Jump to content

Табу теме у СПЦ - Због чега се СПЦ не изјашњава о неким темама?

Препоручена порука

prodiskutujmo

vidite bas sam ciljano pokt=enuo ovu temu, jer mi se poslednjih dana dogadjalo da sam od strane nekoliko mladih ljudi bio upitan za neke skroz ne svakidasnje situacije koje ih muce, a ni sami nisu imali hrabrosti da ih iznesu, pa i sada u razgovoru sa mnom delimicno. upravo zato, razmislimo koliko smo u stvari mi ljudi, bliznji bliznjima i koliko smo spremni da im se nadjemo, da ponesemo deo njihovog bremena, jer nije sve u zivotu lepo i sl....

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

ne znam da li postoje u crkvi, no koliko sam primetila neke teme se vrlo diplomatski izbegavaju, posebno tema o seksualnosti..u razgovorima jedannba jedan mnogo toga sam saznala od klira no još uvek se ustežu da javno prozbore neku o tome 319.gif

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Па, ево, ја сам мало избегао тему о сексуалности јер не знам да ли сам спреман да САДА све то објашњавам онако како ја то доживљавам. Али, ево, потрудићу се да урадим то. Да не избегавам. Моја грешка, признајем. п.с. кад кажем сада, мислим на период ових дана.....

Ја имам проблем са тим да кад неко каже отворено да му смета моје друштво, ја поступам...не баш у духу хришћанства....ја се оградим и кажем, то је то.... а можда би требало кренути полако, позвати га...мада, кад неко неће, не вреди на силу убеђивати.... и мислим да у заједници Цркве има пуно оних који нешто раде другима иза леђа, смештају игре, смицалице....то није дух заједнице.... али боли кад те повреди неко ко ти је значио, коме си веровао...то стварно боли и мислим да је многоо тешко да са таквим одмах функционишеш нормално.....

Подели на овим сајтовима

upravo zato, razmislimo koliko smo u stvari mi ljudi, bliznji bliznjima i koliko smo spremni da im se nadjemo, da ponesemo deo njihovog bremena, jer nije sve u zivotu lepo i sl....

vrlo malo Dimitrije, vrlo malo

....??

razumem deda, mada tema je davno postavljena...postavljena je zato što ja ?esto ne znam šta da odgovorim ljudima koji me pitaju...ja nisam teolog...nisam klir...a tamo gde trebaju da dobiju odgovor ostaju uskra?eni za isti

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

pitamo li se ikada da li neko od nase male brace i slabije brace vapi za nasom istinskom pomoci o kojoj mi neprestano laprdamo, a u praksi smo samo naduveni gordeljivci kojima s ene moze prici..., kako pobedjivati sebe.., kako biti bliznjem bliznji na pravi nacin, cak i onda kada nije sve carobno ilepo, vec kaad su situacije opterecujuce, ni malo vedre u najmanje, kako onda pokazati sirinu hricscanskog poimanja stvari, a ne okrenuti ledja, ograditi se i sl...

dakle nasao sam se u situaciji da me nekoliko mladih bukvalno moli za pomoc a ja pokusavam da se ogradim od toga jer su situacije ni malo vedre,...

Подели на овим сајтовима

Мислим да је о. Горан одговарао. Одох сад да проверим.

Знам Лазарице да је тема одавно постављена али мислим да је већ неко стручнији одговарао. Свештеник.

А некад сам у таквом расположењу да нисам у стању тек тако да се петљам са свакаквим темама како не бих направио грешку, у смислу да уместо да будем користан, да будем контрапродуктиван.

Подели на овим сајтовима

pitamo li se ikada da li neko od nase male brace i slabije brace vapi za nasom istinskom pomoci o kojoj mi neprestano laprdamo, a u praksi smo samo naduveni gordeljivci kojima s ene moze prici..., kako pobedjivati sebe.., kako biti bliznjem bliznji na pravi nacin, cak i onda kada nije sve carobno ilepo, vec kaad su situacije opterecujuce, ni malo vedre u najmanje, kako onda pokazati sirinu hricscanskog poimanja stvari, a ne okrenuti ledja, ograditi se i sl...

dakle nasao sam se u situaciji da me nekoliko mladih bukvalno moli za pomoc a ja pokusavam da se ogradim od toga jer su situacije ni malo vedre,...

bolje da ti ja ne odgovorim Dimitrije, nosim previše tu?ih bremena, zaboravim ponekad da živim svoj život zbog tu?ih života, no i dalje to radim, u korist svoje štete

ta?no je da su na re?ima svi jaki ali kada na delu treba da se pokaže teško nam je da se odreknemo dela sebe i da budemo na usluzi drugome

?????? ?? ?? ?. ????? ?????????. ???? ??? ?? ????????.

deda jeste odgovorio, ali što više pri?amo to je jasnije, samo razgovorom možemo do?i do istine :smiley:

oh i o Ugrin je izbegao tu temu i mnogi drugi, ali ja sma mislial na klir u mom realnom životu 8086.gif

neki se sablaznu i na pomen re?i :)

Подели на овим сајтовима

ali zar to nije ideal hriscanskog bliznjeg da Hristos zivi u nama, ne smes se umoriti, ne zbog bliznjih i malenih, vec zbog Njega Gopsoda koga oni traze, a ne mogu ga van bliznjeg spoznati

Подели на овим сајтовима

ali zar to nije ideal hriscanskog bliznjeg da Hristos zivi u nama, ne smes se umoriti, ne zbog bliznjih i malenih, vec zbog Njega Gopsoda koga oni traze, a ne mogu ga van bliznjeg spoznati

Dimitrije to jeste cilj hriš?anskog života

Šta bih ti rekla, svi se spašavamo kroz druge, niko se sam ne može spasiti

Što se ti?e prijateljstva Sveto Pismo je puno primera o prijateljstvu, prijateljstvo i jeste u nekom stepenu sjedinjenje u Hristu, jer drugog ?oveka možemo da pustimo u srce samo kroz Boga i nikako druga?ije. U prijateljstvu je uvek prisutan tre?i – ti, prijatelj i Bog. najbolje prijateljstvo je – prijateljstvo u Hristu.

U Svetom Pismu je re?eno: «Primajte jedni druge, kao što Hristos prima vas u slavu Božiju». Primanje drugog u svoje srce i jeste prijateljstvo. ?ini mi se da je prijateljstvo ovozemaljska projava ljubavi koja ?e postojati medju ljudima u Carstvu Nebeskom

“Nosite bremena jedni drugih, i tako ispunjavajte zakon Hristov” (Gal. 6, 2).Apostol PavleI ako se tvoj prijatelj našao u teškoj situaciji: ili ga treba posetiti u bolnici, ili pomo?i nov?ano, ili neke teško?e preuzeti na sebe to zna?i treba ostaviti svoje sopstvene poslove i žrtvovati nešto svoje. Ponekad to ne želimo ali se u tome sastoji ispitivanje

U osnovi prijateljstva je na kraju Ljubav

no ponekad se svi umore, posebno ako u mirjani....

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Zbog cega crkva izbegava da se bavi odr.tmeama? Na primer da stavi tacku na slucaj Artemije?

Da se mane nacionalizma, a uhvate Hrista?

PREKINE PRICU O TEORIJIMA ZAVERE I MASONIMA???

Da osude jeres kreacionizama, da se ljudi ne bi zbunjivali!!!

Da se odreknu digitalnog andjela, pricama o ruskim carevima...

Sve ovo govorim, jer zelem i zelim da verujem da je put ka pravoslavlju dobar ali ovakve stvari mi jako bodu oci i teraju druge ljude u Ateizam!!!

Подели на овим сајтовима

Поздрав, истомишљениче! Проблем је у томе што је Црква неухватљива у институционалне оквире. Али, гле, па то није проблем, него знак живости. Знате оно: "Јаооо, што ме боли глава!" "Одлично! То значи да је имаш!"

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...