Бог отац, који жели да ми будемо Његова деца, мали богови. Однос Њега према нама је уникатан и далеко је од исламског Бога ког, свесно или несвесно, изједначаваш са Њим. Волео бих да ми даш неке мало детаљније разлоге. A i sa druge strane večnost mi je nekako duga, zapravo planiram da umrem negde oko 70-80 najkasnije. Вечност не може да буде ни дуга ни кратка. У њој не постоји време. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Ali je sve jedno suštna da koliko god za života bio tobar po druge, koliko god pomagao ukoliko en veruješ u Boga ukoliko mu se ne klanjaš i ne ulizuješ završavaš sve jedno u ognju. Tj ukoliko Hristos i Jahve i njihove nagrade nisu ciljevi i sve gore navedeno se ne radi zbog njih što se Boga tiče kao da nisi ni uradio. Погрешна поента рекао бих, чини ми се потпуно погрешна поента. Реч је о томе да човек буде сарадник у Божијем домостроју, Божији пријатељ, и тако и он сам а и свет који га окружује постигне спасење. Да би се то постигло потребно је да човек верује да је то тај циљ, да жели то, а то са хришћанског аспекта значи веровати у Бога и Исуса Христоса као месију. А да би био сарадник потребно је да човек поштује нека правила, тј. да прилагоди начин свог постојања ономе на шта га Христос упућује и саветује испуњујући Закон. Надам се да сам био од какве користи овим објашњењем. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Вечност не може да буде ни дуга ни кратка. У њој не постоји време. Večnsot - vremenski interval od beskonačno sekundi/minuta (čega god). dakle da bi pojam večnost postojao mora da postoji vreme. Клањају се и моле се људи у овом палом стању људске природе и универзума. У опису вечног живота нисам наишао на тако нешто. Ко буде тамо биће лично са Христом и имаће све. За шта да се моли онда? Opet gde imam sve nije dovoljno dobro. Ono što život čini životom i ono što nas čini živima je kosntantna broba az osptanak, konstanto otkrivanje novih stvari, dolaženje do novih saznanja i slično. U svetu gde sve to imam ne bih želeo da živim, ustvari želeo bih da se pojavima na tia dan da saznam sve tajne univerzuma i onda umrem (prestanem da postojim).Od ove verzije raja gde se ima sve više mi se sviđa ona verzija pakla gde te demoni muče. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Вечност није бесконачно време, вечност је стална садашњост. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Večnsot - vremenski interval od beskonačno sekundi/minuta (čega god). dakle da bi pojam večnost postojao mora da postoji vreme. Није тако. Вечност није условљена временом. То је ванвременска категорија. Ono što život čini životom i ono što nas čini živima je kosntantna broba az osptanak, konstanto otkrivanje novih stvari, dolaženje do novih saznanja i slično. U svetu gde sve to imam ne bih želeo da živim, ustvari želeo bih da se pojavima na tia dan da saznam sve tajne univerzuma i onda umrem (prestanem da postojim). Od ove verzije raja gde se ima sve više mi se sviđa ona verzija pakla gde te demoni muče. Мени се та борба за опстанак не чини делом живота који желим да живим. Долажење до нових сазнања... откривање тајни универзума... стално откривање нових ствари... Не разумем зашто мислиш да тога неће бити на Обновљеној Земљи. Велики број људи са таквим интересовањима су (били)верници. Бог је бесконачан, Његов универзум недостижан, творевина крајње сложена... не би то могао за један миленијум да истражиш. Значи, сврха твог живота је знање о универзуму. Када би све сазнао твој живот би изгубио смисао и желео би да умреш? Не делујеш ми уопште као слободан човек. Пре ће бити да си велики роб. Роб сувог знања и информација. Оне те одржавају у животу и дају ти смисао. Не можеш без њих да живиш. Али оне не дају живот. Боље је бити везан за нешто што је вечно, недокучиво, да то нешто уствари буде Неко, личност, а не безлична материја. Мени је то узвишеније. Наравно, то не значи одбацити знање и истраживање. Мислим да ће религиозни научници и истраживачи који буду били у Рају имати занимљиву вечност. Није рај неко лебдење душа, нити џеннет где само кркаш, сексаш се и шљокаш. То је прави живот испуњен смислом, љубављу, и задовољство у њему никада не престаје. А тамо ће бити људи из свих народа и разних професија и интересовања. Што значи да ће свако у њему наћи пунину свог постојања. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука